07.4
14:20

AEK1924 Analysis: Η σωστή διαχείριση δυνάμεων και τακτικού πλάνου

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Το AEK1924 Analysis και ο Πέτρος Βαμβακούλας, περνούν από τις ακτίνες τους το διπλό της ΑΕΚ στο Βόλο αναλύοντας μέσω του wyscout πως αυτό ήρθε μέσου του σωστού τακτικού πλάνου και της διαχείρισης του Ματίας Αλμέιδα.

Η ΑΕΚ πέρασε ένα ήρεμο απόγευμα την Τετάρτη στον Βόλο, πέτυχε τον σκοπό της που ήταν η νίκη, και με αυτόν τον τρόπο έβγαλε μια δυάδα εκτός έδρας αγώνων με το απόλυτο τον βαθμών. Ήταν ένας εντελώς διαφορετικός αγώνας σε σύγκριση με το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όχι μόνο λόγω αντιπάλου αλλά λόγω τακτικής προσέγγισης. Η ΑΕΚ μπήκε με σκοπό να πετύχει ένα γρήγορο γκολ και έπειτα να μπορέσει να διαχειριστεί κατάλληλα το παιχνίδι χωρίς να σπαταλήσει πολλές δυνάμεις. Το πέτυχε αυτό και γι’ αυτό και είδαμε έπειτα από το γκολ να ρίχνει την ένταση κυρίως στην δημιουργία του παιχνιδιού της να προσπαθεί ναι μεν να πετύχει ένα ακόμη γκολ αλλά χωρίς να είναι βιαστική στο παιχνίδι της. Στην ουσία η ίδια η Ένωση επέλεξε να ”σβήσει” μόνη της το παιχνίδι σχετικά νωρίς.

Σε αυτό το σημείο του πρωταθλήματος που βρισκόμαστε, ο σκοπός της ΑΕΚ θα πρέπει να είναι να παίρνει απλά τα παιχνίδια ανεξάρτητα από την απόδοση και το σκορ. Δεν έχει σημασία αν θα βάζει ένα μόνο γκολ η περισσότερα γιατί στο τέλος μένει μόνο η ουσία.

Η ΑΕΚ δεν έχει να αποδείξει τίποτα στον οποιονδήποτε για το τι ομάδα είναι. Το έχει κάνει καθ’ όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Το συγκεκριμένο μίνι πρωτάθλημα απαιτεί  άλλου είδους διαχείριση κάτι που φυσικά το ξέρει καλύτερα από τον καθένα ο Ματίας Αλμέιδα. Απόδειξη και οι χθεσινές του δηλώσεις όπου είπε ότι ήρθαμε εδώ να νικήσουμε και το κάναμε. Ο προπονητής της ΑΕΚ προσάρμοσε το τακτικό του πλάνο με παίκτες που τα χαρακτηριστικά τους κούμπωναν καλύτερα στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του Βόλου. Κάποια πράγματα δεν βγήκαν όσον αφορά την δημιουργία του παιχνιδιού, αλλά από την άλλη πλευρά σχεδόν σε ολόκληρο το παιχνίδι δεν απειλήθηκε από τον Βόλο.

Χαρακτηριστικό του τακτικού πλάνου του Ματίας Αλμέιδα ήταν οι ”κοντές” ή οι ”μικρές” μεταβιβάσεις των στόπερ με τους κεντρικούς μέσους και κυρίως με τον Γιόνσον που είχε τον ρόλο του 6αριού, με σκοπό να αναγκάσει τον αντίπαλο να κινηθεί και να βρεθεί χώρος ανάμεσα στις γραμμές , εκεί που αρέσκεται να παίζει η ΑΕΚ, και κατόπιν να αναζητηθεί μια πιο μακρινή μεταβίβαση. Δεν βρήκε πολλούς χώρους όμως  υπήρξαν περιπτώσεις που κατάφερε να το κάνει.

Πάμε να δούμε την ανάλυση του αγώνα και με αριθμούς

Ο σχηματισμός της ΑΕΚ σε αυτό το παιχνίδι  έμοιαζε περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε ένα

4-4-2 σε flat προσέγγιση. Με τον Γιόνσον σε θέση 6αριού, τον Μάνταλο να κινείται ελαφρώς πιο ψηλά σε καθαρή θέση 8, τον Πινέδα να κινείται αριστερά τον Ελίασον δεξιά και τον Αραούχο πίσω από τον Γκαρσία.

Σε σύγκριση με τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ υπήρξαν 5 αλλαγές. Ο Ρότα αντί του Σιντιμπέ και ο Μοχαμάντι αντί του Χατζησαφί στην άμυνα, ο Μάνταλος αντί του Σιμάνσκι στην μεσαία γραμμή, ο Ελίασον αντί του Άμπραμπατ και ο Γκαρσία αντί του Γκατσίνοβιτς σαν πρόσωπο όχι σαν θέση.

Στο πάνω γράφημα μπορούμε να παρατηρήσουμε το που κινήθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο οι παίκτες. Βλέπουμε τον Πινέδα να κινείται περισσότερο στον άξονα και λιγότερο αριστερά, κάτι που έκανε ο Αραούχο, δηλαδή να βρίσκεται πιο χαμηλά από τον Γκαρσία αλλά και περισσότερο στην αριστερή πλευρά. Ο Ελίασον έδινε ώς συνήθως περισσότερο πλάτος όντας το μοναδικό κλασσικό εξτρέμ. Παρατηρούμε επίσης οτι και τα δύο μπάκ (Μοχαμάντι – Ρότα) ξεκινούσαν τις προσπάθειες τους από το μεσαίο τρίτο.

Η Πίεση της ΑΕΚ ειδικά στο πρώτο μέρος κινήθηκε στο μέσο όρο που έχει η ομάδα στο πρωτάθλημα δηλαδή στις 5,4 μεταβιβάσεις που επίτρεψε στον αντίπαλο να εκδηλώσει πριν την πρώτη αμυντική ενέργεια, παρατηρούμε ότι άρχισε το δεύτερο ημίχρονο μέχρι και το 60′ χωρίς να ασκεί πίεση, και να την αυξάνει και πάλι από το 61΄.

Ένας από τους λόγους που η ΑΕΚ κέρδισε το παιχνίδι, ήταν οι ακρίβεια στις μεταβιβάσεις. Οι κιτρινόμαυροι στο πρώτο ημίχρονο έφτασαν το ποσοστό τους στο 89% και συνολικά στο 87%. Πιο αναλυτικά είχε 561 στις 638 συνολικές μεταβιβάσεις, και 80% ακρίβεια στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 53/66. Όταν μια ομάδα έχει μεγάλη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις της, σημαίνει λιγότερες λάθος μεταβιβάσεις άρα μεγαλύτερη κατοχή μπάλας άρα δίνεις στον αντίπαλο πολύ λιγότερες ευκαιρίες στο να γίνει επικίνδυνος.  Βασικό χαρακτηριστικό της φετινής ΑΕΚ.

Ένας δεύτερος λόγος που η ΑΕΚ πήρε το παιχνίδι, έχει να κάνει με τις κερδισμένες μονομαχίες.

Ειδικά απο το ξεκίνημα το δεύτέρου μέρους, δεν υπήρξε χρονικό σημείο που να χάσει τις μονομαχίες απο την ομάδα του Βόλου. 57% έναντι 40%. Είχε 95 κερδισμένες μονομαχίες έναντι 66 του Βόλου, 32 κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες έναντι 16 του Βόλου αλλά και 41 κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες έναντι 31 του Βόλου.

Στο κάτω γράφημα μπορούμε να δούμε το πόσο ψηλά βρίσκεται μια όμαδα στο γήπεδο. Σε αυτό το γράφημα επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε και το τακτικό πλάνο μίας ομάδας. Ο Βόλος καθ΄όλη την διάρκεια του παιχνιδιού βρισκόταν απο τακτική επιλογή σε χαμηλά μέτρα ακόμη και μετα απο το γκόλ που δέχθηκε. Κινηθηκε μέσο όρο σε 37,7 μέτρα σε αντίθεση με την ΑΕΚ που απο την αρχή του αγώνα βρισκόταν πολύ ψηλά στον αγωνιστικό χώρο με  μέσο όρο 61,4 μέτρα.

Στο γράφημα με τις επιθέσεις, βλέπουμε την εικόνα και την δύναμη της φετινής ΑΕΚ, ο άξονας της.

Στην πλειονότητα των φετινών αγώνων, οι ποιοτικότερες ευκαιρίες της έχουν δημιουργηθεί από τον άξονα. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ο αγώνας με τον Βόλο. Το 78% των ποιοτικότερων ευκαιριών προήλθαν από την γραμμή του άξονα με 22 επιθέσεις και ποσοστό xG στο 0,84%. Τα συνολικά xG της ΑΕΚ σε αυτόν τον αγώνα ήταν 1,08 άρα λοιπόν βάσει αριθμών πήρε οτι ακριβώς δικαιούταν απ’ αυτόν τον αγώνα

Επιστρέφοντας στις μεταβιβάσεις, παρατηρούμε στο κάτω γράφημα, αυτό που ανέφερα στην αρχή σχετικά με τις “κοντές” μεταβιβάσεις μεταξύ των στοπερ των κεντρικών μέσων αλλά και των μπάκ. Βίντα – Τζαβέλας – Γιονσον – Μάνταλος – Ρότα – Μοχαμάντι – Πινέδα άλλαξαν μεταξύ τούς περισσότερες απο 3 μεταβιβάσεις.

Man of the match

Γενς Γιόνσον

Το μυαλό της ΑΕΚ στην μεσαία γραμμή. Πολυ καλό και μεστό παιχνίδι απο τον Δανό. Κάλυψε πάρα πολλούς χώρους, συνέβαλε στην δημιουργία του παιχνιδιού, κέρδισε πολλές μονομαχίες, είχε απίστευτο ποσοστό στις συνολικές ενέργειες του στο παιχνίδι. Σε αυτό το παιχνίδι είχε μαζί του στο κέντρο έναν πιό δημιουργικό παίκτη απ ΄ότι σε προηγούμενους αγώνες, τον Μάνταλο. Είχε βοήθειες αμυντικά αλλά είχε περισσότερες αμυντικές αρμοδιότητες σε αυτό το παιχνίδι. Παρ όλα αυτά δεν υστέρησε επιθετικά πήρε πρωτοβουλίες πέρασε ΄΄μπάλες΄΄ όταν χρείαστηκε και βοήθησε σημαντικά την ομάδα.

Στατιστικά

85% ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ 97/114
96% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΜΟΝΟ 4 ΛΑΘΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ 87/91
71% ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΜΕ 10/14
10/18 ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΠΑΛΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΡΙΤΟ
100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 11/11

Ο χάρτης δράσης του στο παιχνίδι και οι χώροι που κάλυψε στον αγωνιστικό χώρο. Βλέπουμε οτι κινήθηκε κυρίως δεξιά.

Στο γράφημα με τις μεταβιβάσεις μπορούμε να δούμε οτι είχε από δύο λάθος μεταβιβάσεις σε κάθε ημίχρονο και ότι δοκίμασε όλων των μορφών τις μεταβιβάσεις. Και κοντινές αλλά δεν δίστασε να δοκιμάσει και μεγάλες.

Σε αυτό το γράφημα βλέπουμε τις συνολίκες ενέργειες του στο παιχνίδι όπου είχε το φοβερό ποσοστό 85% επιτυχημένες ενέργειες. Στο δεύτερο ημίχρονο βλέπουμε οτι κινήθηκε μόνο δεξιά.

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ
Αναλυτής και Scout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement