26.10
11:13

AEK1924 Analysis: H διαφορά ποιότητας και το ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Η νίκη της ΑΕΚ στην Λιβαδειά επί του Λεβαδειακού πέρασε απ’ το μικροσκόπιο του αναλυτή και scout, Πέτρου Βαμβακούλα και του AEK1924 Analysis.

Αν το ζητούμενο για μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό είναι η διάρκεια, η ΑΕΚ φαίνεται ολοφάνερο ότι την έχει, πετυχαίνοντας επί του Λεβαδειακού την 5η συνεχόμενη νίκη της στο πρωτάθλημα.

Η ταυτότητα -σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Ματίας Αλμέιδα-που θέλει να έχει η ομάδα του, βγαίνει και με το παραπάνω μέσα στο γήπεδο.

Στον αγώνα με τον Λεβαδειακό, η ΑΕΚ παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα.

Στο πρώτο ημίχρονο παρουσιάστηκε νωθρή, χωρίς ιδιαίτερη ένταση, με βιαστικές επιλογές στις μεταβιβάσεις, δεν υπήρχε κίνηση χωρίς την μπάλα με τις γραμμές να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους και με τον Πινέδα που είναι σημείο αναφοράς στην μεσαία γραμμή, να μένει ψηλά στο γήπεδο με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο Αραούχο να χαμηλώνει διπλά στον Σιμανσκι για να παίρνει τις δεύτερες μπάλες και να προσπαθεί να οργανώνει το παιχνίδι, κάτι που δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει σωστά.

Γι’ αυτό και στο πρώτο ημίχρονο  η ΑΕΚ δεν πάτησε πολύ στην περιοχή του Λεβαδειακού και φυσικά δεν έβγαλε και τις ανάλογες κλασσικές ευκαιρίες.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Μπήκε με πατημένο το γκάζι άσκησε πίεση από το πρώτο λεπτό και αυτή η πίεση έφερε σαν αποτέλεσμα την ανάκτηση της μπάλας στο επιθετικό της τρίτο και μετά από ένα απόλυτα πετυχημένο passing game ήρθε το πρώτο γκολ που φυσικά ξεκλείδωσε και το παιχνίδι.

Απ’ εκεί και πέρα η ομάδα συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό είχε την απόλυτη κυριαρχία, είχε την κατοχή και οι περισσότεροι παίκτες ανέβασαν την απόδοση τους βγάζοντας αυτοματισμούς, που δεν είχαν βγάλει στο πρώτο ημίχρονο, ενώ δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου, με εξαίρεση μια-δύο φάσεις προς το τέλος του αγώνα όταν όλα όμως είχαν κριθεί.

Η ανάλυση του αγώνα στην Λιβαδειά

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με μια μόνο αλλαγή στην σύνθεση της και αυτή αναγκαστική.

Ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ στο αριστερό άκρο της άμυνας λόγω απουσιών του Μοχαμάντι αλλά και του Χατζισαφί, που τέθηκε τελευταία στιγμή νοκ άουτ.

Στον κάτω πίνακα βλέπουμε τις θέσεις που έπαιζε ο κάθε παίκτης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Σέρχιο Αραούχο κινήθηκε πίσω από τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς σε θέση 8 αλλά σε πολλές περιπτώσεις και σε θέση 6 κοντά στον Σιμάνσκι, όπως επισημάναμε και πιο πάνω.

Ο Πινέδα ειδικά στο πρώτο ημίχρονο έμενε ψηλά και δεξιά όπου προσπαθούσε να βρει συνεργασίες με τον Ελίασον.

Ο Γκατσίνοβιτς συνεργάστηκε αρκετά με τον Σιντιμπέ από την αριστερή πλευρά, όπου ο Γάλλος μπάκ ανέβηκε αρκετές φορές για να δώσει βοήθειες αλλά και για να δώσει πλάτος στο γήπεδο μια και ο Γκατσίνοβιτς περισσότερο συνέκλινε στον άξονα και λιγότερο έβγαινε πάνω στην γραμμή. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο θέλει να παίζει ο Ματίας Αλμέιδα με ένα κανονικό εξτρέμ πάνω στην γραμμή, τον Ελίασον απο δεξία, και απο αριστερά τον μπάκ της πλευράς έχει εντολή να γίνεται εξτρέμ σε φάση οργανωμένης επίθεσης ειδικά όταν αγωνίζεται εκεί κάποιος αριστεροπόδαρος (Μοχαμάντι – Χατζισαφί) θέλοντας να εκμεταλλευτεί τα χαρίσματα του Γκατσίνοβιτς όσον αφορά τα τρεξίματα του, τα μαρκαρίσματα του άλλα και την καλή πάσα.

Ο σχηματισμός της ΑΕΚ είχε όντως αυτή την μορφή που μας δίνει το wyscout. 4-1-4-1.

Σε αυτόν τον αγώνα η ΑΕΚ δεν ήταν τόσο απειλητική όσο σε προηγούμενα παιχνίδια. Και αυτό μπορούμε να το δούμε από τον δείκτη των xG στον παρακάτω πίνακα.

O μέσος όρος της Ένωσης είναι πάνω από 2 xG ανά παιχνίδι, και εδώ βλέπουμε να μένει στο 1,42. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο ημίχρονο ο δείκτης ήταν στο 0,28 κάτι που δικαιολογεί την εικόνα της ομάδας στον δημιουργικό τομέα.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι σε έναν ακόμη αγώνα, η ΑΕΚ κράτησε τον αντίπαλό της μακριά από την περιοχή της και δεν κινδύνεψε, ειδικότερα στο πρώτο ημίχρονο, που ο δείκτης του Λεβαδειακού, βρίσκεται στο 0,01 σε σύνολο αγώνα 0,25!

Απ’ εκεί και έπειτα, κάτι άλλο που αφορά και πάλι την αμυντική λειτουργία της ομάδας είναι ότι σε 9 αγώνες πρωταθλήματος έχει δεχθεί 4 γκολ και τα 2 απ’ αυτά με πέναλτι από τον Παναθηναϊκό άρα σε καθαρή ροή αγώνα μόνο 2 γκολ, εκεί που την περσινή χρονιά σε 9 αγώνες είχε δεχθεί 10 γκολ.

Εκτός όμως απ’ την εμφανή βελτίωση της αμυντικής λειτουργείας, ένας άλλος τομέας που υπερέχει η ΑΕΚ είναι και ο τρόπος που αμύνεται.

Pressing intensity λοιπόν. Με απόσταση από τον δεύτερο στην συγκεκριμένη κατηγορία η ΑΕΚ πιέζει ψηλά με ένταση και με αυτόν τον τρόπο άμυνας έχει καταφέρει να πάρει 8 από τα 17 γκολ που έχει πετύχει , με ανακτήσεις μπάλας από το μεσαίο τρίτο και το επιθετικό τρίτο.

Σε ακόμη ένα παιχνίδι στο τελευταίο τέταρτο, από το 76ο λεπτό μέχρι και το 90ο λεπτό (+ τις καθυστερήσεις) βγαίνει η μεγαλύτερη πίεση 2,3.

Όσον αφορά την ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, ναι μεν το ποσοστό είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά πιο κάτω από τον μέσο όρο της που κυμαίνεται γύρω στο 88%.

Πιο συγκεκριμένα είχε 463/561 επιτυχημένες μεταβιβάσεις, 75% στις προωθητικές πάσες με 85/113, 70% επιτυχημένες μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο με 61/87.

Στο επάνω γράφημα βλέπουμε τις πάσες που άλλαξαν μεταξύ τους οι παίκτες.

Παρατηρούμε τους δύο κεντρικούς αμυντικούς Βίντα – Μουκουντί να παίζουν αρκετά με τα μπακ Ρότα – Σιντιμπέ και με τον Σιμάνσκι, και απ’ εκεί και πέρα ο Σιντιμπέ με τον Γκατσίνοβιτς άλλαξαν περισσότερες πάσες από ότι ο Ρότα με τον Ελίασον.

Κυριάρχησε και στις μονομαχίες με 56% έναντι 38% του Λεβαδειακού, πιο συγκεκριμένα είχε 122 κερδισμένες μονομαχίες απέναντι στις 82 των Βοιωτών, 32/62 κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες και 48/72 αμυντικές κερδισμένες μονομαχίες.

Όπως επίσης είχε πολύ καλό ποσοστό στις επιτυχημένες ντρίμπλες με 72% και 21/29.

MAN OF THE MATCH

MIJAT GACINOVIC

Είναι ο άνθρωπος του αγώνα. Όχι τόσο στο πρώτο, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ πιο ουσιαστικός. Δείτε τον χάρτη δράσης του το που κινήθηκε τι χώρους κάλυψε, το πόσο πολύ έτρεξε. Κέρδισε το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Λιβαι Γκαρσία κλειδώνοντας το παιχνίδι, έβγαλε κάποιες εξαιρετικές μπαλιές, βοήθησε και αμυντικά. Είναι πλέον κομβικός παίκτης για το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει ο Ματίας Αλμέιδα.

Στατιστικά:

75% επιτυχημένες ντρίμπλες με 9/12
3 επαφές στην περιοχή όπου απο την 1 κερδισε το πέναλτι
75% κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες με 3/4
100% επιτυχία στις προωθητικές πάσες με 4/4
2 shot assists

KEY PLAYERS

NICLAS ELIASSON

Κατά την προσωπική μου άποψη είναι το εξτρέμ που έλειπε από το ροστερ της ΑΕΚ. Αθόρυβος αλλά πολύ ουσιαστικός. Με φοβερή έκρηξη στα πρώτα μέτρα με την μπάλα στα πόδια, αλλάζει κατεύθυνση με πολύ μεγάλη ευκολία, και φυσικά κάτι που έλειπε πολύ από την ΑΕΚ, σέντρα ακριβείας. Άλλη μία ασίστ για το κεφάλι του Γκαρσία αλλά και γενικά οι μεταβιβάσεις του είναι ”γλυκιές” και μπορούν να κόψουν την άμυνα στα δύο.

Μπήκε στην εντεκάδα όταν έλειψε ο Τσούμπερ, και από τότε δεν ξαναβγήκε!!

Στατιστικά:

81% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις με 21/26
67% επιτυχημένες σέντρες με 4/6
75% επιτυχημένες ντριμπλές με 6/8
100% επιτυχία στις προωθητικές πάσες με 5/5
1 key pass

LEVI GARCIA

Ο Σέντερ φορ λοιπόν, Λιβάι Γκαρσία.

Άλλα 2 γκολ φτάνοντας τα 5 συνολικά, και παίζοντας πλέον την θέση τόσο καλά, που σε κάνει να απορείς γιατί κανένας από τους προηγούμενους προπονητές του δεν το είχε δει. Άκρως απειλητικός με όλους τους τρόπους, κεφάλι, πόδια και χρησιμοποιώντας τα φοβερά σωματικά του προσόντα με κατάλληλο τρόπο.

Στατιστικά:

3 επαφές μέσα στην περιοχή
2 γκολ
67% σουτ στον στόχο με 2/3

Πέτρος Βαμβακούλας
Αναλυτής και scout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement