20.9
09:15

ΑΕΚ1924 Αnalysis: Η τακτική ανάλυση της Μπράιτον

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

To AEK1924 και ο Πέτρος Βαμβακούλας σας παρουσιάζουν μια πλήρη τακτική ανάλυση της Μπράιτον, την ομάδα που θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Η φιλοσοφία του Ντε Ζέρμπι, η επιθετική και αμυντική λειτουργία, οι παίκτες βαρόμετρα αλλά και οι αδυναμίες των «γλάρων».

Η περσινή σεζόν ήταν μια σεζόν που οι οπαδοί της Brighton δεν θα την ξεχάσουν εύκολα. Μετά από ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν υπό τον Γκράχαμ Πότερ, ο Άγγλος εγκατέλειψε τον σύλλογο για να ενταχθεί στην Τσέλσι, αφήνοντας τους Γλάρους χωρίς προπονητή μόλις ένα
μήνα μετά τη νέα σεζόν. Ωστόσο, η Μπράιτον κινήθηκε γρήγορα για να τον αντικαταστήσει, φέρνοντας τον πρώην τεχνικό της Σασουόλο και της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι.

Από πλευράς τακτικής, ο Ντε Ζέρμπι έφερε μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με αυτή που είχε κάνει ο Πότερ, αν και εξακολουθούσε να έχει ένα στυλ παιχνιδιού προσανατολισμένο στην κατοχή της μπάλας σε σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Ιταλός τακτικός είχε ένα μέτριο ξεκίνημα, με τον σύλλογο να μην κερδίζει στα πέντε πρώτα του παιχνίδια πρωταθλήματος. Ωστόσο, αυτό άλλαξε γρήγορα, με την Μπράιτον να πηγαίνει από νίκη σε νίκη και να τερματίζει έκτη στην Premier League, παίρνοντας το εισιτήριο για την Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της, με την ομάδα να μπαίνει στους ομίλους του UEFA Europa League για τη σεζόν 2023/24.

Μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφειλόταν στο σκοράρισμα της Μπράιτον και όχι στην αμυντική της λειτουργεία. Στην πραγματικότητα, η ομάδα της Μπράιτον τερμάτισε με 72 γκολ με συντελεστή xG 62,43, βάζοντας δηλαδή σχεδόν 10 γκολ παραπάνω από τις ευκαιρίες που δημιούργησε δείχνοντας το πόσο αποτελεσματική ήταν. Από αμυντικής άποψης, οι Γλάροι δέχθηκαν 53 γκολ, τα περισσότερα στην πρώτη επτάδα, με xG 60,34 δηλαδή δέχθηκαν 7 γκολ σχεδόν λιγότερα από τις ευκαιρίες που δέχθηκαν.

Για τον Ντε Ζέρμπι, η πρόκληση θα είναι να επαναλάβει αυτή την επιτυχία και σε αυτήν την αγωνιστική περίοδο, με την διοργάνωση του Europa League να έχει προστεθεί στις υποχρεώσεις του.

Το ξεκίνημα ομολογουμένως φέτος είναι εντυπωσιακό. Σε 5 αγώνες έχουν 4 νίκες και 1 ήττα. Έχουν την καλύτερη επίθεση στην premier league με 15 γκολ, και την 5η καλύτερη άμυνα με 7 γκολ. Όλες τις οι νίκες είναι από 3 γκολ και πάνω αφού έχουν πετύχει 4 γκολ με την Γουλβς και την Λούτον και από 3 σε Νιούκαστλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επίσης έχουν δεχθεί γκολ και στα 5 φετινά τους παιχνίδια.

Κάτι που η Μπράιτον κάνει πολύ καλά είναι να βρίσκει παίκτες ”λαβράκια” με το εξαιρετικό τμήμα scouting που διαθέτει, αλλά έχει μάθει πλέον και να πουλάει και μάλιστα με πολύ καλά χρήματα. Οι Γλάροι έχουν ήδη πουλήσει αναμφισβήτητα τον καλύτερο παίκτη τους από την
περσινή σεζόν, με τον 24χρονο Αργεντινό Αλέξις Μακ Άλιστερ να πωλείται στη Λίβερπουλ έναντι περίπου 42 εκατ. Ευρώ, και φυσικά τον Μόισες Καισέδο στην Τσέλσι έναντι 133 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το δεδομένο, ο τομέας της μεσαίας γραμμής ενισχύθηκε με δύο ελεύθερες μεταγραφές, τον Μαχμούντ Νταχούντ από την Μπορούσια Ντόρτμουντ και τον Τζέιμς Μίλνερ από τη Λίβερπουλ.

Οι “γλάροι” κατάφεραν να ενισχυθούν και σε άλλους τομείς, φέρνοντας τον επιθετικό João Pedro από τη Γουότφορντ και τον τερματοφύλακα Bart Verbruggen από την Άντερλεχτ. Επίσης, απέκτησε, τον αμυντικό της Φιορεντίνα Ιγκόρ Ζούλιο, και πήρε δανεικό για έναν χρόνο τον Ανσού Φάτι απο την Μπαρτσελόνα.

Όταν εξετάζουμε την επιθετική φάση του παιχνιδιού της Μπράιτον, εδώ είναι που πραγματικά λάμπει η τακτική του Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι. Ο Ιταλός θέλει να παίζει ποδόσφαιρο βασισμένο στην κατοχή, με το παιχνίδι της Μπράιτον να αποτελεί σταθερό σημείο συζήτησης μεταξύ πολλών ανθρώπων του ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στην ανάλυση τακτικής, το άλλο πράγμα που κάνει καλά η ομάδα του Ντε Ζέρμπι στην επιθετική φάση είναι να δημιουργεί χώρο ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, με την Μπράιτον να επιδιώκει πάντα να έχει τουλάχιστον έναν ελεύθερο παίκτη ανάμεσα στις γραμμές σε προωθημένες θέσεις.

Ο τεχνικός της Μπράιτον επιδιώκει επίσης να χρησιμοποιεί εναλλαγές θέσεων κατά τη διάρκεια των φάσεων κατοχής, με τους παίκτες να αλλάζουν θέσεις και να δημιουργούν χώρο για να παίζεται η μπάλα. Ουσιαστικά, ο Ντε Ζέρμπι επιδιώκει η ομάδα του να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο όταν η Μπράιτον έχει την κατοχή της μπάλας. Όταν η Μπράιτον έχει την κατοχή της μπάλας και θέλει να επιτεθεί, επιδιώκει να υπερφορτώσει τις μεγάλες περιοχές του γηπέδου, δημιουργώντας χώρο ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου για να
προωθήσει τη μπάλα στις επιθετικές ζώνες.

Φάση Επίθεσης

Ακολουθεί ένα στιγμιότυπο από τον περσινό αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι παρουσιάζεται παρακάτω. Η μπάλα βρίσκεται στην κατοχή του κεντρικού αμυντικού της Μπράιτον, ενώ πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο η Μπράιτον έχει δημιουργήσει υπερφόρτωση απέναντι στον μέσο της Μάντσεστερ Σίτι, Ιλκάι Γκουντογκάν. Ο Γερμανός είναι απομονωμένος απέναντι στους τέσσερις επιθετικούς της Μπράιτον, με τους Εστουπιγιάν και Καϊσέδο να βρίσκονται πίσω από το αντίπαλο πρέσινγκ, ενώ οι Μιτόμα και Ενσίσο βρίσκουν χώρο πίσω από τη μεσοεπιθετική γραμμή της Μαν Σίτι.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει ένα άλλο παράδειγμα υπερφόρτωσης και κίνησης θέσης που δημιούργησε η Μπράιτον, με αποτέλεσμα η μπάλα να προωθηθεί στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Σε αυτή τη φάση του παιχνιδιού παρακάτω, ο κεντρικός αμυντικός της Μπράιτον, Levi Colwill, δέχεται την μπάλα και πατάει το πόδι του, προσπαθώντας να δελεάσει τους παίκτες της Άστον Βίλα που ασκούν πίεση. Αυτό συμβαίνει με τον επιθετικό της Villa να προσπαθεί να πιέσει τον Colwill για να κάνει το λάθος. Ωστόσο, ο διεθνής Άγγλος εντοπίζει την κίνηση του Julio Enciso, ο οποίος βρίσκεται στην αριστερή θέση του Pascal Groß. Χαμηλώνει την θέση του στο γήπεδο για να γίνει μια επιλογή για τον Colwill, παρασύροντας τον αντίπαλο αμυντικό μαζί του.

Ως αποτέλεσμα, ο χώρος άνοιξε για τον Groß για να προωθηθεί σε στον κενό χώρο, με τον αμυντικό να βρίσκεται σε 2v1 με τους επιθετικούς της Brighton. Εξαιτίας αυτής της γρήγορης κίνησης εκτός μπάλας, ο Enciso μπορεί να παίξει μια πρώτη μεταβίβαση στον Γερμανό μετά την υποδοχή της μπάλας, με τον Groß να παίρνει την κατοχή και να φεύγει στο επιθετικό τρίτο πριν η μπάλα βγει εκτός παιχνιδιού.

Όπως φαίνεται παρακάτω, η Μπράιτον επιδιώκει και πάλι να δημιουργήσει αριθμητικά πλεονεκτήματα στις περιοχές της μεσαίας γραμμής δημιουργώντας ένα σχήμα ρόμβου μεταξύ του κεντρικού αμυντικού που έχει την κατοχή, του αμυντικού χαφ και των δύο μεσαίων που έχουν χαμηλώσει την θέση τους.

Αυτό το σχήμα δίνει στους Γλάρους ένα αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι των αμυντικών της Βίλα, επιτρέποντάς τους να προωθήσουν τη μπάλα μέσα από τον ρόμβο, αν χρειαστεί. Οι κοντινότεροι παίκτες της Aston Villa το αντιλαμβάνονται αυτό και αφήνουν τις ζώνες τους για να δημιουργήσουν μια αριθμητικά ισορροπημένη κατάσταση απέναντι στον ρόμβο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο χώρος ανάμεσα στις γραμμές της Βίλα για να χαμηλώσει ο επιθετικός της Μπράιτον, και να δώσει την ευκαιρία να μεταφερθεί η μπάλα εύκολα στο επιθετικό τρίτο.

Οι επιθετικές σταθερές του Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι λειτουργούν εξαιρετικά από την στιγμή που ανέλαβε την περασμένη σεζόν και δείχνουν ότι είναι ένας προπονητής με συγκεκριμένες αρχές, βασιζόμενος στην κατοχή της μπάλας με γρήγορο παιχνίδι με αριθμητικά πλεονεκτήματα .

Φάση Άμυνας

Παρακολουθώντας την αμυντική φάση της Μπράιτον , ξεχωρίζει μια κοινή τάση, η αναζήτηση άμυνας από μπροστά και η διατήρηση μιας υψηλής γραμμής κατά την άμυνα. Δύο πράγματα γίνονται αμέσως αντιληπτά, ο αριθμός των αμυντικών ενεργειών που κάνει η Μπράιτον στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου και ο μέσος όρος της αμυντικής της γραμμής.

Οι Γλάροι επιλέγουν μια αμυντική προσέγγιση με υψηλή πίεση που μπορεί να θεωρηθεί στυλ υψηλού κινδύνου, κάτι ακριβώς που κάνει και η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα. Αυτό μπορεί να επισημανθεί από τον αριθμό των γκολ που δέχθηκε η Μπράιτον την περασμένη σεζόν σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες που τερμάτισαν γύρω της. Έκανε τις περισσότερες μεταβιβάσεις, κάτι που αντισταθμίστηκε ελαφρώς από την επιθετικότητα όταν ανακτούσε την κατοχή σε αυτούς τους προωθημένους χώρους.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει πώς η Μπράιτον επιδιώκει να επιτεθεί στον αντίπαλό της στις αμυντικές φάσεις του παιχνιδιού. Σε αυτή τη φάση του παιχνιδιού από τον περσινό αγώνα με τη Σαουθάμπτον, οι Άγιοι είχαν μόλις αρχίσει να χτίζουν την επίθεση τους από πίσω, με την μπάλα να περνάει άουτ από τον τερματοφύλακα.

Καθώς ο επιθετικός της Μπράιτον ασκεί πίεση στον τερματοφύλακα, η μπάλα παίζεται στην γραμμή του πλαγίου άουτ. Τώρα, η Μπράιτον επιδιώκει να πνίξει τον αντίπαλό της και να κλειδώσει τη μπάλα σε μια πλευρά, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα τείχος κατά μήκος της περιοχής των , ώστε να μπορεί να ασκήσει πίεση στην αντίπαλη πλευρά αν η μπάλα αλλάξει. Ωστόσο, η Μπράιτον μπορεί ενδεχομένως να εκτεθεί αν οι αντίπαλες ομάδες μπορούν να παίξουν μέσα από αυτή την πρώτη γραμμή πίεσης.

Ωστόσο, με τον επιθετικό χαρακτήρα του πρέσινγκ και την ικανότητα να εγκλωβίζει τον αντίπαλο σε μια πλευρά του γηπέδου, δίνει στην ομάδα του Ντε Ζέρμπι πολλές ευκαιρίες να κερδίσει την μπάλα πίσω σε προωθημένες περιοχές και να ξεκινήσει γρήγορες αντεπιθέσεις λόγω του αριθμού των παικτών που δεσμεύει προς τα εμπρός σε αυτές τις αμυντικές φάσεις.

Ένα άλλο παράδειγμα του πρέσινγκ στην αμυντική φάση από την Μπράιτον φαίνεται παρακάτω από τον αγώνα της με τη Μάντσεστερ Σίτι την περασμένη σεζόν. Όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα, αυτή η φάση ξεκίνησε με ένα ελεύθερο από τη Μάντσεστερ Σίτι, με την Μπράιτον να πιέζει ξανά τη μπάλα προς τη μία πλευρά. Όπως βλέπουμε, οι παίκτες της Μπράιτον που βρίσκονται κοντά στη μπάλα
μετατοπίζονται όλοι προς αυτή την πλευρά, κλειδώνοντας τη μπάλα σε μια πλευρά και όντας σε καλή θέση για τις μεταβατικές στιγμές.

Όταν η μπάλα φτάνει στον παίκτη στην μεγάλη περιοχή, ο πλησιέστερος παίκτης της Μπράιτον τον πιέζει άμεσα. Αυτή η πίεση οδηγεί σε αλλαγή της κατοχής, αν και μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και η Μπράιτον δεν μπόρεσε να κρατήσει την μπάλα που κέρδισε σε αυτή την αμυντική φάση, δείχνει ωστόσο τι ζητάει ο Ντε Ζέρμπι από την ομάδα του στις αμυντικές φάσεις του παιχνιδιού: άμεση πίεση
στην μπάλα για να ξανακερδίσει την κατοχή το συντομότερο δυνατό. Αυτό ακριβώς που ζητούσε από τους παίκτες του την περασμένη σεζόν και ο Ματίας Αλμέιδα, ασφυκτική πίεση για άμεση ανάκτηση της μπάλας και άμεση επίθεση για βρει την άμυνα ανοργάνωτη.

Το μέσο ύψος της αμυντικής γραμμής της Μπράιτον, κατά μέσο όρο βρίσκεται στο μεσαίο τρίτο. Ένα παράδειγμα αυτής της επιθετικά υψηλής γραμμής φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, με την Μπράιτον να λειτουργεί σε σχήμα 4-1-3-2 εκτός κατοχής.

Αυτή η υψηλή τοποθέτηση των αμυντικών και πάλι πηγαίνει πίσω στον τρόπο με τον οποίο ο Ντε Ζέρμπι θέλει η ομάδα του να αμύνεται από μπροστά και να πιέζει σε αυτές τις αμυντικές φάσεις. Αυτό πιθανότατα θα παραμείνει ίδιο, οπότε η Μπράιτον θα είναι πολύ επιθετική και θα είναι συχνά μπροστά στις αμυντικές φάσεις του παιχνιδιού, ακόμη και απέναντι σε ανώτερους αντιπάλους.

Φάση μετάβασης

Δεδομένου ότι ο Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι αρέσκεται στο να παίζει ποδόσφαιρο με προσανατολισμό στην κατοχή, κάποιοι ίσως να μην θεωρούν την Μπράιτον ως μια ομάδα που διακρίνεται τόσο πολύ στις μεταβατικές επιθετικές στιγμές. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Αυτό συνδέεται καλά με τον τρόπο που τους αρέσει να πιέζουν ψηλά στο γήπεδο στην αμυντική φάση για να κερδίσουν την κατοχή και να επιδιώξουν την μετάβαση. Σε αυτές τις αμυντικές στιγμές, οι Γλάροι επιδιώκουν να ανακτήσουν την κατοχή της μπάλας και να αντιδράσουν με αριθμητικό πλεονέκτημα, πιάνοντας τους αμυντικούς του αντιπάλου εκτός θέσης σε προωθημένες περιοχές.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Μπράιτον επιδιώκει να επιτεθεί σε φάση μετάβασης, όταν κερδίζει την κατοχή της μπάλας στις περιοχές της μεσαίας γραμμής. Σε αυτή τη φάση του παιχνιδιού, ο Kaoru Mitoma ακολουθεί όλη τη διαδρομή για να κερδίσει την κατοχή ακριβώς μέσα στο αμυντικό μισό της Μπράιτον. Στη συνέχεια, επιδιώκει να αντεπιτεθεί γρήγορα, με την
ομάδα του Ντε Ζέρμπι να θέλει να βγάλει υπεραριθμίες μπροστά στο επιθετικο τρίτο όπου ο αντίπαλος είναι εκτός θέσης. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το τρέξιμο του Facundo Buonanotte, με τον νεαρό μέσο να μπορεί να εκμεταλλευτεί τον χώρο που αφήνει κενό ο αμυντικός της Μαν Σίτι, ο οποίος συγκλίνει για να εμποδίσει την κίνηση του Welbeck.

Αδυναμίες

Η μόνη ομάδα που μέχρι στιγμής φέτος κατάφερε να νικήσει την Μπράιτον ήταν η Γουέστ Χαμ. Αυτό που έκανε η Γουέστ Χαμ είναι ίσως κάτι που μπορεί να ακολουθήσει και η ΑΕΚ. Επικεντρώθηκε στο πώς να ΜΗΝ πιέσει την Μπράιτον Οι ομάδες προετοιμάζονται για το πώς να ασκήσουν πίεση στην Μπράιτον, ο Αρτέτα και ο Γκουαρντιόλα ήταν δύο τέτοιοι προπονητές, των οποίων τα συστήματα ήταν προσανατολισμένα για να καταπνίξουν τον Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι. Αλλά ο Μόγιες προετοιμάστηκε για το αντίθετο, πώς να μην πιέζει, αντίθετα να αναγκάζει την Μπράιτον να κρατάει και να ανακυκλώνει την μπάλα και να επινοεί όλους τους τρόπους
για να διασπάσει τη Γουέστ Χαμ.

Το επίκεντρο του Μόγιες ήταν η αντιμετώπιση της δομής της 1ης και 2ης φάσης του παιχνιδιού της Μπράιτον με ένα σχήμα 4-3-2-1 που είχε εναλλασσόμενους παίκτες να μαρκάρουν, με τους Πακετά- Μπόουεν να εναλλάσσονται με τον Έντσον Άλβαρεζ στο μαρκάρισμα των Γουέλμπεκ και Έβαν Φέργκιουσον διατηρώντας έναν πιο σφιχτό σχηματισμό. Αυτό ανάγκαζε την Μπράιτον να παίζει με μακρινές μεταβιβάσεις στα εξτρέμ όπως οι Μίτομα-Μαρτς ή να χρησιμοποιεί συνδυαστικές λύσεις δίνοντας πλάτος, πάνω στις οποίες η Γουέστ Χαμ έκανε μερικές παγίδες.

Το σχέδιο της Γουέστ Χαμ όταν είχε την μπάλα πιο συχνά ήταν να πηγαίνει με μεγάλες μεταβιβάσεις χρησιμοποιώντας τη δύναμη και την ταχύτητα του Αντόνιο στο τελευταίο τρίτο για να δοκιμάσει την άμυνα 4-2 της Μπράιτον, όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω, με παίκτες όπως ο Πακετά ή ο Μπόουεν να τοποθετούνται τις περισσότερες φορές για να κερδίζουν τις δεύτερες μπάλες, και ήταν ένας τρόπος για να προσελκύσουν τους αμυντικούς πάνω τους και να ανοίξουν χώρο πίσω τους για να τρέξει ο Αντόνιο. Κάτι που μπορεί να κάνει και ή ΑΕΚ με τον Λιβάι Γκαρσία με το να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και την δύναμη του.

Στις τελικές φάσεις της Μπράιτον, καθώς ανέβαζε παίκτες ανάμεσα στις γραμμές, η Γουέστ Χαμ παρέμεινε στο να μπλοκάρει τους κεντρικούς διαδρόμους και να εξασφαλίζει αριθμητικό πλεονέκτημα για να κρατήσει την αμυντική της λειτουργεία σφιχτή.

Και από αυτή την άποψη, ο ρόλος του Edson Alvarez έγινε πολύ καθοριστικός , καθώς άλλαζε θέσεις και διατηρούσε αυτή την ισορροπία στον σχηματισμό 4-1-4-1/5-4-1, αναγκάζοντας περαιτέρω την Μπράιτον σε μεγάλες μεταβιβάσεις σε χώρους που η Γουέστ Χαμ κέρδιζε την μπάλα.

Το συμπέρασμα είναι πως παρ’ ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα, με πολλές αρετές και προτερήματα, με νέους σε ηλικία παίκτες και με έναν προπονητή που έχει βάλει την σφραγίδα του, έχει και τις αδυναμίες της που αν η ΑΕΚ μπορέσει να τις εκμεταλλευτεί ίσως μπορέσει να πάρει κάτι από το παιχνίδι.

Key player: Kaoru Mitoma

Ο 26χρονος είχε μια θεαματική σεζόν την περασμένη χρονιά, με 7 γκολ και 5 ασίστ . Σε σύγκριση με άλλους αριστερούς εξτρέμ στην Πρέμιερ Λιγκ την περασμένη σεζόν, ο Μίτομα ήταν μέσα στις κορυφαίες κατηγορίες στατιστικών, όπως οι επαφές με την μπάλα ανά αγώνα, και οι επιτυχημένες ντρίμπλες ανά παιχνίδι, πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει. Ο διεθνής Ιάπωνας έχει την ικανότητά να κινείται στο αριστερό άκρο της επίθεσης, αλλά και να πατάει αρκετά και στην περιοχή όπως φαίνεται από τον χάρτη δράσης του της περασμένης σεζόν.

Την φετινή σεζόν μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί και στους 5 αγώνες της Μπράιτον με μέσο όρο 88 λεπτά συμμετοχής, έχοντας πετύχει 1 γκολ, 3 ασίστ, έχει 1,8 σουτ ανά αγώνα, 46 επαφές ανά αγώνα, 2,8 key passes ανά παιχνίδι, 89% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις και με 1,2 επιτυχημένες ντρίμπλες.

Player to watch: Julio Enciso

Με την αποχώρηση του Αλέξις Μακ Άλιστερ στη Λίβερπουλ αυτό το καλοκαίρι, ο 19χρονος Παραγουανός επιθετικός μέσος Χούλιο Ενσίσο πιθανότατα θα αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο αυτήν την σεζόν . Αν και έπαιξε λιγότερο από 1.000 λεπτά την περασμένη αγωνιστική περίοδο, ο Ενσίσο άρχισε να εμφανίζεται έντονα για την Μπράιτον στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Κοιτάζοντας τις μετρήσεις του Παραγουανού, μερικές ξεχωρίζουν αμέσως. Πρώτον, κατατάχθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους στις ντρίμπλες ανά 90 λεπτά, δείχνοντας την ικανότητά του να πηγαίνει στο 1vs1 με επιτυχία, όντας εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια. Κατατάσσεται επίσης ψηλά στην κατηγορία για προωθημένες μεταβιβάσεις ανά 90 λεπτά και πάνω από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος για επικίνδυνες πάσες ανά 90 λεπτά.

Με την αποχώρηση του Μακ Άλιστερ να αφήνει μεγάλη τρύπα στην μεσοεπιθετική γραμμή για την Μπράιτον, ο Χούλιο Ενσίσο θα είναι αυτός που θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο, παίρνοντας και το Νο 10 στην φανέλα αυτή τη σεζόν, μαζί του είναι ένας από τους παίκτες στους οποίους θα βασιστεί ο Ντε Ζέρμπι για να αντικαταστήσει τον αντίκτυπο που είχε ο Αλέξις Μακ Άλιστερ στην επίθεση της Μπράιτον την περασμένη σεζόν.


Στον χάρτη δράσης του μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι κινείται σε πάρα πολλούς χώρους από το μεσαίο τρίτο και πιο ψηλά, έχοντας την ικανότητα να παίξει ως δεύτερος επιθετικός, στα άκρα κυρίως από αριστερά, αλλά και να πατάει περιοχή. Έχει επίσης πολύ καλό μακρινό σουτ, πετυχαίνοντας δύο από το πιο όμορφα γκολ την περασμένη σεζόν στην Πρέμιερ Λίγκ, απέναντι στην Τσέλσι και την Μαν.Σίτι.

Την φετινή σεζόν έχει αγωνιστεί σε 2 από τους 5 αγώνες, με μέσο όρο 39 λεπτά συμμετοχής, με 2 ασίστ, 21 επαφές ανά παιχνίδι, 1 key pass ανά αγώνα, 71% ακρίβεια μεταβιβάσεων και 3 επιτυχημένες ντρίμπλες,

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ
Αναλυτής και Scout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement