Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός στοχευμένου σχεδιασμού της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει εντατικούς τροχονομικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, με έμφαση σε, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες, τρίτροχα οχήματα, ενοικιαζόμενα δίκυκλα χωρίς κουβούκλιο και διανομείς επαγγελματικών μεταφορών (delivery). Σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας, προβλέπονται:
Έλεγχος Τροχαίας για κράνος Κ.Μ.
Συστηματικοί έλεγχοι από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις Ομάδες Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) σε οδηγούς και συνεπιβάτες.
Ειδικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις ενοικίασης δικύκλων και εργοδότες στον τομέα διανομών, για την τήρηση των υποχρεώσεων που ορίζει η εργατική και διοικητική νομοθεσία.
Αυστηρή επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής και της κοινωνικής ευθύνης. Παρά τους συχνούς ελέγχους, η μη χρήση προστατευτικού κράνους παραμένει βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για τον αριθμό νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία. Το κράνος, αν και απλό και προσβάσιμο μέσο προστασίας, μειώνει δραστικά τις πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης.
Δικυκλιστές με κράνος- Αλίμου και Βουλιαγμένης Κ.Μ.
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα της Τροχαίας, ένας στους δύο θανάτους αναβατών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με τη σωστή χρήση κράνους. Η Πολιτεία, με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: καμία ανοχή στη μη χρήση κράνους. Ο νέος νόμος έρχεται να εδραιώσει ένα αυστηρότερο και πιο δίκαιο πλαίσιο, ανταποκρινόμενο στις αυξανόμενες ανάγκες ασφαλούς μετακίνησης στο σύγχρονο, πολυσύνθετο κυκλοφοριακό περιβάλλον, ειδικά στα αστικά και ημιαστικά κέντρα.
Η Ελληνική Αστυνομία δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει τη νέα θεσμική κατεύθυνση με συνέπεια και καθημερινή παρουσία στους δρόμους, ενισχύοντας τη δημόσια ασφάλεια και τη συλλογική ευαισθητοποίηση. Το προστατευτικό κράνος δεν είναι ένα ακόμη πρόστιμο να αποφύγει ο αναβάτης. Είναι πράξη προσωπικής ευθύνης και κοινωνικής συνείδησης. Είναι η πιο προσιτή και αποτελεσματική πράξη πρόληψης, που μπορεί να κρίνει την έκβαση ενός τροχαίου – μεταξύ ζωής και θανάτου.
Αρχίζουν οι εντατικοί έλεγχοι της Τροχαίας για τη χρήση κράνους των δικυκλιστών Κ.Μ.
Η νέα εκστρατεία για την καθολική χρήση κράνους δεν είναι μια συγκυριακή προσπάθεια. Είναι μια στρατηγική επένδυση στην οδική ασφάλεια και τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Οι τροχαίοι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αδιάλειπτοι, με έμφαση στους δικυκλιστές, διανομείς και χρήστες Ε.Π.Η.Ο., γιατί η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας.
Πηγή: sport24.gr