Στρατιωτικά χτυπήματα εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης στη Μιανμάρ.
Μέχρι στιγμής, 1.644 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή (28/3), η ισχύς του οποίου τον κατέστησε αισθητό στις γειτονικές Ταϊλάνδη, Πακιστάν και Κίνα.
Καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται τόσο στη χώρα όσο και στην Ταϊλάνδη, το παραστρατιωτικό Λαϊκό Αμυντικό Μέτωπο ανέφερε αεροπορικές επιδρομές από τον στρατό κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μεταφέρει το BBC.
Το ελτωμα της «επίπεδης πλάκας» στα κτίρια της Μιανμάρ: Συντρίμμια γέφυρες και ουρανοξύστες
Συγκεκριμένα, ο αντιεξουσιαστικός χώρος της Μιανμάρ αναφέρει πως κυβερνητικά χτυπήματα συνεχίζουν αδιάκοπα, ακόμα και στη διάρκεια τέτοιας κρίσης, εν μέσω του γενικότερου, χρόνιου εμφυλίου που ρημάζει το κρατίδιο.
Μιανμάρ: Εμφύλιος εν μέσω «Αρμαγεδώνα»
Ο στρατός της Μιανμάρ φέρεται να συνεχίζει να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το Λαϊκό Αμυντικό Μέτωπο -ένα δίκτυο φιλοδυτικών ανταρτών- ανέφερε αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Chang-U στο Sagaing, κοντά στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού.
Ο David Eubank από την ομάδα ανθρωπιστικής αντίστασης Free Burma Rangers είπε στο BBC ότι «μετά τον σεισμό έγιναν τρεις αεροπορικές επιδρομές στη νότια πολιτεία Shan και στο Kareni χθες το βράδυ. Επομένως, δεν σταματούν».
Το όργανο των Ηνωμένων Εθνών που ερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα έχει προειδοποιήσει ότι ο στρατός διενεργεί εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον του λαού του.
Ο στρατός προσπαθεί να συντρίψει μια πανεθνική ένοπλη εξέγερση υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας που επιχειρεί να τους απομακρύνει από την εξουσία.
Στον αέρα, ο στρατός έχει το πάνω χέρι. Χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής και κινεζικής κατασκευής, έχει πραγματοποιήσει καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα.
Μιανμάρ: Και τα…ρομπότ στο έργο της διάσωσης
Οι εργασίες διάσωσης σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει παραμένουν αγωνιωδώς αργές. Οι διασώστες αναφέρουν στο Μέσο ότι τώρα χρησιμοποιούν ρομπότ με ερπύστριες, αναζητώντας επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα.
Νωρίτερα ακούστηκε από αξιωματούχους ότι, καθώς τα πεσμένα κτίρια παρουσιάζουν τον κίνδυνο περαιτέρω καταρρεύσεων, γίνεται χρήση αυτών των μικρότερων μηχανημάτων αντί μεγάλων εκσκαπτικών για την απομάκρυνση των συντριμμιών..
Πηγή: reader.gr