14.10
21:40

Οι εννέα Ελληνες ποδοσφαιριστές που παραμένουν άνεργοι και οι περιπτώσεις τους ξεχωρίζουν εν όψει Ιανουαρίου

AEK1924.gr team
Advertisement

Απαιτητική συνθήκη η ανεργία. Δύσκολη πολύ. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για επαγγελματία αθλητή, ακόμη ειδικότερα όταν είναι πρωτόγνωρη. Για εννιά ξεχωριστούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν μπόρεσαν στην διάρκειά της περασμένης μεταγραφικής περιόδου να βρουν νέα στέγη το παρήγορο είναι πως ήδη μετράμε αντίστροφα για την… επόμενη.

Φτάσαμε στα μέσα του Οκτωβρίου. Το μεταγραφικό παράθυρο, έκλεισε. Ακόμη και τα παραθυράκια που σε κάποιες εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες επιτρέπουν σχετικές σκέψεις, ρεαλιστικά δεν δικαιολογούν την ελπίδα σε όσους ξέμειναν χωρίς επαγγελματική στέγη να περιμένουν πως θα μπορέσουν, μέσα από αυτά, να την βρουν.

Όχι τουλάχιστον νωρίτερα από τον Ιανουάριο, οπότε και πάλι, η αγορά θα ανοίξει. Το SPORT24 ξεχώρισε εννιά Έλληνες ποδοσφαιριστές οι οποίοι αυτήν την στιγμή είναι άνεργοι. Το βιογραφικό τους – έξι έχουν χριστεί διεθνείς, άλλοι δύο έφτασαν μέχρι την Ελπίδων – προφανώς δεν προοιώνιζε τέτοια εξέλιξη, από την άλλη όμως δικαιολογημένα προδιαγράφει την παροδικότητα του συγκεκριμένου στάτους και πως με την αλλαγή του χρόνου, αυτό θα αλλάξει.

Ανδρέας Σάμαρης

Το όνομα του, στην επταετία που φόρεσε τη φανέλα της Μπενφίκα, σχεδόν σε κάθε μεταγραφική περίοδο πρωταγωνιστούσε σε διάφορα σενάρια εκατομμυρίων. Το τέλος της όμως, κάθε μιας, έβρισκε τον Ανδρέα Σάμαρη στο Ντα Λουζ, προτιμώντας – σχεδόν πάντα – τους Λουζιτανούς.

Αυτό το καλοκαίρι όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Παρότι είχε πρόσφατα ανανεώσει το συμβόλαιο του, διέκοψε τελικά τη συνεργασία του με τους αετούς την τελευταία μέρα του καλοκαιρινού παζαριού. Εξασφάλισε μάλιστα πως για την επόμενη διετία – οπότε και θα έτρεχε το συμβόλαιο του – η Μπενφίκα εγγυάται την 100% πληρωμή ισόποσων απολαβών, είτε καλύπτοντας τη διαφορά από την όποια συμφωνία κάνει/θα έκανε με μια ομάδα, είτε αποζημιώνοντας τον αν και εφόσον δεν έβρισκε κάποια νέα.

Ο Ανδρέας Σάμαρης με τη φανέλα της Μπενφίκα

Προσφορές είχε. Από Αραβία, Κίνα, Τουρκία. Φυσικά και από Ελλάδα. Οι περισσότεροι από τους «μεγάλους» τον πλησίασαν σε διαφορετικές στιγμές, με διαφορετικό ύψος προτάσεων, διαφορετικά πρότζεκτς και, ενίοτε, κάποιοι, παραπάνω από μια φορά.

Ο 32χρονος μέσος, ο οποίος προέρχεται από μια ανοιξιάτικη επέμβαση στον αχίλλειο, δεν θεώρησε πως είχε έρθει η ώρα του επαναπατρισμού, σταθερά ξεκαθάριζε πως προτεραιότητα του ήταν η συνέχεια στο εξωτερικό. Και ακόμη εκεί βρίσκεται ιεραρχικά. Αν παραμείνει έτσι και στην χειμερινή – πλέον – μεταγραφική περίοδο, θα φανεί οσονουπω.

Δημήτρης Σιόβας

Πέντε χρόνια στην Ισπανία. Όλα στην La Liga. Μια τετραετία στην Λεγκανές και όταν υποβιβάστηκε, το καλοκαίρι του ’20 μετακόμιση στην Ουέσκα. Ο υποβιβασμός και της τελευταίας, καθοριστικός. Το συμβόλαιο του “ασήκωτο” για τα δεδομένα της Segunda, όπως άλλωστε και η φήμη και το κύρος του.

Νωρίς το καλοκαίρι αρνήθηκε τα (πολλά παραπάνω) εκατομμύρια από την αραβική χερσόνησο. Επανήλθαν κάποια στιγμή, με άλλες κρούσεις, ο ίδιος όμως, οικογενειακά δεν ήταν (τόσο) θετικός να κάνει τέτοιο ταξίδι. Το timing για τον επαναπατρισμό έμοιαζε ιδανικό, πλέον, στα 33 του. Δεν προέκυψε.

Όπως δεν τελεσφόρησαν, έστω και in extremis, οι συζητήσεις του με διάφορες ισπανικές ομάδες (Οσασούνα, Ράγιο) για να παρέμενε στα σαλόνια της La Liga. Και έτσι, ο Δημήτρης Σιόβας επέστρεψε στα παλιά του λημέρια, κάνοντας πλέον προπονήσεις στον Πανιώνιο προκειμένου να διατηρηθεί ακμαίος, διεκδικώντας (αν στο μεσοδιάστημα δεν δελεαστεί από κάτι… εξωτικό ή προκύψει κάτι έκτακτο στην Ισπανία, όπως προβλέπεται βάσει σχετικών κανονισμών, που να τον ικανοποιεί) τον Ιανουάριο την επιστροφή του στην… κανονικότητα.

Γιάννης Γιαννιώτας

Το τελευταίο του ενενηντάλεπτο το έκανε 9 Φεβρουαρίου. Το τελευταίο του γκολ, το πανηγύρισε στις 20 Δεκεμβρίου. Παιχνίδια πήρε στον Απόλλωνα, η διετία του όμως στη Λεμεσό, πέραν του εμφανούς για όλους αποτυπώματος του covid, δεν βοήθησε ούτε τον Γιάννη Γιαννιώτα ούτε και τον κυπριακό σύλλογο.

Έτσι, μετά το τέλος μιας στείρας διετίας, που παρά τις μεγάλες επενδύσεις του συλλόγου κράτησε τον Απόλλωνα μακριά από τίτλους για 15η συναπτή σεζόν, μάλλον συναινετική ήταν η απόφαση για “χωρισμό” και χωρίς ουσιαστικά ούτε καν συζήτηση για επέκταση συνεργασίας, τερματίζοντας έτσι και τη δεύτερη θητεία του Γιαννιώτα στη Μεγαλόνησο (είχε προηγηθεί η διετία 2015-17 στον ΑΠΟΕΛ).

Ο Γιαννιώτας με τη φανέλα της ΑΕΚ απέναντι στον Άρη

Το όνομα μπλέχτηκε σε διάφορα σενάρια, διάφορων τόπων, από Τουρκία ως και Σκανδιναβία και από Ελλάδα ως (όχι ιδιαίτερα πρεστιζάτες) αραβικές χώρες, ως και τα μέσα του φθινοπώρου, χωρίς όμως happy end. Αυτό, ευκταία για τον 28χρονο μεσοεπιθετικό, μετατίθεται πλέον για τον Ιανουάριο.

Αρης Σοϊλέδης

Το τζογάρισμα με την επιλογή της άσημης Μποτοσάνι, το καλοκαίρι του 2018, για τον τότε 27χρονο Αρη Σοϊλέδη, απέδωσε. Έναν χρόνο μόνο χρειάστηκε για να μετακομίσει στην Στεάουα. Στο Βουκουρέστι μπήκε με… χίλια, αλλά οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου club ξεπερνάνε κατά πολύ αυτές που όρισε και δημιούργησε η πανδημία.

Έχασε τη θέση του και ουσιαστικά είναι ανενεργός για πάνω από έναν χρόνο. Τελευταίο του παιχνίδι στις 27 Σεπτεμβρίου του 2020, η αποχώρηση όμως από την Στεάουα συντελέστηκε μόλις στις αρχές του καλοκαιριού. Ο επαναπατρισμός αποτέλεσε βασικό ζητούμενο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης μεταγραφικής για τον 30χρονο πλέον αριστερό μπακ, χωρίς όμως να ικανοποιηθεί. Στην επόμενη…

Βασίλης Πλιάτσικας

Ξεκάθαρο από όσα μοιράστηκε στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να τα… βάψει μαύρα επειδή απλώς τον βρήκε ο Οκτώβριος χωρίς ομάδα. Αυτό δα έλειπε. Στα 33 του πλέον ο Βασίλης Πλιάτσικας, έχει περάσει, έχει γευτεί στην καριέρα του όσα άλλοι δεν θα βίωναν σε περισσότερες. Και όχι μόνο ποδοσφαιρικά, αλλά και ανθρώπινα.

Έκλεισε την περασμένη χρονιά στην Παναχαϊκή, στο πρωτάθλημα… εξπρές της Super League 2, ζώντας και αυτός, από πρώτο χέρι, τα όσα σίγουρα πρωτόγνωρα έχει να προσφέρει ο μαγικός κόσμος της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής ποδοσφαιρικής κατηγορίας της χώρας μας.

Ο Βασίλης Πλιάτσικας στη συνέντευξη του στον Ηλία Καλλονά και το SPORT24

Εμπειρία που δεν γίνονταν να μακροημερεύσει, φέρνοντας τον προς αναζήτηση νέας επαγγελματικής στέγης από τις αρχές του καλοκαιριού. Στα μέσα του φθινοπώρου και ακόμη κρατεί η αναζήτηση, το μόνο σίγουρο είναι πως το πως και πότε αυτή θα τελειώσει ο αλλοτινός Έλληνας διεθνής μέσος ορίζει.

Γιώργος Γκαλίτσιος

Αισίως συμπλήρωσε δέκα χρόνια εκτός Ελλάδας. Τα δύο τρία ουσιαστικά της επαγγελματικής του καριέρας. Τα οκτώ τα πέρασε στο Βέλγιο, με την τελευταία διετία να τον βρίσκει στην Κύπρο και στην Ανόρθωση, κατακτώντας με την “Κυρία” τον περασμένο Μάιο το εκεί Κύπελλο.

Μάλλον κοινή η απόφαση να μην συνεχιστεί η μεταξύ των δυο πλευρών συνεργασία, με τον 35χρονο πλέον Γιώργο Γκαλίτσιο, να ψάχνεται έκτοτε για την έβδομη και τελευταία (;) ομάδα της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας του. Το όνομα του συζητήθηκε σε διάφορα σενάρια που προέβλεπαν επαναπατρισμό, η υλοποίησή τους όμως, αν και εφόσον πραγματοποιηθεί έχει πλέον πάρει παράταση για τον Ιανουάριο.

Νίκος Καινούργιος

Στα 21 του, βρέθηκε από την Football League και την Σπάρτη στην Ζούλτε Βάρεγκεμ. Κάτι παραπάνω από άλμα, χρειάστηκε πολλά περισσότερα από… πίστη για να ανταποκριθεί. Το έκανε αξιοπρεπέστατα ο Νίκος Καινούργιος, ειδικά στη δεύτερη σεζόν του στο βελγικό πρωτάθλημα, ολοκληρώνοντας την με 15 συμμετοχές και 2 γκολ. Καθόλου άσχημα για αριστερός μπακ.

Επιδόσεις που παρά ταύτα δεν αποδείχτηκαν ικανές να τον κρατήσουν στο Βάρεγκεμ. Αρκετό μέρος του καλοκαιριού το πέρασε με την θεωρητική εξασφάλιση της επιστροφής στα εγχώρια και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, ωστόσο η κατάληξη δεν αποδείχτηκε η προσδοκώμενη.

Από την στιγμή λοιπόν που δεν ευοδώθηκε η εν λόγω προοπτική, αλλά και η έκτοτε αναζήτηση ανά την Ευρώπη, η χειμερινή μεταγραφική περίοδος αποτελεί πλέον το χρονικό ορόσημο της επανόδου στην αγωνιστική δράση για τον 23χρονο αριστερό μπακ.

Μιχάλης Μανιάς

Πενήντα και ένα γκολ καριέρας σε έξι σεζόν στη Super League Interwetten. Καθ’ όλα αξιοπρεπής (τουλάχιστον) απολογισμός για έναν επιθετικό, ο οποίος μέσω αυτής του της συνέπειας χρίστηκε και διεθνής (για μια και μοναδική φορά, τον Μάιο του 2018, ξεκινώντας μάλιστα βασικός σε ένα φιλικό με τη Σαουδική Αραβία).

Ο Μανιάς στην προετοιμασίας της Πογκόν Στσέσιν

Το εξωτερικό δεν το φοβήθηκε ο Μιχάλης Μανιάς. Το κυνήγησε τρεις φορές. Βέλγιο (Βέστερλο) για ένα φεγγάρι πριν τέσσερα χρόνια και την τελευταία διετία, διαδοχικά σε Πολωνία (Πογκόν) και Κύπρο (Ανόρθωση). Αναποτελεσματικές σεζόν, οδήγησαν στην καλοκαιρινή του… διαθεσιμότητα, με σειρά μνηστήρων. Ιωνικός και Απόλλωνας Σμύρνης αυτοί που φλέρταραν εντονότερα με τον 31χρονο φουνταριστό, στο τέλος του καλοκαιριού ήταν κοντά στην Ξάνθη, εν τέλει όμως την απαιτούμενη απόσταση, με κανέναν δεν την κάλυψε.

Γιαννης Ποτουρίδης

Για το αριστερό του πόδι, στο ξεκίνημα της καριέρας του στον Ολυμπιακό, γράφτηκαν… ύμνοι. Ποτέ δεν είναι εύκολος ο δρόμος προς την καθιέρωση στους “ερυθρόλευκους”, η ευχέρεια όμως του Γιάννη Ποτούριδη να αγωνιστεί τόσο στόπερ όσο και αριστερός μπακ, πάντα του έβρισκε δουλειά ακόμη και αν δεν μπόρεσε να σταδιοδρομήσει στους πρωταθλητές Ελλάδας.

Πλατανιάς, Πανθρακικός, ΑΕΛ, ΟΦΗ, σε όλες βασικός σε επίπεδο Super League Interwetten, με βραχύβιες απόπειρες στο ενδιάμεσο σε Ιταλία (Νοβάρα) και Πολωνία (Μιεστ Λέγκνιτσα). Η διετία της πανδημίας τον έφερε στο πλέον εξωτικό προορισμό της καριέρας του, την Νότια Αφρική, όπου και αγωνίστηκε με την Cape Town City.

Με αυτή την σίγουρα ασυνήθιστη για Ελληνα ποδοσφαιριστή επαγγελματική εμπειρία πλέον στο βιογραφικό του, ο 29χρονος πολυσύνθετος αμυντικός κυκλοφορεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου ελεύθερος.

Πηγή: sport24.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement