28.9
10:24

Μετά από 19 ολόκληρα χρόνια, ήρθε η στιγμή της επιστροφής (VIDS)

Κώστας Κοσικίδης
Advertisement

Δεν ήταν λίγα τα χρόνια της… προσφυγιάς της ΑΕΚ στην σύγχρονη ιστορία της, αλλά πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ήταν Μάιος του 2003, όταν η διοίκηση Γρανίτσα προχώρησε στην κατεδάφιση του γηπέδου της ΑΕΚ, έχοντας πρώτα πάρει όλες τις απαραίτητες διαβουλεύσεις και υποσχέσεις για το νέο γήπεδο, μπαίνοντας μάλιστα στο φάκελο των Ολυμπιακών Ακινήτων, το οποίο ωστόσο μέσα σε μια νύχτα, βγήκε εκτός και μπήκε το… “Γ. Καραϊσκάκης”.

Μια απρόσμενη εξέλιξη, που άφησε την Ένωση ξεκρέμαστη και… άστεγη, για 19 ολόκληρα χρόνια και πλέον βρίσκεται μια ανάσα, για την ακρίβεια… δυο ημέρες, μακριά απ’ την επιστροφή, στο σπίτι της.

Όλα αυτά τα χρόνια, η ΑΕΚ περιπλανιόταν ως άστεγη στα γήπεδα της Αττικής, τα οποία και ήταν πολλά, κατά βάση το ΟΑΚΑ αποτέλεσε πάνω από 10 χρόνια την έδρα της ομάδας, αλλά τα πρώτα χρόνια, τα Άνω Λιόσια, η Νέα Σμύρνη, η Ριζούπολη, αλλά ακόμα και τα γήπεδα των μεγάλων της αντιπάλων, “Λεωφόρος Αλεξάνδρας και “Γ. Καραϊσκάκης”, σε ευρωπαϊκά ματς, αποτέλεσαν έδρες της ομάδας.

Το “Γήπεδο ΑΕΚ” ή το “Νίκος Γκούμας” μετέπειτα, αποτελούσαν απ’ το 1930 και για πολλά χρόνια, το σπίτι όλων των ΑΕΚτζήδων, αλλά και των προσφύγων που μέσα απ’ την ΑΕΚ, λησμονούσαν τις χαμένες πατρίδες, αλλά και τους δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν, με τον ξεριζωμό.

Το “Νίκος Γκούμας” αποτελούσε σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και πολιτισμό, καθώς εκτός απ’ τους αγώνες της ΑΕΚ, είχε τύχει να φιλοξενήσει συναυλίες μεγάλων ξένων συγκροτημάτων, αλλά και τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος, με ηρωικές μάχες.

Το γήπεδο χωρούσε 40.000 θεατές τα πρώτα χρόνια, καθώς δεν υπήρχαν καθίσματα, αλλά μετέπειτα με την τοποθέτηση καθισμάτων είχε χωρητικότητα 28.729 καθήμενοι θεατές.

Η Ένωση σ’ αυτό το γήπεδο, εκτός απ’ τους εγχώριους μεγάλους αντιπάλους της, είχε φιλοξενήσει και μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως την Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Μίλαν, Άγιαξ, Αϊντχόβεν, Ρόμα, Ρέιντζερς, QPR, Πόρτο, αλλά κι’ άλλες αρκετές ομάδας, οι οποίες προκαλούσαν παγωμάρα στο άκουσμα, αλλά στο “Νίκος Γκούμας”, πάντα όλα ήταν διαφορετικά.

Η ΑΕΚ πανηγύρισε σ’ αυτό το γήπεδο τίτλους, μεγάλες επιτυχίες και πολλές νίκες, αλλά υπήρξαν και δύσκολες στιγμές τόσο αγωνιστικές, αλλά και εξωαγωνιστικές, οι οποίες ωστόσο ήταν λιγότερες, αλλά πόνεσαν αρκετά τους φίλους της ομάδας.

Η πρώτη εξωαγωνιστική ήταν το 1999, όταν με τον μεγάλο σεισμό (5,9 ρίχτερ), που χτύπησε την Αττική, υπήρξαν αρκετές ζημιές στο γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο για ένα διάστημα κρίθηκε και ακατάλληλο, ενώ και οι εργασίες που έγιναν δεν μπόρεσαν να το μετατρέψουν σε πλήρως λειτουργικό, κλείνοντας κάποιες θύρες.

Η δεύτερη εξωαγωνιστική δεν ήταν άλλη απ’ το Μάιο του 2003, που σε βάθος χρόνου πόνεσε τον κόσμο της Ένωσης κι’ αυτό γιατί στην αρχή, υπήρχε η χαρά και δημιουργήθηκε η προσμονή, για το νέο γήπεδο, που θα χτιζόταν στο ίδιο σημείο, για να αντικαταστήσει το παλιό.

Όμως, η ιστορία είναι γνωστή και την επαναλάβαμε και παραπάνω, μετατρέποντας την χαρά σε λύπη και στεναχώρια, για την… πρόσφυγα ΑΕΚ, που ζούσε κάτι τέτοιο για πρώτη φορά μετά την δημιουργία της, αλλά δεύτερη για τις ρίζες της.

To “Νίκος Γκούμας” δίνει την σκυτάλη μετά από 19 χρόνια στην “Αγιά Σοφιά – OPAP Arena”

Πέρασαν λοιπόν, 10 χρόνια, τα οποία στοίχησαν στην ΑΕΚ και αγωνιστικά και οικονομικά, φτάνοντας στο τέλμα το 2013, που με την αγωνιστική αναγέννηση, θα έπρεπε να έρθει ολική αναγέννηση και με το νέο γήπεδο της ομάδας.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ανέλαβε όλο αυτό το εγχείρημα και παρά τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές, που μπήκαν από διάφορους τυχάρπαστους, που ήθελαν να κάνουν πολιτική καριέρα στην πλάτη της ΑΕΚ, κατάφερε μετά από 9 χρόνια, όταν παρουσίασε τα σχέδια και μετά από 5 χρόνια, απ’ τον αγιασμό στη Νέα Φιλαδέλφεια, να βρισκόμαστε δυο ημέρες πριν απ’ τα εγκαίνια του Ναού.

Η Αγιά Σοφιά – OPAP Arena, δεν είναι πλέον ακόμα μια… μακέτα για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά έχει ανεγερθεί ως το Ναό, που θα στεγάσει ξανά τον Δικέφαλο Αετό και όλο τον οργανισμό της ΑΕΚ, βάζοντας τέλος στα 19 χρόνια προσφυγιάς και περιπλάνησης.

Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, θα είναι ένα απ’ τα πιο υπερσύγχρονα γήπεδα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, το οποίο ακόμα και πριν το άνοιγμα του, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για την κατασκευή του, αρκετούς ενδιαφερόμενους και κυρίως ανθρώπους του αρχιτεκτονικού χώρου.

Η τέλεια θέαση απ’ όλες τις θέσεις του γηπέδου, αλλά και η απίστευτη ακουστική, είναι απ’ τα σημεία “κλειδί” που προσελκύει κόσμο, για να μάθουν λεπτομέρειες για τον τρόπο ανέγερσης του.

Η ΑΕΚ επιστρέφει σπίτι της, στη Νέα Φιλαδέλφεια και μπαίνει στο μεγαλοπρεπή ΝΑΟ της, ο οποίος αρμόζει τόσο για την ιστορία της, όσο και για τις αξίες που πρεσβεύει ως σύλλογος της προσφυγιάς και των χαμένων πατρίδων, συνδέοντας το αγωνιστικό κομμάτι, με το πολιτισμικό, με αφορμή και το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, που θα το φιλοξενεί.

Τα χρόνια της προσφυγιάς τελείωσαν, μετράμε αντίστροφα λοιπόν και βρισκόμαστε λίγες ημέρες για την επιστροφή της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια, γυρίζοντας ακόμα μια σελίδα στην λαμπρή της ιστορία.

Επιστρέφουμε ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ, επιστρέφουμε στο ΝΑΟ ΜΑΣ, ΑΕΚΑΡΑ ΜΟΥ!

Δείτε βίντεο του “Νίκος Γκούμας”:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement