03.2
23:59

Πάνω από 555 σεισμοί σε Σαντορίνη, Αμοργό και Θήρα – Δείτε τους χάρτες με τα ρήγματα, τι λένε οι ειδικοί

AEK1924.gr team
Πάνω από 555 σεισμοί σε Σαντορίνη, Αμοργό και Θήρα – Δείτε τους χάρτες με τα ρήγματα, τι λένε οι ειδικοί
Advertisement

Από τις 6 το απόγευμα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 18 σεισμοί έντασης από 2,7 έως 4,6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο εντονότερος σεισμός των τελευταίων ωρών σημειώθηκε στις 19:44 και ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού. Παράλληλα, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13,9 χιλιόμετρα.

Όπως βλέπετε και στην στύλη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μπαράζ σεισμικών δονήσεων συνεχίζεται, δείχνοντας έτσι πόσο δικαιολογημένη είναι η ετοιμότητα των Αρχών που παρακολουθούν το φαινόμενο.

Τα σενάρια πλέον είναι δύο, όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς: «Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη μεταξύ 4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που θα εξελιχθεί ακόμη και μήνες μέχρι να ηρεμήσει, ή θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, κατολισθήσεις, ακόμη και ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε και για τα δύο σενάρια».

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα για το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, και η πολιτεία να προετοιμαστεί κατάλληλα ακόμη και για πιθανή διέγερση του ηφαιστείου, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και σήμερα.

«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της επιστήμης να έχουμε μέσα σε δύο 24ωρα 37 σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4 Ρίχτερ. Πρόκειται δηλαδή για μεγάλη κλιμάκωση της σεισμικής δράσης στην περιοχή της Ανύδρου και αυτό από μόνο του προκαλεί προβληματισμό για ποιον λόγο συμβαίνει και αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε με όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Όλα είναι πιθανά, δεν αποκλείουμε τίποτα και γι’ αυτό είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις», τονίζει.

Όπως ξεκαθαρίζει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, στην περιοχή υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια, όπως η Σαντορίνη και ο Κολούμπος, και τα υπόλοιπα μικρότερα ηφαιστειακά κέντρα που είναι μεταξύ Κολούμπου (υποθαλάσσιο ηφαίστειο 8 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης) και Ανύδρου.

Σε αυτή τη ζώνη, που είναι περίπου 15 χιλιόμετρα, υπάρχουν άλλοι 12 κρατήρες ενεργοί και παραμένουν σε μια κατάσταση ύφεσης.

«Το 2011-2012, περίπου 12 μήνες είχαμε μία έξαρση. Αυτή η έξαρση επαναλαμβάνεται από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι και σήμερα. Έχουμε χαρτογραφήσει με ειδικές μεθόδους μία παραμόρφωση που εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της Καλδέρας. Αυξάνεται η απόσταση μεταξύ των Καμένων και των Φηρών, δηλαδή τα Φηρά απομακρύνονται προς ανατολάς και παράλληλα η Οία και η Θηρασία ανυψώνονται. Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και είναι σε εξέλιξη. Άρα, έχουμε μπει σε μία νέα έξαρση του ηφαιστείου και παράλληλα με αυτή έχουμε και μια σεισμική δραστηριότητα σε περίπου 20 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης, στη νησίδα Άνυδρο», τονίζει ο Δρ Γκανάς.

Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή γνωρίζουν τα ρήγματα της περιοχής. Υπάρχει μια τάφρος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο τελευταίος σεισμός έγινε το 1956 με μέγεθος 7,5 συν πλην 0,2. Σήμερα, οι επιστήμονες εκφράζουν την εκτίμηση ότι ένας νέος σεισμός -αν συμβεί- δεν θα ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ.

«Τα ρήγματα στον πυθμένα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης έχουν ένα μήκος. Το μήκος του ρήγματος ορίζει το δυναμικό του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχουμε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Μπορεί όμως να γίνει ένας σεισμός μεταξύ 5 και 6 Ρίχτερ», σημειώνει.

Και καταλήγει: «Επιστημονικά δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή καμία διαβεβαίωση και βεβαιότητα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες από την Πολιτική Προστασία και έχει γίνει ευρεία ενημέρωση. Ψυχραιμία χρειαζόμαστε. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ακούν φήμες. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και αναλόγως θα πράξουμε».

Δείτε χάρτες που αποτυπώνουν τα ρήγματα και τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, όπου βρίσκονται οι λεκάνες Άνυδρος, Χριστιάνα, Φολέγανδρος, η Σαντορίνη, η τάφρος Σαντορίνης-Αμοργού, καθώς και η γραμμή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι περιλάμβανε χθες. «Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ακολουθεί δικούς της ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς αν η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τα ηφαίστεια, όπως το Κολούμπο ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι ναι μεν μπορεί να το επηρεάσει έμμεσα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει τα ηφαίστεια. «Μία σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται σε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια των πρανών και στο Κολούμπο, οπότε να γίνουν μικρές κατολισθήσεις, να αυξηθεί η θολότητα των νερών. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι πάμε για ενεργοποίηση των ηφαιστείων, είτε της Καλδέρας, είτε του ηφαιστείου του Κολούμπου», επισήμανε και προσέθεσε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει τεκτονικά χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε η ιδιομορφία αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός.

«Κατά ανάγκη δεν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο» σημειώσει προβλέποντας ότι σεισμός 6 Ρίχτερ«για μένα τουλάχιστον προσωπική αντίληψη, είναι ότι είναι το πολύ ακραίο σενάριο το οποίο θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα».

«Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 555 σεισμοί μεγέθους έως 5 βαθμών. Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης» σημειώνει το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, παρουσιάζοντας γράφημα των σεισμών.

Ο χορός των Ρίχτερ που σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα έχει ως συνέπεια να γίνονται κατολισθήσεις σε διάφορες περιοχές στο νησί. Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο από την περιοχή που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Σαντορίνης.

Πηγή: sdna.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο X

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Advertisement

 

-->