19.9
10:25

AEK1924 Analysis: Το passing game και η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις

Πέτρος Βαμβακούλας
Advertisement

Το ματς της ΑΕΚ στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό, περνάει απ’ τις ακτίνες “Χ” του AEK1924.gr και του αναλυτή, Πέτρου Βαμβακούλα.

Οι Κιτρινόμαυροι έφυγαν με τη νίκη και τους τρεις βαθμούς απ’ το Αγρίνιο, επικρατώντας με 2-0 του Παναιτωλικού, με το AEK1924 Analysis και τον Πέτρο Βαμβακούλα, να αναλύουν τον τρόπο παιχνιδιού της Ένωσης, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία του αγώνα.

Στον πέμπτο της αγώνα η ΑΕΚ έδειξε σημάδια προόδου, και έβγαλε στο γήπεδο στοιχεία που φάνηκε ότι δουλεύονται καθημερινά στα Σπάτα, αποδεικνύοντας ότι όταν μια ομάδα δουλεύει με στόχο, με προσήλωση, με μεθοδικότητα, και με πλάνο, το σίγουρο είναι ότι αυτό κάποια στιγμή θα βγει και στο γήπεδο.

Η ΑΕΚ έδειξε ότι έχει έναν προπονητή στον πάγκο της που φαίνεται ότι το ψάχνει πολύ, δείχνει ότι είναι ευέλικτος και όχι κολλημένος σε σχηματισμούς και συστήματα, προσπαθεί να δώσει μια ταυτότητα στον τρόπο που θέλει να παίζει η ομάδα του και ότι θέλει χρόνο. Αν θα πετύχει ή όχι αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτό. Ένα όμως είναι σίγουρο, ότι θα δουλέψει πολύ για να κάνει την ομάδα του να είναι ανταγωνιστική.

Στην ανάλυση του παιχνιδιού, ο Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε και τελείωσε τον αγώνα με σχηματισμό 4-2-3-1, το οποίο ωστόσο ήταν μόνο στην θεωρία ή καλύτερα στο πινακάκι της τακτικής.

Στην πραγματικότητα ο σχηματισμός άλλαζε συνέχεια μέσα στο γήπεδο και μεταβαλλόταν σε 4-4-2 με ρόμβο, δηλαδή χωρίς εξτρέμ με ένα 6άρι που ήταν ο Σιμάνσκι, δύο 8άρια (εσωτερικούς μέσους) που ήταν ο Πινέδα με τον Ελίασον και με 10άρι τον Γκατσίνοβιτς. Επίσης γινόταν 4-2-2-2 με τον Σιμάνσκι και τον Πινέδα να παίζουν σαν 6άρια τον Ελίασον με τον Γκατσίνοβιτς να είναι σαν εσωτερικοί μέσοι 8άρια πιο μπροστά και φυσικά Αραούχο και Γκαρσία σαν επιθετικό δίδυμο.

Επίσης, είδαμε τον Αραούχο να έρχεται λίγο πιο πίσω και να παίζει σαν “false 9”, το λεγόμενο αλλιώς ψευτοεννιάρι, και να μένει μόνος του μπροστά ο Γκαρσία. Είδαμε τον Πινέδα να έχει τον ρόλο του πλέιμεικερ να παίρνει την πρώτη πάσα από τα στόπερ και να προωθεί το παιχνίδι κυρίως από τον άξονα.

Στο πάνω γράφημα βλέπουμε την κίνηση των παικτών στο πρώτο ημίχρονο.

Και στο κάτω στο δεύτερο ημίχρονο με τις αλλαγές.

Βλέπουμε στο δεύτερο ημίχρονο πόσο ψηλά έπαιζε ο Μοχαμάντι από αριστερά σχεδόν σαν εξτρέμ. Και από δεξιά προτού περάσει ο Πινέδα ως δεξί μπακ, ο Βίντα έδινε πολλές φορές πλάτος στο γήπεδο σαν δεξί μπάκ.

Απ’ εκεί και έπειτα, όσον αφορά το πρέσινγκ, η ΑΕΚ σε ακόμη ένα παιχνίδι είχε ένα πρεσάρισμα, που ήταν εξαντλητικό με πολύ υψηλή ένταση ψηλά στο γήπεδο και όπως βλέπουμε στο επάνω γράφημα, ο μέσος όρος κινήθηκε στο 4,3. Ειδικά από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου μέχρι και το 75 λεπτό, είναι το διάστημα που μπήκαν και τα δύο γκολ, η πίεση ήταν από 1,8 μέχρι 4,0 που σημαίνει ότι δεν άφησε τον Παναιτωλικό να πάρει ανάσα.

Ένα ακόμη στοιχείο που συνέβαλε στον να φύγει η ομάδα με τους τρείς βαθμούς από το Αγρίνιο, ήταν οι πάσες.

Η ακρίβεια στις πάσες ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Από τις 554 πάσες οι 486 ήταν με ακρίβεια και αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 88%.
Είχε 90% στις κάθετες πάσες με 9/10, είχε 83% στις προωθητικές πάσες με 76/92, και 100% με 3/3 στις λεγόμενες έξυπνες πάσες.

Στο δεύτερο γράφημα παρατηρούμε ότι από το 16-30 λεπτό το ποσοστό έφτασε στο 92% όπως επίσης και από το 61-75 λεπτό στο 91%.

Η ΑΕΚ έπαιξε σε ακόμη ένα παιχνίδι με υπομονή και αυτό φαίνεται από το γράφημα με τις μεγάλες μπαλιές. Το ποσοστό της σε μεγάλες μπάλες έφτασε μόλις στο 8% όπως βλέπουμε και πιο κάτω. Αυτό μας δείχνει ότι ακόμη και όταν δεν ήρθε ένα γρήγορο γκολ στο πρώτο ημίχρονο, δεν χάλασε το παιχνίδι της αλλά συνέχισε με υπομονή να παίζει με την μπάλα κάτω.

Είχε διπλάσιο χρόνο την μπάλα απ’ ότι ο Παναιτωλικός, με καθαρό χρόνο κατοχής στα 31 λεπτά σε αντίθεση με τον αντίπαλο που είχε την μπάλα μονό για 16 λεπτά καθαρού χρόνου.

Απ’ την άλλη, βάσει τον αριθμού των x/G δηλαδή των ευκαιριών βάσει ποιότητας και θέσης του παίκτη που τελείωσε την φάση, θα έπρεπε να έχει πετύχει κι άλλο ή κι’ άλλα γκολ.

Ο δείκτης έφτασε στα 2,25 με κύριο εκφραστή τον Σέρχιο Αραούχο.

Ταυτόχρονα όμως δεν απειλήθηκε και από τον Παναιτωλικό γιατί ο δείκτης των x/G του έφτασε το φτωχό 0,60 που δείχνει οτι και η αμυντική λειτουργία της ομάδας δούλεψε καλά.

Ο Ματίας Αλμέιδα έδωσε μεγάλη βάση στον άξονα τον γέμισε με παίκτες, και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε διότι το καλύτερο ποσοστό επιθέσεων έγιναν από τον άξονα με ποσοστό 57% και λιγότερο από τις πτέρυγες, με 29% από δεξιά και μόλις 14% από αριστερά.

Η ατομική ανάλυση των Κιτρινόμαυρων

Ο Τσιτσαν Στάνκοβιτς δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα δεν απειλήθηκε καθόλου και όταν χρειάστηκε να ξεκινήσει το Build up το έκανε με ποσοστό 89% ακρίβεια στις πάσες με 24/27.

Ο Λάζαρός Ρότα δεν ήταν κακός αλλά κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. Στο πρώτο ημίχρονο πήγε να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα ειδικά στο ένας 1v1 με τον Dago που έβγαινε από την πλευρά του, αλλά είχε βοήθεια από τον Βίντα που ντουμπλάριζε το μαρκάρισμα. Είχε 9/14 κερδισμένες μονομαχίες με 64% ποσοστό. Επιθετικά δεν βοήθησε ιδιαίτερα.

Ο Εχσάν Χατζισαφί δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα αμυντικά είχε 5/7 κερδισμένες μονομαχίες, ανέβαινε από την πλευρά του περισσότερο απ ότι ο Ρότα, και είχε 81% ακρίβεια στις πάσες του. Πραγματοποιώντας απλά μια καλή εμφάνιση.

Ντομαγκόι Βίντα. Η κλάση του και η εμπειρία του έχει ανεβάσει επίπεδο την άμυνα της ομάδας. Για κεντρικός αμυντικός έτρεξε και πάλι αρκετά, κάλυψε χώρους, καθοδήγησε την άμυνα τόσο με τον Τζαβέλλα όσο και με τον Μουκουντί στο δεύτερο ημίχρονο. Έδωσε 10 μονομαχίες με τον Καρέλη και τις κέρδισε όλες και συνολικά είχε 15/15 κερδισμένες μονομαχίες 100% επιτυχία, καταφέρνοντας να πραγματοποιήσει μια εξαιρετική, γεμάτη εμφάνιση. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα στόπερ.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας είναι σαφώς βελτιωμένος με πέρυσι και σε αυτό παίζει ρόλο με τον παρτενέρ που έχει δίπλα του. Από τα πόδια του ξεκινούσαν οι περισσότερες οργανωμένες επιθέσεις. Είχε 12/15 επιτυχημένες πάσες προς τα εμπρός και 3/4 προωθητικές πάσες. Έδωσε επίσης 9 μονομαχίες και τις κέρδισε και τις 9, 100% επιτυχία.

Νταμιάν Σιμάνσκι. Πιθανόν, τέλειο παιχνίδι με γεμάτη εμφάνιση, 101/120 επιτυχημένες ενέργειες 84%, 86/91 πάσες ακριβείας 86%, 12/18 κερδισμένες μονομαχίες, 70%, και ασταμάτητο τρέξιμο μέχρι το 96ο λεπτό. Απίθανος ο Πολωνός.

Αν ψάχναμε στον χάρτη δράσης του Ορμπελίν Πινέδα, που δεν πάτησε στον αγωνιστικό χώρο, θα βρίσκαμε κενό ίσως μόνο μπροστά από τους πάγκους των δύο ομάδων. Ο ορισμός παίκτης του προπονητή, δικαιώνοντας πλήρως τον Ματίας Αλμέιδα που επέμεινε τόσο πολύ για την απόκτησή του. Τον είδαμε να παίζει μαζί με τον Σιμάνσκι να μαρκάρει, να οργανώνει παιχνίδι, να περνάει κάθετες, και στο τέλος έπαιξε και σαν… δεξί μπακ. Είχε 83/90 ακρίβεια πάσας, και 96/117 επιτυχημένες ενέργειες. Πολύ ποιοτικός παίκτης ο Μεξικανός.

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς επέστρεψε στον άξονα, έπαιξε περισσότερο σαν 10αρι που γινόταν αρκετές φορές 8αρι και προσπαθούσε να γίνει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μεσαίου τρίτου και επιθετικού τρίτου. Έπρεπε να πατήσει περισσότερο περιοχή βάσει θέσης και τοποθέτησης στο γήπεδο, είχε 33/39 ακρίβεια στις πάσες του δηλαδή 85% και είχε και 60% στις πάσες προς τα εμπρός. Χρήσιμο εργαλείο, αλλά μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα.

Ο Λιβάι Γκαρσία πρέπει να πατάει περιοχή για να μπορέσει η ομάδα να εκμεταλλευτεί το πλούσιο ταλέντο του και τα φοβερά σωματικά του προσόντα. Αν και το γκολ το πέτυχε με σουτ εκτός περιοχής, είχε φοβερά στατιστικά μέσα στην περιοχή. Είχε 9 επαφές μέσα στην περιοχή, τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη της ΑΕΚ, είχε 5/5 ανακτήσεις μπάλας στο επιθετικό τρίτο, είχε 86% ακρίβεια στις πάσες του με 19/22. Γεμάτη εμφάνιση σε μια θέση που δείχνει να του ταιριάζει.

Η πρώτη εμφάνιση στην βασική εντεκάδα για τον Νικλας Ελίασον μπορεί να χαρακτηριστεί μέτρια. Εναλλασσόταν πότε δεξιά πότε αριστερά στον χώρο του κέντρου κάτι σαν εσωτερικός μέσος 8αρι, ίσως με συγκεκριμένες οδηγίες από τον προπονητή του για το τι θέλει να κάνει και πως να κινηθεί μέσα στο γήπεδο. Είχε το χαμηλότερο ποσοστό από τους χαφ στην ακρίβεια πάσας με 64% 18/28 , και 9/16 κερδισμένες μονομαχίες με ποσοστό 56%. Σαφώς και θέλει χρόνο.

Ίσως για αρκετό κόσμο η εμφάνιση του Σέρχιο Αραούχο να μην ήταν η ενδεδειγμένη, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και το που βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. Ωστόσο φαίνεται αρκετά αγχωμένος στο ότι θέλει οπωσδήποτε να σκοράρει, και αυτό τον οδηγεί σε κακά τελειώματα στις φάσεις. Ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ όπως είδαμε στον δείκτη με τα x/G, είχε 7 επαφές μέσα στην μεγάλη περιοχή παρότι δεν έπαιξε πολύ μέσα σε αυτήν, σύμφωνα και με τον χάρτη δράσης του.

Ντεμπούτο για τον Αρνολντ Μουκουντί με την φανέλα της ΑΕΚ. Έχει στοιχεία που δεν τα έχει άλλο στόπερ στην ομάδα. Είναι ψηλός, κάτι που φάνηκε και στο γκολ που πέτυχε αλλά και σε ακόμη τρείς περιπτώσεις με στατικές φάσεις στην περιοχή του Παναιτωλικού, όπου ήταν και στις τρείς μέσα. Αμυντικά μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα βρήκε πατήματα έδειξε ότι είναι καλός με την μπάλα στα πόδια και ότι μπορεί επίσης να δημιουργήσει παιχνίδι από πίσω. Είχε 100% στις πάσες ακρίβειας με 18/18 ,  4/4 κερδισμένες μονομαχίες αμυντικά και 2/2 κερδισμένες μονομαχίες επιθετικά. Επίσης 4/6 κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα. Σίγουρα, καλύτερο ντεμπούτο δεν θα μπορούσε να κάνει.

Νόρντινν Άμραμπατ. Για ακόμη μια φορά πολύ κινητικός με όρεξη και διάθεση, έτρεξε, κράτησε μπάλα, είχε 4/5 επιτυχημένες ντρίμπλες, 80% ποσοστό στις μεταβιβάσεις του, και 6/6 προωθητικές πάσες. Θετικό το πρόσημο.

Ο Μίλαντ Μοχαμάντι έπαιξε 30 λεπτά κινήθηκε περισσότερο σαν εξτρέμ, προσπάθησε να βγει 1v1 αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερνε και χαλούσε ότι πήγαινε να φτιάξει επιθετικά. Είχε 2/10 κερδισμένες μονομαχίες. Μέτρια εμφάνιση.

Ο Πέτρος Μάνταλος μπήκε στον αγώνα στο 72ο λεπτό στην θέση του Ρότα αλλά στον σχηματισμό πήρε την θέση του Πινέδα σαν 6-8αρι. Είχε 3/3 κερδισμένες μονομαχίες, 16/18 επιτυχημένες πάσες, και σαν εικόνα φάνηκε να δίνει μια ηρεμία στο παιχνίδι της ομάδας με την είσοδό του.

Η επιστροφή του Κώστα Γαλανόπουλου από μόνη της είναι είδηση μετά από έναν χρόνο απουσίας. Έπαιξε 12 λεπτά και φυσικά δεν μπορεί να κριθεί.

Αναλυτής και scout
Πέτρος Βαμβακούλας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement