30.12
09:20

AEK1924 Analysis: Η αποτελεσματικότητα και το πλούσιο ρεπερτόριο κάνει τη διαφορά

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Το AEK1924 Analysis και ο αναλυτής Πέτρος Βαμβακούλας, σκιαγραφούν την επιβλητική νίκη της ΑΕΚ στον Βόλο, ξεχωρίζοντας τον “Man of the Match”, αλλά και τους “παίκτες κλειδιά” της Ένωσης.

Χθες η ΑΕΚ ήταν καταιγιστική στον Βόλο με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με άλλες αναμετρήσεις και σε έναν αγώνα που φάνηκε πως ο Αργεντίνος τεχνικός της Ένωσης έχει ενσωματώσει πολλούς τρόπους παιχνιδιού στο ρεπερτόριο της.

Προσωπικά ομολογώ ότι τόσο εύκολο απόγευμα που είχε η ΑΕΚ την Τετάρτη, δεν περίμενα. Δεν είχα βέβαια καμία αμφιβολία για το αν θα περνούσε νικηφόρα από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, αλλά δεδομένου των απουσιών που είχε θεωρούσα ότι το παιχνίδι δεν θα ήταν τόσο εύκολο.

Όμως κάπου εκεί μπαίνει στην συζήτηση ο προπονητής της ΑΕΚ. Έχοντας πλέον ένα πολύ μεγάλο δείγμα της δουλειάς του, μπορώ πλέον με σιγουριά να πω ότι η ΑΕΚ έχει στον πάγκο της έναν κανονικό προπονητή, έναν ικανό προπονητή, που ανεξάρτητα αν καταφέρει να πάρει κάποιο τίτλο την φετινή σεζόν, έχει δημιουργήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτι που είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει ένας καινούργιος προπονητής. Ένα δεμένο σύνολο, που με πολύ δουλειά και ανεξάρτητα το ποιοι αγωνίζονται, αποδίδει όμορφο στο μάτι ποδόσφαιρο, με αποτελεσματικότητα και βγάζοντας συνεχώς από το ρεπερτόριο του διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης στο παιχνίδι της ομάδας του.

Στο παιχνίδι της Τετάρτης είδαμε μια ΑΕΚ με αρκετή δημιουργία όπως συνηθίζει άλλωστε, αλλά με μεγάλη αποτελεσματικότητα που δεν είχε σε προηγούμενους αγώνες, αλλά και με διαφορετικό τρόπο ως το πώς αντιμετώπισε τον αγώνα.

Όπως θα δούμε και παρακάτω στην ανάλυση με νούμερα, ο Ματίας Αλμέιδα επίλεξε να δώσει την μπάλα στον αντίπαλο περισσότερο από όσο συνηθίζει, έχοντας μεν την κατοχή όχι όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα επίπεδα πίεσης ήταν αρκετά πιο χαμηλά από αυτά που μας έχει συνηθίσει, και οι μεγάλες μπαλιές μπήκαν περισσότερο στο ρεπερτόριο της από ότι συνήθως.

Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά

Η ΑΕΚ ξεκίνησε σε ακόμη έναν αγώνα με σχηματισμό 4-2-3-1 η για κάποιους άλλους 4-4-2 με ρόμβο. Λίγη σημασία έχει ειδικά για αυτήν την ΑΕΚ και με τον συγκεκριμένο προπονητή.

Οι σχηματισμοί αλλάζουν πολλές φορές μέσα στο παιχνίδι και ανάλογα με τις συνθήκες.

Στον χώρο της μεσαίας γραμμής οι Σιμάνσκι και Γιόνσον και μπροστά τους, οι Πινέδα – Αραούχο – και Λιβάι Γκαρσία με μοναδικό προωθημένο τον Τόμ Φαν Βεέρτ.

Πάμε τώρα να δούμε πως κινήθηκαν οι παίκτες μέσα στο γήπεδο .

Τα πλάγια μπακ σε σχέση με τον αγώνα με την Λαμία ξεκινούσαν τις προσπάθειες τους πιο πίσω από το μεσαίο τρίτο (Χατζησαφί αριστερα – Ρότα δεξιά). Ο Σιμάνσκι σε θέση 6 λίγο πιο πίσω από τον Γίονσον που επίσης ξεκινούσε σε θέση 6 αλλά λίγο πιο μπροστά , τον Πινέδα σε θέση 8 και 10 τον Αραούχο να παίζει κοντά με τον Πινέδα αλλά περισσότερο αριστερά, και φυσικά να χαμηλώνει αρκετές φορές σε φάση οργανωμένης άμυνας παίζοντας κάτι μεταξύ 6 και 8, τον Λιβάι Γκαρσία να παίζει αρκετά πάνω στην γραμμή από δεξιά αλλά πατώντας αρκετά περιοχή, και φυσικά τον Φαν Βεέρτ μόνο του σε θέση Σέντερ Φορ.

Από το 65′ λεπτό όταν και έγιναν οι τρείς αλλαγές, ο Τσούμπερ που μπήκε στη θέση του Πινέδα αγωνίστηκε περισσότερο στον άξονα όπως και ο Μεξικανός αλλά πιο χαμηλά στο γήπεδο, ο Άμπραμπατ πήγε δεξιά εκεί που έπαιζε ο Γκαρσία αλλά πιο ψηλά μετατοπίζοντας τον Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης, και ο Γαλανόπουλος εκεί που αγωνιζόταν ο Γίονσον λίγο πιο μπροστά από τον Σιμάνσκι.

Η ΑΕΚ είχε την κατοχή της μπάλας καθ΄ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά πρέπει να προσέξουμε κάποια στοιχεία που μας δίνει το γράφημα. Από το 16΄λεπτό που μπήκε το πρώτο γκολ μέχρι και το 35΄λεπτό πού σημειώθηκε το τρίτο , η κατοχή ήταν σχεδόν μοιρασμένη. Κάτι που μας δείχνει και σε συνδυασμό με ένα άλλο γράφημα παρακάτω που θα δούμε, ότι το παιχνίδι της ΑΕΚ ήταν διαφορετικό και δεν βασιζόταν στην δημιουργία μέσω της κατοχής. Αντίθετα από την στιγμή πού έγιναν οι αλλαγές από το 65΄λεπτό και έπειτα, έχοντας πλέον παίκτες στο γήπεδο με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορούμε να δούμε ότι η κατοχή πήγε στο ανώτατο επίπεδο.

Στο πάνω γράφημα βλέπουμε τον διαφορετικό τρόπο που επίλεξε να παίξει η ομάδα του ο Ματίας Αλμέιδα. Ξέροντας από πριν αναλύοντας το παιχνίδι του Βόλου, αλλά βλέποντας το και κατά την διάρκεια του αγώνα, ότι η αμυντική γραμμή του Βόλου είναι αρκετά ψηλά στο γήπεδο, προτίμησε να παίξει με μεγάλες μπαλιές στην πλάτη της άμυνας και εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα του Γκαρσία από την δεξιά πτέρυγα, δημιούργησε αρκετά ρήγματα και έβγαλε αρκετή δημιουργία. Και από αριστερά όμως με Αραούχο και Πινεδα. Από το ξεκίνημα του αγώνα μέχρι και την επίτευξη του τρίτου γκολ στο 35 ‘ λεπτό όπως μας δείχνει και το γράφημα, η ΑΕΚ έπαιζε αρκετά με μεγάλες μπαλιές πότε από τα στόπερ και πότε από τα μπακ, και αυτό είναι κάτι που η ΑΕΚ δεν μας έχει συνηθίσει καθώς πάει περισσότερο σε συνδυαστικό παιχνίδι με πολλές πάσες. Αυτό όμως δείχνει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα του προπονητή της, ανάλογα με τα εργαλεία που έχει στα χέρια του αλλά και τις ανάγκες του εκάστοτε αγώνα.

Κάτι επίσης διαφορετικό που είδαμε από την ΑΕΚ στο ματς του Βόλου, ήταν η πίεση της.
Ο μέσος όρος της Ένωσης στο πρωτάθλημα στην κατηγορία pressing intensity – όπου και είναι πρώτη στην σχετική κατηγορία – είναι στο 5,98. Στον συγκεκριμένο αγώνα ο Αργεντινός τεχνικός θέλησε να παίξει με λιγότερη ένταση από ότι συνήθως, γι’ αυτό και βλέπουμε ότι ο μέσος όρος της στον αγώνα ήταν στο 10. Προτίμησε να αφήσει την μπάλα περισσότερο στα πόδια του Βόλου, έχοντας όμως θωρακίσει την μεσαία του γραμμή με δύο παίκτες με περισσότερο ανασταλτικά χαρακτηριστικά ( Σιμάνσκι – Γιόνσον) όπου σχεδόν εξαφάνισαν από το παιχνίδι τον Μπαριέντος
τον Μεσκίδα και τον Ματίγια με αποτέλεσμα ο Βόλος να μην μπορεί να δημιουργήσει, και αυτό φάνηκε και το ποσοστό των xG των γηπεδούχων όπου μετά βίας έφτασε το 0,20.

Στην κατηγορία των μεταβιβάσεων και συγκεκριμένα στην ακρίβεια, η ΑΕΚ κυμάνθηκε στα δικά της επίπεδα. Τελείωσε τον αγώνα με 86% ποσοστό ακρίβειας με 376/436 μεταβιβάσεις, είχε 79% ακρίβεια στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 71/90, 67% ακρίβεια στις μεγάλες μπαλιές με 33/49, και 45% ακρίβεια στις σέντρες με 9/20.
Στο πάνω γράφημα παρατηρούμε ότι πάνω από τρείς μεταβιβάσεις άλλαξαν οι Μήτογλου – Σιμάνσκι – Ρότα και Γκαρσία και ότι το παιχνίδι με 47% ποσοστό παίχτηκε στο μεσαίο τρίτο.

MAN OF THE MATCH

LEVI GARCIA

Ήμουν σε δίλημμα για man of the match, Αραούχο η Λιβάι Γκαρσία. Τελικά κατέληξα στον επιθετικό από το Τρινιντάντ Τομπάγκο. Ειδικά τα πρώτα 30′ λεπτά του αγώνα έκανε ότι ήθελε από την δεξιά πλευρά τους αμυντικούς του Βόλου. Στην φάση του 30΄λεπτού ξεκινάει με μια πολύ ωραία προσπάθεια πάνω στην γραμμή του πλαγίου κάνοντας την ντρίπλα πάνω στον Βάις και βγάζοντας την ασιστ για το υπέροχο γκολ του Πινέδα. Στο δεύτερο ημίχρονο με το παίρνει θέση σαν Σέντερ Φόρ εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την σέντρα του Άμπραμπατ και πηδώντας σε ύψος 2,92 στέλνει την μπάλα στο δεξί παράθυρο του Κλέιμαν. Μέγιστη εμφάνιση είτε ως δεξί εξτρέμ είτε ως Σέντερ Φορ.

Ο Χάρτης δράσης του στο παιχνίδι

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

1 ΓΚΟΛ

1 ΑΣΙΣΤ

2 ΣΤΑ 2 ΣΟΥΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ

50% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΝΤΡΕΣ ΜΕ 3/6

ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

SERGIO ARAUJO

Σχεδόν man of the match. Γκολ μπορεί να μην έβαλε αν και το έψαξε, αλλά έκανε και πάλι πολλά πράγματα μέσα στο παιχνίδι. Έβγαλε 2 ασιστ φτάνοντας τις 4 στο πρωτάθλημα, έτρεξε πολύ, μάρκαρε έκανε τάκλιν, έβγαλε πολύ πάθος σε έναν ακόμη αγώνα και αποτελεί αναντικατάστατη μονάδα στο πλάνο του Ματίας Αλμέιδα σε κάθε αγώνα. Το γκολ του λείπει είναι η αλήθεια, έχει να σκοράρει από το πρώτο ματς στην Νέα Φιλαδέλφεια από τις 3 Οκτωβρίου, δεν δείχνει όμως να τον ενοχλεί παρόλο που το ψάχνει, διότι ο ρόλος του στην ομάδα απαιτεί διαφορετικά πράγματα από εκείνον.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

2 ΑΣΙΣΤ

2 ΣΤΑ 3 ΣΟΥΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ

83% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 24/29

7 ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΠΑΛΙΕΣ ΜΕ 3/3

100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 7/7
2 KEY PASSES

Ο χάρτης δράσης του στο παιχνίδι

ORBELIN PINEDA

Επιστροφή στις καλές εμφανίσεις για τον Μουντιαλικό άσο. Πολύ μεστή εμφάνιση, κινήθηκε σε αρκετά σημεία του γηπέδου έτρεξε, πέτυχε ένα εξαιρετικό τέρμα με φοβερό σουτ, δημιούργησε αρκετά και για ακόμη ένα παιχνίδι έδειξε ότι είναι παίκτης με μεγάλη ποιότητα με στοιχεία που μπορεί να παίξει σε πάνω από μία θέσεις. Η ΑΕΚ έχει ανάγκη να πάρει από τον Πινέδα όσα περισσότερα μπορεί από εκείνον μέχρι και το καλοκαίρι καθώς από ότι φαίνεται δεν θα είναι εδώ την επόμενη σεζόν.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

1 ΓΚΟΛ

92% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 23/25

2 ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

1 KEY PASS

Ο χάρτης δράσης του στο παιχνίδι

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ
Αναλυτής και Scout

*H ανάλυση έγινε με την βοήθεια του wyscout και sofascore

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement