08.12
12:45

Νέος πρόεδρος στον ΠΣΑΧ ο Αραπακόπουλος

AEK1924.gr team
Advertisement

Ο διεθνής πίβοτ της ΑΕΚ εξελέγη πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Αθλητών Χειροσφαίρισης, παραχωρώντας συνέντευξη για την κατάσταση που επικρατεί στο άθλημα.

Την σκυτάλη από τον Στάθη Ζαμπούνη, ανέλαβε ο Ανδρέας Αραπακόπουλος, μετά την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον ΠΣΑΧ.

Ο νέος πρόεδρος του συλλόγου και παίκτης της Ένωσης, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άθλημα και οι αθλητές, αλλά και στους στόχους που θέτουν για την συνέχεια.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το άθλημα ως προς την επανεκκίνηση;

Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν θα ανοίξουν τα κλειστά γυμναστήρια μέχρι να αρθεί το lockdown. Το υφυπουργείο Αθλητισμού έχει την πρόθεση, αλλά οι λοιμωξιολόγοι δεν αφήνουν. Είναι ρευστή η κατάσταση. Αυτό που μας έλεγαν και πέρσι είναι ότι αν δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης είναι δύσκολο να πουν ότι θα επανεκκινήσουμε.

Δεν αμφισβητούμε τους επιστήμονες αλλά θα μπορούσε ο αθλητισμός να υπάρξει και να επιβιώσει, γιατί αυτή τη στιγμή τίθεται θέμα επιβίωσης. Ούτε ο αθλητής, ούτε ο αθλητισμός αντέχουν μια τέτοια παρατεταμένη κατάσταση.  Βλέπουμε και αυτό το φίλτρο μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού. Πώς επιτρέπεται να παίζονται τα άλλα αθλήματα και εμείς εφόσον διασφαλιστούν τα κριτήρια και εφόσον τα τηρούμε, δεν μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε προπονήσεις; Υπάρχει ένα παράπονο σε αρκετούς αθλητές.

Τι απαιτείται για να επιστρέψετε στα γήπεδα;

Προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία προπονήσεων και αγώνων πρέπει να είναι σαφές ότι μπορούν να πληρώνονται τα τεστ και να μείνει αυτό σταθερό. Το υφυπουργείο θα δώσει μέσω των μητρώων κάποια χρήματα στις ομάδες, που είναι για ενίσχυση στην περίοδο του lockdown και γενικά όπως θέλει να τα διαχειριστεί η ομάδα, εμείς όμως θεωρούμε ότι πρέπει να συνδράμει και η Ομοσπονδία και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και οι ομάδες, ώστε να έρθει η σεζόν εις πέρας.

Ως ΠΣΑΧ θέλουμε να μπούμε στα γήπεδα και να κάνουμε τα τεστ. Θα δώσουμε και ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο να βλέπει αγώνες και ανθρώπους να αθλούνται μέσα σε αυτή την κατάσταση και θεωρώ ότι δεν θα επεκτείνει το επιδημιολογικό αποτύπωμα το να παίξουμε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που μας έχουν πει.

Αναφερόμενοι στους στόχους που είχαν και έχουν θέσει ως ΠΣΑΧ ο νυν και ο απερχόμενος πρόεδρος απάντησαν τα εξής:

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως σωματείο;

Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις και περιόδους που είναι δύσκολες και περίεργες, ο κάθε αθλητής να έχει ένα λεπτομερές συμφωνητικό στα χέρια του και να μπορεί να κυνηγήσει κάποια πράγματα ώστε να είναι πιο διασφαλισμένος. Έχουμε κάνει μια νομική γνωμοδότηση, έχουμε συντάξει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που θα το καταθέσουμε στα μέλη μας, στους αθλητές στη μεταγραφική περίοδο. Είναι ένα πρότυπο συμφωνητικό, ώστε ο κάθε αθλητής να ισχυροποιήσει τη σχέση εργασίας του, να διασφαλιστεί και να φαίνεται στο κράτος ότι είναι ενεργός και έχει κάποιο εισόδημα. Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει διαδικασία και με το υπουργείο Εργασίας, οπότε δεν θεωρώ ότι θα γίνει σύντομα. Αυτό που θέλουμε να καταστεί σαφές είναι ότι οι αθλητές πρέπει να κυνηγάνε τα ιδιωτικά συμφωνητικά για να έχουν ένα χαρτί στα χέρια τους που να αποδεικνύει ότι είναι αθλητές και αγωνίζονται.

Και σε κάποιους παράγοντες όταν λέγαμε για ιδιωτικό συμφωνητικό τους ξένιζε, φαινόταν ότι δεν τους εμπιστευόμασταν, αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι, είναι ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης. Αλλά αν έρθουν κάποιες αναποδιές και πράγματα που κανείς δεν έχει υπολογίσει, εκεί υπάρχει το ιδιωτικό συμφωνητικό που αναφέρει ότι ο αθλητής δικαιούται αυτά που δικαιούται και θα τα πάρει. Το θέμα είναι να υπάρχει πρόβλεψη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στο άμεσο μέλλον είναι να το καθιερώσουμε με κάποια ρύθμιση του κανονισμού της ΟΧΕ. Αλλά και στην πράξη, οι αθλητές πρέπει να το ζητούν.

Τον τελευταίο καιρό είμαστε σε καλύτερο αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα. Σίγουρα όμως μπορούμε να πούμε ότι μια μεγάλη μερίδα δεν κάνει. Υπάρχουν και πολλοί αθλητές που βλέπουν το χάντμπολ ως δεύτερη ασχολία, αλλά νομίζω ότι και αυτοί είναι καλό να μπαίνουν σε μια τέτοια συνθήκη, γιατί διασφαλίζουν κάποια δικαιώματά τους. Και ίσα-ίσα αυτοί που δεν έχουν κάποια επαγγελματική σχέση με το άθλημα είναι αυτοί που το χρειάζονται περισσότερο.

Τι άλλο θέλετε να βελτιώσετε;

Άλλο ένα που θέλουμε να πετύχουμε είναι το 32 να γίνει 28. Τι σημαίνει αυτό; Οι αθλητές αυτή τη στιγμή στα 23 τους χρόνια και όταν έχουν συμπληρώσει οκταετία, μπορούν να μένουν ελεύθεροι από τις ομάδες τους. Αυτή τη στιγμή ο κανονισμός που υπάρχει, ότι δηλαδή χωρίς κάποια θητεία σε κάποια ομάδα οι αθλητές μπορούν να μένουν ελεύθεροι στα 32, πιστεύουμε ότι είναι πολύ μεγάλο όριο ηλικίας και θέλουμε να φτάσει στα 28. Δεν νομίζω ότι ευνοεί και κανέναν να έχει έναν αθλητή που δεν θέλει να μείνει μέχρι τα 32 του. Πρέπει από ένα σημείο και μετά να είναι ανοιχτή η αγορά.

Όσον αφορά στα όσα έχει πετύχει ο ΠΣΑΧ στα εννιά χρόνια λειτουργίας του, ο τελευταίος πρόεδρός του ο Στάθης Ζαμπούνης, δήλωσε το κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από τη διετή θητεία του και ποια είναι αυτά που έχουν βελτιωθεί στο άθλημα.

 Τι έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής;

Αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καταφέραμε να περάσει στην προκήρυξη της ΟΧΕ, αλλά δεν καταφέραμε να βάλουμε τις κυρώσεις για όσους δεν το τηρούν. Είχαμε στόχο να κάνουμε ένα All-star game που ήμασταν κοντά. Επίσης, όταν ήμουν ταμίας και πρόεδρος ο Κώστας Τσιλιμπάρης καταφέραμε από τα 25 χρόνια, το όριο να το πάμε στα 23. Όμως δεν μπορώ να πω ότι τους περισσότερους στόχους που βάλαμε τους πετύχαμε.

Εγώ είμαι ικανοποιημένος από αυτή τη διετία. Είχα ένα άγχος, ίσως το μεγαλύτερο μου ήταν ότι όταν κάποια στιγμή θα έφευγα, που δεν υπολόγιζα να ήταν φέτος, να υπήρχε μια μαγιά νέων παιδιών, οι οποίοι θα αγκαλιάσουν το σωματείο. Αν το σωματείο σταματήσει να λειτουργεί ή υπολειτουργεί αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η θέση του Έλληνα χαντμπολίστα θα είναι χειρότερη. Και ευτυχώς μπορώ να πω ότι τώρα είναι μια πολύ καλή φουρνιά παιδιών και επειδή θεωρώ ότι έχουν καλή επικοινωνία και με παιδιά εκτός του Δ.Σ., αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί που είναι ο ΠΣΑΧ και τον βοηθούν να μεγαλώσει. Αν μάλιστα υπήρχε από το 1990 και όχι από το 2011 θα ήταν πολύ καλύτερη η θέση του και η θέση των αθλητών του μέσα στο άθλημα, αλλά και το ίδιο το άθλημα.

Αυτό που ειπώθηκε και στη συνέλευση που κάναμε με το σωματείο είναι ότι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να δυναμώνει και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι αυτό τα επόμενα χρόνια θα γίνει και θα γίνει και ορατό σε όλους.

Εμείς το νιώσαμε κιόλας, αυτή την εξαετία. Όποτε είχαμε μια δυναμική, είχαμε άλλη αντιμετώπιση και κερδίζαμε πράγματα και όποτε υπήρχε μια καθίζηση, αυτό μεταφραζόταν σε δυσμενείς καταστάσεις για εμάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement