Επιδεινώνεται ραγδαία ο καιρός την άλλη εβδομάδα. Τι αναφέρει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει το «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης στη χώρα, καθώς ο καιρός θα επιδεινωθεί ραγδαία όπως ανέφερε στη σχετική του πρόγνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσατραφύλλιας επισήμανε πως από το Σάββατο το βράδυ ο πολικός αεροχείμαρρος (polar jet stream) θα αρχίσει να μεταφέρει κρύο αέρα προς την χώρα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί σταδιακά και η ζέστη και η σκόνη.
Αποτέλεσμα της «έλευσης» του πολικού αεροχείμαρρου είναι να πέσει -από την άλλη εβδομάδα- σημαντικά η θερμοκρασία, ενώ σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος θα πέσει πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός: Η πρόγνωση Τσατραφύλλια
«O πολικός αεροχείμαρρος διώχνει την αφρικάνικη ζέστη και σκόνη και ρίχνει πάνω από 10 βαθμούς τη θερμοκρασία…
Σε έξελιξη βρίσκεται έντονη μεταφορά σκόνης και ζέστης από την αφρικανική ήπειρο η οποία θα κορυφωθεί το Σάβββατο.
Εκτός από τα 30άρια που εκδηλώνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και θα εκδηλώνονται μέχρι την Παρασκευή ,στην Κρήτη οι καταβάτες άνεμοι εκτοξεύουν τον υδράργυρο πάνω από 35 βαθμούς!
Επιπλέον το επεισόδιο σκόνης θα εξακολουθήσει να είναι ξανά έντονο την Παρασκευή και το Σάββατο στην κεντρική και νότια Ελλάδα.
Από το Σάββατο το βράδυ ο πολικός αεροχείμαρρος (polar jet stream) θα αρχίσει να μεταφέρει κρύο αέρα προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί σταδιακά και η ζέστη και η σκόνη. Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά από την άλλη εβδομάδα.
Σε κάποιες περιοχές πάνω από δέκα βαθμούς με επικρατέστερους ανέμους τους βοριάδες!»
Καιρός – Ελλάδα: Τι είναι ο αεροχείμαρρος
Στην μετεωρολογία, αεροχείμαρρος αποκαλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.
Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών και δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.
Στη Γη, οι αεροχείμαρροι παρατηρούνται στη σχετικά στενή ζώνη της τροπόπαυσης, η οποία είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Οι ισχυρότεροι αεροχείμαρροι είναι οι πολικοί και παρουσιάζονται σε ύψος από 7.000 – 12.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι υψηλότεροι και κάπως ασθενέστεροι αεροχείμαρροι είναι οι υποτροπικοί, συνήθως σε ύψος 10.000 – 16.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και έχουν υπάρξει αεροχείμαρροι που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες στις υψηλότερες κορυφές (άνω των 8.500 μέτρων) στα Ιμαλάια.
Συνηθέστερα, εκδηλώνονται πάνω από περιοχές μεσαίων γεωγραφικών πλατών και σε πολυπληθέστερο αριθμό στο βόρειο ημισφαίριο παρά στο νότιο, όπου κρίνονται περιορισμένοι.
Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από Γερμανούς πιλότους αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς και από Αμερικανούς πιλότους βομβαρδιστικών πάνω από την Ιαπωνία.
Πηγή: reader.gr