Το momentum συνολικά των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά Κύπελλα είναι ξεκάθαρα θετικό. Το άκρως ανταγωνιστικό ελληνικό πρωτάθλημα και οι επενδύσεις που έχουν κάνει οι big-4 αλλά ως ένα σημείο και ο Αρης, έχουν αναβαθμίσει το εγχώριο προϊόν και έχουν αφήσει το ξεκάθαρο αποτύπωμα τους και στην βαθμολογία της UEFA. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου βαθμούς στην χώρα μας έδιναν μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, ήρθε η ώρα που Παναθηναϊκός και ΑΕΚ επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο και συνεισφέρουν κι αυτοί στον εθνικό συντελεστή.
Οι επιτυχίες της τελευταίας διετίας δεν είναι συγκυριακές και η δυναμική των ομάδων μας δείχνει οτι ανάλογη συγκομιδή βαθμών μπορούμε να περιμένουμε και στις επόμενες σεζόν. Το καλοκαίρι του 2023 η Ελλάδα ήταν στην 20η θέση του Ranking της UEFA. Μιάμιση σεζόν μετά, έχει ανέβει στην 11η και με δύο ομάδες να είναι ακόμα μέσα στο κόλπο, φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σύντομη επιστροφή στο top-10.
Η περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε με τον απογοητευτικό αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την Στεάουα, που ολοκληρώθηκε με την δεύτερη ήττα της ελληνικής ομάδας στο Βουκουρέστι. Αργότερα όμως ο Παναθηναϊκός έκανε την δουλειά. Το γκολ του Τετέ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων στο ΟΑΚΑ, κλείδωσε την πρόκριση των πρασίνων στους “16” του Κόνφερενς Λιγκ και ταυτόχρονα ανέβασε την φετινή συγκομιδή των ελληνικών ομάδων. Οι 11.687 πόντοι που έχουν μαζέψει έως τώρα, αποτελούν την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η συγκομιδή αυτή αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο, αφού οι δύο από τις αρχικές τέσσερις ομάδες μας, συνεχίζουν κανονικά στην Ευρώπη. Η συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων αναμένεται συναρπαστική και οι στοιχηματικές εταιρίες, όπως αυτές που παρουσιάζονται και αξιολογούνται στο Betbrothers.gr έχουν ήδη γεμίσει με επιλογές για κάθε γούστο τα μενού τους.
Μπόντο Γκλιμτ – Ολυμπιακός: Τελικός 11ης θέσης
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Ελλάδα φέτος έχει την ένατη καλύτερη συγκομιδή βαθμών στα φετινά ευρωπαϊκά Κύπελλα. Πέρα από τις εκτός συναγωνισμού Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία, καλύτερα από εμάς τα έχουν πάει και οι Πορτογαλία, Βέλγιο και Ολλανδία.
Η 11η θέση θα παιχτεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Νορβηγια, με τους Σκανδιναβούς να συνεχίζουν επίσης με δύο ομάδες στην φάση των “16”. Την Μπόντο Γκλιμτ στο Γιουρόπα Λιγκ και την Μόλντε στο Κόνφερενς Λιγκ. Η Πολωνία που είναι η τρίτη χώρα, εκτός του top-9, που συνεχίζει με δύο ομάδες στις διοργανώσεις, κάνει μια καλή σεζόν, έχει βελτιώσει σημαντικά τον συντελεστή της, αλλά είναι αρκετά πίσω και δεν μπορεί να θεωρηθεί διεκδικητής της 11ης θέσης.
Η έκβαση των αγώνων του Ολυμπιακού με την Μπόντο Γκλιμτ ουσιαστικά θα κρίνουν ποιά χώρα θα τερματήσει φέτος στην 11η θέση. Πρακτικά αυτό δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο, αφού η 11η και η 12η θέση δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά. Σε όποια και από τις δύο θέσεις κι αν βρεθεί στο τέλος της σεζόν η χώρα μας, τα δεδομένα για την σεζόν 2026-27 θα είναι ακριβώς τα ίδια.
Ο πρωταθλητής πηγαίνει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι των πρωταθλητών, ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών, ο Κυπελλούχος στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ο τρίτος στον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό του Κόνφερανς Λιγκ.
Να μπουν οι βάσεις για την επιστροφή στο τοπ-10
Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ελλάδας είναι η επιστροφή στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης της UEFA. Οπως έχουν έρθει τα πράγματα, το να συμβεί αυτό από φέτος μοιάζει σχεδόν αδύνατο, αλλά οι προϋποθέσεις για να αυξήσουμε την διαφορά μας από τις χώρες που είναι από κάτω μας και να πλησιάσουμε την 9η Τσεχία και την 10η Τουρκία, έχουν δημιουργηθεί.
Με αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά σημαντική η έκβαση του Ολυμπιακός – Μπόντο Γκλιμτ αλλά και η όλη πορεία του Παναθηναϊκού. Μια ματιά στο Ranking της UEFA θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αλλά και ποιές ομάδες, εκτός των ελληνικών, θα πρέπει να παρακολουθούμε.
Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση, με λίγο πάνω από 5.000 βαθμούς διαφορά από την 10η Τουρκία αλλά και από την 9η Τσεχία. Αμφότερες συνεχίζουν με μια από τις αρχικές πέντε ομάδες που είχαν φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είπαμε οτι η διαφορά αυτή είναι περίπου αδύνατο να καλυφθεί από την φετινή σεζόν αλλά κοιτώντας μπροστά θα θέλαμε η αφετηρία της επόμενης να μας βρει αρκετά πιο κοντά τους. Θα ήταν λοιπόν επιθυμητό αν η Φενερμπαχτσέ που κληρώθηκε με την Ρέιντζερς και η Πλζεν που έπεσε πάνω στην Λάτσιο, αποκλειστούν, με την μικρότερη δυνατή βαθμολογική συγκομιδή.
Ακριβώς από κάτω μας είναι η Νορβηγία. Εκτός του “τελικού” Ολυμπιακός – Μπόντο Γκλιμτ, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την φετινή μας κατάταξη, καλό θα ήταν η Μόλντε να μην κάνει σοβαρή πορεία στο Κόνφερανς Λιγκ. Ιδανικά να αποκλειστεί στην φάση των “16” από την Λέγκια Βαρσοβίας αλλά και αν περάσει, είναι θετικό οτι λογικά θα βρει απέναντι της το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, την Τσέλσι.
Στόχος και η δημιουργία διαφοράς ασφαλείας με τους διώκτες μας
Εκτός από την προσέγγιση του τοπ-10, στόχο για φέτος αποτελεί και το να κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά μας, τις χώρες που έπονται. Το καλό είναι οτι από αυτές, μόνο η Πολωνία συνεχίζει με δύο εκπροσώπους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αυτή είναι αρκετά κάτω από εμάς, στην 17η θέση της κατάταξης. Με αυτήν την έννοια δεν θα μας “χαλάσει” αν η Λέγκια αποκλείσει την νορβηγική Μόλντε, ενώ στο αμφίρροπο ζευγάρι της Γιαγκελόνια με την Σερκλ Μπριζ, καλό θα ήταν να πάρουν την πρόκριση οι Βέλγοι.
Στην 13η θέση της κατάταξης είναι η Αυστρία που συνεχίζει μόνο με μια εκπρόσωπο στο Κόνφερανς Λιγκ. Η Ραπίντ Βιέννης όμως δείχνει ικανή για σοβαρή πορεία. Αφενός τερμάτισε στην 4η θέση της League Phase, αφετέρου έχει ένα αρκετά βατό μονοπάτι που της δίνει τον ρόλο του φαβορί, τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά. Στους “16” θα αντιμετωπίσει την Μπόρατς Μπάνια Λούκα και αν περάσει στους “8”, τον νικητή του ζευγαριού Πάφος – Τζουργκάρντεν. Καλό θα ήταν να πέσει θύμα έκπληξης, έστω και στους ‘8”.
Η 14η Σκωτία έχει μείνει ήδη αρκετά πίσω και συνεχίζει μόνο με την Ρέιντζερς στο Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί θα ήταν πολύ χρήσιμο, για τις βλέψεις μας για δεκάδα, να αποκλείσει την Φενέρμπαχτσε και μετά να τα βρει σκούρα με την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι φωτιά της Ρόμα με την Μπιλμπάο.
Δεν μας ανησυχεί πολύ η 15η Δανία, με την μοναδική της εκπρόσωπο, την Κοπεγχάγη, να έχει πέσει πάνω στην Τσέλσι.
Συμπερασματικά
Το συν Αθηνά και χείρα κίνη έχει ισχύ στην περίπτωση της κατάταξης της Ελλάδας στο ranking της UEFA. Μακάρι να μας έρθουν όσο το δυνατόν πιο βολικά τα αποτελέσματα των ανταγωνιστών. Το βασικό πάντως είναι να προχωρήσουν όσο πιο μακριά γίνεται ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.
Όλα δείχνουν πως το χειρότερο δυνατό σενάριο για φέτος είναι η 12η θέση και το θεωρητικό μας ταβάνι η 11η. Οτι και από τα δύο κι αν συμβεί, το αποτέλεσμα που θα παραχθεί για την σεζόν 2026-27 θα είναι το ίδιο.
Αυτή την στιγμή, απόλυτος στόχος είναι η επιστροφή στο τοπ-10 και φέτος μπορούν να μπουν οι βάσεις για να επιτευχθεί. Του χρόνου θα ξεκινήσουμε με πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αν καταφέρουμε να βάλουμε τουλάχιστον τις τέσσερις στις League Phases, η πορεία της Ελλάδας από την 20η θέση του καλοκαιριού του 2023, στο τοπ-10 την Ανοιξη του 2026, θα έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement