28.12
14:58

Κορωνοϊός: Τι λένε οι πρώτοι που έκαναν τα εμβόλια – “Δεν έβγαλα ουρά”

AEK1924.gr team
Advertisement

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Διευθύντρια της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” μιλά για τον χθεσινό εμβολιασμό της και απαντά στους αρνητές. Πολλαπλές οι μαρτυρίες για τους πρώτους εμβολιασμούς. Τι ισχύει για την ανοσία και πότε την περιμένουμε.

Με σταθερό ρυθμό προχωρά η “Επιχείρηση Ελευθερία” στην Ελλάδα με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων αναφοράς, με το εμβόλιο της Pfizer/Biontech.

Η Αντωνία Κουτσούκου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, ήταν από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο. Η ίδια δήλωσε πως αισθάνεται “μια χαρά”, χωρίς κανέναν πόνο, “αντίθετα αισθάνομαι χαρά γιατί κατά 50% μπήκα στη διαδικασία να αποκτήσω ανοσία, μέχρι την επόμενη δόση”, όπως είπε.

Απαντώντας στις αμφισβητήσεις είπε πως “το μόνο εργαλείο για να αντιδράσουμε είναι η εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία, δεν συμμερίζομαι τους παραλογισμούς. Όπως βλέπετε δεν έχω βγάλει ουρά. Ο κόσμος, μας εμπιστεύεται τους ασθενείς του στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας και ευτυχώς για πολλούς τα καταφέραμε. Για να βγει κάποιο φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο στην κυκλοφορία ακολουθούνται πολύ συγκεκριμένες μελέτες. Βάσει αυτών των μελετών, εγώ ήμουν πολύ χαρούμενη χθες που έκανα το εμβόλιο”.

Πρόσθεσε πως πολλοί φίλοι της την κάλεσαν να δουν αν είναι καλά. Όπως είπε, “αυτό περιγράφει την αγωνία της κοινωνίας για το καινούργιο, αν έχει παρενέργειες. Σας λέω πως υπάρχει σημαντική τεκμηρίωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε, άλλωστε εμβόλια κάνουμε χρόνια τώρα”.

Πρόσθεσε πως οι απορίες έχουν να κάνουν με τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα του εμβολίου. “Ίσως θα πρέπει να το επαναλάβουμε του χρόνου. Για την ασφάλεια δεν υπάρχει κανένα θέμα. Η μία παράμετρος είναι να πειστεί ο κόσμος και η άλλη να εξασφαλιστούν τα εμβόλια”.

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, η πρώτη υγειονομικός νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε στη χώρα μας, δήλωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενη για την έναρξη της διαδικασίας. Τόνισε πως δεν υπήρξε κάποια επιπλοκή. “Η διαδικασία είναι ότι μπαίνεις στο εμβολιαστικό κέντρο, σε βλέπει γιατρός, και ακολουθεί κανονικά ο εμβολιασμός. Μπορώ να πω πως το εμβόλιο της γρίπης είναι πιο επώδυνο από αυτό του covid-19. Εν συνεχεία περιμένεις 15 λεπτά, γιατί οι αλλεργικές αντιδράσεις που είναι σπανιότατες έχουν καταγραφεί σε αυτά τα 15 λεπτά ως χρονικό διάστημα”.

Χαρακτήρισε τιμή της που ήταν η πρώτη που επιλέχθηκε, ενώ ανέφερε πως η δεύτερη δόση γίνεται μετά από περίπου τρεις εβδομάδες.

Μαζί με άλλους 50 συναδέλφους του από το νοσοκομείο “Αττικόν”, ο καθηγητής πνευμονολογίας Ηρακλής Τσαγκάρης έκανε και εκείνος το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού στις 27 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος είπε πως η δυστακτικότητα είναι φυσιολογική, μιας και το εμβόλιο είναι καινούργιο και αναπτύχθηκε γρήγορα. “Η ανάπτυξη έγινε με τεράστια επένδυση γνώσης και συνεργασίας, και μιλάμε για ένα εμβόλιο εξαιρετικής ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Η εμπειρία ήταν χωρίς τίποτα το ανεπιθύμητο και τα ερωτηματικά που έρχονται από το περιβάλλον όλων μας, απαντώνται με το ότι δεν υπήρξε τίποτε το περίεργο, ούτε για εμένα, ούτε για τους συναδέλφους μου”.

Πρόσθεσε πως τα θέματα για το βάθος και τη χρονική διάρκεια της ανοσίας είναι ακόμα υπό διερεύνηση καθώς “μιλάμε για ένα νέο εμβόλιο και ένα νέο ιό. Κάθε εμβολιασμένος θα πρέπει να κρατάει τα μέτρα ατομικής προστασίας για να αποτρέπει και τον κίνδυνο της μετάδοσης. Ακόμη και στην περίπτωση που προσβληθεί κάποιος εμβολιασμένος, η προσβολή αυτή έχει πολύ ποιοτικότερα χαρακτηριστικά σε σχέση με το να μην ήταν εμβολιασμένος, κοινώς περνάει τον ιό πολύ πολύ πιο ήπια”.

Εκτίμησε πως είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις εκ των προτέρων για το τέλος των μέτρων. Δήλωσε πως θέλουμε ανοσία στο 70%, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο μέσω του εμβολιασμού. “Η περίοδος των γιορτών μπορεί να προκαλέσει υποτροπή, και πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε”.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε από τη δική του μεριά πως σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς στη χώρα μας θα έχουμε μετά από ένα 6μηνο, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Από την πλευρά της η γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Κέντρων Υγείας Βαρβάρα Ανεμοδουρά επανέλαβε με τη σειρά της πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται πιστά από τους πολίτες τα μέτρα προστασίας, σημειώνοντας ότι για να δημιουργηθεί ανοσία χρειάζεται ένα μεγάλο διάστημα.

Και η Καθ. Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Α. Λινού, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή. “Ο καθένας που εμβολιάζεται σώζει πολλές ζωές”, είπε. “Ο κάθε ένας που εμβολιάζεται δίνει το παράδειγμα”. Πρόσθεσε από τη δική της μεριά πως οι ρυθμοί θα είναι αργοί για να φτάσουμε στην ανοσία, η οποία μπορεί να έρθει και μετά τον Ιούνιο. “Το σημαντικότερο είναι να τηρούμε σε προσωπικό επίπεδο τα μέτρα και σιγά σιγά οι λίγοι που εμβολιάζονται κάτι συνεισφέρουν. Έχω δρόμο για να κερδίσουμε τον πόλεμο. Ας ελπίσουμε σε γρήγορη παραγωγή εμβολίων και έγκριση περισσοτέρων”.

Σημείωσε ακόμη πως μαζί με τα προσωπικά μέτρα, πρέπει να τηρηθούν και συλλογικά. Εκτίμησε πως τα σχολεία “πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά με ασφάλεια. Το υπουργείο πρέπει να φτιάξει έναν μηχανισμό για να μην υπάρχει συνωστισμός έξω από τα σχολεία και να υπάρχει ασφάλεια και για τους εργαζόμενους. Πιστεύω πως μετά τους υγειονομικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, πρέπει να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον οι του υψηλού κινδύνου”.

Επανέλαβε τέλος πως πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ και να είναι δωρεάν.

Πηγή: news247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement