23.3
13:40

Ποδόσφαιρο: Ανησυχητική αύξηση των ύποπτων για στήσιμο αγώνων

AEK1924.gr team
Ποδόσφαιρο: Ανησυχητική αύξηση των ύποπτων για στήσιμο αγώνων
Advertisement

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία Starlizard, οι ύποπτοι για στήσιμο αγώνες διεθνώς πέρυσι παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξης του 16%.

Σημαντική ετήσια αύξηση της τάξης του 16% παρουσίασαν πέρυσι οι ύποπτοι για στήσιμο αγώνες διεθνώς με σκοπό τα κέρδη από το στοίχημα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Starlizard.

Η Starlizard Integrity Services, εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση αυτών των αγώνων που συνδέονται με τον στοιχηματισμό, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι από την ανάλυση συνολικά 65.411 ποδοσφαιρικών αγώνων στο ημερολογιακό έτος 2023, από 835 διοργανώσεις σε 128 χώρες, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 167 ματς, ή ποσοστό 0,26%, έδειξαν ίχνη ενδεχόμενης χειραγώγησης.

Αυτό συνιστά αύξηση κατά 16% από τα 144 πιθανώς χειραγωγημένα ματς που εντοπίστηκαν κατά το ημερολογιακό έτος 2022, προσθέτει η αναφορά της εταιρείας με τον τίτλο «Εκθεση ποδοσφαιρικής ακεραιότητας 2023».

Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό των ύποπτων αγώνων, 41,3% όσων εντοπίστηκαν, έλαβε χώρα στη δικαιοδοσία της UEFA, δηλαδή στην Ευρώπη – όπου πάντως έγιναν και τα περισσότερα ματς που αναλύθηκαν (37.951).

Σαφώς υψηλότερο ποσοστό πιθανώς στημένων αγώνων για στοιχηματισμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο δείχνουν οι αγώνες εθνικών ομάδων. Εκεί το ποσοστό είναι το διπλάσιο του μέσου όρου, στο 0,52% των αναλυθέντων αγώνων, με τουλάχιστον 28 διεθνή παιχνίδια να κρίνονται πιθανώς χειραγωγημένα. Υψηλό είναι και το ποσοστό που καταγράφεται στην Ασία (0,47%).

Η Starlizard εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή στις μικρότερες κατηγορίες, τονίζοντας ότι ενώ το ένα τέταρτο των ύποπτων αγώνων ήταν στις κορυφαίες εθνικές κατηγορίες, οι κατώτερες κατηγορίες των εγχώριων πρωταθλημάτων εμφάνισαν το 49,7% των ύποπτων για στήσιμο αγώνων.

Ενδιαφέρον έχουν και άλλα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, όπως ότι από τα 167 ύποπτα παιχνίδια τα 13 έχουν υψηλό βαθμό υποψίας, τα 86 μέτριο και τα 68 χαμηλό βαθμό, αλλά και ότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες για χειραγώγηση αγώνων ειδικά στο πρώτο ημίχρονο: «Από τους 167 αγώνες που κρίνονται ως πιθανώς στημένοι, το 27%, δηλαδή 45 παιχνίδια, περιλάμβανε χειραγώγηση για στοιχηματισμό αποκλειστικά στο α΄ ημίχρονο, πράγμα που καταδεικνύει πως όσοι στήνουν αγώνες ενδιαφέρονται συχνά για τη χειραγώγηση μόνο του α΄ ημιχρόνου και όχι ολόκληρου του αγώνα», επισημαίνει η έρευνα, ενώ το 2022 αυτό αφορούσε μόνο το 4,2% των ύποπτων ματς.

Πηγή: Καθημερινή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement