03.5
11:28

Τα δεδομένα για τα στόπερ ενόψει καλοκαιριού

Κώστας Κοσικίδης
Advertisement

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ έχουν ξεκινήσει ήδη στην ατζέντα τους, το… “ξήλωμα” και το ράψιμο της αμυντικής γραμμής, έχοντας κάποια δεδομένα στα χέρια τους ενόψει καλοκαιριού.

Πλέον, δεν αποτελεί μυστικό, αλλά κίνηση αναμενόμενη ότι η Ένωση το ερχόμενο καλοκαίρι θα προχωρήσει στο ολικό… λίφτινγκ, της αμυντικής της γραμμής, έπειτα απ’ τα 66 γκολ που έχει δεχτεί σε όλες τις διοργανώσεις απ’ την αρχή της σεζόν.

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ, κυμαίνονται σε αυτόν τον ορίζοντα για να αλλάξουν κυρίως την αμυντική γραμμή, έχοντας όμως κάποια δεδομένα στα χέρια τους, είτε από συμβόλαια που λήγουν (βλ. Τσιγκρίνσκι), είτε από συμβόλαια που θέλουν να ξεφορτωθούν, είτε από πιθανές πωλήσεις.

Το AEK1924.gr, αναλύει λίγο τα δεδομένα για τα στόπερ της ΑΕΚ, για το τι έχει στα χέρια της και τι θα ζητήσει για την ενίσχυση της το καλοκαίρι για να διαμορφώσει την αμυντική της γραμμή.

Οι σίγουροι Λάτσι, Σβάρνας και… Γούτας

Η πιο εύκολη υπόθεση είναι να ξεκινήσουμε απ’ τα εύκολα δεδομένα και απ’ τους σχεδόν σίγουρους, για να παραμείνουν και του χρόνου στην ομάδα.

Ζίγκα Λάτσι: Ο Ζίγκα Λάτσι είναι ότι πιο ελπιδοφόρο και φιλόδοξο project που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ και προφανώς δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο περίπτωση να υπάρξει διάθεση απ’ την ομάδα για την απομάκρυνση του, την δεδομένη χρονική στιγμή. Άρα το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει στο ρόστερ και για την επόμενη σεζόν, αξίζοντας να αναφερθεί ότι το συμβόλαιο του λήγει το 2023, αλλά οι Κιτρινόμαυροι έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία για την επέκταση του, για ακόμα τρία χρόνια.

Στράτος Σβάρνας: Απ’ την άλλη τα δεδομένα του Έλληνα στόπερ είναι λίγο διαφορετικά αλλά στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς αυτός έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025, η Ένωση είναι διατεθειμένοι να μην τον βάλει σε κάποια… black list για να τεθεί προς πώληση, αλλά δεν θα κλείσει την πόρτα αν σε περίπτωση έρθει κάποια πρόταση που να την ικανοποιήσει. Με λίγα λόγια ο Σβάρνας είναι απ’ τους σίγουρους, αλλά σε περίπτωση πιθανής πρότασης η ΑΕΚ θα το συζητήσει.

Δημήτρης Γούτας (;): Ένας απ’ τους σίγουρους του κιτρινόμαυρου ρόστερ για του χρόνου, είναι ένας παίκτης που δεν ανήκει στο φετινό και κανονικά θα έπρεπε να συμπεριληφθεί με τις “προσθήκες”, αλλά λόγω ότι έχει κλείσει η συμφωνία εδώ και καιρό, τότε είναι καλύτερο να συμπεριληφθεί στους “σίγουρους”, αν και επίσημα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αναφορά για συμφωνία ΑΕΚ – Γούτα. Απ’ εκεί και έπειτα, ο Έλληνας αμυντικός διανύει μια πολύ καλή σεζόν στον Ατρόμητο και θεωρείται δεδομένο ότι θα προσθέσει κάτι διαφορετικό στα στόπερ της ομάδας, με αρκετούς εντός ΑΕΚ να πιστεύουν ότι αν υπήρχε από φέτος αντί κάποιων άλλων θα είχε αποδώσει πολύ καλύτερα.

Οι αβέβαιοι Χνίντ και… Νεντελτσιάρου

Στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης μας είναι οι… αβέβαιοι, ή καλύτερα αν θέλετε οι παίκτες που θα ήθελε η ΑΕΚ να “ξεφορτωθεί” το συντομότερο δυνατό και να μην ταλαιπωρηθεί για το πως θα μπορούσε να τους αποδεσμεύσει απ’ το κιτρινόμαυρο ρόστερ του χρόνου.

Νασίμ Χνίντ: Πρώτος και καλύτερος που δεν έπεισε στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη και η ΑΕΚ θα ήθελε να είχε αποδεσμευτεί απ’ το περασμένο… Γενάρη, είναι ο Τυνήσιος αμυντικός, ο οποίος έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2024 (!), το οποίο είναι και πιθανό να αποτελέσει αγκάθι για τους Κιτρινόμαυρους. Η Ένωση θέλει είτε να τον πουλήσει (πράγμα δύσκολο για την ώρα), είτε να τον παραχωρήσει δανεικό, αφήνοντας ανοιχτή θέση για να αντικατασταθεί.

Ιονούτ Νεντελτσιάρου: Μια διαφορετική περίπτωση είναι αυτή του Ρουμάνου στόπερ, ο οποίος είχε ξεκινήσει πολύ καλά στη σεζόν με καλές προοπτικές, όλο όσο χρονικό διάστημα πέρναγε τόσο έπεφτε η απόδοση του, φτάνοντας πλέον στο σημείο μηδέν, που όποτε παίζει, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε κάποιο λάθος που θα στοιχίσει στην ομάδα. Πρόκειται για στόπερ που είναι αρκετά ασταθής και στην καλή του ημέρα, πιάνοντας σούπερ απόδοση, μπορεί να κάνει μια… γκάφα και να το πληρώσει η ομάδα. Γι’ αυτό τον λόγο, οι απόψεις διίστανται, αλλά οι περισσότεροι πλέον γέρνουν ότι θα ήταν καλύτερο να απομακρυνθεί, παρότι και αυτουνού το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι του 2024, άρα δεν θα είναι εύκολη περίπτωση, παρότι μιλάμε για έναν διεθνή με την Εθνική Ρουμανίας.

Η ξεχωριστή επιλογή Τσιγκρίνσκι

Στα δεδομένα των στόπερ της ΑΕΚ, υπάρχει και μια περίπτωση διαφορετική απ’ τις άλλες, με την ίδια την ομάδα να την αντιμετωπίζει διαφορετικά απ’ τις υπόλοιπες και αυτή πρόκειται για τον Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι.

Ο Ουκρανός αμυντικός που λήγει το συμβόλαιο του, το καλοκαίρι, θα ήθελε να συνεχίσει ακόμα ένα και δυο χρόνια το ποδόσφαιρο, καθώς δεν νιώθει έτοιμος να αποσυρθεί απ’ την ενεργό δράση. Η Ένωση ιδανικά θα ήθελε να κρεμάσει τώρα τα παπούτσια του, συζητώντας μαζί του να αναλάβει μια διαφορετική θέση σε κάποιο άλλο πόστο. Όμως, η θέληση του “Τσίγκρί”, αλλάζει λίγο τα δεδομένα και τα περιπλέκει. Η ΑΕΚ και με αυτά τα δεδομένα, είναι διατεθειμένη να κρατήσει τον Τσιγκρίνσκι για ακόμα ένα χρόνο, καθώς τον εκτιμάει απεριόριστα για την προσωπικότητα του και τον επαγγελματισμό του, αλλά πλέον θα πρέπει να γίνει με διαφορετικούς όρους.

Πιθανότατα, η Ένωση ξέροντας ότι ο Ουκρανός παίζει στη σεζόν μαξίμουμ 20 συμμετοχές, θέλει να είναι σαφής απέναντι του και προτείνοντας του ένα συμβόλαιο με ελάχιστα μειωμένες αποδοχές, αλλά γνωστοποιώντας του, ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει την σεζόν, βρισκόμενος στις πρώτες επιλογές του επόμενου προπονητή, καθώς έχει σκοπό να προχωρήσει σε μεταγραφικές κινήσεις. Απ’ εκεί και έπειτα, θα αποφασίσει ο “Τσίγκρι” για το αν θα δεχτεί ή όχι την πρόταση της Ένωσης, ώστε να παραμείνει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο κάποιες συζητήσεις, αλλά μέχρι εκεί.

Οι προσθήκες

Οι Κιτρινόμαυροι απ’ εκεί και έπειτα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, θα προχωρήσει σε μεταγραφικές κινήσεις, τουλάχιστον με δυο στόπερ, ανάλογα βέβαια, για το πως θα εξελιχθούν και οι αποδεσμεύσεις των υπαρχόντων στόπερ της ομάδας. Η προσθήκη για την συγκεκριμένη θέση που θέλει να κάνει η ΑΕΚ και θα πρέπει να θεωρείται και σίγουρη, είναι για στόπερ που να έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, ώστε να στηριχτεί πάνω του η αμυντική γραμμή και να αποτελέσει την κολώνα της ομάδας, αντικαθιστώντας επί της ουσίας τον “Τσίγκρι” με την μια περίπτωση που κοιτάνε έντονα οι Κιτρινόμαυροι να είναι ο Νταμιέν Ντα Σίλβα.

Η δεύτερη προσθήκη για την συγκεκριμένη θέση και η οποία δεν είναι σίγουρη και θα κριθεί όπως προ είπαμε απ’ τις αποδεσμεύσεις, θέλουν να είναι μια επιλογή που θα προορίζεται για τον παρτενέρ του στόπερ-ηγέτη, η οποία όμως, θα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά θα διεκδικήσει την θέση της, με τους υπάρχοντες στόπερ στο ρόστερ της ομάδας, με τους Λάτσι, Σβάρνα και -πιθανόν- Γούτα, έχοντας όμως διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ τους τρεις.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν και αν η ΑΕΚ καταφέρει να αποδεσμεύσει τους Χνίντ και Νεντελτσιάρου, κρατήσει τον Τσιγκρίνσκι, παραμείνουν οι τρεις “σίγουροι” και προχωρήσει και στην ενίσχυση της, τότε θα έχει συνολικά πέντε στόπερ (Λάτσι, Σβάρνας, Γούτας και δυο μεταγραφές), με μπόνους τον Ουκρανό στόπερ.

Advertisement