10.1
09:25

AEK1924 Analysis: Η κατά κράτος επικράτηση της ΑΕΚ σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Ο αναλυτής Πέτρος Βαμβακούλας, περνάει απ’ τις ακτίνες του AEK1924 Analysis την μεγάλη νίκη της ΑΕΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό και αναδεικνύει μέσω των στατιστικών κατηγοριών την καθολική υπεροχή της Ένωσης.

Στην ανάλυση του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα είχαμε γράψει ότι ο αγώνας της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό είναι πολύ σημαντικός και ότι η νίκη είναι επιτακτική ανάγκη. Επίσης είχαμε γράψει ότι μια ομάδα σαν την ΑΕΚ που είναι σωστά δομημένη και με συγκεκριμένο πλάνο τέτοιου είδους ήττες μπορούν να της κάνουν καλό.

Βλέποντας λοιπόν τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό από την τακτική προσέγγιση του προπονητή της ΑΕΚ και μόνο, καταλάβαμε ότι όντως αυτή η ήττα έγινε μάθημα διότι προσέγγισε τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό με εντελώς διαφορετικό τακτικό πλάνο. Ο στόχος ήταν ένας, μόνο νίκη, αλλά ταυτόχρονα θα έπρεπε η ΑΕΚ αμυντικά να μην είναι τόσο αφελής όσο παρουσιάζεται στα περισσότερα παιχνίδια της και αυτό διότι το επιβάλλει ο τρόπος παιχνιδιού της.

Η Ένωση έχει δομηθεί από τον προπονητή της για να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο πλάνο όσον αφορά το δημιουργικό και επιθετικό κομμάτι, οπωσδήποτε με τον τρόπο με τον οποίο θέλει να παίζει ο Ματίας Αλμέιδα κάτι κερδίζεις αλλά και κάτι χάνεις, αυτό άλλωστε είναι νόμος.

Όταν λοιπόν θέλεις να φτιάξεις μια ομάδα η οποία θα παράγει όμορφο και ποιοτικό ποδόσφαιρο επιθετικά, είναι λογικό ότι η αμυντική σου λειτουργία θα είναι λίγο ευάλωτη. Όπως όμως μας έδειξε το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ο προπονητής της ΑΕΚ έχει την ευελιξία, τον τρόπο αλλά και το ρόστερ για να παρουσιάζει κάτι τακτικά διαφορετικό.

Οι κιτρινόμαυροι παρουσιάστηκαν αρκετά διαβασμένοι ως το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό σε σχέση με την αμυντική τους λειτουργία, από την άλλη πλευρά αυτό που έκανε ο Παναθηναϊκός τακτικά πάνω κάτω ο Ματίας Αλμέιδα το περίμενε.

Δηλαδή περίμενε να δει μια ομάδα η οποία θα έχει σφιχτά τις γραμμές της, δεν θα δώσει χώρο για να δημιουργήσει η ΑΕΚ το παιχνίδι της και αν του δοθεί η ευκαιρία να βγει στην επιθετική μετάβαση μήπως και δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να πετύχει κάποιο γκολ.

Από την πλευρά της ΑΕΚ όμως, δεν νομίζω να υπήρχε κάποιος ο οποίος μπορούσε να προβλέψει ότι τακτικά  θα λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο, ότι δηλαδή δεν θα πρεσάρει τόσο ψηλά και με ένταση παρά μόνο σε επιλεγμένα σημεία του παιχνιδιού και σε επιλεγμένες φάσεις και έχοντας σχεδόν σε άμυνα man to man έναν παίκτη πάνω στον κινητήριο μοχλό του Παναθηναϊκού τον Ρούμπεν Πέρεθ.

Έτσι με αυτό τον τρόπο ήθελε να απενεργοποιήσει εντελώς τη δημιουργία των πρασίνων. Ναι η ΑΕΚ δεν έβγαλε τόσο δημιουργία όσα έβγαζε σε προηγούμενα της παιχνίδια, δεν δημιούργησε τόσες κλασικές ευκαιρίες όσο σε άλλα παιχνίδια αλλά παρόλα αυτά και γκολ βρήκε και δεύτερο γκολ θα μπορούσε να πετύχει με το πέναλτι που κέρδισε αλλά και σε φάση αμυντικής λειτουργίας δέχθηκε μόλις 2 φάσεις από τον Παναθηναϊκό.

Άρα λοιπόν και όχι μόνο εκ του αποτελέσματος, αλλά και στην τακτική ανάλυση του αγώνα μπορούμε να πούμε ότι το σχέδιο του Ματίας Αλμέιδα πέτυχε. Όπως θα δούμε και παρακάτω στην ανάλυση με αριθμούς, η ΑΕΚ κυριάρχησε σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες έναντι του Παναθηναϊκού. Μπορεί κάποιος να πει ότι η εικόνα του αγώνα έδειξε ότι το ματς ήταν ισορροπημένο αλλά στην τελική η στατιστική μας λέει άλλα.

