Στον ραδιοφωνικό σταθμό, ΘΕΜΑ 104,6, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι σε περίπου έναν μήνα, φοβάται ένα νέο πιο αυστηρό lockdown.

«Φοβάμαι ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε έκρηξη και σε 3-4 εβδομάδες θα έχουμε  ένα νέο lockdown σκληρότερο, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων», δήλωσε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι υπολογίζει, πως με βάση τα δικά του μοντέλα, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα και ότι διαφωνεί κάθετα με απόψεις που ισχυρίζονται ότι τα ενεργά κρούσματα είναι 10.000.

Κατά την εκτίμηση του είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή η κατάσταση και εξέφρασε την ανησυχία του ότι το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς «το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση» δηλαδή από τα 500-600 κρούσματα τη μέρα και όχι από τα 100-200 από τα οποία ξεκινούσε τον Οκτώβριο. Ο καθηγητής εξέφρασε επιπλέον την αγωνία του, ότι ενδεχομένως να δούμε πλέον και περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.

Επιπλέον ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του βλέποντας τα κρούσματα να σταθεροποιούνται πάνω από 600 χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις Κυριακές και τις Δευτέρες, λόγω του ότι δεν είναι εργάσιμες ημέρες και γίνονται λιγότερα τεστ.

«Σίγουρα οι γιορτές και όλο το άνοιγμα που έγινε, διπλασίασαν τη δυναμική της επιδημίας, μπορεί να μην το επηρέασαν σε βαθμό μη ελεγχόμενο, αλλά όμως το επηρέασαν και φάνηκε αυτό το αποτύπωμα, καθώς στις 15-20 Ιανουαρίου, η πρόβλεψη ήταν αν συνεχίζαμε με το lockdown και χωρίς ν’ ανοίξουμε την οικονομία και τα σχολεία, θα είχαμε μεταξύ 50-100 κρουσμάτων. Το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων επηρέασαν αυτή τη δυναμική, με αποτέλεσμα να έχουμε 500-600 κρούσματα το διάστημα 8-10 Ιανουαρίου μέχρι 20 Ιανουαρίου. Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης εκτιμώ ότι αυτό θα παγιωθεί, θα προσεγγίσουμε 800 κρούσματα και πάνω και το θέμα είναι αν θα ξεφύγει η κατάσταση».

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και για τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, υπολογίζει έως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20-30% του πληθυσμού.

Αυτό όπως είπε οφείλεται, «στην αδυναμία των εταιριών να παράγουν τα εμβόλια που θα καλύψουν τη ζήτηση» και προσέθεσε ότι «πρέπει να δώσουν τις πατέντες τους σε άλλες εταιρίες για να καλύψουν πιο γρήγορα τις ανάγκες, λέγοντας ότι είναι το μόνο βήμα που δεν έχει γίνει σωστά».

Για τη μετάλλαξη που παρουσιάζει ο ιός, υπογράμμισε πως «οι αλλαγές δεν τροποποιούν τόσο πολύ τον ιό ώστε να ξεφεύγει από το εμβόλιο». Όμως προσέθεσε ότι η μετάλλαξη στην κοινότητα είναι πιο τοξική, «πιο μολυσματική».

Πηγή: reader.gr