
Τι είπε ο Άκης Ζήκος στην παρουσίαση για το πλάνο των ακαδημιών αλλά και το μοντέλο της λειτουργίας τους κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σπάτα
Αναλυτικά όσα τόνισε ο Άκης Ζήκος:
«Μια αναδρομή στα τελευταία χρόνια. Πριν το 2013 οι Ακαδημίες της ΑΕΚ, δεν είχαν έδρα. Ούτε φυσική, ούτε για να αγωνίζονται, ούτε για να προπονούνται. Με ανθρώπους που υποστήριζαν με μεράκι την προσπάθεια. Το 2013, είχαμε μια βάση στα Σπάτα, ώστε το οικοδόμημα που λέγεται υποδομές, να αρχίσει να λειτουργεί. Στο 2017, από τον Ιούνιο, ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια. Υπάρχουν τέσσερα αποδυτήρια, αίθουσα διδασκαλίας, γυμναστήριο, φυσιοθεραπευτήριο, γραφεία των προπονητών και έχουμε όλες τις υποδομές για να λειτουργούμε.
Πολύ σύντομα θα έχουμε τελειώσει τα γραφειοκρατικά και από τη νέα σεζόν θα έχουμε ακόμα δυο γήπεδα με κερκίδες και διαστάσεις ελίτ. Και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί να κάνουμε, ώστε οι συνθήκες να είναι άριστες, θα το κάνουμε. Έχουμε επίσης επεκταθεί σε 20 σημεία σ’ όλη την Ελλάδα. Και θέλουμε να το δυναμώσουμε και να το επεκτείνουμε. Στόχος μας είναι δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό και Ακαδημαϊκό πρόγραμμα, που θα ανταποκρίνεται σε αγόρια και κορίτσια. Είναι στην κατεύθυνση μας, να δημιουργήσουμε και γυναικεία ομάδα. Είμαστε πολύ κοντά στη συμμετοχή σε τρία μεγάλα τουρνουά στο εξωτερικό.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι το πώς θέλουμε να δούμε τα πράγματα. Ένα ή δυο παιδιά, θα φτάσουν στον στόχο να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στο παιδί. Θέλουμε μέσα από την Ακαδημία αυτά τα παιδιά να πάρουν αρχές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιείς φιλάθλους και οπαδούς της ΑΕΚ. Εμείς θέλουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από μια ποδοσφαιρική Ακαδημία. Διότι είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ. Φέτος και τα τρία παιδιά που έδωσαν Πανελλήνιες, πέρασαν σε πανεπιστήμιο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Όσα δεν παίξουν ποδόσφαιρο, να σπουδάσουν και να προοδεύσουν σ’ ότι επιλέξουν να κάνουν.
Όποιος κρίνει μόνο τα αποτελέσματα, έχει χάσει το δάσος και κοιτάζει μόνο το δέντρο. Θέλουμε να πετύχουμε πάνω απ’ όλα, να φτιάξουμε ένα υγιές περιβάλλον. Ήδη έχουμε ξεκινήσει προγράμματα που έχουν να κάνουν με την αθλητική ψυχολογική εκπαίδευση των παιδιών, των γονέων και των προπονητών. Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο μια σημαντική συνεργασία και πρωτοποριακή με τον κύριο Σαράντη. Οι παίκτες που φτιάχνουμε είναι για την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος».
– Αισθανθήκατε όταν επιστρέψατε ότι είχατε αφήσει κάτι στη μέση;
«Το κομμάτι αυτό που έχει να κάνει με τα παιδιά, με ενδιαφέρει πολύ. Πιστεύω πως έχω να δώσω πολλά. Με την υποστήριξη της διοίκησης, μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Και στόχος μας είναι να δώσουμε τα πάντα, ώστε αυτό το εγχείρημα να πετύχει».
– Αν παραχωρηθεί ένας παίκτης που είναι παραγωγής των Ακαδημιών, δεν θα υπάρξει οικονομικό όφελος;
«Οποιαδήποτε συμφωνία για παίκτη υπάρξει, το ποσό θα επιστρέψει στην Ακαδημία. Δεν θα υπάρχει κανένα οικονομικά κέρδος».
– Πως μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο πρότζεκτ, σε μια ομάδα που έχει απαιτήσεις για αποτελέσματα;
«Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είναι ο σύλλογος. Μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη, έχουν στις Ακαδημίες τους, τις ίδιες φιλοσοφίες που έχουμε και εμείς σ’ αυτό που προσπαθούμε να φτιάξουμε εδώ. Το ζήτημα είναι να υπάρχει συνέχεια. Τώρα είμαστε στην αρχή».
– Η επικοινωνία με την πρώτη ομάδα;
«Θα πρέπει να το κάνουμε. Διότι είμαστε ΑΕΚ. Η ΑΕΚ δίνει την καθοδήγηση. Πρέπει να υπάρχει η βάση για το πώς κτίζουμε. Ποια είναι η αρχή και το τέλος της επικοινωνίας με την πρώτη ομάδα. Διότι αν δεν υπάρχει συνέχεια, η δουλειά η δική μας δεν θα έχει συνέχεια. Η ΑΕΚ δίνει αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Αυτό που πιστεύουμε πως θα ετοιμάσουμε, από μόνο του θα είναι εισιτήριο για να έρθει στην Ακαδημία. Θέλουμε να φτιάξουμε το περιβάλλον έτσι όπως θέλουμε, έτσι ώστε τα παιδιά και οι γονείς να μην έχουν κανένα δίλημμα, σε ποια ομάδα θα πρέπει να έρθουν. Εμείς δίνουμε το πρόγραμμα».
– Πόσο εύκολο είναι στις δεδομένες συνθήκες, να «εκπαιδευτούν» τα νεαρά παιδιά;
«Τα δυο πράγματα που ευθύνονται για την κατάσταση στον ποδόσφαιρο, είναι πρώτο πως το ποδόσφαιρο έχει τυποποιηθεί. Εμείς θέλουμε να κάνουμε τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο. Και το δεύτερο είναι πως τα παιδιά έχουν φτάσει στο σημείο να αγαπάνε αυτά που θα κερδίσουν από το ποδόσφαιρο και όχι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Αυτά είναι σημεία των καιρών».
– Για την συνεργασία με τον κύριο Σαμαρά;
«Υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση στον κύριο Σαμαρά. Η χαρά ήταν τεράστια διότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να μπορείς να μιλήσεις την ίδια γλώσσα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement