Μέχρι ποιον γύρο θα είναι στους ισχυρούς ο ΠΑΟΚ; Γιατί συμφέρει τον Παναθηναϊκό που είναι στους ανίσχυρους; Τα δύο σενάρια με Άρη. Ποιοι είναι οι βέβαιοι πιθανοί αντίπαλοι και ποιους περιμένουν ακόμα;
Τα περισσότερα πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ορισμένα, όπως η Super League Interwetten έχουν ολοκληρωθεί. Το μίγμα παραμένει ασταθές, όμως υπάρχει μία πρώτη εικόνα για το ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές; διοργανώσεις της νέας σεζόν, όπως το Europa Conference League.
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Άρη, οποίοι θα τοποθετηθούν σε 2ο και 3ο προκριματικό γύρο, στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών, ύστερα από το… δώρο που έκανε η Ρόμα και ο Ζοζέ Μουρίνιο στον κυπελλούχο Ελλάδας. Η 20ή θέση της χώρας μας στην κατάταξη της UEFA πριν από ένα χρόνο (για τη σεζόν 2022-2023 αξιοποιείται το ranking του 2020-2021) οδήγησε στη δυσάρεστη συνθήκη να έχει τρία “εισιτήρια” για το 2ο προκριματικό γύρο (21 και 28 Ιουλίου οι αγώνες), όμως έστω και από ένα ντόμινο, μία ομάδα θα κάνει δύο εβδομάδες περισσότερη προετοιμασία (4 και 11 Αυγούστου οι αγώνες του 3ου προκριματικού) και αυτή είναι οι “πράσινοι” ως κυπελλούχοι.
Η κλήρωση του 2ου προκριματικού γύρου θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της UEFA στη Νιόν στις 15 Ιουνίου. Μία ημέρα νωρίτερα θα διεξαχθεί η κλήρωση του 1ου προκριματικού και ως εκ τούτου γίνεται κατανοητό ότι οι ελληνικές ομάδες ενδέχεται να μην κληρωθούν με έναν αντίπαλο, αλλά με ένα ζευγάρι. Οι αγώνες του 1ου προκριματικού γύρου θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 14 Ιουλίου και ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, αν προκριθεί κάποιος σύλλογος που βρισκόταν στο γκρουπ των ανίσχυρων, θα υιοθετήσει το συντελεστή της (ισχυρής) ομάδας που απέκλεισε. Με αυτήν τη μέθοδο, δεν αποκλείεται στο γκρουπ των ισχυρών του 2ου προκριματικού γύρου να βρεθούν ομάδες που στην πραγματικότητα θα έχουν πολύ μικρό συντελεστή, απλά επειδή υιοθέτησαν αυτόν άλλης ομάδας.
Με αυτά τα δεδομένα, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει μία πλήρη λίστα πιθανών αντιπάλων, ωστόσο μπορεί να κάνει εκτιμήσεις, τόσο για τον ΠΑΟΚ που θα τοποθετηθεί στο γκρουπ των ισχυρών, όσο και για Άρη που τούτη τη στιγμή είναι ανοιχτό το πού θα καταλήξει.
Ο Δικέφαλος θα είναι σίγουρα στους ισχυρούς, αφού με 25,000 βαθμούς διαθέτει έναν από τους πιο υψηλούς συντελεστές σε σχέση με τις ομάδες που έχουν εξασφαλίσει ήδη θέση στη διοργάνωση. Στο 2ο προκριματικό γύρο θα είναι η 4η πιο ισχυρή ομάδα, κάτω μόνο από Βασιλεία, Σλάβια και Γιουνγκ Μπόις. Οι Κίτρινοι θα βρεθούν στη διοργάνωση με το συντελεστή που υιοθετούν από την Ελλάδα (κάθε χώρα έχει ένα δικό της συντελεστή), διότι ο δικός τους είναι πιο χαμηλός. Προσώρας, δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε κάποιο γκρουπ δυναμικότητας, αν δεν προκύψουν ακόμα περισσότερες ομάδες με επιβεβαιωμένο εισιτήριο γι’ αυτόν το γύρο. Η επικρατούσα εκτίμηση όμως είναι πως θα είναι στους ισχυρούς, όμως όσο οριστικοποιείται η λίστα των συμμετοχών στη διοργάνωση, τόσο πιο ασφαλείς θα είναι οι υπολογισμοί.
Με αυτά τα δεδομένα, οι ανίσχυροι που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ και οι οποίοι είναι γνωστοί αυτήν τη στιγμή είναι οι ΑΙΚ, Τζουργκάρντεν, Λέφσκι, Γκαμπάλα, Ζίρα, Κισβάρντα, Πούσκας, Ράκοβ, Κίζιλζαρ, Σεντ Πάτρικς, Σέπσι, Κόπερ, Γκόμελ, Βαλμιέρας, Βέλεζ, Μακεντόνιγια και Νόραβανκ. Για τις υπόλοιπες ομάδες από το 30μελές γκρουπ των ανίσχυρων θα χρειαστεί αναμονή για να ολοκληρωθούν τα αντίστοιχα πρωταθλήματα και κύπελλα, καθώς και να προκύψουν όλες οι ομάδες που θα συμπληρώσουν το παζλ του 1ου προκριματικού (για να μπορέσουν να σχηματιστούν τα ζευγάρια που θα συμπληρώσουν την κληρωτίδα στο 2ο προκριματικό).
Ο Άρης θα έχει τους ίδιους πιθανούς αντιπάλους σε περίπτωση που τοποθετηθεί στο γκρουπ των ισχυρών. Σε διαφορετική περίπτωση, ο δρόμος του για τον επόμενο γύρο θα είναι στρωμένος με αγκάθια. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει ομάδα από τους ισχυρούς (όχι τον ΠΑΟΚ, αφού υπάρχει σχετικός περιορισμός), όπου βρίσκονται Βασιλεία, Σλάβια, Γιουνγκ Μπόις, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αστανά, Μόλντε, Στεάουα, ΜΠΑΤΕ, Άντβερπ και πολλές γνωστές ακόμη. Οι “ευκαιρίες” είναι λίγες και εντοπίζονται στις Σούντουβα, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Μάδεργουελ, Νέφτσι, Βαντούζ και Τσουκαρίτσκι, συν όποιες ομάδες προκριθούν από τον 1ο προκριματικό γύρο, που θεωρητικά θα είναι πιο βατές.
Σημειώνεται πως η UEFA θα χωρίσει λίγο πριν από την κλήρωση τις 45 ομάδες των ισχυρών και τις 45 των ανίσχυρων σε μικρότερες υποομάδες, ώστε να διεξαχθεί πιο απλά και γρήγορα η διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι τη μέρα της κλήρωσης (15/6) οι πιθανοί αντίπαλοι κάθε ελληνικής ομάδας θα έχουν περιοριστεί σε πέντε ονόματα.
Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε ένα κενό που προέκυψε στα προκριματικά του Europa League και οδήγησε σε ανακατατάξεις ακόμα και σε εκείνα του Europa Conference League, με συνέπεια να κερδίσει ένα γύρο με την ιδιότητα του κυπελλούχου Ελλάδας. Ωστόσο, στον 3ο προκριματικό θα τοποθετηθεί στο γκρουπ των ανίσχυρων, αφού κι αυτός υιοθετεί το συντελεστή της Ελλάδας (5,640), αφού ο δικός του είναι ακόμη μικρότερος, εξαιτίας και της πολυετούς απουσίας του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μόνο τρεις ομάδες έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στους ισχυρούς σε αυτήν τη φάση, οι Ζόρια (Ουκρανία), Άντερλεχτ και Βόλφσμπεργκερ, ενώ εκεί θα βρίσκεται και η Μπράγκα αν η Πόρτο δεν κατακτήσει το κύπελλο Πορτογαλίας, συνθήκη που τη στέλνει στο Europa League. Από εκεί και πέρα, θα προκύψουν ζευγάρια από το 2ο προκριματικό γύρο και ίσως βρεθούν στους ισχυρούς και ομάδες που ακόμα είναι μετέωρες μεταξύ των δύο γκρουπ δυναμικότητας, όπως η Τβέντε και η Λουγκάνο.
Σε περίπτωση πρόκρισης του ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό γύρο, η κλήρωση της 18ης Ιουλίου (4 και 11 Αυγούστου τα παιχνίδια) θα τον βρει ξανά στους ισχυρούς. Οι αγώνες του 2ου προκριματικού γύρου δεν θα έχουν αρχίσει ακόμα, με συνέπεια να είναι ξανά μεγάλο το ενδεχόμενο να μην κληρωθεί με έναν αντίπαλο, αλλά με ένα ζευγάρι από τους ανίσχυρους. Οι ομάδες που αρχίζουν την ευρωπαϊκή πορεία τους από εκείνη τη φάση είναι δύο, η Νταντί Γιουνάιτεντ και ο Παναθηναϊκός, με συνέπεια μόνο οι Σκοτσέζοι να είναι πιθανοί αντίπαλοι.
Οι 25,000 βαθμοί του ΠΑΟΚ θα τον τοποθετήσουν στους 17 ισχυρούς σε περίπτωση που προκριθεί και στα playoffs. Η συγκεκριμένη συνθήκη είναι άκρως σημαντική, αφού μαζί του στους ισχυρούς θα βρίσκονται ομάδες από Αγγλία, Ισπανία, η Φιορεντίνα από την Ιταλία, η Νις από τη Γαλλία, η Κολωνία από τη Γερμανία και πολλά ακόμα μεγάλα ονόματα του διεθνούς ποδοσφαίρου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου (18 και 25 Αυγούστου τα παιχνίδια) και αυτήν τη φορά είναι βέβαιο ότι θα κληρωθεί με ζευγάρι, αφού δεν υπάρχει ομάδα που να βρίσκεται ήδη στους ανίσχυρους σε αυτόν το γύρο.
Τέλος, αν η ελληνική ομάδα προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης τότε θα βρίσκεται στο 1ο από τα 4 γκρουπ δυναμικότητας.
Αν ο Άρης βρεθεί στους ισχυρούς του 2ου προκριματικού γύρου και προχωρήσει στην επόμενη φάση, τότε ο συντελεστής του θα είναι τέτοιος που θα τον τοποθετήσει στο γκρουπ των ανίσχυρων. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει ήδη τρεις πιθανούς αντιπάλους, τη Ζόρια, την Άντερλεχτ και τη Βόλφσμπεργκερ που θα βρίσκονται στους ισχυρούς, καθώς και ζευγάρια που θα περιλαμβάνουν έναν ισχυρό του 2ου προκριματικού, όπως η Βασιλεία, η Σλάβια, η Γιουνγκ Μπόις κλπ. Για ακόμα μία φορά, δεν θα μπορεί να κληρωθεί με τον ΠΑΟΚ και κατ’ επέκταση με τον αντίπαλό του, αν αποκλείσει τον Δικέφαλο.
Υπάρχει όμως και το δεύτερο σενάριο. Οι Κίτρινοι τελικά να βρεθούν στους ανίσχυρους του 2ου προκριματικού γύρου και να πάρουν την πρόκριση. Μαζί με το “εισιτήριο” για τη συνέχεια, θα υιοθετήσουν και τον συντελεστή της ομάδας που απέκλεισαν, ο οποίος εξ ορισμού θα είναι μεγαλύτερος από το δικό τους (5,640). Ως εκ τούτου, έχοντας έναν καλύτερο συντελεστή, αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι στους ισχυρούς στον 3ο προκριματικό γύρο και κατά συνέπεια να έχουν πιο ευνοϊκή κλήρωση, τουλάχιστον στη θεωρία. Αν βρεθούν στους ισχυρούς δια της τεθλασμένης, τότε ισχύουν τα δεδομένα του ΠΑΟΚ, δηλαδή οι γνωστοί πιθανοί αντίπαλοι είναι η Νταντί Γιουνάιτεντ, καθώς και τα ζευγάρια που θα περιλαμβάνουν Μάδεργουελ, Νέφτσι, Καϊράτ, Όσιγεκ, Βαντούζ, Βόρσκλα και Τσουκαρίτσκι και από εκεί και πέρα όλα είναι ρευστά μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λίστες των συμμετοχών.
Σε περίπτωση που ο Άρης φτάσει στα playoffs, ισχύουν τα αντίστροφα από όσα ισχύουν για τον 3ο προκριματικό γύρο. Αν στο 2ο προκριματικό ήταν στους ισχυρούς, οπότε στον 3ο προκριματικό ήταν στους ανίσχυρους, τότε στα playoffs θα είναι ξανά στους ισχυρούς, γιατί θα υιοθετήσει το συντελεστή του ισχυρού που απέκλεισαν. Αν στο 2ο προκριματικό ήταν στους ανίσχυρους, οπότε στον 3ο προκριματικό ήταν στους ισχυρούς, τότε στα playoffs θα είναι στους ανίσχυρους, γιατί θα μπουν στην κληρωτίδα με το δικό τους συντελεστή.
Το τελευταίο σενάριο αφορά και τον Παναθηναϊκό! Οι Πράσινοι θα βρεθούν στους ανίσχυρους του 3ου προκριματικού γύρου και αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που προκριθούν στα playoffs, θα υιοθετήσουν το συντελεστή της ομάδας που απέκλεισαν. Κατά συνέπεια, αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες να είναι ισχυροί στην κλήρωση της 1ης Αυγούστου και να αποφύγουν ομάδες από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης!
Ισχυροί (30 ομάδες)
Ανίσχυροι (30 ομάδες)
Αδιευκρίνιστο
*Ενδέχεται να αγωνιστεί στο Champions League, αν κατακτήσει το πρωτάθλημα
Ισχυροί (45 ομάδες)
Ανίσχυροι (45 ομάδες)
**Ενδέχεται να αγωνιστεί στο Champions League, αν κατακτήσει το πρωτάθλημα
Αδιευκρίνιστο
*** Ενδέχεται να αγωνιστεί στο Europa League, αν η Μίντιλαντ κατακτήσει το κύπελλο
Ισχυροί (27 ομάδες)
****Ενδέχεται να αγωνιστεί στο Europa League, αν η Πόρτο κατακτήσει το Taça de Portugal
Ανίσχυροι (27 ομάδες)
Αδιευκρίνιστο
Ισχυροί (17 ομάδες)
Ανίσχυροι (17 ομάδες)
Αδιευκρίνιστο
Πηγή: sport24.gr
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement