24.9
00:08

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Ρεαλιστικό σενάριο τα 74.000 κρούσματα σε παιδιά έως το τέλος του 2021

AEK1924.gr team
Advertisement

Για έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά, μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας, μάλιστα, μία εφιαλτική πρόβλεψη ότι θα έχουμε 74.000 μολύνσεις σε παιδιά έως το τέλος του 2021

Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μόνο μέσα σε διάστημα επτά ημερών, η αύξηση που σημειώθηκε, υπολογίζεται στο 14%, ενώ πλέον τα νέα μέτρα είναι πάντα στο τραπέζι των ειδικών, οι οποίοι βλέπουν ότι το άνοιγμα των σχολείων φέρνει και έξαρση στα κρούσματα. Ηδη μέσα σε διάστημα 24 ωρών έκλεισαν δύο τμήματα σε δημοτικό σχολείο της Νεάπολης Συκεών ενώ «λουκέτο» μπήκε και σε δημοτικό σχολείο του δήμου Ιεράπετρας στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό οι 7 από τους 15 μαθητές συνολικά. Πάντως, παρά το «λουκέτο» που μπαίνει είτε σε τμήματα είτε και σε ολόκληρο το σχολείο λόγω των κρουσμάτων, η κυβέρνηση επιμένει: «Πεποίθησή μας ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά με το σχέδιο που έχουμε».

Σε μία ακόμη προσπάθεια να πειστούν οι γονείς να πουν «ναι» στον εμβολιασμό των παιδιών τους ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζει ότι υπάρχουν δύο σενάρια μέχρι το τέλος του έτους, για τα κρούσματα στα παιδιά. Σύμφωνα με τον ίδιο:

  • Το καλό σενάριο είναι να έχουμε 12.000 κρούσματα σε παιδιά έως το τέλος του 2021
  • Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να έχουμε 74.000 κρούσματα σε παιδιά έως το τέλος του 2021

Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε: «Μιλάμε για το σύνολο της χώρας, αυτή τη στιγμή η τάση που αναπτύσσεται είναι ότι είναι εφικτό μέχρι το τέλος του χρόνου, μεσοσταθμικά, το 44% των νέων κρουσμάτων να είναι παιδιά κάτω των 18». Ερωτηθείς αν το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων θα εντοπιστεί στη Βόρεια Ελλάδα, υποστήριξε: «Σε μεγάλο βαθμό ναι. Βέβαια, τα παιδιά του Δημοτικού θα είναι ανεμβολίαστα. Άρα, η δυνατότητα να μολυνθούν είναι ίδια παντού. Αυτό που αλλάζει είναι ότι μπορεί τα ποσοστά να είναι τα ίδια ή οι πιθανότητες να είναι οι ίδιες αλλά διαφέρει το τελικό αποτέλεσμα ως προς τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουμε με βάση τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην αντίστοιχη πληθυσμιακή κοινότητα. Δηλαδή, πράγματι στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή έχουμε σημαντικά μεγαλύτερη διασπορά από την Αττική για παράδειγμα, ο τελικό κίνδυνος των παιδιών στη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερος από ότι των παιδιών της Αθήνας με την έννοια ότι υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Ναι μεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες τα παιδιά του δημοτικού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κολλήσουν αλλά η πίεση που θα δέχονται πληθυσμιακά θα είναι πολύ μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη. Άρα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το να μειώσουμε τη διασπορά και με τον εμβολιασμό και με άλλα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις γιατί υπάρχουν πράγματα που αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό ως κοινωνία τα έχουμε περίπου ξεχάσει. Δηλαδή αποστάσεις δύσκολα κρατάμε, το οποίο είναι τελείως λανθασμένο και καταλαβαίνετε ότι είναι προβληματικό και μένουμε μόνο στη λογική ότι «είπαν ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κάνουμε αυτό και εκείνο». Ναι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε οι εμβολιασμένοι αλλά ένα 13% από αυτούς θα επιμολυνθεί και είναι σημαντικό αυτό το 13% να μην έχει μολύνει άλλους εμβολιασμένους ή άλλους ανεμβολίαστους».

Για τα τοπικά περιοριστικά μέτρα: «Είναι σωστή η στάση της οποιαδήποτε κυβέρνησης και της συγκεκριμένης πάρα πολύ σωστή να παίρνουμε τοπικά μέτρα. Από την άλλη μεριά εγώ θέλω να έχουμε στο μυαλό μας όλες τις επιλογές. Ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι μας ταπεινώνει σαν ανθρώπους η πανδημία, η δύναμη της φύσης γενικότερα, δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα. Πρέπει να είσαι ανοιχτός, προσαρμοστικός για να μπορέσεις να είσαι όσο πιο αποτελεσματικός μπορείς αλλά το ζήτημα είναι πως θα προλάβεις να το αποφύγεις αυτό. Να αποφύγεις την ανάγκη να πάρεις ακόμα και τοπικό lockdown και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρέπει όλα τα μέτρα που θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει για να αποφύγουμε πολύ μεγαλύτερη πίεση».

Σχολεία: Προς αναθεώρηση το πρωτόκολλο λειτουργίας

Έτσι, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων, η αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες δείχνει πως οι επιστήμονες συζητούν την αναθεώρηση του σχολικού πρωτοκόλλου, αφού η διασπορά μοιάζει να ξεφεύγει από τα νούμερα «ασφαλείας». Μιλώντας, μάλιστα, στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Μάριος Λαζανάς, έδειξε να τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του πρωτοκόλλου του «50+1» ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η εκτίμηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, ο οποίος είχε επισημάνει τους κινδύνου εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. Θέση για όσα ισχύουν στα σχολεία σε περίπτωση θετικού κρούσματος, πήρε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία μεταξύ άλλων επανέλαβε πως σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, όλα πληρωμένα από το κράτος.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα νούμερα σε ανεμβολίαστους μαθητές είναι μεγάλα και αγγίζουν το 70% (περίπου το 1/3 της μαθητικής κοινότητας έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον μία δόση εμβολίου με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων.

Σχολεία: Πότε κλείνει μία τάξη – Ολα τα μέτρα που ισχύουν

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τα τωρινά μέτρα που ισχύουν για τα σχολεία, προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού self test, για τους μαθητές, το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον 10 ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα αναστέλλει μέχρι τώρα τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Πηγή: reader.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement