Οι ποινές για τη χρήση κινητού τηλεφώνου είναι κλιμακωτές. Πώς λειτουργούν.
Να περιορίσει τα φαινόμενα απόσπασης προσοχής των οδηγών λόγω της χρήσης των κινητών τηλεφώνων θέλει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τις σχετικές διατάξεις στο νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Έτσι επιβάλλονται πιο αυστηρές ποινές, ειδικά στους υπότροπους οδηγούς:
- Η χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς πρόκληση συμβάντος θα τιμωρείται από τον Σεπτέμβριο με πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Μέχρι τώρα τιμωρείτο με αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες.
- Στην πρώτη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 180 ημέρες. Στη 2η υποτροπή το πρόστιμο αυξάνεται στα 2.000 ευρώ και η αφαίρεση άδειας στο 1 έτος.
- Για τη χρήση κινητού με πρόκληση συμβάντος επιβάλλεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες. Μέχρι τώρα ίσχυε αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες και πινακίδων για 60 ημέρες, ενώ δεν υπήρχε ποινική κύρωση για πρόκληση τροχαίου από την χρήση κινητού.
- Στην πρώτη υποτροπή το πρόστιμο θα είναι 2.000 ευρώ και θα συνοδεύεται από αφαίρεση άδειας για 4 έτη. Στη 2η υποτροπή το πρόστιμο θα είναι 4.000 ευρώ και η αφαίρεση άδειας για 8 έτη.
Και στις 3 περιπτώσεις υπάρχει εφαρμογή του άρθρου 290Α Ποινικού Κώδικα για την επικίνδυνη οδήγηση που περιλαμβάνουν ποινές κάθειρξης.
Ποιες λειτουργίες του κινητού επιτρέπονται μέσα στο αυτοκίνητο
Όπως αναφέρει ο νέος ΚΟΚ «ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ενσύρματα ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα ή άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση ή άλλη φορητή ηλεκτρονική συσκευή με οθόνη αφής, που λειτουργεί ως τέτοια. Η εν κινήσει χρήση κινητού ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής για βιντεοσκόπηση ή ζωντανή μετάδοση από τη θέση του οδηγού απαγορεύεται, εκτός αν το κινητό ή η συσκευή έχουν τοποθετηθεί σε ειδική θέση. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών τηλεπικοινωνίας, όπως φορητών ηλεκτρονικών συσκευών με τη μορφή ρολογιού χειρός, επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή για λειτουργία εφαρμογών πλοήγησης ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας».
Με το smartphone επιτρέπεται να συνομιλούμε μόνο μέσω σύνδεσης bluetooth στο ηχοσύστημα του οχήματος ή με ασύρματα ακουστικά και να βλέπουμε τους χάρτες πλοήγησης μέσω των σχετικών εφαρμογών.
Ο νέος ΚΟΚ αναφέρει ότι για να αποδειχθεί η αξιόποινη πράξη «η έρευνα μπορεί να συμπεριλάβει και τη διενέργεια άρσης του απορρήτου του περιεχομένου των επικοινωνιών και των δεδομένων θέσης και κίνησης αυτών». Σε τροχαίο ατύχημα δηλαδή θα μπορεί να διαπιστωθεί αν ο οδηγός χρησιμοποιούσε το κινητό για να στέλνει sms, να βλέπει βίντεο ή να παίζει κάποιο παιχνίδι.
Πηγή: reader.gr