04.11
17:53

Tράπεζα Πειραιώς: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως και 4,9 δισ. ευρώ

AEK1924.gr team
Tράπεζα Πειραιώς: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως και 4,9 δισ. ευρώ
Advertisement

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής τράπεζας και σε τι ύψος υπολογίζονται οι κεφαλαιακές της ανάγκες

Σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους έως και 4,9 δισ. ευρώ προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου που έγινε νωρίτερα.

Το ποσό αντιστοιχεί στις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το δυσμενές σενάριο της άσκησης αντοχής που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές της ΕΚΤ.

Εκτός από την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαιακών αναγκών, με την Κεφαλαιακή Ενίσχυση η Τράπεζα Πειραιώς αποσκοπεί να:

– Ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, κατατασσόμενη έτσι στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές Τράπεζες ως προς το δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET-1).

– Αυξήσει την συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

– Βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα της Τράπεζας στους εγχώριους καταθέτες, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής βάσης της Τράπεζας και την αντικατάσταση της ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA) με καταθέσεις.

– Συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας την ηγετική της θέση στην αγορά και τις ευκαιρίες ανάπτυξης για παροχή δανεισμού σε υγιείς δανειολήπτες.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα συγκληθεί στις 15 Νοεμβρίου θα κληθεί να εγκρίνει:

– αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, που θα καλυφθεί με καταβολή μετρητών, σε ιδιώτες επενδυτές, την άσκηση διαχείρισης παθητικού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») (συνολικά, η «Κεφαλαιακή Ενίσχυση»)

(ii) μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της Τράπεζας (reverse split), η οποία δεν αναμένεται να είναι μικρότερη από 100 υφιστάμενες κοινές μετοχές για κάθε καινούργια κοινή μετοχή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς σκοπεύει να αντλήσει μέσω της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης συνολικά κεφάλαια ύψους έως και 4,933 δισ. ευρώ. Μέσω της Αύξησης Κεφαλαίου, η Τράπεζα επιδιώκει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες από την αξιολόγηση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων της τράπεζας και την άσκηση αντοχής με το «βασικό σενάριο» μείον τα κεφάλαια που θα δημιουργηθούν από την Άσκηση Διαχείρισης Παθητικού ύψους μέχρι €600 εκ. μείον τα κεφάλαια τυχόν άλλων ενεργειών μετριασμού ελλείμματος. Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον των επενδυτών, η Τράπεζα δύναται να αυξήσει το ποσό της Αύξησης Κεφαλαίου. Η ελάχιστη τιμή ανά κοινή μετοχή στην Αύξηση Κεφαλαίου είναι €0,30, ήτοι η ονομαστική τους αξία.

Η Αύξηση Κεφαλαίου αναμένεται να υλοποιηθεί με άνοιγμα βιβλίου προσφορών σε θεσμικούς και άλλους επιλεγμένους επενδυτές. Το συνολικό ποσό, που θα αναζητηθεί μέσα από την διαδικασία βιβλίου προσφορών και από το ΤΧΣ, θα προσαρμοσθεί αντίστοιχα από το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της άσκησης διαχείρισης παθητικού.

Η Deutsche Bank AG Υποκατάστημα Λονδίνου και η UBS Limited ενεργούν σαν υπεύθυνες τράπεζες της διαδικασίας, διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές (Joint Process Banks, Joint Global Coordinators and Joint Bookrunners) η Credit Suisse Securities (Europe) Limited δρα σαν διεθνής συντονιστής και συνδιαχειριστής (Joint Global Coordinator and Joint Bookrunner) και οι Euroxx Securities και Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A. ενεργούν ως συνδιαχειριστές (Joint-Bookrunners) της Αύξησης Κεφαλαίου.

Αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε στις 31 Οκτωβρίου 2015 τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η Συνολική Αξιολόγηση περιελάμβανε:

(i) αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού («Asset Quality Review» ή «AQR») και

(ii) άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων («Stress Test» ή «ST») υπό τις παραδοχές ενός «βασικού» και ενός «δυσμενούς» σεναρίου.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς προσδιορίστηκαν σε €4.933 εκ., συνιστώμενες σε κεφαλαιακό έλλειμμα €2.213 εκατ. από το AQR και ST υπό το «βασικό» σενάριο και επιπρόσθετο κεφαλαιακό έλλειμμα €2.720 εκ. από το ST υπό το «δυσμενές» σενάριο (όλα τα μεγέθη δεν περιλαμβάνουν ενέργειες μετριασμού του κεφαλαιακού ελλείμματος που αναμένεται να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να μειώσουν εν μέρει αυτές τις ανάγκες).

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο X

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Advertisement

 

-->