17.3
09:45

AEK1924 ANALYSIS: Σε όλα πρώτη η ΑΕΚ του Αλμέιδα

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και ο αναλυτής Πέτρος Βαμβακούλας μέσω του wyscout, κάνει την ανασκόπηση της ΑΕΚ αποδεικνύοντας την ανωτερότητα της Ένωσης σε όλες -σχεδόν- τις στατιστικές κατηγορίες.

Mε το πέρας της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Superleague, το ΑΕΚ1924 Analysis ρίχνει μία ματιά στα νούμερα της ΑΕΚ για τις 26 αγωνιστικές που πέρασαν και κάνει σύγκριση με την περσινή περίοδο σε βαθμούς και γκολ.

Η ΑΕΚ τερμάτισε στην 2η θέση της βαθμολογίας με 59 βαθμούς μόλις 2 βαθμούς πίσω από τον πρώτο Παναθηναϊκό. Πέτυχε 51 γκολ και δέχθηκε 14. Είχε 19 νίκες, 12 εντός έδρας και 7 εκτός έδρας, 2 ισοπαλίες και οι 2 εκτός και 5 ήττες, 2 εντός(η μία στην Ριζούπολη) και 3 εκτός έδρας.

Πιο αναλυτικά στον πρώτο γύρο μάζεψε 29 βαθμούς έχοντας πετύχει 23 γκολ και δεχθεί 5. Είχε 9 νίκες, οι 6 εντός και οι 3 εκτός, 2 ισοπαλίες και οι 2 εκτός, και 2 ήττες 1 στην Ριζούπολη και 1 εκτός έδρας. Στον δεύτερο γύρο μάζεψε 30 βαθμούς με 28 γκολ υπέρ και 9 κατά, έχοντας 10 νίκες , 6 εντός και 4 εκτός, καμία ισοπαλία, και 3 ήττες 2 εκτός και 1 εντός.

Α’ ΓΥΡΟΣ
2η Θέση 9 Νίκες – 2 Ισοπαλίες – 2 Ήττες

23 γκολ υπέρ – 5 κατά

Β’ ΓΥΡΟΣ
2η Θέση 10 Νίκες – 0 Ισοπαλίες – 3 Ήττες

28 Γκολ Υπέρ – 9 Κατά

Στην περσινή χρονιά η ΑΕΚ στην κανονική περίοδο τερμάτισε στην τρίτη θέση με 46 βαθμούς έχοντας 7 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ και 19 βαθμούς από τον πρώτο Ολυμπιακό, κάτι που σημαίνει ότι την φετινή χρονιά μάζεψε 13 βαθμούς περισσότερους.

Επίσης είχε 42 γκολ υπέρ και 28 κατά. Άρα φέτος πέτυχε 9 γκολ περισσότερα και δέχθηκε 14 λιγότερα. Συνολικά είχε 14 νίκες, 4 ισοπαλίες και 8 ήττες. 5 νίκες περισσότερες φέτος, 2 λιγότερες ισοπαλίες και 3 λιγότερες ήττες.

ΣΕΖΟΝ 21-22

3η Θέση 14 Νίκες – 4 Ισοπαλίες – 8 Ήττες
42 Γκολ Υπέρ – 28 Κατά

Α’ ΓΥΡΟΣ

2η Θέση 8 Νίκες – 3 Ισοπαλίες – 2 Ήττες
25 Γκόλ Υπέρ – 14 Κατά

Β’ ΓΥΡΟΣ

3η Θέση 6 Νίκες – 1 Ισοπαλία – 6 Ήττες
17 Γκολ Υπέρ – 14 Κατά

Ακολουθεί η αναλυτική απεικόνιση στις επιμέρους κατηγορίες και το πού βρέθηκε η Ένωση.

Στα xG η ΑΕΚ βάσει την ποιότητα των ευκαιριών που είχε καθ’ όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος, θα έπρεπε να είχε πετύχει 56 γκολ, δηλαδή 5 περισσότερα από ότι πέτυχε και είναι πρώτη στην σχετική κατηγορία με 4 xG διαφορά από τον δεύτερο Ολυμπιακό.

Επόμενη κατηγορία αφορά το ποσοστό κατοχής μπάλας, όπου είναι και εκεί στην πρώτη θέση με 63%, με δεύτερο τον Παναθηναϊκό με 60%.

Επόμενη κατηγορία τα σουτ. Ακόμη μία πρώτη θέση για την ΑΕΚ με 450 σουτ και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Ολυμπιακό που είχε 362.

Στην κατηγορία με τις σέντρες υπάρχει τεράστια διαφορά με τον δεύτερο ΠΑΟΚ με 623 έναντι 491.

Στην κατηγορία 1v1 dribbling, θα διαπιστώσουμε ότι στην πρώτη πεντάδα βρίσκεται μόνο ο Ολυμπιακός και αυτός στην πέμπτη θέση με 683 σε αντίθεση με την πρώτη ΑΕΚ που είχε 895.

Επαφές μέσα στην περιοχή 728 για την πρώτη ΑΕΚ και 605 για τον δεύτερο ΠΑΟΚ.

Επόμενη κατηγορία τα κόρνερ όπου και εκεί η ΑΕΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 183 με τον ΠΑΟΚ να έρχεται δεύτερος με 163.

Όσον αφορά τα πέναλτι η Ένωση είναι στην δεύτερη θέση με 8 κερδισμένα με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 9 κερδισμένα.

Στην επόμενη  κατηγορία βρίσκουμε τις αμυντικές μονομαχίες. Στην πρώτη πεντάδα υπάρχουν 4 ομάδες από τα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας και την ΑΕΚ στην δεύτερη θέση. Αυτό προκύπτει από τον τρόπο που αμύνεται η Ένωση και το high press που ασκεί από το επιθετικό της τρίτο. Η οργανωμένη άμυνα της ΑΕΚ ξεκινάει ψηλά στο γήπεδο και η δεύτερη θέση προκύπτει από τις πολλές ανακτήσεις μπάλας που πετυχαίνει με αυτόν τον τρόπο.

Στο ίδιο σκεπτικό και η επόμενη κατηγορία με τις απώλειες μπάλας. Oι πολλές επιθέσεις των κιτρινόμαυρων συχνά οδηγούν και σε πολλές απώλειες της μπάλας. Στην πρώτη θέση και εδώ η ΑΕΚ.

Oι δύο επόμενες κατηγορίες είναι και ο καθρέφτης και η ταυτότητα της φετινής ΑΕΚ. Chalenge intensity. Μια ομαδική μέτρηση, που ποσοτικοποιεί πόσες αμυντικές ενέργειες (αμυντικές μονομαχίες, μονομαχίες για χαμένη μπάλα, αναχαιτίσεις, μαρκαρίσματα) κάνει μια ομάδα ανά λεπτό κατοχής μπάλας από τον αντίπαλο.

Η ένταση της διεκδίκησης αντικατοπτρίζει πόσο συχνά η ομάδα προσπαθεί ενεργά να ανακτήσει τη μπάλα όταν ο αντίπαλος έχει την κατοχή (συνεπώς, συσχετίζεται με την PPDA). Όσο υψηλότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο έντονη είναι η ομάδα στις προκλήσεις. Φυσικά η ΑΕΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση με δείκτη 8,3 και στην δεύτερη θέση βρίσκουμε τον ΟΦΗ με 6,5

 

.

Τον δείκτη PPDA τον συναντάμε σχεδόν σε κάθε ανάλυση μετά από κάθε παιχνίδι της ΑΕΚ. Ένας μετρικός δείκτης για την ποσοτικοποίηση της έντασης υψηλού τύπου.
Υπολογίζονται όλες τις πάσες του αντιπάλου που ξεκίνησαν από το αμυντικό του τρίτο και διαιρούνται με με το άθροισμα των αμυντικών ενεργειών (φάουλ, αναχαιτίσεις, κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες, μαρκαρίσματα) της ομάδας που πιέζει και διαιρούνται εκ νέου με τις πάσες του αντιπάλου με τις αμυντικές ενέργειες.

Χάρις το wyscout δίνεται έτοιμος αυτός ο αριθμός. Ουσιαστικά το PPDA αντικατοπτρίζει πόσες πάσες στην αντίπαλη αμυντική ζώνη μπορεί να κάνει ο αντίπαλος ανά μία πρόκληση. Όσο μικρότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο καλύτερη είναι η ομάδα στο υψηλό πρέσινγκ. Είναι ο μόνος δείκτης που διαβάζεται ανάποδα και γι’ αυτόν τον λόγο θα δείτε ότι η ΑΕΚ βρίσκεται στην τελευταία θέση που ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι πρώτη.

Πρώτη και στα φάουλ η ΑΕΚ, ακόμη μία κατηγορία που δείχνει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας λόγω της πίεσης που ασκεί.

Στην κατηγορία των μεταβιβάσεων, οι κιτρινόμαυρους επίσης κυριαρχούν.

Πρώτη υποκατηγορία οι μεταβιβάσεις στην πλάτη της άμυνας. Στην πρώτη θέση και εδώ με 228 με τον Ολυμπιακό να ακολουθεί με 208.

Key passes. Πάσες κλειδιά που θα μπορούσε να είναι και ασίστ. Ακόμη μία πρωτιά για την ΑΕΚ με 125 και στην δεύτερη θέση τον ΠΑΟΚ με 116.

 

Μεταβιβάσεις προς το επιθετικό τρίτο που θεωρούνται και οι δυσκολότερες. Στην πρώτη θέση η ΑΕΚ με 1720 και τον Ολυμπιακό στην δεύτερη θέση με 1690.

Επόμενη υποκατηγορία οι smart passes. Μια δημιουργική και διεισδυτική μεταβίβαση που προσπαθεί να διασπάσει τις αμυντικές γραμμές του αντιπάλου για να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στην επίθεση. Στην πρώτη θέση η ΑΕΚ με 153 και τον ΑΡΗ να ακολουθεί με 148.

Προωθητικές μεταβιβάσεις. Μια μεταβίβαση προς τα εμπρός που επιχειρεί να προωθήσει μια ομάδα σημαντικά πιο κοντά στο τέρμα του αντιπάλου.  Πρώτη η Ένωση και εδώ με
μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΑΡΗ με 2282 έναντι 1960.

Progressive runs.Ένας συνεχής έλεγχος της μπάλας από έναν παίκτη που προσπαθεί να φέρει την ομάδα σημαντικά πιο κοντά στο αντίπαλο τέρμα. Στην πρώτη θέση και εδώ με δεύτερο τον
ΑΡΗ.

Mία ακόμη υποκατηγορία είναι τα λεγόμενα Deep completrions. Μια μη διαγώνια μεταβίβαση που στοχεύει στη ζώνη εντός 20 μέτρων από την αντίπαλη εστία. Με 324 τέτοιες μεταβιβάσεις στην πρώτη θέση με δεύτερο τον ΠΑΟΚ με 285.

Tελευταία κατηγορία ίσως και σημαντικότερη. Expected points. Οι βαθμοί που θα έπρεπε να έχει μία ομάδα βάσει των ευκαιριών που δημιούργησε καθ’ όλη την διάρκεια του
πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ θα έπρεπε να είχε σχεδόν 59 βαθμούς και να ήταν πρώτη στην κανονική διάρκεια, όσους δηλαδή έχει, απλά η διαφορά εδώ είναι ο Παναθηναϊκός που τερμάτισε πρώτος με 61 βαθμούς θα έπρεπε να είχε σχεδόν 9 βαθμούς λιγότερους, ο Ολυμπιακός 52 από 56 που έχει, και ο ΠΑΟΚ 50 από 54.

Oύτε λίγο ούτε πολύ η ΑΕΚ είναι πρώτη σε 18 κατηγορίες.

Πέτρος Βαμβακούλας- Αναλυτής και Scout

* Πλατφόρμα ανάλυσης και στατιστικών στοιχείων wyscout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement