18.10
11:29

AEK1924 Analysis: Το βάθος στο ρόστερ, το τακτικό πλάνο και οι «game changers»

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Το AEK1924 Analysis και ο Πέτρος Βαμβακούλας, περνούν από μικροσκόπιο τον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ απέναντι στον Ατρόμητο.

Μετά το τέλος του αγώνα με τον Ατρόμητο με γυμνό μάτι από την παρακολούθηση του, ίσως κάποιος πει οτι η εμφάνιση της ΑΕΚ δεν είχε σχέση με τις προηγούμενες τρείς και ειδικά αυτή με τον ΑΡΗ, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Θα πρέπει να να συνυπολογίζουμε τον αντίπαλο που έχει απέναντί της η ομάδα σε κάθε αγώνα, με τον τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού της κάθε αντίπαλης ομάδας, το ότι η ΑΕΚ είναι  μια καινούργια ομάδα που ακόμη  μαθαίνει να παίζει όπως θέλει ο προπονητής της, και επίσης δεν γίνεται σε κάθε αγώνα η ομάδα να πηγαίνει με σπασμένα φρένα.

Ο δεύτερος αγώνας της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια, είχε ευτυχή κατάληξη  ως προς το αποτέλεσμα αν και αυτή ήρθε σχεδόν στο τέλος του αγώνα, στις καθυστερήσεις, αλλα είχε και πολλά στοιχεία και θετικά και αρνητικά που θα πρέπει να αναλύσει ο Ματίας Αλμέιδα με τους συνεργάτες του.

Ο Αργεντινός τεχνικός στους λίγους μήνες που βρίσκεται στην ομάδα έχει καταφέρει να περάσει ήδη την φιλοσοφία του στην ομάδα και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που θέλει να αγωνίζονται οι παίκτες του.

Η ΑΕΚ το μεσημέρι της Κυριακής κατάφερε να νικήσει για δύο λόγους. Ο πρώτος ειναι οτι φέτος φέρνει απο τον πάγκο της παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά και να αλλάξουν την ροή του παιχνιδιού, οι λεγόμενοι game changers, δείχνοντας οτι έχει βάθος στο ρόστερ της και χωρίς ακομη να έχουν μπέι στο ροτέισον παίκτες που βάσει βιογραφικού μπορούν να δώσουν αρκετά πραγματα(Σιντιμπέ – Φαν βέρτ), και ο δεύτερος λόγος είναι οτι μέχρι να φτάσει η ομάδα στο γκόλ, δεν παρέκλινε σχεδόν καθόλου απο το τακτικό πλάνο του προπονητητή της για το πώς θέλει να παίζει μέχρι το τέλος του αγώνα.

Τα περισσότερα στοιχεία που βγάζει η ομάδα στα παιχνίδια της μέχρι και σήμερα, τα είδαμε και στον αγώνα με τον Ατρόμητο, συνεχές τρέξιμο με και χωρίς την μπάλα, εναλλαγές θέσεων, αδιάκοπο πρεσάρισμα, και παραγωγή δημιουργικού παιχνιδιού.

Αυτό που επίσης είδαμε και σε σχέση με τον αγώνα με τον ΑΡΗ είναι οι πολλές χαμένες ευκαιρίες που όμως τις περισσότερες φορές, αφορούσε άσχημα τελειώματα των φάσεων, κάτι που ναι μεν δεν στοίχησε στον αγώνα με τον Ατρόμητο αλλά πιθανόν στο μέλλον σε κάποιο άλλο παιχνίδι, θα παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης αυτός ο αγώνας μας έδειξε και κάτι που δεν είχαμε δει σε προηγούμενα παιχνίδια, πρόβλημα στην αμυντική λειτουργία όταν η ομάδα βρίσκεται σε αμυντική μετάβαση με μπαλιές στην πλάτη της άμυνας.

Ας περάσουμε λοιπόν, στην ανάλυση του αγώνα, για να δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά.

Από την προηγούμενη ανάλυση είχαμε πει ότι ο σχηματισμός της ΑΕΚ στο γήπεδο είναι κάτι σχετικό. Μικρή σημασία έχει αν ο σχηματισμός ήταν 4-4-2 η 4-3-1-2 όπως μας το δίνει η πλατφόρμα ανάλυσης wyscout, διότι η πραγματικότητα στο χορτάρι είναι διαφορετική. Είναι πάντως ο τρίτος συνεχόμενος αγώνας που ο Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε με τους ίδιους ακριβώς 11.

Ο Λιβάι Γκαρσία παίζει πλέον στην κορυφή της επίθεσης, ο Αραούχο θεωρητικά βρίσκεται πιο πίσω(μόνο εκεί δεν βρίσκεται), και στον χώρο του κέντρου ο Σιμάνσκι είναι το μόνο αμυντικό χαφ με τον Πινέδα ως all around play maker, τον Γκατσίνοβιτς να ξεκινάει τις προσπάθειες του από αριστερά συγκλίνοντας προς τον άξονα, και τον Ελίασον από δεξιά να παίζει περισσότερο σαν εξτρέμ πάνω στην γραμμή. Και φυσικά τα δύο μπακ να ξεκινάνε τις προσπάθειές τους από το μεσαίο τρίτο και να δίνουν αρκετές βοήθειες επιθετικά ανεβαίνοντας όλη την πλευρά.

Κάτω βλέπετε την διάταξη που μας δίνει το wyscout

Και εδώ βλέπετε τον πραγματικό χώρο που κινήθηκαν οι παίκτες μέσα στο γήπεδο.

Και σε αυτό βλέπουμε και τις αλλαγές.

Σε έναν ακόμη αγώνα η ΑΕΚ ξεκίνησε την πίεση της από ψηλά και με ένταση. Ο προπονητής του Ατρόμητου όμως είχε αναλύσει όπως φάνηκε καλά τον αντίπαλο  του, και είχε δει ότι πολλά γκολ που έχει πετύχει η ΑΕΚ φέτος, είναι από ανακτήσεις μπάλας στο αμυντικό τρίτου του εκάστοτε αντιπάλου , και έτσι ξεκινούσε το χτίσιμο των επιθέσεων του από τον τερματοφύλακα να προσπαθεί να βρει με μεγάλη μπαλιά τους πλάγιους επιθετικούς του. Η ΑΕΚ βεβαία έκανε ανάκτηση της μπάλας αλλά στο δικό της αμυντικό τρίτο, με αποτέλεσμα όταν ξεκινούσε τη δική της οργανωμένη επίθεση, ο Ατρόμητος την περίμενε σε οργανωμένη άμυνα με διπλή ζώνη άμυνας και με την διάταξη του σε φάση άμυνας να γίνεται 4-4-2 από 4-3-3 σε φάση επίθεσης.

Παρόλα αυτά τα ποσοστά στην ακρίβεια πάσας ήταν και πάλι υψηλά κάτι που δείχνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις και φυσικά αυτό αποτυπώνεται στο χορτάρι.

Ειδικά στο τέταρτο από το 46΄- 60΄λεπτό το ποσοστό έφτασε στο 89% όπως επίσης και από το 76 ΄- 90΄+ στο 87%.

Αυτός ο πίνακας επάνω θα μας συντροφεύει σε κάθε ανάλυση της φετινής ΑΕΚ.

Όσο τα νούμερα της πίεσης βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα, η ΑΕΚ θα δυσκολεύει κάθε αντίπαλο στο να φτιάξει το δικό του παιχνίδι. Σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, η Ένωση τρέχει και πρεσάρει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Συνηθίζει να κάνει τις πιο ποιοτικές επιθέσεις της από τον άξονα, και αυτό μας δείχνει το κάτω γράφημα και στον αγώνα με τον Ατρόμητο, ότι το 60% των x/G με 20 επιθέσεις είναι από τον άξονα και αν και στον συγκεκριμένο αγώνα ο Ατρόμητος είχε κλείσει καλά τους χώρους εκεί, παρόλα αυτά η ΑΕΚ ήταν και πάλι δημιουργική.

Η Ένωση δημιούργησε και πάλι αρκετές ευκαιρίες και αυτό αποτυπώνεται από τον δείκτη των x/G . Βλέπουμε ότι στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασε τον δείκτη αρκετά σε σύγκριση με το πρώτο. Κύριοι εκφραστές των ευκαιριών οι Γκαρσία – Άμπραμπατ και Αραούχο.

Μπορεί ο δείκτης να μας δείχνει ότι ο Ατρόμητος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα όσον αφορά την ποιότητα των ευκαιριών, αλλά η εικόνα του αγώνα μας έδειξε ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Και αυτό είναι ένα σημείο πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του.

Ο Ατρόμητος έβγαλε τρείς με τέσσερις φάσεις στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ είτε γιατί η άμυνα παίζει αρκετά ψηλά στο γήπεδο με αποτέλεσμα τα ακραία μπακ να βρίσκονται εκτός θέσης και να αναγκάζονται τα δύο στόπερ να καλύψουν τα κενά που μένουν, και με παίκτες γρήγορους όπως ο Κλωναρίδης, να μην μπορούν να μαρκάρουν με αποτελεσματικότητα, είτε γιατί δεν διαβάζουν σωστά τις φάσεις λόγω έλλειψης συγκέντρωσης όπως βλέπουμε στην κάτω εικόνα.

Μουκουντι – Βίντα – Σιμάνσκι – Μοχαμάντι – Πινέδα – Ρότα ήταν οι παίκτες που άλλαξαν μεταξύ τους τις περισσότερες πάσες στο παιχνίδι και από αυτούς ξεκινούσε και το χτίσιμο των επιθέσεων. Επίσης βλέπουμε πόσο ψηλά στο γήπεδο κινούνται ο Ρότα με τον Μοχαμάντι αλλά και τα δύο στοπερ ο Μουκουντί και κυρίως ο Βίντα που βρίσκονται σε φάση οργανωμένης επίθεσης.

Η ΑΕΚ όπως επισημάναμε και πριν δημιούργησε και πάλι αρκετές ευκαιρίες. Είχε 24 σουτ από τα οποία τα 10 από αυτά προς στον στόχο, και τα 19 έγιναν μέσα από τη μεγάλη περιοχή όπως βλέπουμε και κάτω.

Είχε επίσης 36 ανακτήσεις της μπάλας στο επιθετικό της τρίτο, και 92/100 επιτυχημένες προωθητικές πάσες με ποσοστό 92%. Οι κατοχές μπάλας στο επιθετικό της τρίτο ήταν στο 82% με 94 κατοχές έναντι 45 του Ατρομήτου.

Ο καθαρός χρόνος κατοχής της μπάλας ήταν στα 32 λεπτά, διπλάσιο από τον Ατρόμητο που είχε την μπάλα για μόνο 16 λεπτά σε όλο το παιχνίδι.

Ακόμη ένα σημείο που πρέπει να δουλέψει η ομάδα, και νομίζω ότι το έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενες αναλύσεις είναι οι στατικές φάσεις. Η ΑΕΚ κέρδισε

14 κόρνερ και όλα πέρασαν ανεκμετάλλευτα με τα περισσότερα από αυτά να είναι άσχημα εκτελεσμένα.

MAN OF THE MATCH

Δεν είναι ο man of the match γιατί τον ψήφισαν οι δημοσιογράφοι, αλλά γιατί πραγματικά έκανε στο γήπεδο παραπάνω πράγματα από τους υπόλοιπους. Δείτε στον θερμικό χάρτη που κινήθηκε. Έτρεξε ασταμάτητα για ένα ακόμη παιχνίδι ο Μεξικανός, δημιούργησε, εκτέλεσε, κάλυψε χώρους, απίστευτο εργαλείο.

Στα 83 λεπτά που αγωνίστηκε:

71% επιτυχημένες ενέργειες
83% ακρίβεια στις πάσες με 55/66
5/6 ανακτήσεις μπάλας στο επιθετικό τρίτο
5/7 κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες
100% προωθητικές πάσες με 10/10

KEY PLAYERS

Ο Καμερουνέζος άσος είχε μια πολύ καλή παρουσία ήταν ο πιο σταθερός από τους τέσσερις της άμυνας, αναγκάστηκε να καλύπτει τον Μοχαμάντι σε πολλές περιπτώσεις, είχε μία κλασσική ευκαιρία με το κεφάλι για να σκοράρει που την έβγαλε ο Γιαννιώτης και τα στατιστικά του αγγίζουν το τέλειο.

Αγωνίστηκε σε όλο τον αγώνα:

92% επιτυχημένες ενέργειες με 89/97
12/15 κερδισμένες μονομαχίες με 80% ποσοστό
5/5 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες
4/5 μεγάλες μπαλιές
13/14 επιτυχημένες προωθητικές πάσες
6/6 πάσες προς το επιθετικο τρίτο

Ο ορισμός του game changer τον οποίον τον έχει αποδεχτεί. Έρχεται από τον πάγκο και αλλάζει την ροή του αγώνα. Μπήκε στην θέση του Ελίασον και η άμυνα του Ατρομήτου τον αισθάνθηκε, αλλά φυσικά πήρε και την ευθύνη να εκτελέσει το πέναλτι που έδωσε την νίκη στην ομάδα.

Στα 36 λεπτά που αγωνίστηκε:
81% ακρίβεια στις πάσες του
2 επάφες στην μεγάλη περιοχή
2/2 επιτυχημένες προωθητικές πάσες

Βαμβακούλας Πέτρος
Αναλυτής και Scout

* H Ανάλυση έγινε με την βοήθεια της πλατφόρμας wyscout

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement