17.12
18:39

Ο βασιλιάς ήρθε από τα βουνά

AEK1924.gr team
Ο βασιλιάς ήρθε από τα βουνά

Τριάντα χειμώνες για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Σεμπαστιάν Οζιέ. Θυμόμαστε την ταραχώδη συνύπαρξη του με τον Σεμπαστιάν Λεμπ και το σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ράλλυ Ακρόπολις στην καριέρα του.

Τριάντα χρονών και παγκόσμιος πρωταθλητής! Ανήμερα (17/12) των 30ων γενεθλίων του ο Σεμπαστιάν Οζιέ χαμογελάει για την τύχη του, την υπομονή και την επιμονή του.

Πριν από δύο χρόνια η καριέρα του βρισκόταν στον αέρα και πριν από ένα χρόνο αμφισβητούσε που τον οδηγούσε η περιπέτεια με τη Volkswagen.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι ίσως έχει τη μικρότερη περίοδο ξεκούρασης για τους οδηγούς και τις ομάδες. Αυτές τις μέρες ο Οζιέ βρίσκεται με τη Volkswagen στη Σουηδία για δοκιμές στις χιονισμένες ειδικές. Η αυλαία της νέας σεζόν ανοίγει επίσημα στις 14 Ιανουαρίου στο Μόντε Κάρλο και ο Γάλλος οδηγός μόλις κέρδισε τον τίτλο, πρέπει και να τον υπερασπιστεί.

Και το Ράλι Μόντε Κάρλο το 2014 είναι ακόμα σημαντικότερο για εκείνον από το φετινό Ράλι Γαλλίας όπου εξασφάλισε τον τίτλο την πρώτη μέρα, αφήνοντας τους Αλσατούς να αποχαιρετούν τον Σεμπαστιάν Λεμπ τις επόμενες μέρες.

 

Ο ψηλός με τον κοντό στο Αγκανό

Βλέπετε, ο εναρκτήριος αγώνας της σεζόν φεύγει από τη Βαλένς, η βάση του θα είναι το Μόντε Κάρλο και το Γκαπ, η γενέτειρα του Οζιέ. Σαν να γνώριζαν όλοι που θα πήγαινε ο φετινός τίτλος!

Ο Οζιέ γεννήθηκε στο Γκαπ επάνω στις γαλλικές Άλπεις. Χάρη στον πατέρα του οι πρώτες εικόνες του είναι από τα θηρία του Group A, του Group B, τα World Rally Cars.

Κι όταν πια είχε λιώσει το χιόνι και ερχόταν η ώρα για το Grand Prix της Φόρμουλα 1, πατέρας και γιος Οζιέ οδηγούσαν μέχρι το πριγκιπάτο για να ξεκλέψουν καμιά φωτογραφία, ένα αυτόγραφο από τους διασημότερους οδηγούς στον κόσμο. Τον αγώνα τον έβλεπαν από την τηλεόραση γιατί χρήματα για τα πανάκριβα εισιτήρια δεν περίσσευαν.

Έτσι φέτος όταν η Red Bull κάλεσε τον Οζιέ στο Grand Prix, προκειμένου να μοιραστεί τα φώτα με τον Σεμπάστιαν Φέτελ, ο πρώην οδηγός της Citroen απόλαυσε την κάθε στιγμή. Και φυσικά η καλύτερη ήταν όταν μπήκε σε ένα από τα μονοθέσια του τέσσερις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή. Οι δυο τους συζήτησαν να ανταλλάξουν αυτοκίνητα και μπορεί ο Οζιέ να τα καταφέρει, αλλά ο Φέτελ αξίζει χρυσάφι και δύσκολα θα τον αφήσουν να πλησιάσει σε World Rally Car μετά από αυτό που έπαθε ο Ρόμπερτ Κουμπίτσα.

Μαζί με τον Φέτελ

Ο Οζιέ μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από το Μόντε Κάρλο, αγναντεύοντας τη θάλασσα στο Λουτράκι, αφού ο επόμενος αγώνας ήταν το Ράλλυ Ακρόπολις. Θα αναρωτηθεί κανείς τι κοινό έχει η ανεκμετάλλευτη παραλία της λουτρόπολης με το πανάκριβο αραξοβόλι της Μεσογείου, για τον Οζιέ δεν έχει διαφορά. Όπως μας είχε πει το 2009 στην πρώτη συμμετοχή του στο Ακρόπολις “είμαι τυχερός που το κάνω αυτό. Μετά το τέλος του αγώνα θα πάω στην Ακρόπολη (σ.σ. η εκκίνηση εκείνη τη χρονιά είχε δοθεί στον Ισθμό της Κορίνθου)”.

Εξασφάλισε τα προς το ζην δουλεύοντας ως προπονητής σκι στο Γκαπ και στο γειτονικό Σερ Σεβαλιέ. Παράτησε την τέχνη όταν η καριέρα του ως οδηγός αγώνων μπήκε σε σωστό δρόμο. Όμως όσα έμαθε ως σκιέρ, τα εφαρμόζει και πίσω από το τιμόνι του Polo R WRC.

Πέρα από το ακριβό υλικό κατασκευής, έμαθε να είναι ατρόμητος. Και φυσικά την τέχνη του… γλιστρήματος. Όταν ρωτήθηκε στο Λουτράκι φέτος, να τι απάντησε “μπορείς να μάθεις πολλά από το αλπικό σκι και να σου φανούν χρήσιμα σε ένα rally car. Το ένστικτο σου σε καθοδηγεί, που μπορείς να πας και που όχι. Πρέπει να γλιστρήσεις, αλλά ελέγξεις την κίνηση και το σημαντικότερο να σταματήσεις όταν πρέπει. Το ίδιο κάνουμε και στους αγώνες. Και στους δύο… χώρους νιώθεις άνετα σε επιφάνειες που γλιστράνε. Και όταν μάθεις να το κάνεις αυτό, απολαμβάνεις και συνηθίζεις την ταχύτητα“.

Πηγή: sport24.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Advertisement

 

-->