Μετά από κάθε αγώνα ακούω με προσοχή αυτά που λέει ο προπονητής της ΑΕΚ και μετά από το ντέρμπι είπε τα εξής: “Είχαμε πει ότι οι μικρές λεπτομέρειες θα είναι πολύ σημαντικές, οι παίκτες κατάλαβαν πολύ καλά αυτά που είχαμε πει ότι έπρεπε να κάνουν”. Αυτά τα λόγια εμένα μου δείχνουν το πόσο καλά είχαν προετοιμαστεί προπονητής και παίκτες για να αντιμετωπίσουν τον συγκεκριμένο αγώνα.

Πάμε στην ανάλυση του αγώνα

Η ΑΕΚ και σε αυτό το παιχνίδι ξεκίνησε Με τον ίδιο σχηματισμό που ξεκινάει σε όλα της τα παιχνίδια. Σε σύγκριση με τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα υπήρχε μόνο μια αλλαγή κι αυτή έχει να κάνει με τον Σιμάνσκι αντί του Πάολο Φερνάντες.

Τον χώρο όμως που πραγματικά κινούνταν οι παίκτες της ΑΕΚ μπορείτε να τον δείτε στο παρακάτω γράφημα.

Εκεί παρατηρούμε τους 2 κεντρικούς αμυντικούς Βίντα και Μουκουντί να κινούνται σχεδόν στην ίδια ευθεία στην γραμμή άμυνάς τους, τον Χατζησαφί να μένει λίγο πιο πίσω σε σύγκριση με τον Σιντιμπέ ο οποίος έπαιζε λίγο πιο πάνω από το μεσαίο τρίτο. Η εικόνα του αγώνα όμως έδειξε τον Σιμάνσκι να έρχεται πολλές φορές και να καλύπτει το Σιντιμπέ σε φάση άμυνας, αλλά και σε φάση οργανωμένης επίθεσης βρισκόταν ανάμεσα στα στόπερ κάνοντας τριάδα και έπαιρνε την πρώτη μπάλα για να ξεκινήσει την δημιουργία.

Αραούχο και Πινέδα ήταν σχεδόν στους ίδιους χώρους που κινούνται πάντα από την αριστερή πλευρά δηλαδή, και ο Γιόνσον λίγο πιο ψηλά κάτι μεταξύ 6 και 8. Επίσης κάτι ακόμα που παρατηρούμε σε αυτό το γράφημα είναι ότι η Ένωση δεν έδωσε σχεδόν καθόλου πλάτος στο γήπεδο καθώς χρησιμοποίησε μόλις 36 m από αυτό.

 

Όπως παρατηρούμε η ΑΕΚ βάσει των ευκαιριών (xG) Θα έπρεπε να έχει πετύχει ακόμα ένα τέρμα το πέναλτι το οποίο έχασε με κύριο εκφραστή τον Λιβάι Γκαρσία.

Οι ποιοτικότερες ευκαιρίες της ΑΕΚ ήρθαν για ακόμα ένα αγώνα από τον άξονα. Όπως βλέπετε 12 ευκαιρίες με 49% ποσοστό και 0,93 xG

Η ΑΕΚ Κυριάρχησε και στις μονομαχίες όπως μπορούμε να δούμε στο κάτω γράφημα με 56% έναντι 41% του Παναθηναϊκού Και όπως μπορούμε να δούμε στο διάστημα από το 61 ως το 75 λεπτό και σχεδόν μέχρι και το τέλος του αγώνα έφτασε από 60% έως 66% τις κερδισμένες μονομαχίες.

Στον τομέα της πίεσης παρότι η εικόνα του αγώνα μας έδειχνε ότι η ΑΕΚ δεν πίεζε τόσο ψηλά και με ένταση. Τα νούμερα μας δείχνουν όμως ότι η πίεση της ΑΕΚ ήταν ακόμα πιο ψηλά από τον μέσο όρο της που είναι στο 5,8 στην σχετική κατηγορία, έφτασε για την ακρίβεια στο 4,0. Σε κανένα σημείο του αγώνα δεν ανέβηκε πάνω από το 6, κάτι που μας δείχνει ότι σε ένα ακόμη ματς η ΑΕΚ πίεσε με την ίδια ακριβώς ένταση που το κάνει σε κάθε αγώνα από την αρχή της χρονιάς.

Στον τομέα των μεταβιβάσεων και εκεί επικρατεί η ΑΕΚ με μικρή μεν διαφορά 80% έναντι 77% του Παναθηναϊκού. Παρόλα αυτά η ΑΕΚ άλλαξε παραπάνω 90 μεταβιβάσεις από ότι ο Παναθηναϊκός με 303/377 έναντι 223/287.

Υπεροχή είχε και στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 84% έναντι 61% του Παναθηναϊκού.

 

Το γράφημα με τις μεταβιβάσεις μεταξύ των παικτών της ΑΕΚ μας δείχνει ότι πάνω από 3 πάσες μεταξύ τους άλλαξαν οι Βίντα με τον Χατζησαφί και τον Σιμάνσκι, και ο Γιόνσον με τους Σιντιμπέ και Άμπραμπατ.

Ακόμα μια κατηγορία που υπερίσχυσαν οι παίκτες της ΑΕΚ έναντι του αντιπάλου τους ήταν οι ανακτήσεις μπάλας. Στα τελευταία 5 παιχνίδια είχε μέσο όρο 86,6 ανακτήσεις. Απέναντι στον Παναθηναϊκό έφτασε τις 97 έναντι 69 των πρασίνων.

Στο κάτω γράφημα μπορείτε να δείτε πού έγιναν αυτές σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο.

 

MAN OF THE MATCH

DAMIAN SZYMANSKI

Χωρίς καμιά αμφιβολία ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου και έδειξε το πόσο πολύ έλειψε από τον προηγούμενο αγώνα. Τα τρεξίματα του η ένταση και το πάθος που βγάζει είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Έδωσε πάρα πολλές μάχες τόσο στη μεσαία γραμμή όσο και αμυντικά δίνοντας βοήθειες στον Σιντιμπέ όταν χρειαζόταν, όπως επίσης έκανε αρκετές φορές τριάδα ανάμεσα στα στόπερ για να βοηθήσει στη δημιουργία του παιχνιδιού . Κέρδισε πάρα πολλές μονομαχίες στο χώρο της μεσαίας γραμμής και όπως μπορούμε να δούμε στο χάρτη δράσης του Έτρεξε και κάλυψε πάρα πολλούς χώρους.

Εδώ παρατηρούμε όλες τις ενέργειες που είχε μέσα στον αγωνιστικό χώρο σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο.

70% ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ 58/83
91% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 42/46 ΜΟΛΙΣ 4 ΛΑΘΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ
7/12 ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΠΑΛΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΡΙΤΟ
64% ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΜΕ 9/14
100% ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 9/9
60% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΕ 3/5

ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

SERGIO ARAUJO

Μπορεί στο προηγούμενο αγώνα να κάνει το χειρότερό του φετινό παιχνίδι, αλλά στον αγώνα με τον Παναθηναϊκο ήταν συγκλονιστικός. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ήταν σε ειδική αποστολή από τον Ματιας Αλμέιδα.

Ο ρόλος του ήταν να εξουδετερώσει τον κινητήριο μοχλό του Παναθηναϊκού τον Ρούμπεν Πέρεθ. Στην κυριολεξία δεν τον άφησε να πάρει ανάσα και δεν κατάφερε να δημιουργήσει προβλήματα δημιουργικά στην άμυνα της ΑΕΚ. Επίσης πιστώνεται την ασίστ στον Πινέδα και την τελική πάσα προς τον Φερνάντες ανάμεσα σε 2 παίκτες, προτού Ισπανός κερδίσει το πέναλτι.

Οπωσδήποτε παίκτης κλειδί για τον αγώνα.

Μπορείτε να δείτε τις πάσες που άλλαξε σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο και την key pass στο δεύτερο ημίχρονο στο γκολ του Πινέδα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

1 ΑΣΙΣΤ
2/3 ΣΟΥΤ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ
74% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 25/34
5/9 ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΠΑΛΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΡΙΤΟ
4 ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
80% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 4/5

ΟRBELIN PINEDA

Ώριμο παιχνίδι από τον μεξικανό άσο ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Φυσικά πιστώνεται την πολύ ωραία ενέργεια που έκανε από το αριστερά στην μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού για να βάλει το νικητήριο γκολ. Έχοντας τη σιγουριά του Γιόνσον και του Σιμάνσκι πίσω του, κινήθηκε λίγο πιο ελεύθερα και πάτησε περισσότερο περιοχή από τον προηγούμενο αγώνα και βοήθησε και ανασταλτικά με τα τρεξίματα του.

Βλέπετε τους χώρους που κινήθηκε στον χάρτη δράσης του

Και εδώ παρατηρούμε τις μεταβιβάσεις τόσο κοντινές αλλά και μακρινές σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

1 Key pass
1/2 ΣΟΥΤ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ
5/9 ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΡΙΤΟ
3 ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

75% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕ 3/4

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ
Αναλυτής και Scout

  •  Η ανάλυση έγινε με την βοήθεια της πλατφόρμας wyscout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement