05.1
15:05

AEK1924 Analysis: Ένα άσχημο αμυντικά βράδυ και οι χαμένες ευκαιρίες που στοίχισαν

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Ο αναλυτής Πέτρος Βαμβακούλας, περνάει απ’ τις ακτίνες του AEK1924 Analysis, το στραβοπάτημα της ομάδας στα Γιάννενα.

Σχεδόν τέσσερις μήνες, και μετά από 12 αγωνιστικές ήρθε η ήττα για την ΑΕΚ. Ήττα με κακή εμφάνιση στο αμυντικό κομμάτι, και για ακόμη μια φορά χαμένες ευκαιρίες για γκόλ που αυτή την φορά όμως στοίχισαν. Το timing αυτής της ήττας είναι κακό διότι έρχεται το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και πλέον βαθμολογικά η ΑΕΚ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και είναι αναγκασμένη να το κερδίσει το παιχνίδι με κάθε κόστος.

Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ η αλήθεια είναι ότι το κακό πρόσωπο της ΑΕΚ εμφανίστηκε στο αμυντικό κομμάτι κάτι που δεν μας είχε συνηθίσει. Από το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό και μετά η αμυντική λειτουργία της ομάδας ήταν υποδειγματική.

Είναι άξιο αναφοράς ότι σε 12 αγωνιστικές η ΑΕΚ είχε δεχτεί μόλις 2 γκολ. Αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο καλά λειτουργούσε το αμυντικό κομμάτι είτε σε φάση οργανωμένης άμυνας είτε σε αμυντική μετάβαση. Το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στην αμυντική της λειτουργία εντοπίζεται στην αμυντική μετάβαση εκεί όπου η ομάδα είχε πολύ αργές επιστροφές, λάθος τοποθετήσεις και ατομικά λάθη.

Όσον αφορά την επιθετική λειτουργία ειδικά στο πρώτο ημίχρονο που θεωρητικά ήταν και το κακό ημίχρονο της , η ομάδα λειτούργησε στα γνωστά της στάνταρ έβγαλε δημιουργία από τα πλάγια δημιούργησε ευκαιρίες τις οποίες όμως για ακόμη ένα παιχνίδι τις σπατάλησε μην μπορώντας να πετύχει κάποιο τέρμα.

Σε αντίθεση με το παιχνίδι στο Βόλο όπου δύσκολα έβρισκες κάποιον παίκτη να μην έχει ξεχωρίσει, στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ δύσκολα βρίσκουμε παίκτες που όντως ξεχώρισαν και είχαν καλή εμφάνιση.

Έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι η ΑΕΚ είναι μια καινούργια ομάδα η οποία ακόμη φτιάχνεται και ότι είναι αξιοθαύμαστο που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ο προπονητής της κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο πολύ ανταγωνιστικό και ισορροπημένο τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Παρ όλα αυτά αν συνυπολογίσουμε και τις απουσίες που έχει η ΑΕΚ τις οποίες σε κάποια παιχνίδια δεν θα φαίνονται σε κάποια άλλα όμως θα κοστίζουν όπως το παιχνίδι της τρίτης, θα υπάρχουν βραδιές όπως αυτή στην οποία τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν και τόσο καλά.

Αυτή η ΑΕΚ φτιάχνεται με γνώμονα να πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα και να το διεκδικεί μέχρι τέλους κάθε χρόνο και φυσικά να αρχίσει να ξαναφτιάχνει και το όνομα της στην Ευρώπη. Όπως δεν πήρε κανένα πρωτάθλημα στην 15ηαγωνιστική έτσι και δεν το έχασε στη 16η . Για μια ομάδα όπως η ΑΕΚ που πλέον λειτουργεί με σωστό πλάνο και κατεύθυνση αυτή η ήττα μόνο σε καλό μπορεί να βγει.

 Πάμε όμως τώρα στην ανάλυση του αγώνα…

Η ΑΕΚ στον αγώνα με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είχε 4 νέα πρόσωπα στη σύνθεσή της τα 2 στην άμυνα και τα άλλα 2 στα άκρα. Ξεκίνησε με διάταξη 4 -1- 4 -1 Με τον με τον Βίντα στη θέση του Μήτογλου και τον Σιντιμπέ στη θέση του Ρότα. Τον Άμπραμπατ σε θέση αριστερού χαφ εξτρέμ και τον Πάολο Φερνάντες σε θέση δεξιού χαφ εξτρέμ. Τον Γιόνσον το μοναδικό αμυντικό χαφ, Αραούχο και Πινέδα να κινούνται σε θέση 8 και με μοναδικό προωθημένο τον Λιβάι Γκαρσία.

Από το 65 λεπτό όμως και έπειτα, η διάταξη άλλαξε σε καθαρό 4- 4 -2, Όταν πέρασε στο παιχνίδι ο Φαν Βέερτ ,έπαιξε μαζί με τον Λιβάι Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης αλλά λίγο πιο πίσω σαν  ψευτοεννιάρι, τον Αραούχο να περνάει αριστερά και τον Άμπραμπατ δεξιά με Πινέδα και Γιόνσον να παίζουν μαζί σε θέση 6.

Στο πάνω γράφημα μπορούμε να δούμε το πώς κινούνταν πραγματικά οι παίκτες.

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε και να σημειώσουμε είναι ότι το Βίντα με τον Μουκουντί, σε φάση οργανωμένης επίθεσης οι θέσεις τους ως συνήθως είναι πολύ ψηλά στο γήπεδο σχεδόν στο μεσαίο τρίτο, όμως κανένας από τους 2 δεν κρατάει το βάθος όπως γινόταν σε προηγούμενους αγώνες, παίζουν στην ίδια ευθεία με αποτέλεσμα και εφόσον τα 2 μπακ βρίσκονταν μονίμως πάνω από το μεσαίο τρίτο, πολύ εύστοχα ο προπονητής του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ διάβασε το παιχνίδι πίεζαν σωστά οι παίκτες του από το μεσαίο τρίτο και πίσω με αποτέλεσμα να κερδίσουν αρκετές μπάλες και να βγουν πολύ σωστά στην επιθετική μετάβαση ειδικά από την δεξιά πλευρά της ΑΕΚ από την πλευρά του Σιντιμπέ ο οποίος είχε κακές επιστροφές στην αμυντική μετάβαση της ΑΕΚ με αποτέλεσμα η ομάδα των Ιωαννίνων να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ και φυσικά να πετύχει 2 γκολ τα οποία προήλθαν από ατομικά λάθη κυρίως του Βίνταο οποίος φάνηκε ότι έχοντας να παίξει σχεδόν 2 μήνες σε επίσημο αγώνα ήταν φανερά εκτός ρυθμού κάτι που οι γηπεδούχοι το εκμεταλλεύτηκαν.

Επίσης κάτι άλλο που παρατηρήσαμε κυρίως στο πρώτο ημίχρονο ήταν οι βοήθειες του Πινέδα προς τον Γιόνσον ήταν ελάχιστες είχαν αποστάσεις μεταξύ τους με τον Γιόνσον ναι μεν να τρέχει παντού, αλλά να είναι απελπιστικά μόνος του κυρίως σε φάσεις αμυντικής μετάβασης όπου είχε τα πολλά προβλήματα η ΑΕΚ.

Στον τομέα των ευκαιριών και των xG Βλέπουμε το 0,75 ποσοστό του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ Όπου το 0,68 είναι στο πρώτο ημίχρονο διότι στο δεύτερο επιθετικά ήταν ανύπαρκτος. Από την άλλη πλευρά η ΑΕΚ με τη σειρά της δημιούργησε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο με το νούμερο των xG να φτάνει στο 1,05 ειδικά στο πρώτο ημίχρονο με τις 3 πολύ μεγάλες και κλασικές ευκαιρίες των Αραούχο,  Γκαρσία και Σιντιμπέ.

Το κάτω γράφημα μας δείχνει ξεκάθαρα αυτό που είδαμε και με γυμνό μάτι, ότι το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν η δεξιά της πλευρά από όπου και δέχτηκε 14 επιθέσεις με το ποσοστό των xG να φτάνει στο 0,48.

Από την άλλη πλευρά η ΑΕΚ δημιουργικά ό τι καλό έκανε ήταν από τη δεξιά της πλευρά με 28 επιθέσεις και με το 57%, ενώ σε σύγκριση με άλλους αγώνες από τον άξονα απείλησε λιγότερο με 19 επιθέσεις αλλά με το ποσοστό να φτάνει μόλις στο 0,36.

Η ΑΕΚ δημιούργησε 18 ευκαιρίες για γκολ τις 12 μέσα από την περιοχή αλλά μόνο και στις 3 από αυτές προς τον στόχο.

Σε αντίθεση με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ όπου από τις 4 ευκαιρίες οι 2 ήταν στο στόχο αυτές δηλαδή που ήταν και τα γκολ.

Η ΑΕΚ είχε σχεδόν τις τριπλάσιες επιθέσεις από αυτές του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 63 έναντι 23 αλλά με το ποσοστό των ευκαιριών να φτάνει στο 27% καθώς μόλις οι 17 από αυτές δημιούργησαν προϋποθέσεις.

Στον τομέα των μεταβιβάσεων η ΑΕΚ κινήθηκε πάνω κάτω στα γνωστά της ποσοστά δηλαδή η ακρίβεια των μεταβιβάσεων έφτασε στο 82% με 510/622 αλλά το ποσοστό των μεταβιβάσεων προς τα εμπρός ήταν μόλις στο 68% με 144/211

Κάτι που δείχνει τις πολλές λάθος μεταβιβάσεις των παικτών της προς τα εμπρός το γενικό ποσοστό ανεβαίνει λόγω του ότι οι πάσες προς τα πίσω έφτασαν στο 96% με μόνο 3 λανθασμένες.

Η Ένωση είχε αρκετό passing game όπως μπορούμε να δούμε και στο πάνω γράφημα με τους περισσότερους παίκτες της να έχουν αλλάξει μεταξύ τους πάνω από 3 μεταβιβάσεις αλλά καμία από αυτές με τους 2 κλασικούς επιθετικούς τον Λιβάι Γκαρσία και τον Φαν Βέερτ.

Επίσης στο αντίστοιχο γράφημα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ προκαλεί εντύπωση οτι 4 από τους 11 παίκτες δεν είχαν καμία μεταβίβαση προς συμπαίκτη τους και πάνω από 3 μεταβιβάσεις άλλαξαν μόνο ο Σόρια με τον Παμπλίδη.

Τα επίπεδα της πίεσης σε αυτό τον αγώνα επανήλθαν στα φυσιολογικά για την ΑΕΚ επίπεδα δηλαδή μέσο όρο στο 4,9.

Όμως παρατηρούμε ότι στο διάστημα από το 16 έως το 30 λεπτό το επίπεδο της πίεσης πέφτει στο 12 είναι το διάστημα που η ΑΕΚ δέχεται τα 2 γκολ κάτι που μας δείχνει ότι η ένταση σε αυτό το διάστημα ήταν χαμηλή με αποτέλεσμα αυτά που αναλύσαμε πιο πάνω.

Πέτρος Βαμβακουλας

Αναλυτής και Scout

  • Η ανάλυση εγινε με την βοήθεια της πλατφόρμας wyscout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement