Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Χαβιέρ Ριμπάλτα βρίσκεται στην Ελλάδα για να αναλάβει την θέση του Παναγιώτη Κονέ στην ΑΕΚ. Ο 44χρονος, έχει εργαστεί σε διάφορα πόστα σε κορυφαία clubs του κόσμου όπως είναι η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μαρσέιγ και στο… παλμαρέ του έχει σπουδαία deals αγορών και πωλήσεων παικτών.
Ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπρούνο Φερνάντες, όμως έχει και άλλες σημαντικές δουλειές. Όταν το 2012 μετακόμισε στο Τορίνο και την Γιουβέντους, όπου έμεινε έως το 2017 πήρε δωρεάν τον Πολ Πογκμπά που ως νεαρός έφευγε από την Γιουνάιτεντ για να πάρει χρόνο στην «βέκια σινιόρα» και το ’16 ο Γάλλος πωλήθηκε 100 εκατ. ευρώ.
Το ’14 έπεισε τον Κομάν να πάει στο Τορίνο από τυην Παρί, ενώ το ’15 πήρε τον Κεντίρα από την Ρεάλ. Το 2017 πήρε στην Γιουβέντους τον Ντάνι Άλβες. Σημαντικά deals, όμως είχε και στην Γιουνάιτεντ αν και έμεινε από το 2-017 έως το 2018. Ήταν ο άνθρωπος που πήρε στους «κόκκινους διαβόλους» τόσο τον Μάτιτς όσο και τους Αλέξις Σάντσες και Ρομέλου Λουκάκου.
Στην Ζενίτ, όπου εργάστηκε από το 2018 έως το 2021 συμμετείχε κυρίως στην πώληση του Αργεντινού Λεάνδρο Παρέδες στην Παρί Σεν Ζερμέν για σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που επέτρεψε στην Ζενίτ να απελευθερώσει πόρους για να φέρει τον Αζμούν και τον Μπάριος. Ενώ στην Μαρσέιγ που ήταν την σεζόν 2022-23 πήρε του Εμπεμπά, Μπεϊγί, Βερετούρ και Αλέξις Σάντσες. Στην Μασσαλία ήταν μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του 2023.
Στην Ιταλία τον συνέκριναν με τον… Τζέιμς Μποντ, λόγω της απίστευτης ικανότητάς του να φέρνει σε πέρας κάθε (μεταγραφική) αποστολή που αναλάμβανε! Αυτός είναι ο Χαβιέρ Ριμπάλτα, ένας ταξιδευτής που έρχεται στην ΑΕΚ με μια βαλίτσα γεμάτη εμπειρία.
Σκούρο κοστούμι, κομψό περπάτημα, χαμόγελο… Ξέρει ότι η εμφάνιση μετράει. Και φροντίζει γι’ αυτήν. Γνωρίζει πολύ ότι μετράει, βέβαια, και η ουσία. Για την οποία φροντίζει, επίσης. Ένα παράδειγμα; Μια συνήθειά του στην Μαρσέιγ, μαζί με τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου, Πάμπλο Λονγκόρια, ήταν να έχουν συχνές συναντήσεις με τους… αντιπάλους τους, δηλαδή με τα στελέχη των άλλων ομάδων, και να ανταλλάσσουν απόψεις. Και ο Ριμπάλτα είχε εκπλήξει άπαντες μιλώντας σχεδόν τέλεια γαλλικά ήδη από τον πρώτο καιρό του στη Μασσαλία.
Από κάθε μέρος στο οποίο ταξίδεψε, από κάθε ομάδα στην οποία εργάστηκε κάτι πήρε στη βαλίτσα του, κάτι περισσότερο από ένα απλό σουβενίρ, για την επόμενο προορισμό του. «Τη νοοτροπία νικητή από τη Ρωσία, την ποδοσφαιρική κουλτούρα, την εκπαίδευση, τον σεβασμό των οπαδών για τους διαιτητές και τους συλλόγους στην Αγγλία, τον επαγγελματισμό, την αυστηρότητα, την οργάνωση και τον τρόπος ζωής του ποδοσφαίρου από την Ιταλία» όπως έχει πει ο ίδιος.
«Η ομάδα πρέπει πάντα να ελέγχει το μήνυμα που στέλνεται. Η γραμμή που δίνεται πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Ο προπονητής είναι ο πιο σημαντικός: πρέπει να τον στηρίζουμε και να του επιτρέπουμε να εκφραστεί όπως νομίζει. Οι παίκτες είναι φυσικά πολύ σημαντικοί, αλλά δεν πρέπει ποτέ να είναι πιο σημαντικοί από την ομάδα, τον προπονητή ή τον σύλλογο». Αυτή είναι η… οδηγία που δίνει κάθε φορά που αναλαμβάνει πόστο σε έναν σύλλογο. Είναι αυτός που επιβλέπει άπαντες σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι, την πρώτη ομάδα, το προπονητικό κέντρο, τους σκάουτερ.
Όσοι τον έζησαν στη Γιουβέντους έχουν να λένε ότι ο Ριμπάλτα ήταν το καλά κρυμμένο… μυστικό της ομάδας στα χρόνια που έπαιρνε τον έναν τίτλο μετά τον άλλον. Από το 2012 ως το 2017, που ο Ισπανός ήταν ο επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ, οι «μπιανκονέρι» κατέκτησαν πέντε πρωταθλήματα. Εκεί ήταν υπεύθυνος για 20 επαγγελματίες που,,, χτένιζαν την παγκόσμια αγορά αναζητώντας ταλέντα. Το εύκολο για έναν σύλλογο όπως οι Γιουβέντους ήταν να δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αγοράζει ήδη καταξιωμένους παίκτες. Το δύσκολο ήταν να ανακαλύψει… μικρά ακατέργαστα διαμάντια. Αυτή ήταν δουλειά του Ριμπάλτα. Κατόπιν οι αναφορές του περνούσαν στα χέρια του αθλητικού διευθυντή Φάμπιο Παρατίτσι, ο οποίος αποφάσιζε αν θα προχωρούσε σε επαφές για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή. Ο Αντρέα Ανιέλι, βέβαια, αρκετές φορές… παρέκαμπτε τον Παρατίτσι και είχε απευθείας επαφή με τον Ριμπάλτα, ζητώντας τη γνώμη του, όταν επρόκειτο για κάποια πολύ σημαντική μεταγραφική υπόθεση.
Ο Ισπανός ήταν αυτός που ανακάλυψε τη ρήτρα που επέτρεπε στον Ντάνι Άλβες να φύγει δωρεάν από την Μπαρτσελόνα και με τον ίδιο τρόπο κατάφερε να αφήσει πίσω του άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους για να κερδίσει τον Πάουλο Ντιμπάλα. Χάρη σε αυτόν οι «μπιανκονέρι» έβγαλαν χρήματα από τους Αρτούρο Βιδάλ και Πολ Πογκμπά, ενώ ο Άλβαρο Μοράτα υπέγραψε στη Γιουβέντους με αντάλλαγμα 20 εκατομμύρια ευρώ και ένα χρόνο αργότερα έφυγε για 30 εκατομμύρια ευρώ.
«Εκτός από το ποδοσφαιρικό κομμάτι, βλέπουμε και το προσωπικό, όταν θέλουμε να πάρουμε έναν παίκτη. Θα πρέπει, επίσης, να στοχεύουμε σε μια ισορροπία στην ομάδα, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στους μισθούς, στα χρήματα που δίνονται. Λαμβάνω πολλά βίντεο από υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους και τα βλέπω όλα. Δεν μπορώ να συγχωρήσω στον εαυτό μου όταν μια ομάδα παίρνει έναν ποδοσφαιριστή, τον οποίο είχαν προτείνει και σε εμάς, και εγώ έχω ενώ είχα βίντεό του δεν το είδα» εξηγεί.
«Δεν μου αρέσει να μιλάω για αυτό, αλλά η υπογραφή για την οποία είμαι πιο περήφανος είναι ο Μπρούνο Φερνάντες. Ήταν όλα πολύ προσωπικά, πήγα να τον δω στην Πορτογαλία και τον παρέλαβα στο αεροδρόμιο. Ήταν απρόβλεπτο να σκεφτώ ότι θα έφτανε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά με κάνει πολύ χαρούμενο. Είναι ένας διακεκριμένος παίκτης. Είναι πολύ δύσκολο να το δεις αυτό σε έναν μόνο ποδοσφαιριστή. Και παίζει χωρίς πίεση, φυσικά. Τα λάθη δεν τον επηρεάζουν, έχει την ψυχή ενός ηγέτη, απλά κοίτα τον τρόπο που έχει αλλάξει η Γιουνάιτεντ. Μπορεί να πάει ακόμα πιο μακριά» έλεγε το 2020 στην ισπανική εφημερία «Marca».
Πηγή: sdna.gr
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement