
Σαν σήμερα (10/01) το 2001 η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό για την δεύτερη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, σε μία πρωτοφανή διαιτησία-σπρώξιμο στους ανήμπορους ερυθρόλευκους.
Οι κιτρινόμαυροι και ο κόσμος της Ένωσης θα ζούσε ένα τρομερό βράδυ, καθώς η γνωστή ερυθρόλευκη «παράγκα» είχε αρχίσει να βγάζει βαθιές… ρίζες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο διαιτητής Ποντίκης είχε βάλει ως στόχο να κρατήσει τον Ολυμπιακό μέσα στο παιχνίδι, καθώς οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν την απόλυτη κυριαρχία της αναμέτρησης, κάτι που παραδέχθηκε λίγα χρόνια αργότερα.
Δεν δόθηκε πεντακάθαρο πέναλτι στον Νικολαϊδη αλλά και τα φαλτσοσφυρίγματα έκαναν τον κόσμο που βρέθηκε στο «Ν. Γκούμας» να βράζει. Στο 46’ ο Ντέμης έβαλε δύσκολα σε ΟΣΦΠ και Ποντίκη, καθώς άνοιξε το σκορ απέναντι στο ερυθρόλευκο συνονθύλευμα.
Κάπου εκεί ανέλαβε άμεση δράση η σφυρίχτρα, όπου στο 51ο λεπτό αποβλήθηκε με (αστεία) δεύτερη κίτρινη ο Ζήκος, ενώ ήταν μοναδική ευκαιρία να αποβάλει και τον Νικολαϊδη με απευθείας κόκκινη, με το πρόσχημα έντονων διαμαρτυριών.
Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, ο αγώνας συνεχίστηκε και η Ένωση δεν μπορούσε να κάνει πλέον κάτι με 9 παίκτες, έναντι 11(+1) του Ολυμπιακού, ο οποίος και ισοφάρισε το σκορ. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κόσμο της ΑΕΚ που φώναζε «πάρτε την ομάδα και φύγετε».
Ο Πέτρος Στάθης, αποφάσισε να δώσει εντολή στους κιτρινόμαυρους παίκτες να κάνουν τους τραυματίες έτσι ώστε να λήξει το παιχνίδι. Η κατάσταση, όμως ξέφυγε και ο αγώνα διακόπηκε, με τον διαιτητή Ποντίκη να αποχωρεί με την συνοδεία ΜΑΤ.
Τελικά ο αγώνας κατοχυρώθηκε στα χαρτιά στον Ολυμπιακό, με σκορ 0-2 ενώ (έχοντας ολοκληρώσει την… δουλειά του) ο ρέφερι Ποντίκης, παραδέχθηκε την ύπαρξης ερυθρόλευκης παράγκας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ή είσαι μαζί τους ή δεν είσαι…».
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΑΕΚ: Ατματσίδης, Φερούζεμ, Καψής, Κωστένογλου,Καραγιάννης, Λάκης, Ζήκος, Κασάπης, Πέτκωφ (71΄Κωνσταντινίδης), Τσιάρτας (71΄Δέλλας), Νικολαϊδης.
Ολυμπιακός: Γεωργίου, Πατσατζόγλου (64’ Γιαννακόπουλος), Νινιάδης, Πουρσανίδης, Τζόρτζεβιτς, Πουρσανίδης, Ζε Ελίας, Κωστούλας, Γεωργάτος, Οφόρι, Αλεξανδρής, Ανατολάκης (64’ Άλβεζ)
Οι καλύτερες στιγμές της αναμέτρησης:
Η διαιτησία του Ποντίκη:
Άλλα αποτελέσματα (10/01):
1960 ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-0
1965 Νίκη Βόλου – ΑΕΚ 0-0
1971 ΑΕΚ – Εθνικός 2-1
1982 Κόρινθος – ΑΕΚ 0-1
1988 ΑΕΚ – Εθνικός 2-0
1993 Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-0
2010 ΑΕΚ – Ατρόμητος 3-3
Σημαντικά γεγονότα (10/01):
1983: Απολύθηκε ο προπονητής της Α.Ε.Κ. Zlatko Cajkovski
2000: Νέος προπονητής για την ομάδα της Α.Ε.Κ. είναι ο Γιάννης Παθιακάκης
2001: Σύμφωνα με την διεθνής ομοσπονδία ιστορίας και στατιστικής του ποδοσφαίρου(IFFHS) η Α.Ε.Κ. αναδείχθηκε ως η κορυφαία Ελληνική ομάδα για το 2000.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement