23.12
09:55

AEK1924 Analysis: Χτίζει νοοτροπία και χαρακτήρα νικητή

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Ο αναλυτής Πέτρος Βαμβακούλας, περνάει απ’ τις ακτίνες του AEK1924 Analysis, το ματς της ΑΕΚ με την Λαμία και το πως έφτασαν στη νίκη οι Κιτρινόμαυροι.

Το ζητούμενο για την ΑΕΚ στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, ήταν να άρχιζε με νίκη τις υποχρεώσεις της. Πριν την 14η αγωνιστική η διαφορά από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό ήταν στους 8 βαθμούς οπότε δεν υπήρχε το παραμικρό περιθώριο για απώλεια βαθμών. Κάθε παιχνίδι απ’ εδώ και στο εξής είναι πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ για να παραμείνει στο κυνήγι του τίτλου.

Επιστροφή στην Νέα Φιλαδέλφεια με αρκετές απουσίες αλλά και με μία ομάδα απέναντί της που προσφέρονταν για ένα ιδανικό ξεκίνημα.

Ουσιαστικά η Ένωση παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς κλασσικά εξτρέμ, με μία ενδεκάδα που δεν είχε ξαναπαίξει και υπήρχε η “ποδοσφαιρική περιέργεια” για το τί είδους παιχνίδι θα βλέπαμε.

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει χτίσει μια ομάδα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά άσχετα με το ποιοι αγωνίζονται και ποιοι λείπουν, έχει δώσει εκτός από την ταυτότητά του, και μια νοοτροπία που τόσο πολύ της είχε λείψει τα προηγούμενα χρόνια. Νοοτροπία νικητή, χαρακτήρα νικητή, ένα σφιχτό σύνολό που όλοι θα παλεύουν για όλους με μοναδικό στόχο την νίκη, αλλά με ταυτόχρονη προσπάθεια να είναι αρεστή αυτή η ομάδα στο μάτι για τον οποιονδήποτε.

Ας ξεκινήσουμε όμως την ανάλυση του αγώνα.

Ο Ματίας Αλμείδα ξεκίνησε αυτή την φορά με έναν σχηματισμό 4-2-3-1, με δύο ανασταλτικούς μέσους , τον Γιόνσον και τον Σιμάνσκι, τον Αραούχο θεωρητικά σε θέση 10 επιτελικού μέσου, και στα άκρα της επίθεσης από αριστερά τον Πινέδα και δεξιά τον Μάνταλο, και μόνο του σε θέση επιθετικού τον Λιβάι Γκαρσία. Τα μπακ της πλευράς, ο Χατζισαφί από αριστερά και ο Ρότα από δεξιά, είχαν την εντολή όπως θα δούμε και πιο κάτω να ξεκινάνε τις επιθετικές τους προσπάθειες λίγο πιο πάνω από το μεσαίο τρίτο του γηπέδου.

Απ’ το 62ο λεπτό και μετά και με την είσοδο του Φαν Βέερτ στο παιχνίδι, ο σχηματισμός άλλαξε σε 4-1-4-1, βγάζοντας έξω τον Σιμάνσκι, άφησε μοναδικό 6άρι τον Γίονσον, ο Πινέδα με τον Μάνταλο σε θέσεις εσωτερικών μέσων δηλαδή σε θέση 8, και στο αριστερό άκρο τον Αραούχο και δεξιά τον Γκαρσία με μοναδικό προωθημένο τον Ολλανδό επιθετικό.

Ο σχηματισμός με τα δύο 6άρια μέχρι και το 62ο λεπτό δεν λειτούργησε όσον αφορά την δημιουργία καθώς στην ουσία ο Γιόνσον είχε αναλάβει τον ρόλο του δημιουργού και τον Σιμάνσκι να έρχεται ανάμεσα στα στόπερ κάνοντας τριάδα σε φάση οργανωμένης επίθεσης, η ΑΕΚ δεν είχε την συνοχή άλλων αγώνων, δεν μπορούσε να βρει χώρους από τον άξονα, έχοντας να αντιμετωπίσει την διπλή ζώνη άμυνας της Λαμίας, αλλά και από τις πτέρυγες μόνο ο Ρότα από δεξιά έκανε κάποια overlap και έβγαλε κάποιες συνεργασίες με τον Μάνταλο, ενώ ο Χατζισαφί από αριστερά, δεν κατάφερε να συνεργαστεί με τον Πινέδα, και δεν είχε τα ανάλογα overlap.

Στο κάτω γράφημα, μπορούμε να δούμε πως κινήθηκαν οι παίκτες μέσα στο γήπεδο.

Βλέπουμε απο ποιο μέρος του γηπέδου ξεκινάνε τις πρόσπάθειες τους ο Χατζησαφί και ο Ρότα, τον Πινέδα να έρχεται περισσότερο στον άξονα παρά αριστέρα, σε αντιθέση με τον Αραούχο που κινούνταν λίγο πιο αριστερά και στα μεσοδιαστήματα.

Δεν έδωσε αρκετό πλάτος στο γήπεδο, χρησιμοποιόντας μόνο 44 μέτρα, κάτι που μας δείχνει την απουσία καθαρών εξτρέμ απο την σύνθεση της ΑΕΚ.

Μόνο σε κάποιες περιπτώσεις όταν ο Γκαρσία πέρασε δεξιά φάνηκε να ανοίγει λίγο το γήπεδο πηγαίνοντας στο 1vs1 .

Mε την είσοδο του Φαν Βέερτ, ο Αλμέιδα άλλαξε τον τρόπο προσέγγισης σε ότι είχε να κάνει με την δημιουργία του παιχνιδιού, έχοντας πλέον στο παιχνίδι ένα καθαρό σέντερ φορ περιοχής, ήξερε ότι θα έπρεπε να τον τροφοδοτήσει από τα πλάγια, όπως και έγινε, καθώς και τα δύο γκολ που πέτυχε ο Ολλανδός, ήρθαν από σέντρες απ’ τα δεξιά για το κεφάλι του.

Η πίεση της ΑΕΚ κυμάνθηκε από το 7,7 έως και το 1,7 στο τέταρτο 46΄- 60΄. Είχε μεν αρκετή ένταση αλλά υπήρχαν περιπτώσεις όπου δεν γινόταν συντονισμένα, με αποτέλεσμα η Λαμία ειδικά στο πρώτο ημίχρονο να βρίσκει χώρους στον άξονα και να προσπαθεί να γίνει απειλητική για την άμυνα της ΑΕΚ.

Η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις ήταν στα συνηθισμένα ποσόστα της ΑΕΚ με μέσο όρο το 86%.

Παρόλα αυτά όμως υπήρξαν κάποιες λάθος μεταβιβάσεις χωρίς πίεση ιδιαίτερα απο το 16΄έως το 30 λεπτό και απο 61΄έως το 75 λέπτο.

Πιο συγκεκριμένα είχε 531/614 μεταβιβάσεις, με 85% στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 85/100 , 38% στις σέντρες με 15 επιτυχημένες στις 39, και 67% στις μεταβιβάσεις στην πλάτη της άμυνας με 6/9.

Όπως αναφέραμε πριν, το ποσοστό των ποιοτικότερων επιθέσεων έγιναν από την δεξιά πτέρυγα αλλά και από τον άξονα. Οι 31 επιθέσεις από δεξιά με το ποσοστό των xG να φτάνει το 45% με 1,11 και 12 μεν επιθέσεις από τον άξονα αλλά με 43% ποσοστό και 1,06 xG.

Στο πάνω γράφημα βλέπουμε τις μεταβιβάσεις των παικτών της ΑΕΚ και παρατηρούμε το πόσο κοντά μεταξύ τους κινούνταν οι παίκτες και οτι αρκετοί άλλαξαν πάνω απο τρείς μεταβιβάσεις.

Στον πάνω πίνακα παρατηρούμε τα σούτ που έγιναν απο τους παίκτες της ΑΕΚ προς την εστία της Λαμίας.

Πιο αναλυτικά η ΑΕΚ είχε συνολικά 14 σούτ τα 9 εντός στόχου και τα 7 απο αυτά μέσα απο την περιοχή με το σύνολο των xG να φτάνει συνολικά 2,44.

MAN OF THE MATCH

Τομ Φαν Βέερτ

Δεν θα μπορούσε να μην είναι ο άνθρωπος του αγώνα. Αγωνίστηκε 33 λεπτά και πέτυχε 2 γκολ και είχε και 1 ασίστ. Χρειάστηκε μόνο 5 λεπτά αφότου μπήκε στο παιχνίδι για να χρηστεί σκόρερ.

Μπορεί να θεωρηθεί σαν εσωτερική μεταγραφή, καθώς ήρθε μεν στην ΑΕΚ στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, αλλά δεν είχε καταφέρει να αγωνιστεί λόγω τραυματισμού σχεδόν καθόλου στον πρώτο γύρο. Είναι ο μοναδικός κλασσικός επιθετικός περιοχής που έχει η ΑΕΚ, και έχει τα ιδανικά χαρακτηριστικά για να βρίσκει λύσεις σε κλειστές άμυνες όπως της Λαμίας. Προφανώς και δεν μπορεί να βοηθήσει το ίδιο στο pressing σε οργανωμένη άμυνα όπως ο Γκαρσία, αλλά ήδη έχει δώσει μια επιπλέον λύση στον Ματίας Αλμέιδα ειδικά σε μια περίοδο που υπάρχει έλλειψη στα άκρα και πρέπει να βρίσκει διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού στην ανάπτυξη.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ:

2 Γκολ
1 Ασίστ
2 στα 2 σουτ στον στόχο
3 Επαφές μέσα στην περιοχή
67% Κερδισμένες εναέριες μονομαχίες με 2/3

KEY PLAYERS

Πέτρος Μάνταλος

Πολύ καλό παιχνίδι από τον πρώην αρχηγό της ΑΕΚ συνολικά. Αγωνίστηκε στο δεξί άκρο συγκλίνοντας προς στον άξονα. Πήρε αρκετά την μπάλα στα πόδια του είχε μία πολύ καλή συνεργασία στο 2ο λεπτό του αγώνα με τον Ρότα που παραλίγο να χρηστεί σκόρερ ο Πινέδα, έτρεξε αρκετά, πίεσε όταν χρειάστηκε, και τελικά από τα δικά του πόδια ξεκλειδώθηκε το παιχνίδι βγάζοντας την σέντρα ασίστ για το κεφάλι του Φαν Βέερτ.

Βλέπουμε στον χάρτη δράσης του που ακριβώς κινήθηκε στον αγωνιστικό χώρο βοηθώντας και αμυντικά.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

1 Ασίστ
2 στα 3 σουτ στον στόχο
75% επιτυχημένες ντρίμπλες με 3/4
8 στις 10 ανακτήσεις μπάλας στο επιθετικό τρίτο
3 επαφές με την μπάλα μέσα στην περιοχή
100% επιτυχία στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 11/11
100% επιτυχία στις μεταβιβάσεις στην πλάτη της άμυνας με 4/4
2 Κey passes

Λάζαρος Ρότα

Ο διεθνής ακραίος αμυντικός από παιχνίδι σε παιχνίδι δείχνει σαφή βελτίωση. Στο παιχνίδι με την Λαμία έκανε πολύ καλή εμφάνιση, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όργωσε την δεξιά πλευρά, έκανε πολλά overlap συνδυάστηκε τόσο με τον Μάνταλο όσο και με τον Γκαρσία, πήρε επιθετικές πρωτοβουλίες, είχε μια απίστευτη ατομική ενέργεια προς το τέλος του παιχνιδιού, είχε την ασίστ στο τρίτο τέρμα βγάζοντας σέντρα ακριβείας για τον Φαν Βέερτ, και τακτικά ήταν απόλυτα σωστός σε αυτό που του ζήτησε ο προπονητής του να κάνει.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

1 Ασίστ
79% επιτυχημένες ενέργειες με 72/91
94% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις με 72/77
93% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις προς τα εμπρός με 14/15
100% επιτυχία στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 8/8
85% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις προς το επιθετικό τρίτο με 5/6
2 Κey passes

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement