02.12
22:18

Μετάλλαξη Όμικρον: Την “προέλασή” της στην Ευρώπη μέσα σε λίγους μήνες περιμένουν οι ειδικοί

AEK1924.gr team
Advertisement

Νεαρής ηλικίας και πλήρως εμβολιασμένα είναι η πλειονότητα των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη για τα οποία υπάρχουν δεδομένα, σύμφωνα με το ECDC.

Τα “σκήπτρα” από την Δέλτα αναμένεται να πάρει μέσα στους επόμενους μήνες η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Το νέο στέλεχος, που έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στον πλανήτη, εκτιμάται ότι θα είναι υπεύθυνο για περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορονοϊού στην ήπειρο μέσα σε λίγους μήνες. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά σοβαρής νόσησης.

Η εκτίμηση θα μπορούσε να δώσει βαρύτητα στις πρώτες πληροφορίες σχετικά με την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, μεγαλύτερη από της Δέλτα, η οποία θεωρείτο μέχρι πρόσφατα το πιο μεταδοτικό από τα κύρια στελέχη του κορωνοϊού.

“Με βάση τη μαθηματική μοντελοποίηση που διεξήχθη από το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ μέσα στους επόμενους μήνες”, ανέφερε το ECDC.

Η Ευρώπη έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 79 περιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Αφρική τον περασμένο μήνα, ανέφερε το ECDC. Οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές και οι άλλες μισές έχουν εμφανίσει μόνο ήπια συμπτώματα. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας ή θανάτου.

Από τις περιπτώσεις που έχουν δεδομένα για την ηλικία και την κατάσταση εμβολιασμού, η πλειονότητα είναι νεαρής ηλικίας και πλήρως εμβολιασμένα, ανέφερε. Το ECDC δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σημείωσε ότι, καθώς τα άτομα αυτά ήταν ταξιδιώτες, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ότι είναι πιο υγιείς από τον γενικό πληθυσμό.

“Οι εμβολιασμοί για όσους είτε δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβόλιο τους και την ενισχυτική δόση για άτομα άνω των 40 ετών είναι επιτακτική ανάγκη”, δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν.

Τα μέτρα της φυσικής απόστασης, του επαρκούς αερισμού σε κλειστούς χώρους και της τηλεργασίας έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης, ανέφερε.

Πηγή: news247.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement