Το BBC αναλύει την πιθανότητα καταστροφικής έκρηξης στη Σαντορίνη.
Κουρνιασμένη στην κορυφή των απόκρημνων βράχων της, η κοσμική Σαντορίνη λειτουργεί μια παγκοσμίου φήμης τουριστική βιομηχανία αξίας εκατομμυρίων. Στον πυθμένα όμως καραδοκεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής έκρηξης.
Όπως αναφέρει το BBC σε αναλυτικό άρθρο, ήταν λόγω μίας ανάλογης τεράστιας αρχαίας έκρηξης που δημιουργήθηκε το ονειρικό ελληνικό νησί, αφήνοντας έναν τεράστιο κρατήρα και ένα χείλος σε σχήμα πετάλου.
Τώρα οι επιστήμονες διερευνούν για πρώτη φορά πόσο επικίνδυνο θα μπορούσε να είναι το επόμενο τέτοιο γεγονός Το βρετανικό Μέσο πέρασε μια μέρα στο βασιλικό ερευνητικό πλοίο Discovery καθώς έψαχναν για ενδείξεις.
Σαντορίνη: Σενάρια για «αποκαλυπτική» έκρηξη
Λίγες εβδομάδες πριν, σχεδόν οι μισοί από τους 11.000 κατοίκους της Σαντορίνης είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για ασφάλεια, όταν το νησί έκλεισε μετά από μια σειρά σεισμών.
Ήταν μια σκληρή υπενθύμιση ότι κάτω από τα ειδυλλιακά λευκά χωριά που είναι διάσπαρτα με εστιατόρια, υδρομασάζ σε ενοικιαζόμενα AirBnB και αμπελώνες σε πλούσιο ηφαιστειακό έδαφος, δύο τεκτονικές πλάκες αλέθονται στον φλοιό της Γης.
Η καθηγήτρια Isobel Yeo, ειδική σε εξαιρετικά επικίνδυνα υποθαλάσσια ηφαίστεια με το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας της Βρετανίας, ηγείται της αποστολής. Περίπου τα δύο τρίτα των ηφαιστείων του κόσμου είναι υποβρύχια, αλλά δεν παρακολουθούνται σχεδόν καθόλου.
Η έρευνά της, που διεξάγεται επειγόντως μετά τους σεισμούς, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι είδους σεισμική αναταραχή θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη είναι επικείμενη.
Η τελευταία έκρηξη της Σαντορίνης ήταν το 1950, αλλά μόλις το 2012 υπήρξε μια «περίοδος αναταραχής», λέει η Isobel. Το μάγμα κύλησε στους θαλάμους των ηφαιστείων και τα νησιά «φούσκωσαν».
«Τα υποβρύχια ηφαίστεια είναι ικανά για πραγματικά μεγάλες, πραγματικά καταστροφικές εκρήξεις», λέει.
«Έχουμε εφησυχαστεί σε μια αίσθηση ψευδούς ασφάλειας όντας συνηθισμένοι σε μικρές εκρήξεις από το ηφαίστειο. Υποθέτουμε ότι και η επόμενη θα είναι το ίδιο – αλλά μπορεί και όχι», προειδοποίησε.
Το ερευνητικό ρομπότ κατεβαίνει στον βυθό της θάλασσας για να συλλέξει υγρά, αέρια και να αποσπάσει κομμάτια βράχου. Αυτές οι οπές είναι υδροθερμικές, που σημαίνει ότι το ζεστό νερό ξεχύνεται από τις ρωγμές και συχνά σχηματίζονται κοντά σε ηφαίστεια.
Αυτός είναι ο λόγος που η Isobel και 22 επιστήμονες από όλο τον κόσμο βρίσκονται σε αυτό το πλοίο για ένα μήνα. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει καταφέρει να καταλάβει εάν ένα ηφαίστειο γίνεται περισσότερο ή λιγότερο εκρηκτικό όταν το θαλασσινό νερό σε αυτές τις οπές αναμιγνύεται με μάγμα.
«Προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε το υδροθερμικό σύστημα», εξηγεί η Isobel. Δεν είναι σαν να φτιάχνεις χάρτη στη στεριά. «Πρέπει να κοιτάξουμε μέσα στη γη», λέει.
Το Discovery ερευνά την καλντέρα της Σαντορίνης και ταξιδεύει προς το Κολούμπο, το άλλο μεγάλο ηφαίστειο σε αυτήν την περιοχή, περίπου 7 χιλιόμετρα (4,3 μίλια) βορειοανατολικά του νησιού.
Τα δύο ηφαίστεια δεν αναμένεται να εκραγούν άμεσα, αλλά είναι θέμα χρόνου.
Η αποστολή θα δημιουργήσει σύνολα δεδομένων και χάρτες γεωκινδύνων για την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, εξηγεί η καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού, μέλος της κυβερνητικής ομάδας έκτακτης ανάγκης που συνεδρίαζε καθημερινά κατά τη διάρκεια της κρίσης του σεισμού.
«Αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική γιατί θα ενημερώσει τους ντόπιους πόσο ενεργά είναι τα ηφαίστεια και θα χαρτογραφήσει την περιοχή στην οποία θα απαγορεύεται η πρόσβαση κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης», λέει.
Πηγή: reader.gr