Τα συνεργεία έρευνας εντόπισαν και ανέσυραν τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους, που περιέχουν δεδομένα της πτήσης και ηχητικά αρχεία.
Στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι επιβάτες επέστρεφαν από διακοπές για τα Χριστούγεννα, με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να κηρύττει επταήμερο εθνικό πένθος, μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.
Το μικρότερο σε ηλικία θύμα είναι ένα αγόρι 3 ετών και το μεγαλύτερο ένας άνδρας 78 ετών. Πολλά από τα θύματα ήταν κάτω των 10 ετών.
Αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία
Όπως αναφέρει το Sky News, ειδικοί αμφισβητούν το χτύπημα σμήνους πουλιών ως αιτία της συντριβής.
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Μεταφορών, ο πύργος ελέγχου είχε ειδοποιήσει το πλήρωμα του αεροσκάφους για σύγκρουση με σμήνος πουλιών. Ο πιλότος εξέπεμψε συναγερμό (“Mayday”) δύο λεπτά αργότερα κατά την προσπάθειά του να προσγειώσει το αεροσκάφος.
Το αεροσκάφος σύρθηκε με ταχύτητα στον διάδρομο χωρίς συστήματα προσγείωσης προτού χτυπήσει σε τσιμεντένιο τοίχος και τυλιχθεί στις φλόγες. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι Αρχές δεν έβαλαν αφρό στον διάδρομο προσγείωσης ενώ δεν υπήρχε ούτε πυροσβεστικό σε κοντινή απόσταση.
«Σε αυτό το σημείο υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις. Γιατί το αεροπλάνο πήγαινε τόσο γρήγορα; Γιατί δεν ήταν ανοικτά τα πτερύγια; Γιατί δεν ήταν κατεβασμένο το σύστημα προσγείωσης;» αναρωτιέται ο Γκρέγκορι Αλέτζι, ειδικός επί της αεροπορίας και πρώην καθηγητής στην αεροπορική ακαδημία της Ιταλίας.
Ένας ειδικός ασφαλείας πτήσεων και πιλότος της Lufthansa, ο Κρίστιαν Μπέκερτ τονίζει ότι τα πλάνα δείχνουν πως τα περισσότερα από τα συστήματα φρεναρίσματος του αεροπλάνου δεν ενεργοποιήθηκαν, δημιουργώντας έτσι ένα «μεγάλο πρόβλημα» και μία γρήγορη προσγείωση.
«Είναι πολύ πολύ σπάνιο και ασυνήθιστο να μην χαμηλώνουμε την ταχύτητα γιατί υπάρχουν ανεξάρτητα συστήματα όπου μπορούμε να κατεβάσουμε την ταχύτητα με ένα εναλλακτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ένα χτύπημα από πουλιά είναι δύσκολο να είχε καταστρέψει το σύστημα προσγείωσης ενώ ήταν ακόμη ανυψωμένο, και αν είχε συμβεί όταν ήταν κάτω, θα ήταν δύσκολο να σηκωθεί ξανά».
Ο ειδικός ασφαλείας της Australian Airlines, Τζέφρι Ντελ ανέφερε πως αν ένα σμήνος πουλιών είχε «ρουφηχτεί» στον κινητήρα, δεν θα είχαν κλείσει αμέσως, δίνοντας στους πιλότους λίγο χρόνο να αντιδράσουν.
Η απόφαση να προσγειωθεί στον διάδρομο από την αντίθετη πλευρά δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα για τους ερευνητές, είπε ο Μάρκο Τσαν, λέκτορας στις αεροπορικές επιχειρήσεις στο Buckinghamshire New University και πρώην πιλότος.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement