
Κοντά σε μια τεράστια νίκη έφτασε η ΑΕΚ Betsson στην Πάτρα κόντρα στο Προμηθέα, αλλά τελικά ηττήθηκε στο τέλος (80-79) για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των “16” του BCL.
Το συγκρότημα του Ζόαν Πλάθα έκανε υποδειγματικό πρώτο ημίχρονο ελέγχοντας τον ρυθμό και παίζοντας καλή άμυνα, καταφέρνοντας να περάσει μπροστά και με διψήφιο διαφορά. Στην επανάληψη ωστόσο, απώλεσε το ισχυρό της προβάδισμα της, με τους Κάουαν, Χέιλ και Ρέινολντς να σκοράρουν ασταμάτητα πίσω από τα 6,75 βρίσκοντας τα κρίσιμα σουτ. Καθοριστική η τρίτη περίοδος που άλλαξε την εικόνα του ματς.
Η διαφορά της αναμέτρησης εντοπίζεται στα τρίποντα με τους γηπεδούχους να σουτάρουν με το εξωφρενικό 50% (14/28) και την ΑΕΚ να ευστοχεί μόλις σε 7 σε 22 προσπάθειες (ήτοι 32%).
Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ήττα της ΑΕΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη, όχι όμως και καταδικαστική μιας και οι διαφορές μεταξύ των ομάδων θα μετρήσουν στο τέλος και ό ένας πόντος με τον οποίο πήραν κεφάλι οι Πατρινοί, είναι προφανώς ανατρέψιμος στην έδρας της. Την επόμενη αγωνιστική οι κιτρινόμαυροι θα αντιμετωπίσουν την Χάποελ Χολόν εκτός έδρας, με την νίκη πλέον να γίνεται μονόδρομος.
Πρώτος σκόρερ για την Ένωση ο Τίλμαν με 18 πόντους και 9 ριμπάουντ, που μοιράζεται τον τίτλο του κορυφαίου μαζί με τον κιτρινόμαυρο λαό που έδωσε συγκλονιστικό παρών στο κλειστό «Δημήτρης Τόφαλος».
Ο Ζόαν Πλάθα επέλεξε να ξεκινήσει την αναμέτρηση με τους Χολ, Νετζήπογλου, Μακρέι, Αγραβάνη και Τίλμαν.
Το σκορ άνοιξε με τρίποντο ο Τζόουνς, με τον Νετζήπογλου από κοντά να βάζει το πρώτο καλάθι της Βασίλισσας (3-2). Χρυσικόπουλος και Τίλμαν αντάλλαξαν καλάθια (7-4) με τον Νετζήπογλου να ισοφαρίζει με λέι απ σε 7-7. Oι Χέιλ και Ραντλ βρήκαν στόχο από τα 6,75 για τη νέα ισοπαλία (12-12) όμως ο Τζόουνς με το δεύτερό του τρίποντο έδωσε νέο προβάδισμα στους γηπεδούχους (15-12). Ο Νάιτ έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του στο παρκέ σημειώνοντας 4 πόντους και δίνοντας ασίστ στον Μόργκαν κρατώντας τη Βασίλισσα σε απόσταση αναπνοής με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου (20-18).
Ο Χόλινς πέτυχε τον πρώτο του κιτρινόμαυρο πόντο από τη γραμμή και ο Μόργκαν από μέση απόσταση έδωσε το πρώτο προβάδισμα στην ΑΕΚ Betsson (20-21). Ο Κόουαν πέτυχε δύσκολο καλάθι και φάουλ, με τον Νάιτ να ευστοχεί στο πρώτο του τρίποντο ισοφαρίζοντας εκ νέου την αναμέτρηση (27-27). Ο Μόργκαν με 2/2 βολές και ο Χατζηδάκης έδωσαν το +4 στην ΑΕΚ (27-31).
Μάλιστα οι κιτρινόμαυροι με όπλο την άμυνα τους άνοιξαν τη διαφορά στους 9 (27-36) έπειτα από το τρίποντο του Χόλινς, τρέχοντας σερί 12-0! Οι Πατρινοί πίεσαν σε όλο το γήπεδο αναγκάζοντας οδηγώντας τον Νάιτ σε λάθος, με τον Ρέινολντς να μειώνει σε 32-38 με τρίποντο. Ο Τίλμαν έγινε ο πρώτος διψήφιος φτάνοντας στους 10 (32-40), με τον Χέιλ να βρίσκει στόχο για τρεις για το 35-40, το οποίο ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.
Ο Χέιλ με βολές σκόραρε τους πρώτους πόντους στην επανάληψη, με Μόργκαν και Μακρέι (τρίποντο) να απαντούν και να κρατούν τη διαφορά στους 9 (37-46). Ο Χέιλ απάντησε με ακόμα ένα τρίποντο (40-46) αλλά ο Μόργκαν χτύπησε ξανά από το ζωγραφιστό (40-48). Ο ρυθμός του ματς άνοιξε σε αυτό το σημείο με τον Χολ να σκοράρει για τρεις, αλλά ο Κάουαν απάντησε με δύο δικά του τρίποντα και ένα δίποντο, φέρνοντας τον Προμηθέα στον πόντο και τον Πλάθα να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ.
Ο Ρέινολντς με ακόμα ένα τρίποντο έδωσε νέο προβάδισμα στον Προμηθέα, με Τίλμαν και Χόλινς να ισοφαρίζουν (55-55) αλλά και πάλι οι Κόουαν και Χέιλ με νέο σερί 5-0 έγραψαν το 60-55. Η περίοδος έκλεισε συτο 62-58, σε ένα διάστημα που η ΑΕΚ έχασε τον ρυθμό του αγώνα και απώλεσε διψήφιο προβάδισμα.
Ο Χρυσικόπουλος έβαλε το τρίποντο στην αρχή της τέταρτης περιόδου ανεβάζοντας τη διαφορά στους 7 (65-58) με τον Ραντλ να βάζει κι εκείνος, κλέβοντας τη μπάλα στη συνέχεια για το καλάθι του Τίλμαν και το 65-63. O Ρέινολντς για τρεις και ο Μακρέι με λέι απ έδωσαν συνέχεια στο ντέρμπι το οποίο η ΑΕΚ ισοφάρισε ξανά (68-68) με βολές από τους Αμερικανούς Μακρέι και Τίλμαν.
Ο Χόλινς έβαλε ακόμα ένα μεγάλο τρίποντο και έβαλε ξανά την Ένωση μπροστά (69-71) μέσα σε πανδαιμόνιο των φίλων της. Ο Νάιτ με λέι απ κράτησε την ΑΕΚ μπροστά (71-73), αλλά ο Ρέινολντς με ακόμα ένα δικό του τρίποντο προσπέρασε ξανά για τους γηπεδούχους (74-73). Νετζήπογλου και Κάουν ευστόχησαν στις βολές για 75-75. Ο Μόργκαν έκανε λάθος σε κρίσιμο σημείο, με τον Χέιλ στη συνέχεια να ευστοχεί από τη γωνία για τρεις (78-75).
O Νάιτ με λιγότερο από ένα λεπτό για τη λήξη αστόχησε στο δικό του, με τον Νετζήπογλου να κάνει το λάθος, ενώ χάθηκε και το αμυντικό ριμπάουντ στη συνέχεια από τον Κόνιαρη, με τον Χέιλ να κερδίζει δύο βολές στα 12 δευτερόλεπτα για τη λήξη. Ο Αμερικανός έβαλε την μία (79-75), με τον Νάιτ να απαντά με δύο εύστοχες για το (79-77), στα 5” για τη λήξη. Η κιτρινόμαυροι έκαναν ξανά γρήγορα το φάουλ στον Κάουαν, βάζοντας μόνο την μία, με τον Μακρέι να τρέχει το γήπεδο αλλά να του γίνεται άμεσα φάουλ. Εκείνος τις έβαλε και τις δύο για το 80-79 το οποίο ήταν και το τελικό σκορ.
Προμηθέας Πάτρας-ΑΕΚ: 80-79
Δεκάλεπτα: 20-18, 35-40, 62-58, 80-79
Προμηθέα Πάτρας (Παπαθεοδώρου): Ρέινολντς 12, Καουάν 20 , Τζόουνς 6, Πλώττας, Κόνιαρης, Μπαζίνας, Πάπας, Χρυσικόπουλος 7, Κόφεϊ 6, Στίβενς 9, Καραγιαννίδης, Χέιλ 21.
ΑΕΚ Betsson (Πλάθα): Τίλμαν 18, Χολ 3, Ραντλ 6, Καράμπελας , Νετζήπογλου 6, Κουζέλογλου 1, Μόργκαν 11, Χόλινς 9, ΜακΡέι 10, Χατζηδάκης 2, Νάιτ 12, Αγραβάνης 1.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement