Νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού προκαλεί έντονη φαρυγγίτιδα. Τι λένε οι πνευμονολόγοι.
Ηνέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού που κυκλοφορεί στην πατρίδα μας και ήδη έχει δώσει τα πρώτα καλοκαιρινά κρούσματα προκαλεί μία έντονη και επώδυνη φαρυγγίτιδα, έναν πονόλαιμο σαν ο ασθενής να έχει καταπιεί ξυράφι, που ονομάζεται «razor bladethroat» και είναι το χαρακτηριστικό του σύμπτωμα,όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας ΝίκοςΤζανάκης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ο πόνος της φαρυγγίτιδας είναι το ιδιαίτερο σύμπτωμα που ξεχώρισαν οι γιατροί εξετάζοντας τα πρώτα περιστατικά που προκλήθηκαν από τη νέα υποπαραλλαγή, με τον καθηγητή πνευμονολογίας ΝίκοΤζανάκη να προσθέτει πως η υπόλοιπη κλινική εικόνα του ασθενή περιλαμβάνεται αίσθημα κακουχίας, πονοκέφαλο, βήχα και πυρετό.
Ο πυρετός μπορεί να εμφανιστεί ή όχι και συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Όχι συμπτώματα γαστρεντερίτιδας
Σε σύγκριση με την προηγούμενη υποπαραλλαγή που κυκλοφορούσε στην χώρα μας, η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον δεν δίνει συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και δεν προκαλεί κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, όπως συνέβαινε με το προηγούμενο στέλεχος.
Αυτό είναι ένα θετικό σημείο, γιατί το καλοκαίρι καταγράφεται κατά κανόνα έξαρση γαστρεντερίτιδων, ενώ αυξάνονται και οι τροφικές δηλητηριάσεις από την κατανάλωση τυχόν αλλοιωμένων τροφίμων ή επιμολύνσεων που προκαλούνται από μύγες ή άλλους τρόπους, οπότε είναι δύσκολο να διακρίνουμε ή καλύτερα να προβλέψουμε το υπεύθυνο παθογόνο, όταν όλα δίνουν κοινά συμπτώματα.
Αναμενόμενο το καλοκαιρινό κύμα, λόγωσυγχρωτισμού και τουρισμού
Η αυξημένη διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι είναι αναμενόμενη καθώς καταγράφονται μετακινήσεις μεγάλων πληθυσμών λόγω του τουρισμού και συγχρωτισμοί σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους:
Θερινά σινεμά και θέατρα, συναυλίες, εργασιακούς χώρους, σούπερ-μάρκετ, πλοία, αεροπλάνα, με όλα αυτά να ευνοούν την αυξημένη διασπορά.
Προστατεύουμε τους ευάλωτους
Πλέον ο κορονοϊός δε μας φοβίζει παρά μόνο για τους ευάλωτους δηλαδή όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, τους ηλικιωμένους τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα τους ανοσοκατασταλμένους και μια ειδική προσοχή στις έγκυες γυναίκες και τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο από αυξημένη έκθεση.
Covid test και επικοινωνία με τον γιατρό
Τα περισσότερα περιστατικά εξελίσσονται ήπια, δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, πέραν του έντονου πονόλαιμου που αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα ΜΗΣΥΦΑ (παυσίπονα, σιρόπι για τον λαιμό, κλπ).
Εάν ο ασθενής ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένα covid test με τα πρώτα συμπτώματα και να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του, ώστε να λάβει φαρμακευτική αγωγή (δηλαδή τα απαραίτητα αντιικά φάρμακα). Γενικά με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει όλοι να κάνουμε ένα covid test ώστε να ξέρουμε αν αποκλείουμε ή όχι τον κορονοϊό.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ένα καλοκαιρινό κύμα της covid 19 καταγράφει μία σχεδόν προδιαγεγραμμένη πορεία ειδικά στα πολύ τουριστικά νησιά, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως όπου πραγματικά γίνεται το αδιαχώρητο στα στενά σοκάκια.
Η εμφάνιση κρουσμάτων δεν μας τρομάζει αλλά πρέπει να μας κινητοποιεί για την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας, που στη δεδομένη συγκυρία αποτελεί την ενδεδειγμένη στρατηγική δημόσιας υγείας, την οποία ακολουθούμε.
Πηγή: reader.gr