17.12
14:55

AEK1924 Analysis: Η ΑΕΚ καλείται να βρει ρυθμό στην επανέναρξη

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Το AEK1924 Analysis και ο αναλυτής-scout, Πέτρος Βαμβακούλας περνούν απ’ το μικροσκόπιο την επιστροφή της ΑΕΚ στην δράση κόντρα στην Κηφισιά και τους σημαντικότερους παίκτες του αγώνα.

Πρέπει να γυρίσουμε 33 ημέρες πίσω για να θυμηθούμε το τελευταίο χρονικά παιχνίδι της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό πριν την διακοπή. Η ΑΕΚ ξεκίνησε τις αγωνιστικές επίσημες υποχρεώσεις της με ένα παιχνίδι κυπέλου, με μία ομάδα της Superleague 2, εκτός έδρας, και με αρκετές απουσίες τις περισσότερες λόγω τραυματισμών.
Θεωρώ οτι ήταν το ιδανικό παιχνίδι για ξεκίνημα, και για τον προπονητή για να δοκιμάσει πράγματα και πρόσωπα, αλλά και για την ίδια την ομάδα για έχουν οι παίκτες αγωνιστικά λεπτά στα πόδια τους ενόψει πρωταθλήματος.

Μπορούμε να βρούμε χρήσιμα στοιχεία και θετικά και αρνητικά απο το παιχνίδι της Πέμπτης στην ανάλυση του, αλλά απο την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την μεγάλη διαφορά δυναμικότητας των δυο ομάδων, αλλά και την μεγάλη αποχή απο επίσημα παιχνίδια κάτι που έχει την δική του σημασία και ιδιαίτερα όσον αφορά την ΑΕΚ που είναι ομάδα που παίζει με συγκεκριμένο ρυθμό.

Ήταν απολύτως φυσιολογικό να δούμε μια ομάδα χωρίς τέμπο, χωρίς ρυθμό – ειδικά στα πρώτα 25 λεπτά – με αρκετές αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις. Μια ΑΕΚ μουδιασμένη να ψάχνει να βρει πατήματα και αυτοματισμούς στο παιχνίδι της, να έχει αμυντικά θέματα, ειδικά στην αμυντική μετάβαση, που όμως ευτυχώς για εκείνη δεν τα πλήρωσε, αλλά από 34′ λεπτό όταν και μπήκε το πρώτο γκολ και έφυγε το άγχος, άρχιζε σιγά σιγά να βγάζει κάποια από τα καλά της στοιχεία που μας είχε δείξει στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος.

Πάμε στην ανάλυση του αγώνα

Ο Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε με διάταξη 4-2-3-1, με τους Γιόνσον και Φράνσον θεωρητικά σαν 6άρια τον Μάνταλο σε θέση 10, τον Γκαρσία στο δεξί άκρο της επίθεσης, και τον Αραούχο στο αριστερό. Αυτά όμως θεωρικά.

Πάμε να δούμε όμως στο κάτω γράφημα που κινήθηκαν πραγματικά οι παίκτες μεσα στον αγωνιστικό χώρο.


Στην πραγματικότητα ο Γιόνσον κινούνταν μόνος του σε θέση 6, ο Φράνσον λίγο πιό μπροστά του κάτι μεταξύ 6 και 8, αν και σε αρκετές περιπτώσεις άλλαζαν μεταξυ τους θέσεις, ο Μάνταλος κατι μεταξύ 8 και 10, αλλα επίσης σε αρκετές περιπτώσεις τραβιόταν πότε αριστερα ποτε δεξία για να βρεί κενούς χώρους και να δημιουργήσει, ο Λιβάι Γκαρσία στην ουσία ήταν το μοναδικό εξτρέμ που έδινε πλάτος στο γήπεδο απο δεξία, αλλα πατώντας πολύ μέσα στη περιοχή, και ο Αραούχο στο γνωστό του παιχνίδι, βρισκόταν περισσότερο στον άξονα παρά στο αριστερό άκρο της επίθεσης και σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθούσε να πλαισιώσει τον Φαν βέρτ που ήταν ο μοναδικός κλασσικός επιθετικός.
Επίσης είδαμε και τα δύο μπακ, τον Χατζισαφί απο αριστερά και τον Σιντιμπέ απο δεξία να ξεκινάνε τις προσπάθειες τους απο το μεσαίο τρίτο και να ανεβαίνουν όλη την πλευρά κάνοντας τον παίκτη παραπάνω, η προσπαθώντας κυρίως ο Σιντιμπέ να βρεί τον παίκτη της πλευράς τον Γκαρσια δηλαδή, με μπαλιές στην πλάτη της άμυνας της Κηφησιάς.

Στα στόπερ παρατηρήσαμε μία αστάθεια απο την πλευρά του Μήτογλου με λάθος τοποθετήσεις στην αμυντική μετάβαση κυρίως στο πρώτο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου, αλλά και κάποιές αργές επιστροφές απο τον Σιντιμπέ απο δεξία με αποτέλεσμα να βγούν για την Κηφησιά καθαρές ευκαιρίες για γκόλ.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, υπήρχε μια δυσκολία απο την μεριά του Φράνσον να κουβαλήσει την μπάλα σωστά προς το επιθετικό τρίτο κάνοντας πολλές λάθος μεταβιβάσεις, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται πολλές φορές ο Γιονσον παίρνοντας την πρώτη πάσα απο την στόπερ, να προωθεί την μπάλα πρός τον Μάνταλο και εκέινος με την σειρά του να δημιουργήσει παιχνίδι κυρίως απο δεξιά αλλά και κάθετα πρός τον Φαν βέρτ.
Όσο κυλούσε ο χρόνος εμοιαζε να βρίσκουν πατήματα και ρυθμό οι παίκτες διόρθώθηκαν κάποια λάθη στην άμυνα αλλά επίσης βγήκανε και κάποιοι αυταματισμοί στο παιχνιδί.

Tο πρέσινγκ της Ένωσης σε ακόμη έναν αγώνα ξεκινούσε απο το επιθετικό τρίτο ήταν σε υψηλά επίπεδα όπως μπορούμε να δούμε στο κάτω γράφημα, με μέσο όρο να φτάνει στο 4,0 και παρατηρούμε οτι απο το 16 ‘ έως το 45’ λέπτο όπου σημειώθηκαν και τα δύο γκόλ η πίεση φτάνει στο μέγιστο σημείο της στο παιχνίδι 2,4 – 2,5. Βέβαια σε σύγκριση με άλλους αγώνες δεν ηπήρχε η ίδια ένταση και η διάρκεια.

Στον πάνω πίνακα ξεχωρίζουμε τους Μήτογλου – Μουκουντί – Γιόνσον – Σιντιμπέ – Γκαρσία να έχουν αλλάξει τις περισσότερες πάσες μεταξύ τους (πάνω απο τρείς).

Η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις κυμάνθηκε σε καλά ποσόστα άγγιξε το 87% με 583/667 μεταβιβάσεις. 82% στις προωθητικές πάσες με 82/100, 50% ποσοστό στις Smart passes με 4/8, 60% στις μεταβιβάσεις στην πλάτη της άμυνας με 9/15, και 32% στις σέντρες με 6/19.

Στην ποιότητα των επιθέσεων και στα xG, παρατηρούμε οτι η ΑΕΚ βάσει αριθμών θα έπρεπε να έχει πετύχει τουλάχιστον ακόμη ένα γκόλ με το ποσοστό των xG να φτάνει στο 2,13 με εκφραστές τους Λιβάι Γκαρσία τον Πέτρο Μάνταλο και τον Τομ Φαν βερτ κυριώς για το πέναλτι γκόλ που πέτυχε.

Σχετικά με τις επιθέσεις απο τον άξονα έγιναν 21 επιθέσεις με το ποσοστό της ποιότητας των ευκαιριων να είναι στο 68% και απο την δεξιά πλευρά με τον Γκαρσία δημιουργήθηκαν αριθμητικά περισσότερες ευκαιρίες 31, αλλά με λιγότερο καλές προυποθέσεις με 32%.

ΜΑΝ OF THE MATCH

LEVI GARCIA

Και μόνο για το σπάνιας ομορφιάς γκόλ που πέτυχε δικαιούται τον τίτλο man of the match.
Ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου για την άμυνα της Κηφησιάς, με την ταχύτητα και την εκρηκτικότητά του δημιούργησε πολλά προβλήματα σε θέση δεξιού εξτρέμ και όχι κεντρικού επιθετικού όπως τον έχουμε συνηθήσει φέτος. Πάτησε αρκετά περιοχή συνδιάστηκε σχετικά ικανοποιητικά με τον Σιντιμπέ, φεύγοντας αρκετές φορές στην πλάτη της άμυνας της Κηφησιάς. Σπατάλησε και πάλι ευκαιρίες, πρεπει να δουλέψει περισσότερο στα τελειώματα του με περισσότερη συγκέντρωση. Με τα προβλήματα που υπάρχουν στα άκρα της επίθεσης λόγω τραυματισμών, ο Ματίας Αλμέιδα μας έδειξε οτι σκέφτεται την λύση του Γκαρσία.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

1 ΓΚΟΛ

59% ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ 49/83

75% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΝΤΡΊΜΠΛΕΣ ΜΕ 6/8

3/3 ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΠΑΛΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΡΙΤΟ

13 ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

1 KEY PASS

Οι μεταβιβάσεις του σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο.

Οι ενέργειες του σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο

ΚΕΥ PLAYERS

JENS JONSSON

Ακόμη ένα πολύ καλό παιχνίδι απο τον Δανό μέσο. Έτρεξε,μάρκαρε, πίεσε, έπαιρνε την πρώτη πάσα απο τα στόπερ, κουβάλησε μπάλα και προσπάθησε να δημιουργήσει, στην ουσία έπαιζε για δύο στο χώρο του κέντρου. Όταν πέρασε ο Σιμάνσκι στο παιχνίδι κινήθηκε λίγο πιο μπροστά σε θέση 8 για περίπου 15 λεπτά προς το τέλος του παιχνιδιού.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

82% ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ 99/121

96% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΝΟ 4 ΛΑΘΟΣ 86/90

88% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΠΑΛΕΣ ΜΕ 7/8

94% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 17/18

100% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΕ 2/2

Οι μεταβιβάσεις του σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο

Οι ενέργειες του στο παιχνιδι σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ

Καλή εμφάνιση από τον Μάνταλο, βοήθησε την ομάδα στον δημιουργικό τομέα του παιχνιδιού, άλλαζε συνεχώς θέσεις για να βρεί τους κενούς χώρους, έβγαλε κάποιες καλές συνεργασίες και με τον Φαν Βερτ, έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να σκοράρει, αλλά και με τον Αραούχο, έδωσε μονομαχίες με τους μέσους της Κηφισιάς και σε γενικές γραμμές ήταν από τούς παίκτες που ξεχώρισαν με την απόδοση τους. Έρχονται συνεχόμενα παιχνίδια και με τις απουσίες που υπάρχουν θα χρειαστεί οπωσδήποτε η συμμετοχή του Μάνταλο.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

62% ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ 48/78

82% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 37/45

100% ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΣΕΝΤΡΕΣ ΜΕ 2/2

5/7 ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΠΑΛΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΡΙΤΟ

80% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕ 12/15

89% ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕ 8/9

Οι μεταβιβάσεις του σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο.

Οι ενέργειες του μέσα στο παιχνίδι σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο

Οι ενέργειες του μέσα στο παιχνίδι σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ

Αναλυτής και Scout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement