21.2
09:20

AEK1924 Analysis: H βελτίωση που απαιτείται αμυντικά και η ανούσια κατοχή μπάλας

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Το AEK1924 Analysis και ο αναλυτής Πέτρος Βαμβακούλας, περνάνε από ακτίνες την ήττα της ΑΕΚ  στο ντέρμπι της Τούμπας και πως αυτή ήρθε παρά την επικράτηση της Ένωσης σε όλες τις στις στατιστικές κατηγορίες επί του ΠΑΟΚ.

Την Κυριακή το βράδυ στην Τούμπα, η ΑΕΚ γνώρισε την τέταρτη φετινή της ήττα στο πρωτάθλημα, και την δεύτερη στον Β Γύρο της Superleague. Aν κάποιος κοιτάξει την ψυχρή πλευρά των πραγμάτων και βάση βαθμολογίας, θα δει ότι δεν ήταν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για την ΑΕΚ, με δεδομένο ότι έχει και έναν αγώνα λιγότερο από τους υπόλοιπους. Είναι στο -4 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, στο +1 από τον τρίτο Ολυμπιακό, και στο +3 από τον τέταρτο ΠΑΟΚ. Προφανώς και με νίκη θα αποκτούσε ένα επιπλέον αβαντάζ αλλά και ουσιαστικά θα έβγαζε εκτός διεκδίκησης του Πρωταθλήματος τον ΠΑΟΚ, αλλά σε ένα εκτός έδρας ντέρμπι και τα τρία αποτελέσματα είναι πιθανά.

Ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ έχει δύο αναγνώσεις. Όπως θα δούμε και παρακάτω στην ανάλυση του με τα στατιστικά, η ΑΕΚ υπερείχε σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, αλλά δεν είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά που εν αντιθέσει είχε ο ΠΑΟΚ, αποτελεσματικότητα και παραπάνω θέληση και για πάρει το παιχνίδι. Και αυτό φάνηκε από τον τρόπο που άρχισαν τον αγώνα οι δύο ομάδες.

Ο μεν ΠΑΟΚ μπήκε ψυχωμένα και αποφασιστικά και με την ώθηση και από τον κόσμο του έδειξε από το πρώτο λεπτό ότι το ήθελε πολύ το παιχνίδι. Η ΑΕΚ από την άλλη μεριά άρχισε το παιχνίδι πολύ νωθρά και μουδιασμένα, κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει είναι αλήθεια την φετινή χρονιά, και χωρίς το γνωστό της high press, έδωσε γήπεδο και κατοχή στον ΠΑΟΚ, κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Ματίας Αλμέιδα στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα.

Η ΑΕΚ σε γενικές γραμμές και βάση εικόνας αλλά και βάση στατιστικών, δεν ήταν κακή, έβγαλε αρκετές τελικές προσπάθειες, κυκλοφόρησε την μπάλα αρκετά. Προσπάθησε να ανοίξει την άμυνα του ΠΑΟΚ κυρίως με σέντρες από τα πλάγια, αλλά δεν κατάφερε στον συγκεκριμένο αγώνα να παίξει κάθετα ανάμεσα στις γραμμές κυρίως από τον άξονα, δεν έβγαλε εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και αυτό μετά από το 75 ‘, αυτοματισμούς, η αριστερή της πλευρά ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ήταν ανύπαρκτη, και προσπαθούσε κυρίως από την δεξιά πτέρυγα με τον Άμπραμπατ να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις για την άμυνα του ΠΑΟΚ.

Ο Λουτσέσκου έδειξε ότι είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό του, το οποίο εν πολλοίς του βγήκε. Πετυχαίνοντας το γρήγορο γκολ, έδειξε ότι δεν τον ενδιέφερε να παίξει για να πετύχει ένα δεύτερο, παρά μόνο να γυρίσει την ομάδα του να αμύνεται από το μεσαίο τρίτο και κάτω, με συμπαγές τις γραμμές του χωρίς να πάρει ρίσκο, και όταν θα είχε την ευκαιρία να έβγαινε στην επιθετική μετάβαση χτυπώντας κυρίως με τον Κωνσταντέλια και τον Νάρεϊ.

Η ΑΕΚ στην ουσία με δύο «δώρα» της άμυνας της κυρίως στο δεύτερο γκολ, δεν κατάφερε να επιστρέψει στο παιχνίδι και να διεκδικήσει, κάτι από αυτό. Στην φάση του 2-0 έγιναν πολλά λάθη και από πολλούς και είμαι σίγουρος ότι όταν θα γίνει η ανάλυση του παιχνιδιού προς τους παίκτες, ώστε η συγκεκριμένη φάση να λάβει ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως να μην ξανασυμβεί.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΓΩΝΑ

Με το γνωστό πλέον 4-2-3-1, ο Ματίας Αλμέιδα έστησε την ομάδα στο γήπεδο. Ακριβώς οι ίδιοι 11 που άρχισαν στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Χατζησαφί και Ρότα στα άκρα της άμυνας, Σιμάνσκι και Γιόνσον σε θέση 6, ο Άμπραμπατ το μοναδικό καθαρό εξτρέμ από την δεξιά πλευρά, και τον Αραούχο με τον Πινέδα να εναλλάσσονται στην αριστερή πτέρυγα και στον άξονα, με μοναδικό προωθημένο τον Λιβάι Γκαρσία.

Η διάταξη δεν άλλαξε ακόμη και μετά από τις αλλαγές από το 72′ και μετά, παρά μόνο τα πρόσωπα. Ο Γκατσίνοβιτς αντί του Γιόνσον μεταφέροντας πιο χαμηλά τον Πινέδα και από το 80′ τον Ελίασον αντί του Πινέδα, ο οποίος πήγε να παίξει εκεί που έπαιζε ο Άμπραμπατ στα δεξιά, ήρθε ο Γκατσίνοβιτς πιο χαμηλά, ο Μαροκινός έπαιξε αριστερά, ο Τσούμπερ αντί του Αραούχο, ο Φαν Βεέρτ αντί του Γκαρσία και ο Σιντιμπέ αντί του Ρότα.

 

 

Στο πάνω γράφημα, στο που πραγματικά κινούνταν οι παίκτες, βλέπουμε σε ακόμη ένα παιχνίδι τα δύο ακραία μπακ να κινούνται πολύ ψηλά στο γήπεδο, και ιδιαίτερα τον Χατζησαφί όπου ξεκινούσε τις προσπάθειές του πάνω από το μεσαίο τρίτο, τον Πινέδα να κινείται δίπλα του και κυρίως αριστερά και τον Άμπραμπατ να βρίσκεται στην ουσία στους ίδιους χώρους με τον Γκαρσία. Όταν έγιναν οι αλλαγές παρατηρούμε ότι η ΑΕΚ κέρδισε κι άλλα μέτρα στο γήπεδο, με τον Φαν Βεέρτ να βρίσκεται συνεχώς μέσα στην περιοχή, και τους Τσούμπερ , Γκατσίνοβιτς και Ελίασον, να κινούνται πιο ψηλά απ’ ότι οι Αραούχο , Πινέδα και Γιόνσον.

Το γράφημα με την κατοχή μπάλας μας δείχνει δύο στοιχεία. Το πρώτο το πόσο άσχημα άρχισε το παιχνίδι η Ένωση, βλέποντας ότι στο πρώτο τέταρτο η κατοχή ήταν στο 71% – 29% υπέρ του ΠΑΟΚ και αμέσως μετά από το πρώτο γκολ, η ΑΕΚ πήρε την κατοχή δεν την έχασε μέχρι και το τέλους του παιχνιδιού, αλλά -και εδώ παρατηρούμε το δεύτερο στοιχείο- ότι η κατοχή από μόνης της χωρίς την ανάλογη παραγωγή φάσεων δεν λέει απολύτως τίποτα. Οι κιτρινόμαυροι είχαν μια ανούσια κατοχή η οποία στο δεύτερο μέρος έφτασε το 75% – 25% στο τέταρτο 61′ – 75′.

Η ΑΕΚ δημιούργησε 17 τελικές, από τις οποίες όμως μόνο οι 4 ήταν στον στόχο. Είχε 17 κατοχές παραπάνω από ότι ο ΠΑΟΚ, 128 έναντι 111 των γηπεδούχων, οι 74 από αυτές ήταν στο επιθετικό της τρίτο και οι 23 μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ, ενώ οι αντίστοιχες των Θεσσαλονικιών ήταν 57 κατοχές στο αμυντικό τρίτο της ΑΕΚ και μόνο οι 9 από αυτές μέσα στην περιοχή της.

Παρόλα αυτά όμως βάσει τον πίνακα των xG η ΑΕΚ θα έπρεπε να είχε πετύχει σχεδόν 2 γκολ με την ποιότητα των ευκαιριών πού δημιούργησε ενώ ο ΠΑΟΚ ούτε 1 γκολ. Θέλω να παρατηρήσετε την ευκαιρία του Νάρεϊ που τελικά έγινε γκολ, από την θέση που βρισκόταν τι πιθανότητες είχε για να σκοράρει, 0,09 κάτι που δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η άμυνα της ΑΕΚ είχε μεγάλη ευθύνη για τρόπο που δέχθηκε το γκολ διότι ακόμη και το σουτ που επιχείρησε δεν είχε την απαιτούμενη δύναμη για να απειλήσει.

Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο πίνακα με με το pressing intensity το λεγόμενο PPDA και αφορά την πίεση που ασκεί μια ομάδα και το πόσες μεταβιβάσεις επιτρέπει στον αντίπαλο μέχρι να ξεκινήσει να χτίζει την κάθε επίθεση. Ως γνωστόν η ΑΕΚ είναι στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας στο πρωτάθλημα με μέσο όρο 5,59 . Τόσες είναι οι μεταβιβάσεις που επιτρέπει σε κάθε αντίπαλο να αλλάξει, απόρροια της πίεσης που ασκεί ψηλά στο γήπεδο.

Στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ η ΑΕΚ επίτρεψε στον αντίπαλο της να αλλάξει την μπάλα μέχρι και 7,4 φορές σε μέσο όρο και ιδιαίτερα από το 16′ – 60′, οι μεταβιβάσεις του ΠΑΟΚ ήταν πάνω από 10. Κάτι που φαινόταν και βάσει εικόνας ότι η ΑΕΚ δεν πίεζε τόσο πολύ αλλά ούτε και με ένταση.

Εξαίρεση αποτελεί το τελευταίο τέταρτο του αγώνα, όπου οι μεταβιβάσεις που επίτρεψε η ΑΕΚ ήταν μόλις 2,5. Χαρακτηριστικά αν πάμε λίγο στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα το PPDA της ΑΕΚ σε εκείνο το παιχνίδι ήταν στο 4,7, σε ένα παιχνίδι που και εκεί η ΑΕΚ δεν πέτυχε γκολ, αλλά αντικειμενικά έκανε ίσως το καλύτερο εκτός έδρας παιχνίδι της.
Βέβαια αυτό πού δεν μπορούμε να γνωρίζουμε είναι αν ήταν εντολή του προπονητή ή ομάδα από μόνη της πάνω στην ροή του αγώνα δεν άσκεισε την πίεση που συνηθίζει.

Όπως επισημάναμε και στην αρχή ο άξονας της ΑΕΚ δεν δούλεψε σωστά, και αυτό το παρατηρούμε στο κάτω γράφημα με τις επιθέσεις, όπου οι ποιοτικότερες εξ αυτών έγιναν από τα άκρα με 24 επιθέσεις από αριστερά με 33% ποσοστό και 0,57xG, και από δεξιά 23 επιθέσεις με 50% ποσοστό και με 0,86 xG.

Στο γράφημα με τις μεταβιβάσεις αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ο Φαν Βεέρτ μπαίνοντας στο παιχνίδι στο 80′ και αγωνιζόμενος μαζί με τις καθυστερήσεις για 17′, δεν πήρε ούτε μία μεταβίβαση από συμπαίκτη του, αν και αγωνιζόμενος μέσα στην περιοχή και τα 17 ‘.

Η ΑΕΚ προσπάθησε σε αυτόν τον αγώνα να δημιουργήσει προβλήματα στον ΠΑΟΚ με έναν τρόπο που έχει στο ρεπερτόριο της, τις σέντρες, αλλά ανέβασε πολύ το μέσο όρο της σε σύγκριση με τους τελευταίους 5 αγώνες.
Επιχείρησε 34 σέντρες με τις 12 από αυτές να θεωρούνται επιτυχημένες με ποσοστό επιτυχίας 35% με τον Άμπραμπατ να επιχειρεί 14 με τις μισές από αυτές να είναι πετυχημένες, πολύ περισσότερες από τις 21,2 που είχε μέσο όρο στα τελευταία 5 παιχνίδια. Στο κάτω γράφημα μπορείτε να δείτε τις σέντρες σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο και από που αυτές έγιναν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι αριθμοί μας έδειξαν ότι η ΑΕΚ για εκτός έδρας παιχνίδι στάθηκε παραπάνω από καλά και ίσως θα μπορούσε να πάρει κάτι περισσότερο από αυτό που εντέλει πήρε. Ήταν το τρίτο παιχνίδι που δέχεται 2 γκολ φέτος (Παναθηναϊκός στην Λεωφόρο – ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στους Ζωσιμάδες) και τα τρία τα έχασε, και είναι επίσης το τρίτο παιχνίδι που δεν πετυχαίνει γκολ( Βόλος στην Ριζούπολη – Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη) με 2 ήττες και 1 ισοπαλία. Η ΑΕΚ έχει δείξει όμως φέτος ότι μαθαίνει από τις ήττες της ,καθώς μετά από κάθε ήττα ο Ματίας Αλμέιδα μας έχει δείξει ότι αλλάζει πράγματα και πιστεύω αυτό που πίστευα και στα προηγούμενα άσχημα αποτελέσματα, ότι ο συγκεκριμένος προπονητής έχει τον τρόπο και τους παίκτες του να προετοιμάσει κατάλληλα, αλλά και να αλλάξει πράγματα όσον αφορά το τακτικό κομμάτι της ομάδας περισσότερο από ποτέ μια και βαδίζουμε προς το τελευταίο και σημαντικότερο κομμάτι της χρονιάς.

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ
Αναλυτής και Scout

* Η ανάλυση έγινε με την βοήθεια της πλατφόρμας στατιστικών wyscout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement