21.3
09:06

AEK1924 Analysis: Χρειάζεται ανασυγκρότηση, φρεσκάδα και καθαρό μυαλό

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Ο αναλυτής Πέτρος Βαμβακούλας μέσα απ’ την στήλη AEK1924 Analysis, ανοίγει το “μαύρο κουτί” της Ένωσης απ’ το ματς με τον Παναθηναϊκό, αναλύοντας τα δεδομένα απ’ το wyscout.

Το ζήτούμενο για την ΑΕΚ έπειτα απο την ήττα απο τον Ολυμπιακό, ήταν να βγάλει την απαιτούμενη αντίδραση που συνήθιζε να βγάζει μετά απο ενα στραβό αποτέλεσμα. Το ξεκίνημα των play off , έφερε στην Φιλαδέλφεια τον Παναθηναϊκό. Τα οφέλη μιας νίκης θα ήταν πολλά. Καταρχάς θα την έφερνε και πάλι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, και κατα δεύτερον, θα έφτιαχνε την ψυχολογία έτσι ώστε στο διάστημα της διακοπής, να μπορέσει η ομάδα να δουλέψει με ηρεμία καθώς έρχονται απαιτητικοί αγώνες.

Η Ένωση στο παιχνίδι της Κυριακής δεν ήταν καλή. Το ισόπαλο αποτέλεσμα εν τέλει μοιάζει περισσότερο σαν ήττα. Σε ένα σχεδόν ολόκληρο πρωτάθλημα η ΑΕΚ δεν είχε χάσει ούτε βαθμό στο νέο της γήπεδο, και μέσα σε δύο αγώνες (ντέρμπι) έχασε 5 βαθμούς. Σαφώς και πρέπει να θέσει προβληματισμούς, και γι’ αυτόν το λόγο η διακοπή μπορεί και πρέπει να είναι ευεγερτική.

Αυτό που παρατήρησα βλέποντας τον αγώνα, ήταν μια ομάδα χωρίς φρεσκάδα, χωρίς τα γνωστά της τρεξίματα, δίχως αυτοματισμούς, και σαφώς μία ταχύτητα κάτω από το κανονικό. Μου έδειξε επίσης ότι την είχε επηρεάσει το αποτέλεσμα με τον Ολυμπιακό με συνέπεια να εμφανιστεί πιο ”κουμπωμένη” στην δημιουργία του παιχνιδιού της. Έλειψε το καθαρό μυαλό και σε έναν ακόμη αγώνα η αναποτελεσματικότητα.

Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τον ποιον αντίπαλο είχε απέναντι της. Το στυλ παιχνιδιού που παίζει ο Παναθηναϊκός δεν βολεύει καθόλου την ΑΕΚ. Η Ένωση είναι μια ομάδα που δεν της αρέσει και δεν την βολεύει να πηγαίνει σε σετ παιχνίδι με τον αντίπαλο να αμύνεται από το μεσαίο τρίτο και κάτω. Έχει δουλευτεί να πιέζει ψηλά , να ανακτά την μπάλα και να εκδηλώνει άμεσο και δημιουργικό παιχνίδι άλλες φορές με λίγες επαφές άλλες με περισσότερες. Ο Παναθηναϊκός, κυρίως στα δύο παιχνίδια που έγιναν στην Φιλαδέλφεια, είχε ακριβώς το ίδιο τακτικό πλάνο. Να μην επιτρέψει στην ΑΕΚ να πατήσει πολλές φορές στην περιοχή του, να μην την αφήσει να βγάλει συνδυασμούς, και να αποτρέψει το κάθετο παιχνίδι. Το κατάφερε όπως επίσης κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τον άνθρωπο που του είχε κάνει ζημιά στο προηγούμενο παιχνίδι, τον Πινέδα. Ο Μεξικανός δεν κατάφερε ούτε να απειλήσει την εστία του Μπρινιόλι, αλλά και ούτε να φτιάξει παιχνίδι.

Η ΑΕΚ είχε την ατυχία να έχει ”εκτός παιχνιδιού” κομβικούς της παίκτες. Ο Γκατσίνοβιτς και ο Άμπραμπατ αναλώθηκαν περισσότερο σε ενέργειες κυρίως μακριά από την περιοχή όπου φυσικά και ήταν ακίνδυνοι. Ο Αραούχο αν και έπαιζε στην κορυφή της επίθεσης, κινούνταν πολύ μακριά από αυτήν σε αρκετές περιπτώσεις. Τα δύο πλάγια μπακ που βασίζει πολλά ο Αλμέιδα, δεν κατάφεραν να ανεβάσουν την ομάδα κάνοντας τον παίκτη παραπάνω, εκτός από την τεράστια χαμένη ευκαιρία του Ρότα στο πρώτο ημίχρονο. Και τέλος οι δύο αμυντικοί μέσοι ο Σιμάνσκι με τον Γιόνσον, ήταν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στους τρείς μέσους του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να προσέχουν περισσότερο τα αμυντικά τους καθήκοντα, δυσκολευόμενοι να δημιουργήσουν παιχνίδι και μην μπορώντας να περάσουν την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές του Παναθηναϊκού.

Η πίεση της ΑΕΚ ψηλά δεν έγινε με συνέπεια αλλά επιλεκτικά σε διάφορα διαστήματα του αγώνα.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την απουσία του πρώτου σκόρερ του Δικεφάλου, τον Λιβαί Γκαρσία, που η απουσία του είναι κάτι παραπάνω από αισθητή στα δύο τελευταία παιχνίδια.

Η ανάλυση του αγώνα

Η ΑΕΚ άρχισε με 4-4-2 και πήγε με αυτόν τον σχηματισμό σε όλο το πρώτο ημίχρονο.Με Γίονσον Σιμάνσκί στο 6, τον Γκατσίνοβιτς αριστερά, τον Άμπραμπατ δεξιά, και επιθετικό δίδυμο τους Πινέδα και Αραούχο. Στο ξεκίνημα  του δευτέρου ημιχρόνου με την είσοδο του Τσούμπερ αντί του Άμπραμπατ, ο Ελβετός πήγε μόνος του στην κορυφή της επίθεσης η διάταξη άλλαξε σε 4-2-3-1, ο Αραούχο ήρθε πίσω απο τον Τσούμπερ, ο Πινέδα πήγε αριστερά και ο Γκατσίνοβιτς δεξιά. Έτσι πήγε μέχρι το τέλος και οι όποιες αλλαγές έγιναν, ήταν μόνο σε αλλαγές προσώπων, ο Ελίασον στην θέση του Γκατσίνοβιτς, ο Μάνταλος στην θέση του Γίονσον και ο Σιντιμπέ στην θέση του Ρότα.

Στο γράφημα με το που κινήθηκαν οι παίκτες στο γήπεδο, παρατηρούμε ότι όλοι οι μεσοεπιθετικοί κινήθηκαν πολύ μακριά από την περιοχή. Μόνο οι  Τσούμπερ και Ελίασον όταν πέρασαν στο παιχνίδι προσπάθησαν να κινηθούν πιο κοντά στην περιοχή του Παναθηναϊκού. Επίσης βλέπουμε ότι οι Αραούχο , Γκατσίνοβιτς και Πινέδα κινήθηκαν σχεδόν στους ίδιους χώρους, στον άξονα και αριστερά.

Είναι η πρώτη φορά την φετινή σεζόν και ειδικά μέσα στο γήπεδο της, που η ΑΕΚ παρουσιάζει τόσο χαμηλό νούμερο στα xG. Το 0,69 δείχνει όμως και την πραγματικότητα στην εικόνα του αγώνα. Όταν στους εκφραστές των ευκαιριών βρίσκονται δύο αμυντικοί, τότε πολύ εύκολα καταλαβαίνουμε τον λόγο που η ΑΕΚ είχε στην ουσία μία κλασική ευκαιρία για γκολ, αυτή του Ρότα.

Συνολικά η Ένωση δημιούργησε 13 ευκαιρίες με μόλις όμως μια απ’ αυτές να είναι στον στόχο. Απ’ την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός είχε 7 ευκαιρίες με τις 3 στον στόχο και με τον δείκτη των xG να είναι στο 1,48, δείχνει ότι αυτή η τριπλή ευκαιρία που είχε στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, ήταν πιο ποιοτική ευκαιρία απ’ αυτή της ΑΕΚ.

Στις ανακτήσεις μπάλας στο αντίπαλο μισό, μεν ΑΕΚ είχε 29 ανακτήσεις έναντι 18 του Παναθηναϊκού. Κάτι ακόμη χαρακτηριστικό στην ποιότητα του αγώνα που είδαμε, είναι ότι καμία απ’ τις δύο ομάδες δεν έβγαλε ούτε μία επιθετική μετάβαση αυτό που λέμε transition επιθέσεις.

Βάζω αυτόν τον πίνακα, για να δείξω ακόμη μία φορά ότι η κατοχή μπάλας από μόνη της δεν δείχνει κάτι. Η ΑΕΚ είχε συντριπτικά την μπάλα στην κατοχή της με 61% έναντι 39% του αντιπάλου της καθ’  όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά το μόνο που κατάφερε είναι απλά να γυρίζει με πολλές μεταβιβάσεις την μπάλα κυρίως στο μεσαίο τρίτο, χωρίς να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις προς την εστία του Παναθηναϊκού.

Κάτι που μας δείχνει και το γράφημα με τις μεταβιβάσεις. Οι παίκτες που άλλαξαν πάνω από τρεις μεταβιβάσεις φαίνονται με το πιο έντονο μαύρο .

Η ΑΕΚ άλλαξε συνολικά 491 μεταβιβάσεις με τις 425 απ’ αυτές να είναι με ακρίβεια με ένα ποσοστό 87%. Πολύ μεγάλο ποσοστό ακρίβειας, αλλά χωρίς ουσία. Είχε επίσης 77% στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 62/81, 82% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο με μόλις 9 λάθος 40/49, είχε 47% ποσοστό στις σέντρες με 7/15 επιτυχημένες και 30% στις μεταβιβάσεις στην πλάτη της άμυνας με μόλις 3/10.

Αν πάμε στον τομέα της πίεσης αυτό που θα διαπιστώσουμε είναι οτι τα νούμερα της ΑΕΚ όσον αφορά τις μεταβιβάσεις που έπιτρεψε στον αντίπαλο, δείχνουν ότι το high press ήταν έντονο και στον δικό της μέσο όρο δηλαδη στις 5,9 μεταβίβάσεις. Αλλά όπως αναφέραμε και στην αρχή, αυτή η πίεση δέν ήταν συνεχιζόμενη αλλά επιλεκτική, και οι ανακτήσεις μπάλας απο αυτην την πίεση ήταν λίγες συγκεκριμένα στο επιθετικό τρίτο της η ΑΕΚ είχε μόλις 8 ανακτήσεις.

Σχετικά με την ποιότητα των επιθέσεων γράψαμε και πιο πριν ότι τα xG της ΑΕΚ ήταν πολύ χαμηλά και το κάτω γράφημα απλά μας δείχνει ότι από τον άξονα δημιουργήθηκαν οι ποιοτικότερες ευκαιρίες , 17 τον αριθμό και με τα xG να φτάνουν στο 0,46.

Συμπέρασμα

Η ΑΕΚ συνεχίζει και βρίσκεται στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 2 βαθμούς διαφορά από τον Παναθηναϊκό, αλλά πλέον νιώθει τον Ολυμπιακό πίσω της καθώς η διαφορά μειώθηκε στον 1 βαθμό και 4 βαθμούς απ’ τον τέταρτο ΠΑΟΚ. Το πρώτο must win παιχνίδι που η ΑΕΚ δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε. Η επόμενη αγωνιστική έχει για την Ένωση ενα μεγάλο ”ΠΡΕΠΕΙ”.

Κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, θα πρέπει να εμφανιστεί έτοιμη και αγωνιστικά και ψυχολογικά για να πάρει τους 3 βαθμούς. Κακά τα ψέμματα αν η ΑΕΚ θέλει να μείνει μέχρι τέλος στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος πρέπει να κάνει αν όχι δυο τουλάχιστον ένα μεγάλο ”διπλό” κάτι που μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει. Μόνη της η ίδια η ομάδα και ο Ματίας Αλμέιδα, ανέβασαν τις προσδοκίες και κατάφεραν με το πολύ καλό πρωτάθλημα που έκαναν, να κρατήσουν την ομάδα ανταγωνιστική παίζοντας μάλιστα και πολύ όμορφο ποδόσφαιρο. Όμως τα δύσκολα και τα σημαντικά είναι τώρα και τώρα είναι που πρέπει να δείξει τον ανάλογο χαρακτήρα.

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ
Αναλυτης και Scout

* Η ανάλυση έγινε με την βοήθεια της πλατφόρμας στατιστικών wyscout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement