24.1
09:58

AEK1924 Analysis: Το βάθος και η ποιότητα του πάγκου έφεραν την ανατροπή

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Το AEK1924 Analysis και ο αναλυτής Πέτρος Βαμβακούλας, περνάνε από ακτίνες, το ματς της Ένωσης με τον Ιωνικό, στο οποίο οι Κιτρινόμαυροι δυσκολεύτηκαν, αλλά δραπέτευσαν με τη νίκη απ’ τη Νίκαια (2-1). 

Σε δύο παιχνίδια μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα είχε βρεθεί πίσω στο σκορ η ΑΕΚ, και στα δύο από αυτά, έφυγε ηττημένη. Γεγονός που έδειχνε ότι δεν είχε βρει ακόμη τον τρόπο όπως και να μεταφράζεται αυτό είτε σε αγωνιστικό είτε σε ψυχολογικό επίπεδο, να κάνει την ανατροπή. Στο παιχνίδι της Κυριακής με τον Ιωνικό, η ΑΕΚ κλήθηκε από το 39′ λεπτό και μετά, να κάνει την πρώτη της ανατροπή στην φετινή σεζόν.

Η Ένωση είχε ένα κακό πρώτο ημίχρονο δεν λειτούργησε απολύτως τίποτα τόσο σε επιθετικό όσο και αμυντικό επίπεδο και σαν ομάδα αλλά και ατομικά υπήρχαν παίκτες με πολλά λάθη, δεν έβγαλε καθόλου ένταση αλλά και πάθος, δεν μπορούσε να βρει χώρους διότι ο Ιωνικός είχε τριπλή ζώνη άμυνας με κοντά τις γραμμές του συμπαγής με πολλά τρεξίματα με πάθος, με τρομερή ένταση, κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες, οι παίκτες του έβγαιναν πρώτοι στην μπάλα, και ταυτόχρονα όταν του δινόταν η ευκαιρία έβγαινε στην επιθετική μετάβαση εκμεταλλευόμενος τις αργές επιστροφές στην αμυντική μετάβαση της ΑΕΚ, και σε μία απ’ αυτές βρήκε το γκολ.

Οι δύο αμυντικοί μέσοι της ΑΕΚ ο Σιμάνσκι και ο Γιόνσον, έπαιζαν με αποστάσεις μεταξύ τους, ο Πινέδα ήταν σχετικά απομονωμένος στην αριστερή πλευρά ψάχνοντας να βρει χώρους, Αραούχο και Φαν Βέερτ εντελώς εκτός παιχνιδιού, και μόνο ο Άμπραμπατ από την δεξιά πλευρά προσπαθούσε πότε με ατομικές ενέργειες , και πότε με σέντρες προς την περιοχή να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις. Οι Κιτρινόμαυροι ναι μεν είχαν την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν είχαν καθόλου καλή κυκλοφορία προσπαθώντας με μεγάλες και διαγώνιες μεταβιβάσεις να ανοίξουν και να δώσουν πλάτος στο γήπεδο, χωρίς επιτυχία όμως.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ άρχισε να ανεβάζει σταδιακά την ένταση στο παιχνίδι της, βελτιώνοντας την κυκλοφορία της μπάλας, ταυτόχρονα περιόρισε τις επιθετικές μεταβάσεις του Ιωνικού, αλλά χρειάστηκε και την συμβολή του τερματοφύλακα της στην φάση του 78′ λεπτού για να αποτρέψει ίσως το 2-0 του Ιωνικού, μια φάση που πιστεύω ότι ήταν καθοριστική για την έκβαση του αποτελέσματος. Από κει και πέρα ο Ματίας Αλμέιδα έχει την ευτυχία να γυρίζει στον πάγκο του και να φέρνει στον αγώνα παίκτες όπως οι Τσούμπερ – Μάνταλος – Φερνάντεζ – Γκατσίνοβιτς και ουσιαστικά να καταφέρνει να αλλάξει τις ισορροπίες του αγώνα. Η ΑΕΚ έδειξε τεράστια σωματικά και ψυχικά αποθέματα καθώς είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να τρέχει μέχρι και τις καθυστερήσεις πιέζοντας και διεκδικώντας πράγματα απο το παιχνίδι. Σε συνδυασμό με την κούραση των παικτών του Ιωνικού οι οποίοι είχαν καταναλώσει αρκετή ενέργεια στο πρώτο ημίχρονο, η ΑΕΚ κέρδισε μέτρα στο γήπεδο, οι αλλαγές του Αλμέιδα βοήθησαν πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας, πάτησε πολύ περισσότερο στην περιοχή του Ιωνικού, και με την ποιότητα που έχουν οι παίκτες που μπήκαν με αλλαγή, έκαναν αυτή την τεράστια ανατροπή.

Μια νίκη που ήρθε καθαρά από την οξυδέρκεια του προπονητή της αλλάζοντας πρόσωπα, τα οποία με την σειρά τους έδωσαν φρεσκάδα και καθαρό μυαλό, αλλά και την προσωπικότητα που βγάζει πλέον η ομάδα σε αγώνες που δεν έχει την καλύτερη απόδοση, διότι σε έναν μαραθώνιο πρωταθλήματος θα υπάρξουν και αγώνες- και είναι απολύτως φυσιολογικό-  που δεν θα πηγαίνουν καλά τα πράγματα, αλλά αποκτάει αυτό που τις έλειψε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μέταλλο και χαρακτήρα ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό.

Ανάλυση αγώνα

Μία αλλαγή στην εντεκάδα σε σχέση με το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, και αυτή αναγκαστική. Ο Τομ Φαν Βεέρτ αντί του Λιβάι Γκαρσία λόγω ενοχλήσεων του δεύτερου.

Η διάταξη γνωστή πλέον. Μουκουντί – Βίντα τα κεντρικά στόπερ, Χατζησαφί αριστερά και Ρότα δεξιά στην άμυνα, ο Σιμάνσκι το μοναδικό 6άρι με βοήθειες από τον Γιόνσον, και απ’ εκεί και πέρα Άμπραμπατ σε θέση δεξιού εξτρέμ, Πινέδα και Αραούχο να εναλλάσσονται αριστερά και πίσω απ’ τον μοναδικό προωθημένο τον Φαν Βεέρτ.

Όταν έγιναν οι πρώτες κινήσεις απ’ τον πάγκο στο 62ο λεπτό, ο Γκατσίνοβιτς που άλλαξε τον Σιμάνσκι πέρασε στην αριστερή πτέρυγα, και ο Πάολο Φερνάντες που άλλαξε τον Φαν Βεέρτ, πέρασε στην δεξιά πτέρυγα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσει στην κορυφή της επίθεσης μόνος του ο Αραούχο και ο Άμπραμπατ να κινείτε πίσω απ’ τον Αργεντίνο κάτι σαν 10 και ψευτοεννιάρι και ο Πινέδα να παίζει λίγο πιο μπροστά από τον Γιόνσον που είχε έρθει καθαρά σε θέση 6.

Στο 74ο λεπτό έγιναν άλλες δύο κινήσεις με τον Τσούμπερ να περνάει στην θέση του Άμπραμπάτ και να παίζει εκεί ακριβώς που ήταν ο Μαροκινός, και ο Μάνταλος στην θέση του Πινέδα λίγο πιο μπροστά από τον Γιόνσον.

Οι πραγματικές θέσεις που κινήθηκαν οι παίκτες της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο τις βλέπουμε στο κάτω γράφημα.

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η ΑΕΚ δεν κατάφερε να δώσει το απαραίτητο πλάτος στο γήπεδο όπως έκανε στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, και απλά περιορίστηκε σε πλάτος σχεδόν στα όρια της μεγάλης περιοχής, χρησιμοποιώντας 39 μέτρα.

Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο δεν μπορούσε να βρει χώρους και να παίξει συνδυαστικό ποδόσφαιρο, ούτε από τον άξονα που μας έχει συνηθίσει , γι’ αυτό και δεν κατάφερε να βγάλει ούτε έναν αυτοματισμό.

Το πάνω γράφημα μας επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε πιο πάνω. Ότι από τον άξονα βγήκαν και αριθμητικά οι λιγότερες επιθέσεις, 15 τον αριθμό, άλλα και οι θέσεις εκτέλεσης είχαν χαμηλό ποσοστό xG μόλις 0,28.

Αντίθετα και συγκεκριμένα στο δεύτερο ημίχρονο από τις πτέρυγες βγήκαν οι περισσότερες και ποιοτικότερες επιθέσεις της Ένωσης, 21 επιθέσεις από αριστερά με το ποσοστό των xG να φτάνει στο 0,70, και 31 επιθέσεις από δεξιά με ποσοστό 0,78 xG.

Ο δείκτης των xG της ΑΕΚ μας επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή ποιοτικών ευκαιριών, κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και βλέπουμε στο πρώτο μέρος του παιχνιδιού ότι ουσιαστικά οι  κιτρινόμαυροι δεν απείλησαν καθόλου την εστία του Χουτεσιώτη. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο αντίπαλος της ΑΕΚ σε ένα ημίχρονο είχε κλασσικότερες και πιο ποιοτικές ευκαιρίες για γκολ. 0,51 του Ιωνικού με μόλις 0,27 της ΑΕΚ.

Βέβαια στο δεύτερο μέρος ο δείκτης της ΑΕΚ έφτασε στο 1,50 όπου και το έκανε πράξη με τα δύο γκολ που πέτυχε.

Αν αναλύσουμε ακόμη λίγο των τομέα των ευκαιριών, στο ανασταλτικό κομμάτι της ΑΕΚ αυτή την φορά, θα δούμε ότι ο άξονας της ΑΕΚ δεν λειτούργησε ούτε σε αυτό τον τομέα, καθώς παρατηρούμε ότι οι ποιοτικότερες επιθέσεις του Ιωνικού έγιναν από τον άξονα, 7 επιθέσεις με ποσοστό 86% και τα xG να φτάνουν στο 0,57. Η μεσαία γραμμή της ΑΕΚ ήταν σε κακή μέρα με λάθος μεταβιβάσεις με αποστάσεις χωρίς καθαρή σκέψη, και με αβίαστα λάθη, όπως έγινε στην φάση του γκολ που δέχτηκε η Ένωση.

Ακόμη ένα στοιχείο που αποδεικνύει την κακή μέρα που βρέθηκε η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο είναι οι μονομαχίες. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κέρδιζε πάντα τις μονομαχίες έστω και με μικρή διαφορά. Στον αγώνα της Κυριακής έχασε τις μονομαχίες τόσο τις αμυντικές όσο και τις επιθετικές. 53% κερδισμένες μονομαχίες είχε ο Ιωνικός εν αντιθέσει με την ΑΕΚ που το ποσοστό της έφτασε στο 42%. Πιο αναλυτικά στις αμυντικές μονομαχίες ο Ιωνικός κέρδισε 59 μονομαχίες έναντι 44 της ΑΕΚ και συνολικά η ομάδα της Νίκαιας κέρδισε τις 135/266 ενώ η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κέρδισε 121/266.

Στις μεταβιβάσεις τα ποσοστά της ΑΕΚ κυμάνθηκαν στα συνηθισμένα της επίπεδα με 83% έναντι 63% του Ιωνικού.

Συγκεκριμένα η ΑΕΚ άλλαξε σχεδόν τις τριπλάσιες μεταβιβάσεις από τους γηπεδούχους, είχε 508 μεταβιβάσεις και οι 424 από αυτές ήταν με ακρίβεια. Ο Ιωνικός είχε 107 στις 169 επιτυχημένες μεταβιβάσεις στο σύνολο.

Οι κιτρινόμαυροι είχαν 56% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις μέσα στην περιοχή με 18/32, 75% ακρίβεια στις πάσες στην πλάτη της άμυνας του Ιωνικού με 3/4 και 85% ακρίβεια στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 72/85.

Στο γράφημα με το ποιοι παίκτες άλλαξαν μεταξύ τους πάνω από τρείς μεταβιβάσεις, μας δείχνει την μη συμμετοχή του Σιμάνσκι σε αυτόν τον τομέα κάτι που δικαιολογεί την κακή του απόδοση, εξου και η αλλαγή του, καθώς δεν κατάφερε να αλλάξει πάνω από τρείς μεταβιβάσεις σχεδόν με κανέναν συμπαίκτη του. Ο Σιμάνσκι είναι κομβικός στο παιχνίδι ανάπτυξης  της ομάδας, διότι έρχεται ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς κάνοντας τριάδα σε φάσης οργανωμένης επίθεσης ξεκινώντας το χτίσιμο των επιθέσεων από το αμυντικό τρίτο όπως επίσης παίρνοντας την πρώτη μεταβίβαση είτε από τα στόπερ είτε από τον τερματοφύλακα. Εν αντιθέσει ο Γιόνσον είχε  περισσότερη συμμετοχή στην ανάπτυξη βγάζοντας βέβαια 97′ λεπτά παιχνιδιού.

Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονό δημιούργησε μόλις πέντε ευκαιρίες προς την εστία του Ιωνικού, ακόμη ένα στοιχείο που μας δείχνουν τα νούμερα για την κακή επιθετική λειτουργεία της ομάδας.

Στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικά από το 62′ λεπτό και μετά η ΑΕΚ ανέβασε την πίεση της και τελείωσε τον αγώνα με 23 τελικές άλλα μόνο τις 7 από αυτές στον στόχο.

Στο πάνω γράφημα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ευκαιρίες της Ένωσης.

Συμπέρασμα

Η ΑΕΚ πήρε μια σπουδαία νίκη η οποία στο τέλος του ταμείου μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι. Μια νίκη που την έφερε πλέον στον -1 βαθμό από την πρώτη θέση και τον Παναθηναϊκό. Μένουν πλέον 7 αγώνες για το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και 10 στην διαδικασία των play off. Κάθε αγώνας από εδώ και πέρα είναι πολύ σημαντικός, ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Η νίκη με τον Ιωνικό και ο τρόπος που αυτή ήρθε δίνουν πολλά μαθήματα και συμπεράσματα κυρίως θετικά αλλά υπάρχουν και αρνητικά τα οποία θα πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά κυρίως στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Πάντα όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ είναι μια καινούργια ομάδα μια ομάδα 5 μηνών με καινούργιο προπονητή και ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της. Η ΑΕΚ μαθαίνει ξανά να κάνει πρωταθλητισμό, κάτι που το είχε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, και να αποκτάει μέταλλο και ψυχολογία, στοιχεία που είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί και να κρατηθεί στην κορυφή.

Man of the Match

Στίβεν Τσούμπερ

Η ΑΕΚ το καλοκαίρι πλήρωσε 1,6 εκατομμύρια για να κάνει δικό της τον Ελβετό επιθετικό. Παίκτης που στα πλάνα του Ματίας Αλμέιδα έπαιζε βασικό ρόλο. Ο τραυματισμός του τον πήγε πολύ πίσω και μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος άρχισε να μπαίνει στις αποστολές. Στους τελευταίους αγώνες μάς είχε δείξει ότι είχε αποκτήσει τα τρεξίματα του ότι πατούσε καλά στο γήπεδο αλλά του έλειπε η αυτοπεποίθηση στο τελείωμα των φάσεων. Δεν υπήρχε λοιπόν καλύτερος τρόπος για να φτιάξει την ψυχολογία του από την χθεσινή του εμφάνιση. Παίζοντας σε διαφορετική θέση από αυτή που συνήθως αγωνίζεται, πίσω από τον επιθετικό κάτι σαν 10 και ψευτοεννιάρι, πάτησε αρκετές φορές περιοχή και με αποκορύφωμα την διαγώνια κίνηση που κάνει στην κάθετη που του βγάζει ο Μάνταλος. Μια καινούργια θέση για τον Τσούμπερ; Ματίας Αλμέιδα είναι αυτός ποιος ξέρει μπορεί….

Στο πάνω γράφημα βλέπουμε την θέση που κινήθηκε από την ώρα που πέρασε στο παιχνίδι.

Στα 24′ λεπτά που αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο πρόλαβε να κάνει αισθητή την παρουσία του βλέποντας τις μεταβιβάσεις που είχε στο πάνω γράφημα.

Στατιστικά

1 Γκολ
71% Επιτυχημένες ενέργειες με 17/24
83% Ακρίβεια στις μεταβιβάσεις με 18/22
2/2 Ανακτήσεις μπάλας στο επιθετικό τρίτο
3 Επαφές μέσα στην περιοχή
100% Ακρίβεια στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 3/3
1 Key Pass

Πέτρος Βαμβακούλας
Αναλυτής και Scout

* H ανάλυση έγινε με την βοήθεια της πλατφόρμας στατιστικών wyscout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement