05.12
10:42

Αλμέιδα: «Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παιδιών και ότι είδα πάλι το γκρουπ που είχαμε»

AEK1924.gr team
Advertisement

Ο Αλμέιδα παραχώρησε απολογιστική συνέντευξη για την προετοιμασία στην Ολλανδία στους απεσταλμένους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί.

Σε ένα αρχικό πλαίσιο μίλησε για το πως έζησε αυτή την μίνι προετοιμασία της ομάδας και για την δουλειά που είχε γίνει και γίνεται στο θέμα του πρέσινγκ και του αγωνιστικού στυλ της ομάδας.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ματίας Αλμέιδα:

 Μετά από επτά ημέρες ποσό ικανοποιημένος είναι εδώ πέρα κι αν βοήθησαν οι συνθήκες στην προετοιμασία;

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί κάναμε τα απαραίτητα βήματα. Είχα πλάνο να κάνουμε περίπου 14 προπονήσεις και τις περισσότερες τις κάναμε, αν και προέκυψαν κάποια πράγματα που δεν περιμέναμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παιδιών. Είμαι χαρούμενος γιατί είδα πάλι το γκρουπ που είχαμε. Και αυτό το γκρουπ είναι ξανά μαζί. Για αυτό και είμαι ικανοποιημένος από όσα είδα και κάναμε εδώ.»

Είναι μια προσομοίωση οι συνθήκες που δούλεψε εδώ η ΑΕΚ με τις καιρικές συνθήκες που θα έχει η Ελλάδα σε λίγο καιρό με δεδομένο ότι ΑΕΚ έχει δυο ματς στην επαρχίας στο ξεκίνημα;

«Δεν ήρθαμε εδώ σκεπτόμενοι αυτό. Περισσότερο από όλα αυτά, θέλουμε να δουλέψουμε ξανά όλοι μαζί, μετά από την μικρή άδεια που πήραμε όλοι. Θέλαμε να είμαστε σε ένα μέρος για να ζήσουμε ξανά ως οικογένεια, όλοι μαζί. Για μένα στο ποδόσφαιρο πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα. Για παράδειγμα: Πηγαίνουμε στην προπόνηση με ποδήλατο. Ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι αυτός που έχουμε συνηθίσει. Αλλά όλοι μας γεννηθήκαμε έτσι για να παίξουμε ποδόσφαιρο στην αρχή. Θέλω οι παίκτες μου να κοιτάνε και λίγο πίσω, πως ξεκινήσαμε. Για να νιώσουν όπως ένιωθαν πριν γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Γιατί θεωρώ ότι έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος που έχουμε τώρα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε εδώ κάποιες δυσκολίες. Ήταν το κρύο και ο αγωνιστικός χώρος, δεν ήταν ότι είχαμε συνηθίσει. Αυτό ίσως επηρεάζει κάποιες φορές μας αλλάζει τη διάθεση. Ίσως να μην υπάρχει η ίδια επιθυμία. Αλλά εδώ είδα κάτι εντελώς αντίθετο. Τους παίκτες μου δεν τους ενδιέφερε ούτε το κρύο, ούτε η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Πάντα προσπαθούσαν πολύ, γιατί ξέρουν ότι ήρθαμε εδώ να δουλέψουμε και να καταφέρουμε κάποια πράγματα.»

Η ομάδα πάντως δεν φάνηκε καθόλου επηρεασμένη από το γήπεδο ή από το κρύο, είχε την ίδια νοοτροπία όπως στα παιχνίδια που έχουμε δει στην Ελλάδα.

«Είναι αλήθεια αυτό. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο στο φιλικό μας. Παρότι είχαμε διαφορετικούς παίκτες που έπαιξαν σε σχέση με τα επίσημα ματς. Αλλά εδώ στην ΑΕΚ έχουμε μία καθαρή ιδέα για το τι θέλουμε να παίξουμε. Και αυτή η ιδέα υπάρχει από την αγωνιστικότητα των παικτών. Πιστεύω ότι ήμουν δίκαιος με βάση τις συνθήκες. Ξέχωρα από έμπειρους, ονόματα, για μένα η προτεραιότητα είναι πάντα η ομάδα. Είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσεις και να εξελιχθείς στο ποδόσφαιρο. Και για μένα είναι ο μόνος ειλικρινής τρόπος απέναντι στους παίκτες. Είτε κάποιες φορές τους αρέσει, είτε κάποιες άλλες όχι. Όλοι οι παίκτες είναι το ίδιο για μένα. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Και αυτός ο τρόπος μας επιτρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Διότι έτσι κανείς δεν μπορεί να νιώθει ήρεμος. Έτσι κανείς ποδοσφαιριστής δεν έχει σίγουρη την θέση του. Είμαστε σε μία μεγάλη ομάδα με μεγάλη ιστορία. Και πρέπει κάθε φορά να την σεβόμαστε. Σε κάθε προπόνηση. Και για αυτό είμαι ένας προπονητής που δίνω πάντα προτεραιότητα στην ίδια την ομάδα. Πιστεύω πολύ στην ομαδική δουλειά. Ειλικρινά το πιστεύω. Για μένα έχει την ίδια αξία ο πιο νεαρός, με τον πρώτο σκόρερ της ομάδας. Το λέω γιατί το πιστεύω, όχι γιατί θέλω να φαίνομαι καλός. Ειλικρινά το πιστεύω».

Τι τον ικανοποίησε και αν τον προβλημάτισε κάτι στην προετοιμασία;

«Θέλω τα πάντα να τα βλέπω με θετική ματιά. Ακόμη και από την χειρότερη κατάσταση, μπορείς να βγάλεις κάτι θετικό. Κοιτώντας τον αρνητικό, μπορείς να πεις κ ότι κάτι έκανε λάθος. Είναι μάθημα να βλέπεις τα λάθη σου. Αυτό πιστεύω. Με αυτό το δρόμο μεγαλώνεις και γίνεσαι καλύτερος. Τα θετικά πράγματα που είχαμε εδώ είναι ότι διατηρήσαμε και συνεχίσαμε να κάνουμε ότι ακριβώς δουλεύαμε τόσο καιρό. Έχουμε 30 ματς ακόμη. Πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Αυτό κάνουμε από την αρχή. Είδα καλά πράγματα όμως. Είχαμε περισσότερο χρόνο εδώ ως ομάδα. Έχω μια εξαιρετική σχέση με τη διοίκηση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή. Είμαστε στην ίδια κατεύθυνση όλοι. Και έτσι τα πράγματα μόνο καλά πάνε. Για μένα αυτό είναι κανόνας, σε κάθε πλάνο, σε κάθε ομάδα.

Σε ποιους τομείς δούλεψε και αν σε σχέση με το Αλκμάαρ προσπάθησε να εξελίξει το πλάνο με το πρέσινγκ;

«Είχαμε μία διακοπή στην σεζόν λόγω του Μουντιάλ. Οι προπονητές πολλές φορές έχουμε πρόγραμμα πως πρέπει να δουλέψουμε. Αλλά όταν μπαίνεις στο γήπεδο, αλλάζεις. Χρειάζεται εξυπνάδα που πιστεύω την έχω και διαχείριση διαφορετικών σεναρίων της προπόνησης. Όποτε σκέφτομαι και προγραμματίζω να κάνω κάτι, πρέπει να έχω 2-3 πλάνα για αυτό. Διότι τα πράγματα αλλάζουν και το γήπεδο μπορεί να είναι κακό, μπορεί να βρέχει. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα. Τους δίνουμε πρόγραμμα για τα ρεπό, για την άδεια. Οι παίκτες έκαναν και κάνουν αυτό που πρέπει. Διότι οι προπονήσεις είναι δύσκολες. Αν δεν το κάνουν, θα εκτεθούν τη δεύτερη ημέρα προπονήσεων. Είμαι χαρούμενος γιατί το έκαναν όπως έπρεπε και έδειξαν επαγγελματισμό. Και έτσι μπορούμε να δουλεύουμε και με διαφορετικά στυλ προπονήσεων. Μπορεί οι προπονήσεις εδώ να μην ήταν μεγάλες, αλλά θέλαμε την ποιότητα σε αυτές και στη δουλειά. Όλα αυτά δεν εγγυόνται τίποτε. Το ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε πριν 200 χρόνια. Μπορεί να προγραμματίζεις και να ετοιμάζεις κάτι, και να συμβεί κάτι και να πάνε όλα πίσω. Όσο περισσότερο δουλεύεις, τόσο πιο καθαρό είναι το μήνυμα που δίνεις και οι παίκτες καταλαβαίνουν καλύτερα και περισσότερο. Και έχεις έτσι περισσότερες ευκαιρίες να πάνε καλά τα πράγματα για σένα».

Όλα αυτά που είπατε είναι και ο λόγος που δεν είχαμε μεγάλα κομμάτια τακτικής στην χειμερινή προετοιμασία και δούλεψαν οι παίκτες περισσότερο στο πρέσινγκ και στην φυσική κατάσταση;

«Είναι σωστό αυτό. Το πρόγραμμα για αυτές τις 12-14 προπονήσεις ήταν να… ανάψει ξανά η φλόγα, να γίνουν ξανά οι παίκτες μαχητές. Να υπερασπίζεται η ομάδα την μπάλα όταν πρέπει. Να μάχεται. Και για αυτό χρειάζονται οι σωστές θέσεις, για να το κάνεις σωστά. Έτσι είχαμε πολλές ασκήσεις με επαφές με την μπάλα και συνεχή κίνηση. Είχαμε πολλές ασκήσεις, με διαφορετικό στόχο κάθε φορά. Παράδειγμα έχουμε 8 διαφορετικά παιχνίδια και ασκήσεις σε χώρους. Κανένα δεν είναι το ίδιο. Έχουμε 8 τύπους πρέσινγκ. Κανείς δεν είναι το ίδιο. Δουλέψαμε και 2vs1, 3vs1, 4vs2 και συνεχίζεις για να φτάσεις εκεί που θες. Κάθε άσκηση έχει 2 πλευρές. Και αυτό που δεν είδατε εδώ, είναι κάτι που δουλεύω μία ημέρα πριν τα ματς. Δεν θέλω η ΑΕΚ να είναι μία ομάδα ρομπότ. Θέλω να έχει πολλές παραλλαγές. Με θέσεις και διαφορετικές κινήσεις. Το πρέσινγκ μας έχει πάντα διαφορετική στόχευση σε κάθε ματς. Και με κάθε αντίπαλο αλλάζει, διότι βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε τακτικά και τεχνικά στο ματς». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement