24.6
09:51

OPAP Arena: Στο 2ο στάδιο η τοποθέτηση του χλοοτάπητα

Κώστας Κοσικίδης
Advertisement

Το AEK1924.gr, αναλύει και ξεκαθαρίζει γιατί δεν έχει πάρει την τελική του μορφή το χορτάρι που τοποθετείται στην Αγιά Σοφιά – OPAP Arena, απαντώντας στους βιαστικούς που βγάζουν… συμπεράσματα.

Εδώ και λίγες ημέρες, έχουν ξεκινήσει και μπαίνουν τα πρώτα ρολά κομμάτια χλοοτάπητα στην Αγιά ΣοφιάOPAP Arena, προκαλώντας… ανατριχίλα στον κόσμο της ομάδας, που βλέπει ότι όσο περνούν οι ημέρες τόσο πιο κοντά πλησιάζουν στα εγκαίνια του νέου γηπέδου.

Υπάρχει βέβαια και αρκετός κόσμος, που δεν μένει ικανοποιημένος για τις εργασίες που γίνονται στο γήπεδο, κριτικάροντας και θεωρώντας ότι το χόρτο είναι κακής ποιότητας, μεταχειρισμένο και ότι άλλο, που μπορεί να γραφτεί στα social media, βλέποντας τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν απ’ την τοποθέτηση του χλοοτάπητα.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι ο χλοοτάπητας που τοποθετείται δεν είναι πράσινος και δεν θυμίζει αγωνιστικό χώρο γηπέδου, αλλά βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο στάδιο της τοποθέτησης του υβριδικού χλοοτάπητα και όχι ενός φυσικού χλοοτάπητα.

Κι’ αυτό έχει διαφορά, απ’ την άποψη ότι ένας απλός χλοοτάπητας μετά την τοποθέτηση του, χρειάζεται λίγες ημέρες -μπορεί και εβδομάδες- και μετά είναι έτοιμο για χρήση και γι’ αυτό τοποθετούνται ρολά έτοιμου χλοοτάπητα, αλλά στην περίπτωση του υβριδικού υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση του.

Μέχρι χθες είχε τοποθετηθεί -σχεδόν- το 1/3 του χλοοτάπητα, για το δεύτερο στάδιο της τοποθέτησης του και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καλυφθεί όλος ο αγωνιστικός χώρος, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στο τρίτο στάδιο, που είναι η ενίσχυση του με συνθετικές ίνες, που υπολογίζονται γενικά ότι τοποθετούνται 20 εκατομμύρια συνθετικής (HPF) ίνας σε κάθε γήπεδο.

Όταν λοιπόν γίνει κι’ αυτό τότε θα βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του, αν και θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες, για να δέσουν μεταξύ τους, καθώς οι ρίζες του χλοοτάπητα θα περιτυλιχτούν με την καρφωμένη ίνα, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μέγιστη ομοιομορφία και επιπεδότητα της επιφάνειας.

Εφόσον περάσουν οι λίγες εβδομάδες, το γήπεδο θα είναι έτοιμο για χρήση, αναφέροντας λοιπόν ότι στην περίπτωση της ΑΕΚ, υπολογίζεται ότι σε ένα μήνα από τώρα, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες τοποθέτησης του αγωνιστικού χώρου και το γήπεδο θα είναι έτοιμο για χρήση.

Τι είναι ο υβριδικός χλοοτάπητας;

Πάμε όμως, να δούμε τι είναι ο υβριδικός χλοοτάπητας και ποια τα οφέλη που θα έχει κάποιο γήπεδο με υβριδικό χλοοτάπητα, αλλά και ποιος είναι ο τρόπος που μπαίνει.

Ο υβριδικός χλοοτάπητας, είναι αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή για ένα γήπεδο, καθώς πρόκειται για μια επιλογή που επιλέγουν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά γήπεδα, ενώ και η UEFA με την FIFA, την έχουν ως πρώτη επιλογή τους, για αγώνες υψηλού επίπεδου (Mundial & EURO).

Δεν είναι τυχαία λοιπόν, η συγκεκριμένη επιλογή, καθώς με αυτό τον τρόπο ένα γήπεδο, έχει μεγαλύτερη αντοχή στην καταπόνηση έως και 4 φορές περισσότερο στη χρήση (900 ώρες το χρόνο), μεγάλη ελαστικότητα, φιλικό στο περιβάλλον με το 90% να αποτελείται από φυσικό χλοοτάπητα, καλύτερη αποστράγγιση των νερών, αλλά και αυξημένη σταθερότητα του γηπέδου, καθώς δεν δημιουργούνται λακκούβες.

Απ’ εκεί και έπειτα, λογίζεται ως ένα σύστημα υψηλής απόδοσης ακόμη και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, με δυνατότητα ενίσχυσης του χλοοτάπητα και της ζώνης ρίζωσης ακόμη και όταν η ροή του αέρα είναι χαμηλή.

Επί της ουσίας, ο υβριδικός χλοοτάπητας είναι η καλύτερη επιλογή για να τοποθετηθεί σε ένα γήπεδο, καθώς πρόκειται για την τελευταία γενιά χλοοτάπητα, το οποίο βέβαια στην Ελλάδα δεν θα το συναντήσουμε για πρώτη φορά, καθώς το έχουμε δει στο “Γ. Καραϊσκάκης”, στο “Κλ. Βικελίδης” και στο γήπεδο του Ιωνικού σε πρώτη φάση.

Πως τοποθετείται ένας υβριδικός χλοοτάπητας;

Ας δούμε τώρα, πως μπαίνει ένας τέτοιος χλοοτάπητας, καθώς έχει διαφορετική τοποθέτηση απ’ ότι ένας απλός φυσικός χλοοτάπητας, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Αρχικά, πρέπει να γίνουν όλες οι εργασίες που αφορούν τα αποστραγγιστικά έργα και οι εργασίες για θερμαινόμενο χλοοτάπητα, τα οποία και γίνονται κάτω απ’ το χόρτο και απ’ το σκάψιμο του χώματος.

Εφόσον γίνουν όλα αυτά, υπάρχουν τρεις τρόποι που επιλέγουν οι εταιρείες για να τοποθετηθεί ο υβριδικός χλοοτάπητας, έχοντας όμως και οι τρεις τρόποι το ίδιο αποτέλεσμα, με μοναδική διαφορά να είναι πόσος χρόνος για την παράδοση υπάρχει.

Ο πρώτος τρόπος και εφόσον υπάρχει επαρκής χρόνος -και ο καλύτερος τρόπος-, είναι η σπορά του χλοοτάπητα μετά την τοποθέτηση της συνθετικής ίνας HPF.

Η δεύτερη επιλογή είναι η σπορά του φυσικού χλοοτάπητα, πριν την τοποθέτηση των συνθετικών ινών, ενώ η τρίτη επιλογή είναι η εγκατάσταση της συνθετικής ίνας απευθείας στον υπάρχον φυσικό χλοοτάπητα, το οποίο και επέλεξαν όπως αναφέραμε παραπάνω, στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ.

Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι ρίζες του χλοοτάπητα ενσωματώνονται με τις ίνες που έχουν εγκατασταθεί για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ανθεκτικό γήπεδο και μια επίπεδη, σταθερή και φυσική επιφάνεια.

Δείτε ένα βίντεο ως σχέδιο τοποθέτησης υβριδικού χλοοτάπητα:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement