01.11
10:31

AEK1924 Analysis: Η φιλοσοφία, η τακτική προσέγγιση και η πορεία πρωταθλητισμού

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Η ΑΕΚ επικράτησε άνετα του ΠΑΟΚ στο ματς της Κυριακής με 2-0 στην Αγιά Σοφιά – OPAP Arena και το AEK1924 Analysis και ο αναλυτής-scout, Πέτρος Βαμβακούλας, περνούν απ’ το μικροσκόπιο την αναμέτρηση.

Έχοντας διανύσει σχεδόν το 1/3 του πρωταθλήματος μαζί με τα play off, μας έχει δημιουργηθεί μια ξεκάθαρη εικόνα για την κάθε ομάδα.

Η ΑΕΚ λοιπόν μας έχει δείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι έχει γυρίσει τον διακόπτη από την περσινή σεζόν.

Από τα φιλικά του καλοκαιριού είχαμε δει κάποια δείγματα για το τι είδους ποδόσφαιρο θέλει να παίξει ο Ματίας Αλμέιδα, ψάχτηκε αρκετά, ξεκίνησε με εντελώς διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την διάταξη και τις θέσεις κάποιων παικτών, αλλά με την φιλοσοφία να είναι μία: Μια ομάδα που δεν θα σταματάει να τρέχει μέχρι το 90λεπτό, να πιέζει ψηλά με σκοπό την άμεση ανάκτηση της μπάλας, γρήγορες επιθέσεις, και την ομάδα να αμύνεται σχεδόν στο μεσαίο τρίτο.

Μετά από τις πρώτες 2 αγωνιστικές, άλλαξε εντελώς τακτική προσέγγιση όσον αφορά τον σχηματισμό, άρχισε σιγά σιγά να βρίσκει έναν σταθερό κορμό παικτών, και από τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στις 4 Σεπτεμβρίου πάτησε το γκάζι και μέχρι και σήμερα η ομάδα παρουσιάζεται από παιχνίδι σε παιχνίδι καλύτερη.

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση εδώ και σχεδόν 2 μήνες, θεωρητικά μπορεί να αναλυθεί εύκολα σε ότι έχει να κάνει με την φιλοσοφία της σαν ομάδα, αλλά δεν μπορεί να αναλυθεί το ίδιο εύκολα, σε ότι έχει να κάνει με την τακτική προσέγγιση του κάθε αγώνα.

Διότι η φιλοσοφία με την τακτική προσέγγιση είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Χθες ο Ματίας Αλμέιδα μας  έδειξε για ακόμη μία φορά ότι η φιλοσοφία δεν αλλάζει ανεξάρτητα ποιος είναι ο αντίπαλος, αλλά μπορεί να αλλάξει η τακτική προσέγγιση.

Ο ΠΑΟΚ είναι η αμέσως επόμενη ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ΑΕΚ σε δύο βασικές κατηγορίες στατιστικής. Την κατοχή μπάλας και την πίεση ψηλά. Αυτό από μόνο του ”έλεγε” στον Αργεντινό τεχνικό ότι τακτικά πρέπει να πάει διαφορετικά όσον αφορά τον τρόπο οργανωμένης επίθεσης, και αυτό έκανε.

Ανάλυση αγώνα

Ο Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε και πάλι με τον δόκιμο πλέον σχηματισμό 4-1-4-1. Και λέμε δόκιμο διότι αυτή η διάταξη είναι περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα μέσα στο γήπεδο όσον αφορά το που βρίσκονται οι παίκτες. Με τον Σιμάνσκι το μοναδικό 6άρι να λειτουργεί εξαιρετικά, και με τον Αραούχο να έρχεται και να δίνει βοήθειες σε πολλές περιπτώσεις σε θέση 6 γεμίζοντας το κέντρο και λειτουργώντας σαν παίκτης παραπάνω και με τις κινήσεις του αυτές να τραβάει παίκτη επάνω του και να δίνει το δικαίωμα στον Γκατσίνοβιτς να πατάει περιοχή και να γίνεται απειλητικός όπως στην φάση του δεύτερου γκολ.

Απ’ εκεί και πέρα στο κάτω γήπεδο μπορείτε να δείτε τον πραγματικό χώρο δράσης των παικτών.

Επάνω βλέπετε τον πίνακα με τα ποσοστά κατοχής. Είναι ένα γράφημα που δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ για τον απλό λόγο ότι η κατοχή από μόνη της δεν μας λέει κάτι. Πρέπει να την δούμε συνδυαστικά με ένα άλλο γράφημα. Αν φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα του αγώνα, θα θυμηθούμε ότι η ΑΕΚ κυριάρχησε σε όλο το παιχνίδι, η σχεδόν σε όλο αν εξαιρέσουμε το πρώτο 10λεπτο που μπήκε πιο δυνατά ο ΠΑΟΚ. Βλέπουμε σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ να έχει την κατοχή που έφτασε μέχρι και το 71% στο τέταρτο από το 61′ – 75 ‘ λεπτό, αλλά ήταν μια κατοχή ανούσια.

Όπως βλέπουμε στο κάτω γράφημα με τις μονομαχίες στο τέταρτο που ο ΠΑΟΚ έχει την μεγαλύτερη κατοχή του στο παιχνίδι από το 61 ‘ – 75’ λεπτό έχει χάσει και τις μονομαχίες από την ΑΕΚ.

Επίσης στο γράφημα με τον δείκτη πίεσης, πάλι βλέπουμε ότι από το 61 ‘ – 75 ‘ λεπτό , η πίεση της ΑΕΚ είναι με  πολύ μεγαλύτερη ένταση από εκείνη του ΠΑΟΚ, 6,7 με 13 κάτι που επίσης μας δείχνει γιατί ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να γίνει ούτε στο ελάχιστο απειλητικός για την εστία της ΑΕΚ.

Σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν κατάφερε η ομάδα της Θεσσαλονίκης να βγάλει μεγαλύτερη πίεση απο την ΑΕΚ και εκεί βρίσκεται ο κυριότερος λόγος που η ΑΕΚ κυριάρχησε και τελικά πηρε και τον αγώνα.

Ακόμη ένα σημείο κλειδί για την επικράτηση της ΑΕΚ με τις επιθέσεις και τα σουτ. Δείτε στον κάτω πίνακα οτι η ΑΕΚ έκανε 53 επιθέσεις με 14 σούτ έναντι 32 του ΠΑΟΚ και με μόλις 4 σούτ τα οποία ήταν όλα εκτός στόχου, ένω απο τα 14 της ΑΕΚ, τα 7 ήταν στον στόχο.

Επίσης μπορούμε να δούμε ότι η ΑΕΚ ήταν και περισσότερο απειλητική και στις στατικές φάσεις, σε φάουλ και κόρνερ σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που απείλησε από ελάχιστα έως καθόλου.

Στο passing game της Ένωσης βρίσκουμε τον Μουκουντί με τον Σιμάνσκι και τον Μοχαμάντι και απ’ εκεί στους Αραούχο και Γκατσίνοβιτς, να έχουν αλλάξει τις περισσότερες πάσες απ’ την αριστερή πλευρά.

Εδώ όμως βλέπουμε και κάτι άλλο σε ότι έχει να κάνει με το χτίσιμο των επιθέσεων και την διαφορετική τακτική προσέγγιση. Βλέπουμε τον Αθανασιάδη να ξεκινάει τις οργανωμένες επιθέσεις με μεγάλες μπαλιές -κάτι που η ΑΕΚ γενικά δεν το συνηθίζει- με Ρότα και Ελίασον από δεξιά, και με Μοχαμάντι και Αραούχο από αριστερά, για να σπάσει την πίεση του ΠΑΟΚ όταν εκείνος βρισκόταν στο αμυντικό τρίτο της ΑΕΚ.

Παρακάτω το γράφημα με τις μεγάλες μπαλιές που επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε παραπάνω. Με ποσοστό στο 16% η ΑΕΚ σήκωσε την μπάλα ψηλά, όταν ο μέσος όρος της σε μεγάλες μπάλες βρίσκεται στο μισό, περίπου στο 8%. Αυτή είναι η διαφορετική τακτική προσέγγιση.

Η δύναμη της ΑΕΚ όμως βρίσκεται στον άξονα της και σε έναν ακόμη αγώνα τα νούμερα μας δείχνουν ότι η μεγαλύτερη απειλή ήρθε απ’ εκεί. Μπορεί οι περισσότερες αριθμητικά επιθέσεις να έγιναν από αριστερά με 25, αλλά οι ποιοτικότερες επιθέσεις έγιναν από τον άξονα με 66% ποσοστό επιτυχίας, και με τον δείκτη τον xG να είναι στο 0,93.

MAN OF THE MATCH

SERGIO ARAUJO

Πραγματικός αρχηγός ο Αργεντινός άσος. Με έναν νέο ρόλο φέτος ,δεν είναι πλέον στην αιχμή του δόρατος, αλλά κινείται αρκετά μακριά από την περιοχή πότε σε θέση 8 πότε σε θέση 6, και ειδικά σε αυτόν τον αγώνα οι βοήθειες του ήταν απίστευτες. Εκείνος κάνει το τάκλιν στην φάση του 35ο λεπτού μετά από πίεση και ξεκινάει το πρώτο γκολ, έτρεξε πολύ, παντού, είχε αστείρευτο πάθος και δεν άφησε καμία μονομαχία.

Στατιστικά

100% σουτ στον στόχο με 2/2
88% ακρίβεια στις πάσες με 22/25
1 smart pass
100% επιτυχία στις πάσες στο επιθετικό τρίτο με 3/3
75% επιτυχημένα τάκλιν με 3/4
100% επιτυχία στις προωθητικές πάσες με  6/6

ΚEY PLAYERS

NICLAS ELIASSON

O Σουηδός έχει εξελιχθεί πλέον σε παίκτη κλειδί, αγώνα με τον αγώνα. Είναι ήδη ο πρώτος ασίστμαν στην Super League.Έφτασε τις 5 ασιστ σε 9 συμμετοχές με τις 2 που έδωσε στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και ειδικά στην φάση του δεύτερου γκολ είχε το καθαρό μυαλό να ντριμπλάρει τον αντίπαλό του να δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό του και να πασάρει στο σωστό χρόνο στον Γκατσίνοβιτς. Κατά την προσωπική μου γνώμη ο παίκτης αποκάλυψη του πρωταθλήματος.

Στατιστικά

100% επιτυχία στις πάσες προς τα εμπρός με 2/2
2 key passes
2 ασίστ

DAMIAN SZYMANSKI

Eίναι το καλύτερο 6άρι του πρωταθλήματος; Αν δούμε τον χάρτη δράσης του μάλλον θα συμφωνήσουμε. Ακόμη ένας αγώνας με απίστευτα χιλιόμετρα για τον Πολωνό μέσο, κατάπιε στην κυριολεξία τα αντίστοιχα χαφ του ΠΑΟΚ, Κούρτιτς – Ντάντας και Αουγκούστο.

Στατιστικά

92% ακρίβεια στις πάσες με 35/38
80% επιτυχία στις μεγάλες μπαλιές με 4/5
72% κερδισμένες μονομαχίες με 13/18
100% επιτυχία στις προωθητικές πάσες με 6/6

Αναλυτής και Scout
Πέτρος Βαμβακούλας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement