Συμμετέχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό, αεροπλάνα και καράβια.
Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη, 9 Απριλίου, η χώρα καθώς έχει προκηρυχθεί γενική απεργία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης.
Απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία, η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει το κεντρικό της συλλαλητήριο για τις 11:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στις 10:30 και η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στα Προπύλαια, στις 10:30 και την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ, παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή και στις υπόλοιπες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις.
Απεργία 9 Απριλίου: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ
Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ) αλλά και εκείνοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ, στην απεργία.
Τα ΜΜΜ θα κυκλοφορήσουν συγκεκριμένες ώρες για την εξυπηρέτηση των απεργών.
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας τους).
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τόσο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ όσο και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν : ανανέωση του στόλου, διενέργεια προσλήψεων προσωπικού, αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τους νεοπροσληφθέντες , αυξήσεις στους μισθούς, συγκοινωνίες δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες και αξιόπιστες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.
Κανονικά αναμένεται να κινούνται όλη τη μέρα τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.
Κλειστοί σταθμοί στο Μετρό
Όσον αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σωματείων τους: «Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των απεργών, στη λειτουργία και στη συντήρηση θα “διακοπεί” η απεργία, ήτοι, οι συρμοί σε Ηλεκτρικό, Μετρό και Τραμ, την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025, θα κυκλοφορήσουν από τις 10:00 έως τις 17:00 για τη μεταφορά απεργών στη συγκέντρωση».
Παράλληλα, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ την Τετάρτη 09/04 οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.
Με 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού στην απεργία.
Την συμμετοχή στην απεργία εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς καλώντας τα σωματεία – μέλη της να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση της Γ.Σ.Ε.Ε. την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11.00′, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.
Προαιρετική συμμετοχή στην απεργία για τα Ταξί
Το Σωματείο Αυτοκινητιστών Ταξί, σε ανακοίνωσή του, καλεί τους οδηγούς ταξί στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην Πλατεία Κλαυθμώνος, τονίζοντας όμως ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι προαιρετική για τον καθένα.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Από την πλευρά της, η ΠΝΟ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, με 24ωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη στις 00.01 και λήξη στις 24.00, «έχοντας ως καίρια αιτήματα την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι δυσμενείς επιπτώσεις που απορρέουν από τα παραπάνω, επιδρούν και στους Ναυτεργάτες και στις οικογένειες τους».
Καθηλωμένα τα αεροπλάνα
Στην απεργία συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Στην ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας αναφέρεται:
«Ενημερώνουμε το κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 από 00.01 ως 24.00».
Πηγή: reader.gr