Το AEK1924.gr σκιαγραφεί το νέο προπονητή της ΑΕΚ, Αργύρη Γιαννίκη, με τα κύρια του χαρακτηριστικά να είναι το ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο.
Ο Αργύρης Γιαννίκης αποτελεί και επίσημα από χθες το βράδυ το νέο προπονητή της ΑΕΚ, για να αντικαταστήσει τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, παίρνοντας την ευκαιρία απ’ την Ένωση να δουλέψει σε μια μεγάλη ομάδα με στόχο τον πρωταθλητισμό.
Ο Ελληνογερμανός τεχνικός, που τον γνωρίσαμε στο ελληνικό κοινό, απ’ το επιτυχημένο πέρασμα του τα τελευταία δυο χρόνια απ’ τον ΠΑΣ Γιάννινα, καλείται από σήμερα να σηκώσει μανίκια και να πιάσει δουλειά με την φόρμα της ΑΕΚ, έχοντας την ερχόμενη Κυριακή κόντρα στον Ατρόμητο το επίσημο ντεμπούτο του.
Το AEK1924.gr σκιαγραφεί τον νέο προπονητή της ΑΕΚ, Αργύρη Γιαννίκη, παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά του, το στυλ παιχνιδιού που επιθυμεί να παίζει η ομάδα του, το σχηματισμό που επιλέγει, αλλά και που επικεντρώνεται στην προπόνηση και τι ζητάει απ’ τους παίκτες του.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νυρεμβέργη, ο Αργύρης Γιαννίκης σπούδασε προπονητική στην γερμανική σχολή της Κολωνίας, που ως γνωστόν πρόκειται για την πιο δύσκολη και φημισμένη σχολή προπονητών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Μια σχολή που εκπαιδεύει τους προπονητές για να πάρουν το πτυχίο τους, με αυστηρά πρότυπα, σε κομμάτια προπόνησης, τακτικής, πειθαρχίας και ψυχολογίας, θέλοντας να βγάλουν προπονητές ολοκληρωμένους με σωστή νοοτροπία για το ποδόσφαιρο, ακόμα και χωρίς να είχαν καριέρα πάνω στο ποδόσφαιρο.
Η συγκεκριμένη σχολή μάλιστα, προετοιμάζει τους προπονητές και τους επισημάνει στοιχεία που χρειάζονται όσο τίποτα άλλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, με βασικά κριτήρια, η πίεση παντού, η ταχύτητα, τα τρεξίματα, η ένταση και η συνοχή, αλλά και η συνεχώς κίνηση χωρίς την μπάλα.
Ο Γιαννίκης λοιπόν σπούδασε όλα τα παραπάνω για να τα δουλεύει στις ομάδες του και τα έχει υιοθετήσει στην μέχρι τώρα καριέρα του, έχοντας μάλιστα και ως συμμαθητές του, τον νυν τεχνικό της Μπάγερν Μονάχου, Γιούλιαν Νάγκελζμαν, αλλά και τον Ντομένικο Τεντέσκο που μέχρι να απομακρυνθεί ήταν προπονητής στη Σπάρτακ Μόσχας.
Ένα απ’ τα βασικά στοιχεία του Ελληνογερμανού τεχνικού είναι αναμφίβολα, η τακτική στο ποδόσφαιρο, την οποία δουλεύει καθημερινά με ωραίο τρόπο για την εξέλιξη του ποδοσφαιριστή και χωρίς να γίνεται βαρετός και φορτικός, με λίγη θεωρία και πολύ άσκηση.
Πειραματίζεται και ψάχνεται με τα συστήματα, ψάχνοντας ανάλογα το ματς το ιδανικό σχηματισμό για να παρουσιαστεί η ομάδα του, με τον εκάστοτε αντίπαλο.
Με τα δείγματα που έχουμε απ’ το πέρασμα του στον ΠΑΣ Γιάννινα, δούλεψε κατά κύριο λόγο με το 4-4-2, αλλά απ’ την στιγμή που είχε στη διάθεση του τον Αλέξανδρο Καρτάλη, γύρισε τον σχηματισμό σε 4-2-3-1, αλλά όπως προείπαμε ψάχνεται συνεχώς και δοκιμάζει ανάλογα τις ανάγκες του ματς διάφορους σχηματισμούς.
Απ’ εκεί και έπειτα, ο Γιαννίκης είναι υπέρ του επιθετικού ποδοσφαίρου, θέλει η ομάδα του να προσπαθεί να επιβάλλει τον ρυθμό της στον αντίπαλο, να κρατήσει μπάλα και να δημιουργήσει επιθέσεις στην αντίπαλη εστία.
Κάτι που το έπραξε με τον ΠΑΣ Γιάννινα, χωρίς να έχει σε καμία περίπτωση τα “όπλα” (ποδοσφαιριστές) που θα βρει στην ΑΕΚ, καταφέρνοντας στην πρώτη του χρονιά να πάρει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, ενώ την δεύτερη να εξασφαλίσει με περίπατο τον στόχο της παραμονής, παίζοντας ωραίο -επιθετικό- ποδόσφαιρο και να αποτελέσει την έκπληξη του πρωταθλήματος, βγάζοντας την ομάδα στην 9η θέση της βαθμολογίας, αλλά και να φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου, βάζοντας δύσκολα στον Ολυμπιακό, που τελικά κατάφερε να προκριθεί στον τελικό (1-1 στα Ιωάννινα, 3-1 στο Φάληρο).
Βασικό συστατικό της επιτυχίας του, είναι η φυσική κατάσταση, θέλει η ομάδα του να έχει τρεξίματα και να τρέχει την περισσότερη ώρα του αγώνα, πιέζοντας ψηλά τον αντίπαλο μέχρι την αντίπαλη περιοχή του και πνίγοντας τα χαφ του.
Σημαντικό ρόλο στην ΑΕΚ του Αργύρη Γιαννίκη, φαίνεται πως θα παίξει και το κομμάτι της πειθαρχίας, λόγω της γερμανικής φιλοσοφίας του, πιστεύει ότι είναι το “Α & Ω” σε μια ομάδα τα θέματα πειθαρχίας, για να κρατούνται ισορροπίες εντός των αποδυτηρίων και να είναι δίκαιος προς όλους.
Μάλιστα, όσοι τον γνωρίζουν, μιλούν ότι είναι αμείλικτος στο συγκεκριμένο κομμάτι και δεν είναι διατεθειμένος να δώσει ευκαιρίες σε αυτούς που θα υπό πέσουν σε παράβαση σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων, είναι της νοοτροπίας να δίνει “κίτρινη κάρτα” (προειδοποίηση) στην πρώτη παράβαση και… “κόκκινη κάρτα” στην δεύτερη, όπως δηλαδή ένας διαιτητής σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Βέβαια, γνωρίζει πολύ καλά ότι θέλει να είναι δίπλα στον ποδοσφαιριστή και να έχει ενωμένα τα αποδυτήρια, ξέροντας πολύ καλά ότι ως “οικογένεια” μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα η ομάδα και γι’ αυτό η επιθυμία του είναι να βρίσκεται κοντά στους παίκτες του, έχοντας τον σεβασμό τους, όπως και ο ίδιος του σέβεται.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν, πρέπει ο Ελληνογερμανός τεχνικός να τα αποδείξει στον αγωνιστικό χώρο, ώστε να αρχίσουμε σιγά σιγά να τα βλέπουμε μέσα στο επόμενο διάστημα.
Το στοίχημα όμως, όλου του πρότζεκτ Γιαννίκη στην ΑΕΚ, είναι αν ο πρώην προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, καταφέρει να ελέγχει την δική του πίεση και την απειρία του όντας προπονητής μιας μεγάλης ομάδας, αλλά τα αποδυτήρια με παίκτες προσωπικότητες, το οποίο θα είναι κάτι εντελώς νέο, αλλά και δελεαστική δοκιμασία για τον ίδιο.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement