20.7
22:19

Νίκολιτς: «Θα ήθελα να μείνω χρόνια στην ΑΕΚ»

AEK1924.gr team
Νίκολιτς: «Θα ήθελα να μείνω χρόνια στην ΑΕΚ»
Advertisement

Μεγάλη συνέντευξη σε Σερβικό Μέσο παραχώρησε ο προπονητής της ΑΕΚ, Μάρκο Νίκολιτς μιλώντας τες για όλους και για όλα.

Μεγάλη συνέντευξη για όλους και για όλα παραχώρησε ο Μάρκο Νίκολιτς στην «Mozzart».

Μίλησε για την υποδοχή που του επεφύλαξε ο κόσμος της Ένωσης, την πορεία της δημιουργίας της δικής του ΑΕΚ αλλά και την επιθυμία του να μείνει για αρκετά χρόνια στην ομάδα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μάρκο Νίκολιτς στη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στη Mozzart:

Για το νέο του κεφάλαιο στην Ελλάδα έχοντας προπονήσει σε διαφορετικές χώρες στο παρελθόν: «Μαζί με τα μέλη του τεχνικού επιτελείου γνώρισα διαφορετικούς πολιτισμούς, τρόπους ζωής και ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες, αντιμετώπισα διαφορετικές απαιτήσεις, όμως παντού βρισκόμουν σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους των συγκεκριμένων χωρών χωρών. Συνεπώς ήταν λογική ανάγκη να διεκδικούμε πάντα τίτλους σε εγχώριο επίπεδο και την καλύτερη δυνατή απόδοση στο διεθνές στερέωμα. Έχω συμμετάσχει στο Champions League, το Europa League, το Asian Champions League. Τώρα έχω την ευκαιρία να δοκιμαστώ πρώτα στα προκριματικά, και – Θεού θέλοντος – να φτάσω μέχρι τους ομίλους του Conference League».

«Μέχρι στιγμής, έχω πετύχει μαζί με τους συνεργάτες μου από το προπονητικό επιτελείο σε όλες τις χώρες, κερδίζοντας πρωταθλήματα ή κύπελλα – μερικές φορές και τα δύο. Γι’ αυτό ήρθα στην ΑΕΚ. Ο σύλλογος έχει ένα νέο σχέδιο, έναν φιλόδοξο πρόεδρο, νέο αθλητικό διευθυντή – ο Μάριος Ηλιόπουλος και ο Χαβιέρ Ριμπάλτα βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις από πέρυσι – και πριν από δύο χρόνια χτίστηκε νέο γήπεδο στη θέση του παλιού. Είναι εντυπωσιακό. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές, αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο, γιατί έχουμε συλλόγους όπως ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός. Να σημειωθεί ότι από φέτος και ο Άρης επενδύει εκατομμύρια σε ενίσχυση και στους μισθούς».

«Να προχωρήσουμε προς την ανανέωση της ομάδας»

Για το ξεκίνημα του στην ΑΕΚ:

«Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας και είναι ξεκάθαρο πως χρειαζόμαστε χρόνο, γιατί οι τρεις σύλλογοι μπροστά μας έχουν προχωρήσει ήδη στην υλοποίηση των σχεδίων τους. Διαθέτουν ελαφρώς πιο προετοιμασμένες ομάδες και, βάσει όσων κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και πιο ακριβές. Έχουμε δει πως αυτό δεν παίζει αποφασιστικό ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της ήπιας ανανέωσης της ομάδας, γιατί υπάρχουν παίκτες που βρίσκονται στον σύλλογο χρόνια – κάποιοι είναι πραγματικά φανταστικοί, κάποιοι όμως έχουν χάσει την πείνα, το πάθος για τίτλους και τη μάχη. Άρα θα πρέπει να προχωρήσουμε προς την ανανέωση. Όχι απότομα, ώστε η πιο παλιά ομάδα του πρωταθλήματος να μην μετασχηματιστεί άμεσα σε νεανική, αλλά να γίνει βήμα-βήμα».

Για την υποδοχή του στην ΑΕΚ: «Είμαι ικανοποιημένος από τη θερμή υποδοχή, κυριολεκτικά σε κάθε βήμα: από τη διοίκηση, το υπόλοιπο προπονητικό team, τους παίκτες, τους φιλάθλους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης… Μπορείς πραγματικά να νιώσεις πόσο αγαπούν οι Έλληνες το ποδόσφαιρο, είναι απίστευτα αφοσιωμένοι, κάτι που μας δημιουργεί επιπλέον υποχρέωση. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο, χρειαζόμαστε υπομονή, χρόνο και λίγη τύχη. Δεν ανησυχώ ούτε για το πως θα δείχνουμε τον Οκτώβριο, ούτε λιγότερο τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όταν όλα κριθούν. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να αντέξουμε αυτόν τον πρώτο ενάμιση μήνα του καλοκαιριού. Μετά τον Νοέμβριο, τα πάντα θα είναι πιο εύκολα».

«Έχουμε μεγάλη επιθυμία να μπούμε στη League Phase του Conference League»

Για τις προσδοκίες του:

«Οι προσδοκίες είναι να δουλέψουμε, να προπονηθούμε και να εξελιχθούμε ως ομάδα. Έχουμε σαφείς στόχους, αλλά μην ξεχνάτε πως τα τελευταία τρία χρόνια η ΑΕΚ υπέστη δύο τραυματικούς αποκλεισμούς στα προκριματικά, από την αρμενική Νόα και τη Βελέζ του Μόσταρ. Έχουμε μεγάλη επιθυμία να φτάσουμε στους ομίλους του Conference League – αυτό είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος – αν και πρόβλημα είναι πως δεν ξεκινάμε με μεγάλο συντελεστή. Δεν θα αναζητήσουμε δικαιολογίες, θα επικεντρωθούμε στο γήπεδο».

«Το πρωτάθλημα και το κύπελλο δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος. Το τέλος της σεζόν είναι μόνο τον Μάιο, και είμαι αρκετά αισιόδοξος, γιατί έχουμε τον χρόνο να υλοποιήσουμε όσα έχουμε σχεδιάσει, να εφαρμόσουμε τις διαδικασίες και να μπει η ομάδα στα πλέι-οφ με καλή θέση. Οι Έλληνες θα έχουν δύο εκπροσώπους στο Champions League του χρόνου και θα βελτιώσουν τις θέσεις τους στα προκριματικά, αφού τώρα βρίσκονται 15οι στη λίστα κατάταξης UEFA και το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι 12οι. Το σχέδιο είναι να δουλεύουμε καθημερινά και να μένουμε ταπεινοί, αν και είμαι πολύ ικανοποιημένος από όσα είδα κατά τη 17ήμερη προετοιμασία στην Ολλανδία».

«Ποτέ δεν φοβήθηκα τις φιλοδοξίες, οι παίκτες μου είναι οι καλύτεροι στον κόσμο»

Για τις φιλοδοξίες που υπάρχουν:

«Ποτέ δεν φοβήθηκα τις φιλοδοξίες, γι’ αυτό κατακτήσαμε τίτλους στις προηγούμενες ομάδες, γιατί παντού υπήρχε σαφής καθορισμός μεγάλων στόχων. Φυσικά, δεν θέλουμε να περιαυτολογούμε με φανφαρόνικες δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά αν πω πως στοχεύουμε τα υψηλότερα επίπεδα, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Οι ανταγωνιστές είναι καλοί, περισσότερο προετοιμασμένοι από εμάς, αλλά η αποστολή μας είναι να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις και θα το κάνουμε μέσα στο σύλλογο».

Για το ότι διαθέτει στην ΑΕΚ έμπειρους παίκτες: «Ποτέ δεν αναλύω τους παίκτες μου δημόσια. Για εμένα, είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, γιατί είναι δικοί μου. Πάντα επέμενα σε αυτό, αλλά το ποδόσφαιρο εξελίσσεται με ταχύτητα – συμβαίνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα: στη μεθοδολογία προπόνησης, την ανάλυση δεδομένων, την εκγύμναση, τις ασκήσεις στον χώρο. Πρέπει να συμβαδίζεις με την εποχή, και είμαι απολύτως σαφής: η νεότητα φέρνει φιλοδοξία, ενέργεια και επιθυμία, αλλά το ίδιο ισχύει και για την εμπειρία – όπως και ότι η ηλικία δεν είναι από μόνη της πλεονέκτημα. Γι’ αυτό δεν είμαι αποκλειστικός ούτε ως προς τους νεαρούς ούτε ως προς τους σχετικά μεγαλύτερους παίκτες».

«Θα μου άρεσε να μείνω στην ΑΕΚ για δύο-τρία χρόνια»

Για το ότι η ΑΕΚ έχει παράδοση στους Σέρβους προπονητές με τους Βεσελίνοβιτς, Στεπάνοβιτς, Μπάγεβιτς, Τουμπάκοβιτς, Μιλόγεβιτς:

«Γνώρισα τον Ντούσαν όταν ήμουν στη Βίντι, έχω υπέροχη σχέση με τον Τουμπάκοβιτς και τον Μιλόγεβιτς. Ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι προπονητής στο μπάσκετ της ΑΕΚ και πολύ επιτυχημένος. Πολλοί από τους ειδικούς μας δούλεψαν στην Αθήνα στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το πόλο. Επίσης, είμαστε γείτονες, είμαστε ορθόδοξος λαός, μοιραζόμαστε παρόμοιες αξίες, αν και στο τέλος όλα καταλήγουν στο πόσο μπορείς να αντέξεις όσο είσαι επιτυχημένος».

Για το ότι η ΑΕΚ δεν είναι μια εύκολη ομάδα για τους προπονητές: «Δεν υπάρχουν κανόνες σε κανέναν σύλλογο. Εξαρτάται περισσότερο από τους ανθρώπους παρά από τον σύλλογο. Ας πούμε, ο προκάτοχός μου, ο Ματίας Αλμέιδα, έμεινε εδώ τρία χρόνια. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δεν άλλαζαν προπονητές για πολύ, ο Παναθηναϊκός το έκανε πιο συχνά, αλλά κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τις διαπροσωπικές σχέσεις, τα αποτελέσματα και το εργασιακό κλίμα. Θα μου άρεσε να μείνω εδώ δύο-τρία χρόνια, αν και το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και σήμερα είναι δύσκολο να βρεις παραδείγματα όπως ο Γκι Ρου στην Οσέρ, ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή ο Αρσέν Βενγκέρ στην Αρσεναλ».

«Νιώθω μια νευρικότητα γιατί θέλω να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη στους Ηλιόπουλο και Ριμπάλτα»

Για τον Χαβιέρ Ριμπάλτα:

«Γνωριστήκαμε στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της πρώτης μου σεζόν στη Λοκομοτίβ. Ακόμα τότε ξεκινήσαμε να χτίζουμε μια ιδιαίτερη σχέση, αν και έχω παρόμοια σχέση με πολλούς άλλους διευθυντές ή προέδρους συλλόγων, όπως και με συναδέλφους προπονητές. Είμαι προπονητής και είναι λογικό να μη διατηρώ καλές σχέσεις με πολιτικούς ή επιστήμονες στο Ινστιτούτο Φυσικής, αλλά στο ποδόσφαιρο έχω πολλή επαφή. Ο Ριμπάλτα προσφέρθηκε έντονα να με προσλάβει – κάτι πολύ σεβαστό – και η αποστολή μου είναι να ανταποδώσω τόσο σ’ αυτόν όσο και στον πρόεδρο Μάριο Ηλιόπουλο. Στο τέλος της επίσημης παρουσίασης, με καλωσόρισε με την έκφραση “Πάμε”, που είναι σήμα κατατεθέν του Νόβακ Τζόκοβιτς – και έτσι στο τένις, μαζί με τον Νίκολα Γιόκιτς, είναι ο πιο διάσημος Σέρβος σήμερα. Όλα αυτά δείχνουν πόσο μας υποδέχτηκαν θερμά στην Αθήνα, και ταυτόχρονα δημιουργούν υποχρέωση. Έχω ακόμη μια ελαφριά νευρικότητα μετά από πολύ καιρό, γιατί θέλω να ανταποδώσω αυτή την εμπιστοσύνη. Μετατρέπω αυτή τη νευρικότητα σε κίνητρο — όχι με φόβο, αλλά με ανυπομονησία να κάνω καλά πράγματα για την ΑΕΚ».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο X

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Advertisement

 

-->