Μήνυση για παράβαση καθήκοντος στον εφέτη ανακριτή για τα Τέμπη.
Συγγενείς του Γεωργίου Κουτσούμπα, θύματος του δυστυχήματος στα Τέμπη και μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, κατέθεσαν σήμερα (19/5) μήνυση για παράβαση καθήκοντος κατά του εφέτη ανακριτή επί της υπόθεσης.
Στην μήνυση, η σύζυγος και οι κόρες του μηχανοδηγού κάνουν λόγο για «ενέργειες του εφέτη ανακριτή, οι οποίες πέραν του γεγονότος, ότι προσβάλλουν σφόδρα τη μνήμη του αποθανόντος συγγενή μας, πλήττουν καίρια τη λειτουργία της δικαιοσύνης και ουδόλως αποσκοπούν στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας».
Το κείμενο της μήνυσης επικαλείται καταθέσεις εννέα επιβατών – επιζώντων, οι οποίοι στις μηνυτήριες αναφορές τους μετά το δυστύχημα κατέθεσαν ότι η επιβατική αμαξοστοιχία σταμάτησε λίγα λεπτά μετά τον σταθμό της Λάρισας, αναφέρει η ΕΡΤ.
Τέμπη: Τι υποστηρίζει η μήνυση
Ο δικηγόρος της οικογένειας εξηγεί, ότι «αυτό έγινε προκειμένου να λάβει ο μηχανοδηγός περαιτέρω οδηγίες, όπως επιτάσσει ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας ΟΣΕ, αν και προηγουμένως, όπως είναι γνωστό, ουδέποτε του υπεδείχθη η ακριβής πορεία του».
Στο κείμενο γίνεται ακόμα επίκληση στη μηνυτήρια αναφορά για τα «αγνοούμενα» 11 λεπτά από τα ηχητικά αρχεία, που περιελάμβαναν συνομιλίες σταθμαρχών και μηχανοδηγών, και έχουν κατασχεθεί από την ανάκριση.
Το κείμενο συμπεραίνει πως «έχει εμφιλοχωρήσει αλλοίωση των ηχητικών αρχείων, διότι χρονικά συμπίπτει απολύτως με την ακινητοποίηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας.
Και η χρονική αυτή ταύτιση (ξαφνικής σιωπής στα ηχητικά και ακινητοποίησης της αμαξοστοιχίας) δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες αμφιβολίες, ως προς τη γνησιότητα των συνομιλιών που παραδόθηκαν, όταν τόσο πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας από τον Σταθμό Λάρισας όσο και αμέσως μετά την τραγική σύγκρουση, ΟΛΕΣ οι συνομιλίες λαμβάνουν χώρα ανά δευτερόλεπτα».
Το μοναδικό χρονικό διάστημα σιωπής 11 λεπτών, παρουσιάζεται μεταξύ της χρονικής στιγμής που αναχωρεί η αμαξοστοιχία από τη Λάρισα, ακινητοποιείται, λίγα λεπτά μετά, “στη μέση του πουθενά” όπως καταθέτουν οι επιβάτες και διαρκεί έως και την στιγμή της τραγικής σύγκρουσης».
Υπογραμμίζεται επίσης η πρόσφατη κατάθεση επιβάτιδας επιζούσας του δυστυχήματος, η οποία δήλωσε στον Τύπο ότι δέχθηκε πιέσεις από την ανάκριση, προκειμένου να αναθεωρήσει την κατάθεσή της σχετικά με την ολιγόλεπτη στάση του τρένου έξω από τη Λάρισα.
Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά στην 30ετή οδηγική εμπειρία του Γεωργίου Κουτσούμπα.
Επισημαίνεται δε, ότι η ανάκριση επιχείρησε να αλλοιώσει καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο σύζυγος και πατέρας τους οδηγούσε την επιβατική αμαξοστοιχία, ακολουθώντας πλήρως τους κανόνες, που ορίζονται στο Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας του ΟΣΕ.
Πηγή: reader.gr