11.11
09:35

AEK1924 Analysis: Η διαφορά ποιότητας, η ομοιογένεια και η συντήρηση δυνάμεων

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Το βράδυ της Τετάρτης, η ΑΕΚ επικράτησε στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ, με σκορ 3-0, με το ΑΕΚ1924 Analysis και τον αναλυτή-scout Πέτρο Βαμβακούλα, να αναλύουν την παιχνίδι της Ένωσης.

Την Τετάρτη το βράδυ είχα την ευκαιρία και το προνόμιο να παρακολουθήσω από κοντά τον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ.

Αν δεν ζήσει κάποιος την εμπειρία να δει μέσα σε αυτό το γήπεδο την ΑΕΚ, και πόσο μάλλον αύτη την έκδοση της ΑΕΚ, που παίζει πράγματι ωραίο ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να καταλάβει την δυναμική που δίνει στην ομάδα αυτό το στολίδι.

Είχα λοιπόν την ευκαιρία να παρακολουθήσω πράγματα και καταστάσεις, που δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος από την τηλεόραση.

Είδα το πόσο πολύ ζούνε οι παίκτες την ατμόσφαιρα του γηπέδου και φαίνεται πως πραγματικά χαίρονται και απολαμβάνουν να παίζουν εκεί.

Είδα παίκτες που ήρθαν φέτος στην ΑΕΚ όπως ο Μουκουντί και ο Σιντιμπέ, που από την προθέρμανση μέχρι και μετά το τέλους του αγώνα το χαιρόντουσαν με την καρδία τους.

Αλλά επίσης δείχνει και πόσο πολύ δουλεία έχει γίνει από τον Ματίας Αλμέιδα και τους συνεργάτες του, στον τομέα της ψυχολογικής ενίσχυσης, και τι κλίμα έχουν δημιουργήσει στα αποδυτήρια για να μπορούν όλοι οι παίκτες να αισθάνονται καλά.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, είδαμε μια ΑΕΚ, να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε στην Τρίπολη με το ίδιο πάθος την ίδια διάθεση, άλλα και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται  για να πάρει την νίκη.

Είδαμε μια ΑΕΚ με 6 νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα της σε σχέση με τον αγώνα με τον Αστέρα, με καμία αλλαγή στο παιχνίδι της, με την ίδια ομοιογένεια και τους ίδιους αυτοματισμούς, και εκεί φαίνεται η δουλειά του προπονητή.

Όποιος επιλέγεται να παίξει, δίνει το ίδιο αποτέλεσμα.

Μια ΑΕΚ που μετά το 2-0, λογικά και αναμενόμενα κατέβασε ταχύτητα διότι την Κυριακή υπάρχει ένα απαιτητικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Παρακολουθώντας το παιχνίδι δια ζώσης, εστίασα κάποιες φορές λίγο περισσότερο την προσοχή μου στο πως συμπεριφέρεται ο Ματιάς Αλμέιδα και το κοουτσάρισμα που κάνει στην διάρκεια του αγώνα και το τι ζητάει από τους παίκτες του εν ώρα αγώνα. Μου έκανε εντύπωση το πως ζητούσε και μάλιστα έδειχνε με τα χέρια του όταν η ομάδα ήταν σε φάση οργανωμένης άμυνας, να δώσουν πλάτος στο γήπεδο και πότε να ανεβάσουν ένταση στην πίεση και πότε να χαλαρώσουν.

Όπως είχα αναφέρει σε παλαιότερη ανάλυση ότι δεν μπορώ να πω ακόμη αν ο Ματίας Αλμέιδα είναι ο ΄΄εκλεκτός΄΄ που ψάχνει η ΑΕΚ εδώ και τέσσερα χρόνια , και ακόμη δεν θα το πω -και όχι για να μην εκτεθώ- καθώς όλοι κρίνουμε και αναλύουμε από αυτά που βλέπουμε, αλλά στο ποδόσφαιρο τα πράγματα και οι καταστάσεις αλλάζουν πολύ εύκολα και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι προπονητές ζούνε και κρίνονται κατά να μεγάλο ποσοστό από τα αποτελέσματα.

Κατά την άποψη μου, η ΑΕΚ δεν πρέπει να εστιάσει και να έχει ως κριτήριο τα αποτελέσματα, αλλά να συνεχίζει να στηρίζει έναν άνθρωπο που με την μέχρι τώρα δουλειά του μάς έχει δείξει ότι είναι ένας κανονικότατος προπονητής με ξεκάθαρα ”θέλω” και φιλοσοφία.

Πάμε να δούμε την ανάλυση του αγώνα.

Ανάλυση αγώνα

Η διάταξη που μας δίνει το wyscout τις τελευταίες αγωνιστικές για την ΑΕΚ, προσεγγίζει όσον το δυνατόν καλύτερα το πως πιθανόν να κινούνταν οι παίκτες μέσα στο γήπεδο. Αν και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Σε αυτό εδώ όμως το γράφημα φαίνεται το που κινούνται στην πραγματικότητα οι παίκτες.


Με τον Γιόνσον το μοναδικό 6άρι, τον Πινέδα λίγο πιο μπροστά του, που όμως σε αρκετές περιπτώσεις χαμήλωνε ακόμη και κοντά στα στόπερ για να πάρει την πρώτη μπάλα, τον Μάνταλο δίπλα στον Γκατσίνοβιτς, αλλά να μένει ψηλά και λίγο πίσω από τον Γκαρσία.

Επίσης τόσο τα μπακ όσο και τα στόπερ, σε αυτό το παιχνίδι έμειναν λίγο πιο χαμηλά απ’ ότι κινούνται συνήθως.

Η πίεση σε ένα ακόμη παιχνίδι κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, αλλά υπήρξαν σημεία μέσα στο παιχνίδι, όπου η ΑΕΚ ηθελημένα ”άφησε” την μπάλα στον ΟΦΗ, έκανε συντήρηση δυνάμεων, και ειδικά μετά από το τρίτο γκολ και από το 61΄- το 75΄λεπτό χαλάρωσε πολύ την πίεσή της όπως μπορούμε να δούμε στο επάνω γράφημα με τον δείκτη να ανεβαίνει στο 26.

Και ο ΟΦΗ όμως πίεσε όταν η Ένωση προσπαθούσε να χτίσει παιχνίδι με τα στόπερ για να κλέψει μπάλες, αλλά το καλό passing game της ΑΕΚ δεν του έδωσε την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το οτιδήποτε.

Σε αυτό το γράφημα κάτω βλέπουμε τις πάσες που αλλάχθηκαν μέσα στο παιχνίδι και παρατηρούμε ότι από την δεξιά πλευρά ο Μήτογλου με τον Σιντιμπέ και τον Άμπραμπατ άλλαξαν τις περισσότερες πάσες μεταξύ τους.

Επίσης το ποσοστό στην ακρίβειας στις πάσες ήταν στο 87% με 462/530, 76% στις προωθητικές με 66/87, και 78% ποσοστό προς το επιθετικό τρίτο με 51/65.

Στο διάγραμμα με τις key passes βρίσκουμε την Ένωση να έχει περάσει 16, πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της στα τελευταία 5 παιχνίδια που είναι 10,9, και κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο βρίσκουμε τον Άμπραμπατ να έχει βγάλει 6 key passes.

Στην φετινή ΑΕΚ έχουν βελτιωθεί πολλά πράγματα, αλλά επίσης έχουν προστεθεί και στοιχεία που δεν υπήρχαν σε τέτοιο βαθμό άλλες χρονιές. Ένα τέτοιο στοιχειό είναι το 1vs1 driblling.


Στο ακριβώς από πάνω γράφημα, το ποσοστό φτάνει στο 58% με 21 επιτυχημένες ντρίμπλες στις 35 που επιχειρήθηκαν, με τον Γκατσίνοβιτς να φτάνει το εκπληκτικό 87% με 7/8 επιτυχημένες ντρίμπλες. Στο φετινό ρόστερ της ΑΕΚ υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές, όπως ο Γκαρσία , ο Πινέδα και ο Άμπραμπατ. Σε παιχνίδια με κλειστές άμυνες, οι ατομικές ενέργειες ενός παίκτη μπορούν να ξεκλειδώσουν έναν αγώνα.

Η ΑΕΚ δημιούργησε πολλές ευκαιρίες για ακόμη ένα ματς. 20 σουτ τα 10 από αυτά στην εστία και τα 6 μέσα από την περιοχή όπως βλέπουμε στο γράφημα με την εστία.

MAN OF THE MATCH

JENS JONSSON

Κατά την προσωπική μου άποψη, έκανε την πιο ολοκληρωμένη εμφάνιση μέσα στο τερέν.

Βλέποντας τον από κοντά, παρατήρησα έναν παίκτη που ξέρει πάρα πολύ καλά την θέση του αμυντικού χαφ, έχοντας τρομερή αντίληψη του χώρου που κινείται, δεν έχανε την θέση του, δεν έπαιρνε περιττά ρίσκα, και φυσικά έκτος από τις ανασταλτικές του ικανότητες, έχει και πολύ καλή πρώτη πάσα, μεταφέροντας σωστά το παιχνίδι, προς το επιθετικό τρίτο. Εξαιρετικός παίκτης ο Δανός.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

78% επιτυχημένες ενέργειες με 58/73

89% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις με 50/56

100% κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες με 7/7

80% επιτυχία στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 8/10

KEY PLAYERS

NORDIN AMRABAT

O Μαροκινός άσος με την εμφάνιση απέναντι στον ΟΦΗ, έκανε να μην φαίνεται το κενό του Ελίασον. Ξεκίνησε δεξιά στα άκρα, αλλά λόγω της ποδοσφαιρικής ”αναρχίας” που έχει στο παιχνίδι του, κινήθηκε τόσο στον άξονα, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και αριστερά. Είχε πολύ καλές συνεργασίες με τον Σιντιμπέ, ήταν σαν να έπαιζαν καιρό μαζί, έβγαλαν αυτοματισμούς, και γενικότερα πήρε πολύ παιχνίδι επάνω του. Ακούραστος, πολύ δυνατός δύσκολα χάνει την μπάλα. Έχει ανάγκη τον καλό Άμπραμπατ η ΑΕΚ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

78% επιτυχημένες ενέργειες με 78/107

87% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις με 65/75

80% επιτυχημένες ντρίμπλες με 4/5

4/5 ανακτήσεις μπάλας στο επιθετικό τρίτο

9 επαφές μέσα στην περιοχή

6 key passses

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ

Στην θέση του Μάνταλού θα μπορούσε να βρισκόταν και ο Γκατσίνοβιτς. Αλλά όταν έχεις έναν παίκτη που έχει πετύχει 1 γκολ και 1 ασσίστ, σίγουρα ήταν ένας από τους παίκτες κλειδιά.

Μπήκε στην εντεκάδα αντί του Αραούχο, δεν έχει τα τρεξίματα που έχει ο Αργεντινός, δεν έχει τις κινήσεις που έχει ο Αραούχο, αλλά έχει στοιχεία που σε αυτό το καλοδουλεμένο σύνολο δίνουν πράγματα στην ομάδα. Ο πρώην αρχηγός της ΑΕΚ είχε συμμετοχή στα 2 από τα 3 γκολ της ομάδας.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

78% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις με 21/27

3 επαφές μέσα στην περιοχή

67% κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες με 6/9

80% επιτυχία στις προωθητικές μεταβιβάσεις με 4/5

3 key passes

1 γκολ

1 ασσίστ

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ

Αναλυτής και Scout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement