22.5
09:20

AEK1924 Analysis: Η ανάλυση του ΠΑΟΚ

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Το AEK1924 Analysis και ο αναλυτής Πέτρος Βαμβακούλας, περνούν απ΄τις ακτίνες τους και σκιαγραφούν τον ΠΑΟΚ, ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος.

Στις 14 Μαίου η ΑΕΚ έφτασε στην κατάκτηση του 13ου πρωταθλήματος στην ιστορία της απολύτως δίκαια και επιβλητικά. Σε μια φανταστική σεζόν απ’ όλες τις απόψεις, θα έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα στις 24 του μηνός στο Πανθεσαλλικό Στάδιο να κλείσει με το πλέον ιδανικό τρόπο την σεζόν, διεκδικώντας το 16ο Κύπελλο στην ιστορία της και ταυτόχρονα το τρίτο της ντάμπλ μετά από 45 χρόνια. Εμπόδιο της σε αυτήν την προσπάθεια, ο κακός της δαίμονας στον συγκεκριμένο θεσμό και πόσο μάλλον σε τελικούς κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ.

Τρεις συνεχόμενοι χαμένοι τελικοί από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, το 2017, 2018 και 2019. Η Ένωση θέλει να σπάσει φέτος αυτή την άσχημη παράδοση, και η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με τους τρεις χαμένους τελικούς των προηγούμενων χρόνων, η φετινή χρονιά είναι εντελώς διαφορετική ως προς την δυναμικότητα των δύο ομάδων.

Η φετινή ΑΕΚ απέδειξε ότι δεν φοβάται κανέναν αντίπαλο, παίζει πάντα για την νίκη, δεν προσαρμόζεται κατα κανόνα σχεδόν σε κανέναν αντίπαλο, έχει καλύτερο ρόστερ από τον ΠΑΟΚ, και δικαιωματικά πάει ως φαβορί σε αυτόν τον τελικό. Βεβαίως ένας αγώνας είναι όλα μπορούν να συμβούν, αλλά οι κιτρινόμαυροι είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι και διψασμένοι για την κατάκτηση του κυπέλλου.

Εμείς θα αναλύσουμε τον ΠΑΟΚ, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, θα ξεχωρίσουμε παίκτες κλειδιά, τον τρόπο παιχνιδιού σε αμυντική και επιθετική λειτουργία, και να δούμε με νούμερα το τι έκανε κατα την διάρκεια της φετινής σεζόν σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Η ΑΕΚ συνάντησε τον ΠΑΟΚ φέτος 4 φορές σε κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και στα play offs. Tα αποτελέσματα ήταν υπέρ της ΑΕΚ με 3 νίκες και 1 ήττα, με 7-2 τα γκόλ υπέρ της Ένωσης, 2 νίκες στην Φιλαδέλφεια και μία στην Τούμπα. Μάλιστα στην OPAP Arena ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πετύχει κανένα γκολ.

Πάμε να δούμε λίγο τον φετινό ΠΑΟΚ με αριθμούς

Σε 36 αγώνες πρωταθλήματος είχε:

19 Νίκες
10 Ισοπαλίες
7 Ήττες

Πέτυχε 57 γκολ και δέχθηκε 32, έχοντας την 3η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος, και την 4η καλύτερη άμυνα.

Είχε 16 διαφορετικούς σκόρερ για αυτά τα 57 γκολ, χωρίς όμως κανένας να έχει πετύχει διψήφιο αριθμό. Πιο αναλυτικά:

7 γκολ: Νάρει, Ζίβκοβιτς, Ολιβέιρα
6 γκολ: Τόμας
4 γκολ: Ντάντας, Αουγκούστο
3 γκολ: Κωνσταντέλιας, Σβάμπ, Κούρτιτς, Ίγκασον
2 γκολ: Κουλιεράκης
1 γκολ: Τάισον, Νάσμπεργκ, Κετζιόρα, Φ. Σοάρες

Αν αναλύσουμε τα 32 γκολ που δέχθηκε- πολλά ομολογουμένως για ομάδα που διεκδικεί πρωτάθλημα- θα βρούμε ότι 14 γκολ δέχθηκε σε φάση οργανωμένης άμυνας και τα περισσότερα απ’ αυτά από το κέντρο της άμυνας του, 9 γκολ σε φάση αμυντικής μετάβασης, και στα τρία τρίτα του γηπέδου και όλα με ανακτήσεις μπάλας από τους αντιπάλους, και 9 γκολ από στατικές φάσεις(2 από κόρνερ – 5 από πέναλτι – 2 από φάουλ έμμεσα).

Αυτά τα 32 γκολ τα δέχθηκε:

ΑΕΚ 7
Παναθηναϊκός  5
Ολυμπιακός 5
Άρης 3
Βόλος  2
ΟΦΗ 1
Ατρόμητος 2
Αστέρας Τρίπολης 4
Λεβαδειακός 3

Συνεχίζοντας με τα στατιστικά βρίσκουμε ότι είχε 35 ασίστ, είχε 1,6 γκολ ανά παιχνίδι, κέρδισε 8 πέναλτυ και ευστόχησε στα 7, δεν πέτυχε κανένα γκολ από φάουλ, 44 γκολ σε 311 προσπάθειες τα πέτυχε μέσα απ’ την περιοχή, και 6 γκολ σε 152 προσπάθειες εκτός περιοχής. Τα 8 από τα 57 γκολ με κεφαλιές, είχε επίσης 14 δοκάρια 58% κατοχή μπάλας 83% στην ακρίβεια μεταβιβάσεων, κράτησε 17 φορές ανέπαφη την εστία το, είχε 50% ποσοστό στις κερδισμένες μονομαχίες, και δέχθηκε 0,9 γκολ ανά αγώνα.

Στα παιχνίδια του κυπέλλου το δείγμα είναι μικρό καθώς έδωσε μόνο 6 αγώνες μέχρι να φτάσει στον τελικό, διότι ξεκίνησε από την φάση των 16. Στην φάση των 8 απέκλεισε τον Παναθηναϊκό.

 4 Νίκες ( Καλαμάτα 2 – Παναθηναϊκός 1 – Λαμία 1)
2 Ισοπαλίες (Παναθηναϊκός 1 – Λαμία 1)
14 Γκολ υπέρ – 3 Κατά 

Αναλύοντας τους τελευταίους 5 αγώνες της σεζόν, παρατηρούμε ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου, παρουσίασε 3 διαφορετικούς σχηματισμούς.

Το 4-4-2 ήταν ο σχηματισμός που έπαιξε περισσότερο με 43% πετυχαίνοντας 4 γκολ και δεχόμενος 3, το 4-2-3-1 με 39%, πετυχαίνοντας 2 γκολ και δεχόμενος 1, και το αναγκαστικό 4-4-1 στον αγώνα με την ΑΕΚ στην Φιλαδέλφεια, μένοντας από πολύ νωρίς με 10 παίκτες, δεχόμενος 4 γκολ. Είναι σαφές ότι αυτοί οι δύο σχηματισμοί κυριαρχούν στο μυαλό του προπονητή του ΠΑΟΚ, με συνδετικό κρίκο και στους σχηματισμούς τον Κωνσταντέλια, παίζοντας η σαν δεύτερος επιθετικός στο σχήμα με τους 2 μπροστά, η σαν 10άρι μπροστά από τα δύο αμυντικά χάφ και πίσω από τον επιθετικό.

Ο ΠΑΟΚ απο κάποιο σημειο της σεζόν και μετά, και μέχρι να βρεί τις ισορροπίες του σαν ομάδα, μπορούμε να πούμε οτι μιμήθηκε το παιχνίδι της ΑΕΚ ως προς το high press στο οποίο προσπάθησε να ανεβάσει ψηλά στο γήπεδο της γραμμές του και να ασκεί την πίεση του απο το επιθετικό του τρίτο, προσπαθώντας να ανακτήσει την μπάλα και με άμεση μετάβαση να δημιουργήσει τις προυποθέσεις για ευκαιρία.

Υπήρξε μία περίοδος μέσα στην χρονιά, μετά απο το παιχνίδι του πρώτου γυρού στην Φιλαδέλφεια, όπου οι Θεσσαλονικείς, έμειναν για πάνω απο έναν γύρο αήττητοι, βρίσκοντας χημεία και με την μονιμοποίηση κάποιων νέων παιδιων στην εντεκάδα του, όπου έβγαλε φρεσκάδα βρήκε αυτοματισμούς, έπαιξε σωστά το high press, όντας και δεύτερη όμαδα στο πρωτάθλημα στην κατηγορία  PPDA πίσω απο ΑΕΚ , και γενικώς λειτουργούσε σωστά και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού.

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που αρέσκεται στο άμεσο ποδόσφαιρο, προσπαθεί να παίξει ανάμεσα στις γραμμές-όπως η ΑΕΚ- δεν παίζει πολύ με μεγάλες μεταβιβάσεις, προσπαθεί να χτίσει απο την αμυνά του με υπομονή, και χρησιμοποιεί τα άκρα του όταν βρίσκει χώρους για παιχνίδι απο τα πλάγια.

Δεν έχει τους παίκτες για να πάει σε ένας εναντίον ενός καταστάσεις, αλλά βρίσκει τον τρόπο να πατάει περιοχή όντας δεύτερος στην σχετική κατηγορία επαφές μέσα στην περιοχή, πίσω από ΑΕΚ.

Παίζει με σέντρες κερδίζει αρκετά κόρνερ, και στην επιθετική μετάβαση, βγάζει μεταβιβάσεις στην πλάτη της άμυνας του αντιπάλου, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των ακραίων του και των επιθετικών του πλην του Ολιβέιρα που δεν έχει την ταχύτητα.

Απο την πλευρά και ιδιαίτερα προς το τέλος του πρωταθλήματος και σε όλα τα play offs, έχασε την ισορροπία μεταξύ αμυντικής και επιθετικής λειτουργίας, δέχθηκε πολλές φάσεις κυρίως στο κέντρο της άμυνας του, και στην προσπάθεια να χτίσει τις επιθέσεις του απο το αμυντικό του τρίτο, υπέπεσε σε πολλά λάθη που οδήγησαν σε ανακτήσεις μπάλας απο τους αντιπάλους, δεχόμενος έτσι αρκετά γκολ. Φάνηκε να υπάρχει έλειψη καθαρού μυαλού, δυνάμεων, συγκέντρωσης και επίσης φάνηκε να επηρεάζεται αρνητικά απο την απουσία του πλέον κομβικού του παίκτη όλη την χρονιά, του Νάρει.

Παίκτες – Κλειδιά

Ντάγκλας Αουγκούστο

Ο πλέον κομβικός παίκτης στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, μαζι με τον Νάρει, και φάνηκε αυτό στους αγώνες που απουσίαζε στην διάρκεια των play off, δίνει ισορροπία μεταξύ αμυντικής και επιθετικής λειτουργίας, δίνει ένταση στο παιχνίδι καλύπτει χώρους περισσότερο απο τον οποιονδήποτε στην μεσαία γραμμή, και έχει επίσης και την δυνατότητα να κουβαλήσει μπάλα και να βγάλει την ομάδα του ψηλά στο γήπεδο. Δεν υπάρχει αντικαταστάτης του στο ρόστερ, και θεωρέιται δικαίως πολύτιμος στον καταρτισμό της ενδεκάδας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον χάρτη δράσης του της σεζόν για το πού κινήθηκε.

Στατιστικά σεζόν

29 Συμμετοχές όλες ως βασικός
4 Γκολ
1,3 Σουτ ανά παιχνίδι
63 Επαφές ανά παιχνίδι
1 Key pass ανά παιχνίδι
88% Ακρίβεια μεταβιβάσεων
2,2 Τάκλιν ανά παιχνίδι
54% Κερδισμένες μονομαχίες
7 Κίτρινες

Αντρίγια Ζίβκοβιτς

Απ’ τους πρώτους σκόρερ μαζί με τον Νάρει και τον Ολιβέιρα με 7 γκολ. Χρησιμοποιήθηκε απο τον Λουτσέσκου και δεξιά και αριστερά κυρίως επιθετικά ώς εξτρέμ, αλλα υπήρξαν και παιχνίδια που έπαιξε και πιό χαμηλά παίρνοντας όλη την πλευρά κυρίως αριστερά. Παίκτης που διακρίνεται για την ταχήτητα του, την εκρηκτικότητα του, δεν πατάει πάρα πολύ στην περιοχή, βοηθάει αρκετά στο high press, αλλά και στην δημιουργία του παιχνιδιού βγάζοντας και 4 ασιστ μέσα στην σεζόν.

Στα παιχνίδια με την ΑΕΚ πάντως περιορίστηκε από τους εκάστοτε αμυντικούς και μέσους των πρωταθλητών.

Στατιστικά σεζόν

33 Συμμετοχές, 28 ως βασικός
7 Γκολ
4 Ασίστ
1,2 Σουτ ανά παιχνίδι
46 Επαφές ανά παιχνίδι
1,9 Key passes ανά παιχνίδι
77% Ακρίβεια μεταβιβάσεων
1,2 Τάκλιν ανά παιχνίδι
1,1 Ανακτήσεις μπάλας στο τελευταίο τρίτο
63% Επιτυχημένες ντρίμπλες
48% Κερδισμένες μονομαχίες
6 Κίτρινες
1 Κόκκινη

Δείτε τον χάρτη δράσης του της σεζόν

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ
Αναλυτής και Scout

* Η ανάλυση έγινε με την βοήθεια της πλατφόρμας wyscout και sofascore

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement