Παραλύει η χώρα την Τετάρτη 9 Απριλίου, καθώς οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία, τα λιμάνια και στον σιδηρόδρομο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τα λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα θα προσχωρήσουν σε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας τους. Συνεπώς θα εκτελούνται δρομολόγια από τις 9:00 έως τις 21:00.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: ανανέωση του στόλου, διενέργεια προσλήψεων προσωπικού, αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τους νεοπροσληφθέντες, αυξήσεις στους μισθούς, συγκοινωνίες δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες και αξιόπιστες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.
Σημειώνεται ότι κανονικά αναμένεται να κινούνται τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.
Επίσης, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει στις 9 Απριλίου ο ΟΑΣΘ, αφού οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 50 λεωφορεία, ενώ κανονικά θα διεξάγεται η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (Ν1) και η δωρεάν εξυπηρέτηση ασφαλείας που παρέχει ο οργανισμός σε ΑμεΑ.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή τους, διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις, τη λήψη μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, τη βελτίωση των όρων εργασίας με προστασία των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αναγνώριση της συνολικής προϋπηρεσίας τους και τη στήριξη της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, ως κοινωνικό αγαθό που είναι.
Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) στις 10.30 το πρωί.
Από την πλευρά της, η ΠΝΟ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, με 24ωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη στις 00.01 και λήξη στις 24.00, «έχοντας ως καίρια αιτήματα την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι δυσμενείς επιπτώσεις που απορρέουν από τα παραπάνω, επιδρούν και στους Ναυτεργάτες και στις οικογένειες τους».
Η ΠΝΟ τονίζει επίσης στην ανακοίνωσή της: «Ωστόσο, στην παραπάνω συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς οι εκκρεμότητες και τα κλαδικά αιτήματα που υπάρχουν όπως αυτά είχαν διατυπωθεί κατά την 4ήμερη απεργίας της ΠΝΟ 22-25 Οκτωβρίου 2024 και τα οποία είναι:
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου με τον τότε Υπουργό ΥΝΑΝΠ κ. Στυλιανίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες, είχε αναγνωριστεί το δίκαιο των αιτημάτων μας και είχε υπάρξει δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης ότι θα δοθεί λύση, όχι γιατί είναι οικονομίστικα και συντεχνιακά αιτήματα, αλλά γιατί τα τρία από τα τέσσερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.
Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ: «το Κράτος και η Κυβέρνηση έχουν συνέχεια». Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε σύντομα να υλοποιηθούν οι παραπάνω δεσμεύσεις».
Στην απεργία συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Στην ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας αναφέρεται:
«Ενημερώνουμε το κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 από 00.01 ως 24.00.
Κατά την διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι κάτωθι πτήσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου:
Παράλληλα, σημειώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις 9 Απριλίου, καθώς οι εκπαιδευτικοί στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Μία ημέρα πριν, την Τρίτη 8 Απριλίου, προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία οι Ενώσεις των δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα:
«Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των δημοσιογραφικών Ενώσεων – μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ), συναποφασίσαμε την πραγματοποίηση νέας εικοσιτετράωρης απεργίας για όλους τους δημοσιογράφους, σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας, από τις 5 το πρωί της Τρίτης 8 Απριλίου μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης 9 Απριλίου.
Η τρίτη κατά σειρά απεργία γίνεται μία ημέρα πριν από τη Γενική απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 9 Απριλίου τα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της χώρας, με αιχμή την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αίτημα που αποκτά πανελλαδικό χαρακτήρα.
Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών, διεκδικούμε για τους δημοσιογράφους μέλη μας, αυξήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς και γι’ αυτό συντονίζουμε τον αγωνιστικό βηματισμό μας με τη ΓΣΕΕ και τις μεγάλες Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα των οποίων τις κινητοποιήσεις θα καλύψουμε δημοσιογραφικά στις 9 Απριλίου, από όποιο Μέσο κι αν εργαζόμαστε.
Την ώρα που οι Ενώσεις – μέλη της ΠΟΕΣΥ συνεχίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια να καταλήξουν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές Ενώσεις σε απτά και ωφέλιμα αποτελέσματα για τον κλάδο, δηλώνουμε ανυποχώρητοι στη διεκδίκηση των 11+1 αιτημάτων του κλάδου.
+ Άρση των περιορισμών για την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα δημόσια ΜΜΕ, με θεσμικούς και οικονομικούς όρους. Η ΣΣΕ στα ΜΜΕ του Δημοσίου και η ΚΥΑ για τις αποδοχές των δημοσιογράφων, ως ένα βαθμό, στήριξαν τους συναδέλφους την περίοδο της κρίσης.
Σήμερα επιβάλλεται η αύξηση, με εισαγωγικό μισθό πρώτης διετίας, στα 1.250 ευρώ, ώστε να συμπαρασύρει και τα υπάρχοντα κλιμάκια – Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στα δημόσια ΜΜΕ και της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και άμεση καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους – να μπει τέλος στο καταχρηστικό καθεστώς των συμβάσεων έργου στο δημόσιο.
Καλούμε τις εργοδοτικές ενώσεις να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία και να συνεργαστούν ουσιαστικά, ώστε να ρυθμιστεί επιτέλους, ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια, το αποδιαρθρωμένο εργασιακό τοπίο στα ΜΜΕ που κρατάει σε ομηρία τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του Τύπου.
Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της 8ης Απριλίου, με την πεποίθηση πως ο αγώνας για αξιοπρεπείς μισθούς με αυξήσεις που θα κατοχυρώνονται θεσμικά από συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα έχει αποτέλεσμα γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».
Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Η απεργία της 28ης Φεβρουαρίου αποτελεί μια ιστορική στιγμή για το λαϊκό κίνημα. Εκατομμύρια πολίτες, εργαζόμενοι, απήργησαν και διαδήλωσαν σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα απαιτώντας ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό αίτημα, καθώς συμπυκνώνει την απαίτηση, όχι μόνο για τη διαλεύκανση του Εγκλήματος των Τεμπών, το τέλος της συγκάλυψης και την τιμωρία των υπευθύνων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, αλλά και την απαίτηση για Κράτος Δικαίου, συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία και εν τέλει εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
Οι μεγάλες διαδηλώσεις, όμως, συμπυκνώνουν και την αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας για τη σκληρή καθημερινότητα. Για την εξωφρενική ακρίβεια που είναι αποτέλεσμα των καρτέλ που αλωνίζουν ανενόχλητα στην ενέργεια αλλά και σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών απομυζώντας, τα, έτσι κι αλλιώς πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων.
Για την εκτόξευση των τιμών στις κατοικίες, ως αποτέλεσμα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης που έχει πάρει πλέον τα χαρακτηριστικά στεγαστικής κρίσης, με την κυβέρνηση να παραμένει απούσα ή να «επιδοτεί» με τις πολιτικές της την κερδοσκοπία.
Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων είναι αναγκασμένη να διαθέτει ακόμη και το 50% ή και περισσότερο, των ήδη πενιχρών μισθών για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης.
Οι εργαζόμενοι/ες στο Δημόσιο, ειδικά αυτοί/ες που καλούνται, όντας πρωτοδιόριστοι, να εργαστούν στις τουριστικές περιοχές, αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να μένουν σε σκηνές, αυτοκίνητα ή να κοιμούνται στο πάτωμα σχολείων.
Στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η ακρίβεια συμβάλει και η καθήλωση των μισθών. Στο Δημόσιο, ειδικότερα, οι αυξήσεις στους μισθούς, μετά από δέκα χρόνια καθήλωσης, ήταν 4% πέρυσι και 1% φέτος (από τον Απρίλιο) μεσοσταθμικά. Όταν η εκτίμηση για τις απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της ακρίβειας τα τελευταία 4 χρόνια υπερβαίνουν το 20%.
Απέναντι στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στο Δημόσιο, για πραγματικές αυξήσεις μισθών και επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού η κυβέρνηση απαντά επικαλούμενη τον κοινωνικό αυτοματισμό τη συκοφάντηση των εργαζομένων και με σειρά από ψεύδη.
Ότι, δηλαδή, έχει ήδη δώσει υπέρογκες αυξήσεις, ότι δεν υπάρχουν τα «δημοσιονομικά περιθώρια», ότι θα καταστραφεί η χώρα, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο πλούτο, στα μερίσματα από τα κέρδη, στις μεγάλες κληρονομιές και βέβαια, ενώ συνεχίζεται η αδιαφάνεια και το πάρτι των απευθείας αναθέσεων.
Την ίδια ώρα επιστρατεύει τον αυταρχισμό και την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, που αποτελεί το μοναδικό αντίβαρο στις εξοντωτικές της πολιτικές. Χιλιάδες εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικά για τη συμμετοχή τους σε απεργιακή δράση, ενώ συνδικαλίστρια τέθηκε σε δυνητική αργία, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» για τη συμμετοχή της σε συνδικαλιστική διαμαρτυρία.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο
Την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025, συμμετέχουμε όλοι και όλες στην πανεργατική πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις.
Απαιτούμε:
Η ΓΣΕΕ, στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η ακρίβεια εξακολουθεί να καταγράφεται στις έρευνες κοινής γνώμης ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών, που πλήττει κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς, κατατρώγοντας τα εισοδήματά τους.
Η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει τις προτάσεις μας για την κοινωνική κατοικία και για τη χρήση βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από την ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) για την οικονομία, το 1/3 του πληθυσμού να καταβάλει άνω του 40% του εισοδήματός του, για να καλύψει στεγαστικές δαπάνες.
Η μη αποκατάσταση ενός δίκαιου πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και η συνέχιση της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από ένα κράτος-πατερούλη, (πρακτική που υποχρέωσε τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τη σχετική διαδικασία του ΟΜΕΔ), έχει οδηγήσει στην κατακρήμνιση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
Η κάλυψη των εργαζόμενων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) βρίσκεται περίπου στο 24% έναντι του 80%, που απαιτεί η Οδηγία 2022/2041 της ΕΕ. Η αύξηση των μισθών περνά μόνο μέσα από την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Η ΓΣΕΕ σημειώνει επίσης:
«Με το σκεπτικό ότι οι μεγαλειώδεις, αυθόρμητες κινητοποιήσεις των πολιτών για την τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε σκοπιμότητα, πέραν αυτής της δικαίωσης του αγώνα των χαροκαμένων γονιών και της μνήμης των αδικοχαμένων θυμάτων, η Συνομοσπονδία βρίσκεται σε αναμονή των ενεργειών του Συλλόγου Γονέων και της δημοσιοποίησης των σχετικών πορισμάτων, προκειμένου να στηρίξει ό,τι αυτοί αποφασίσουν, μιας και αποδεδειγμένα έχουν και γνώση και κοινωνική αποδοχή στα αιτήματά τους, ακόμα και με απεργιακή δράση, εφόσον απαιτείται».
Πηγή: reader.gr
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement