08.8
10:38

Η τεχνολογία είναι η νικήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες

AEK1924.gr team
Η τεχνολογία είναι η νικήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Advertisement

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες φτάνουν στο τέλος τους, με όλα τα καλά και τα κακά που έχουν καταγραφεί ως τώρα στους τηλεοπτικούς φακούς, στα κλικ των φωτογράφων, στο παρασκήνιο της διοργάνωσης, αλλά και στη συνείδηση του κόσμου. Νικητές και χαμένοι υπάρχουν σε κάθε επίπεδο, από τους αθλητές που παλεύουν για ένα μετάλλιο και τη διάκριση, μέχρι τους κατοίκους του Παρισιού και τη Γαλλία, ως οικοδέσποινα χώρα. Υπάρχει, όμως, ένας αδιαφιλονίκητος νικητής που δεν έχει χάσει ούτε μία φορά ως τώρα στους Αγώνες.

Αναφερόμαστε φυσικά στην τεχνολογία, η οποία έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές συμμετέχουν, οι κριτές αποφασίζουν και το κοινό απολαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αφανής ήρωας αφήνει το σημάδι του, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, με μικρά, αλλά σταθερά, βήματα. Τα άλματα όμως έγιναν μόλις στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, εκεί όπου τις καινοτόμες ιδέες του παρελθόντος συνόδευσε η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο αθλητισμός και η τεχνητή νοημοσύνη συνεργάζονται, αφού η αρχή έγινε πριν από 10 περίπου χρόνια, σε ένα σπορ που αποτέλεσε το πεδίο δοκιμών.

Αυτό ήταν το πόκερ, το οποίο έδωσε στη νέα τεχνολογία τον χώρο που χρειαζόταν προκειμένου να δείξει τις δυνατότητές της. Η βιομηχανία του πόκερ πάντοτε έβλεπε με καλό μάτι την εξέλιξη, γι’ αυτό και σήμερα είναι ένα κατ’ εξοχήν online παιχνίδι. Φυσικά, δεν ξεκίνησε έτσι στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκε από δύο άλλα παιχνίδια, την γαλλική πόκα και το γερμανικό πόχεν. Σύντομα κατέκτησε όλη την Αμερική και, στη συνέχεια, όλον τον κόσμο χάρη στο γεγονός ότι κυριάρχησε στα καζίνο του Λας Βέγκας στα μέσα του 20ου αιώνα. Το πόκερ εκμεταλλεύτηκε την εμφάνιση της τηλεόρασης και από το 1975 άρχισαν να μεταδίδονται live.

Το μεγάλο άλμα έγινε όμως με την αλλαγή της χιλιετίας, όταν το poker μπήκε στον ψηφιακό κόσμο και εκμεταλλεύτηκε την τεχνολογική επανάσταση που συντελέστηκε με τη βοήθεια του internet και των κινητών τηλεφώνων. Το παιχνίδι μεταφέρθηκε online, χάρη στις εξειδικευμένες εφαρμογές που δημιούργησαν οι μεγαλύτερες εταιρίες, με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί κάθε ανάγκη μετακίνησης για οποιονδήποτε θέλει να διασκεδάσει. Πλέον, κάθε φίλος του πόκερ μπορεί να παίξει απ’ όπου κι αν βρίσκεται, όποια ώρα το επιθυμεί, χωρίς περιορισμούς.

Σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, εκείνη αντιμετώπισε αρχικά επαγγελματίες παίκτες του πόκερ, τους οποίους κέρδισε κατά κράτος, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αποτελέσει μέρος της βιομηχανίας του πόκερ για πολλές διαφορετικές εργασίες: ασφάλεια συναλλαγών, προσωποποιημένες προτάσεις, ομαλή διεξαγωγή των τουρνουά, καταμέτρηση και χρονομέτρηση παιχνιδιών και άλλα. Κάπως έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία γενικότερα βοήθησε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Παρίσι, όχι μόνο κατάφερε να ακολουθήσει και να ενσωματώσει την τεχνολογία στους φετινούς Αγώνες, αλλά σίγουρα κατέκτησε υπερήφανα το μετάλλιο της βιωσιμότητας. Με τους ίδιους τους Γάλλους να μην έχουν «πέσει» ποτέ κάτω από το τοπ 5 των λαών με έντονη περιβαλλοντική συνείδηση, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν με τα πιο σύγχρονα συστήματα πράσινης τεχνολογίας. Ενεργειακοί φωτισμοί, ελάχιστη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, συστήματα ασφαλείας, ένα Ολυμπιακό Χωριό με πολύ χαμηλά επίπεδα άνθρακα, ενεργειακά κτήρια και ένας σταθμός ηλιακής ενέργειας στον Σηκουάνα συνέβαλαν σε μία εξαιρετική «πράσινη» διοργάνωση, η οποία δείχνει να μη στερείται τίποτα από τη θεαματική πλευρά της.

Η τεχνολογία, όμως, είχε ήδη φροντίσει να αλλάξει τους Αγώνες τουλάχιστον εδώ και μία 20ετία. Σύγχρονα μέσα προσφέρουν σε όλους τους αθλητές επιπλέον ασφάλεια ήδη από τους Αγώνες της Αθήνας, αλλά και όσες πληροφορίες χρειάζονται για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Ρολόγια που παρέχουν δεδομένα για την υγεία του κάθε αθλητή και στολές με αισθητήρες κίνησης δίνουν την ευκαιρία στους αθλητές και στους προπονητές τους να έχουν όσα στοιχεία χρειάζονται, ώστε να «κυνηγήσουν» τα ρεκόρ τους, αποφεύγοντας απρόοπτα ή τραυματισμούς.

Φυσικά, από όλα όσα βελτιώθηκαν στους φετινούς Αγώνες, δε θα μπορούσε να λείπει και το σύγχρονο υπερθέαμα, που προσφέρθηκε απλόχερα σε όλους τους θεατές. Γιγαντοοθόνες και διαδραστικά στοιχεία, που προστέθηκαν για εκείνους που παρακολουθούν τους Αγώνες από την οθόνη τους, εξέλιξαν μία ήδη εντυπωσιακή διοργάνωση. Όλα αυτά, ενώ ήδη από το 2000 κι έπειτα μπορούν να μοιράζονται τις εντυπώσεις τους στα social media της αρεσκείας τους, παλιότερα με χρονική καθυστέρηση, αλλά σήμερα ακριβώς τη στιγμή του γεγονότος.

Και αυτά, ενώ όλα τα παραπάνω διεξάγονται σε «έξυπνα» στάδια, με ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα όσα συμβαίνουν σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, χώρους συνάντησης των φιλάθλων για ανταλλαγή εμπειριών, έξυπνες υπηρεσίες όπως είναι οι μετακινήσεις, ακόμη και πρόγνωση του καιρού, κάτι που ξεκίνησε από το 1990 και την Ατλάντα των ΗΠΑ. Επιπλέον, τα drones, που έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι πολλών εκδηλώσεων, έκαναν τη σταθερή εμφάνισή τους και δεν έχαναν από την προσοχή τους τα σημεία ενδιαφέροντος των Αγώνων, χαρίζοντας αφοπλιστικές εικόνες πανοραμικής ομορφιάς. Μένει να δούμε πόσο πολύ θα έχει προχωρήσει η τεχνολογία στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement